Църквата допуска опело след самоубийство, разясни патриарх Неофит

Патриарх Неофит

© Юлия Лазарова

Патриарх НеофитБългарският патриарх Неофит разясни днес в отговор на журналистически въпроси, че православната църква допуска опело след самоубийство, въпреки че отхвърля посягането на собствения живот.


При посещение в Бачковския манастир той беше помолен да обясни защо във Варна е било отслужено опела за починалия от раните си на 4 март Пламен Горанов. Горанов се самозапали пред варненското кметство с искане за оставка на кмета Кирил Йорданов, която последва дни след смъртта му. Правителството обяви вчера ден на национален траур по Пламен Горанов, а във Варна беше отслужено опело.  


Патриарх Неофит напомни, че самоубийствата са нещо тъжно и каквито и да са подбудите и целите, те се отричат от християнския морал. Но има възможност за опело, ако се прецени от духовниците в случая.
Главата на Българската православна църква поясни, цитиран от "Фокус", че ако самоубийството е станало по причини, които не са умишлени и целенасочени, а в момент на умопомрачение и липса на правилен разсъдък, тогава опело може да бъде направено.


Патриархът каза, че отправя молитва бог да вразуми протестиращите в техните искания и осъществяването им, да бъдат внимателни и да не се получават опасни инциденти, на каквито бяхме свидетели". Той призова към търпение и зачитане на човешкото достойнство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK