ВСС не промени правилата за спорните комисии за избор на младши съдии

СЪДЕБНА ПАЛАТА ТЕМИДА

© Анелия Николова

СЪДЕБНА ПАЛАТА ТЕМИДАВисшият съдебен съвет не прие направените възражения във връзка с членовете на комисиите, които ще изпитват кандидатите за младши съдии. Те поискаа в писмо ясни и прозрачни критерии за подбор на комисиите, но съдебният съвет не възприе предложенията им. Все пак председателят на правната комисия към съвета Юлияна Колева обяви, че на писмото ще бъде отговорено "специално и подобаващо". По думите й то било написано с назидателен тон.


Така обявеният конкурс ще се проведе с вече избраните членове на комисиите. Предложението на младшите съдии беше общото събрание на Върховната касационна прокуратура и на върховния касационен съд да одобрява списък с магистрати, които могат да бъдат включвани в комисиите. Писмото на младшите магистрати беше внесено миналия вторник и беше обсъдено и от гражданския съвет към ВСС. То трябваше да бъде обсъдено от правната комисия, която изготви становище по предложенията.


Според сегашните правила членовете на комисиите се определят чрез жребий, в който участват всички магистрати от окръжни съдилища с 10 години стаж в органите на съдебната власт, от които поне пет години като съдия в окръжен съд. Те се избират чрез случайно разпределение, което позволява в комисиите да попаднат магистрати със спорна репутация. Пример за това е заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева. Тя е обект на проверка от инспектората към Висшия съдебен съвет, която тече вече повече от половин година. Конкретният повод за нея е прекратеното поради изтичане на давност обвинение срещу Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата, подсъдими за изчезналите шест милиона долара на Майкъл Чорни от Централна кооперативна банка (ЦКБ). В началото на февруари делото в завърши с оправдателни присъди на първа инстанция и по другите обвинения.
Младшите съдии отбелязват в писмото си, че "така въведените критерии са крайно произволни и не дават възможност за създаването на основа за компетентно и обективно оценяване на кандидатите". Те припомнят важността на фигурата на младшия съдия, който е член на второинстанционните състави, които в повечето случаи решават като последна инстанция някои от наказателните дела.
"Когато се провежда конкурс на входа на съдебната система, той следва да бъде проведен от компетентна комисия, с единни критерии за оценка", пишат още младшите магистрати и предлагат: "Проверката на знанията на кандидатите за младши съдии да бъде извършвана от съдии, които имат идентични становища по въпросите на правото и сравнително висок процент на потвърдени актове от страна на Върховния касационен съд.


"Дълбоко се съмнявам, че тази идея би била възприета от общото събрание на тези два органа. ВСС не може да задължава други органи в съдебната власт да извършва някакви действия. От друга страна въпреки цялото ми уважение към общото събрание на двата върховни органи – въвежда се субективен елемент, който е неизбежен – работата на окръжните съдии не е възможно да се познава от всички членове на върховните органи", заяви председателя на правната комисия и бивш депутат от ГЕРБ Юлиана Колева. По думите й така можело да се стигне и до "подценяване и накърняване на достойнството на невключените в тези списъци магистрати". Срещу одобряването на списък от ВКС се обяви и председателят на съда – Лазар Груев.


"Основната цел която трябва да постигне ВСС е да осигури качество на процедурата. Ако ВКС изготвя такъв списък това ще гарантира обективен подбор, защото върховните съдии имат преки наблюдения върху актовете на съдиите от окръжните съдилища. Не е спонтанна идея, която сега да сме измислили – те правят подобна класация, макар и неофициално. Не може да си позволим в състава да попадат съдии, които по ниво на компетентност не могат да достигнат дори нивото на изпитваните", заяви Калин Калпакчиев.


ВСС не възприе и идеята от писмото на младшите съдии с цел максимална обективност проверката на знанията на кандидатите да става само от една комисия. В момента те са три.
Съдебният съвет реши на писмения изпит кандидатите за младши съдии да теглят два казуса по наказателно и гражданско право, и да избират по коя материя да решават. Ако бъдат допуснати до устен изпит, те ще решават казуси, без право да избират.


От Българския институт за правни инициативи (БИПИ) реагираха с писмо до ВСС в края на миналата седмица по повод исканията на младшите съдии. "Игнорирането на искания и обръщения на съдии представлява възпроизводство на една от най-вредоносните практики на предишни състави на Съвета, които бяха постоянен обект на критики от обществото и международните наблюдатели и допринесоха съществено за ниското доверие и безславния завършек на мандата му", пишат в писмото от организацията.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Не ги промени, защото беше ясно, че не може. Тогава ???
  Близкото бъдеще ще покаже...

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Някой да е очаквал нещо друго?

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  "..Висшият съдебен съвет не прие направените възражения във връзка с членовете на комисиите, които ще изпитват кандидатите за младши съдии..."

  Тези наглеци са едни от главните виновници за нежеланието да ни приемат в Шенген. Ако искаме да има по-голяма справедливост и съществени промени в правораздаването би трябвало да има наблюдатели от гражданското общество. Така ще се знае какво става в тези основни съдебни органи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Няма какво да се лъжем-нито едно от тези съдийчета не е влязло случайно в съдебната система, нали така..?! Меко казано нагло е точно такива хора да имат такива претенции...

 5. 5 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1186 Разстроено

  Хората на улицата трябваше да са пред портите на ВСС , но явно още не осъзнават къде е заровено кучето на прехода и мизерията на народа.Политическата ни ситема е такава , каквато е и в страните, към които се стремим.Симбиозата между политиците и кадровиците от ВСС е това , което трябва да бъде премахнато.Ако това стане , пак ще има корупция , но тя ще бъде преследвана и наказвана.Което няма как да стане , докато корупираните избират ръководителите на тези , които трябва да ги наказват.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 6. 6 Профил на Самуил Литов - Non serviam!
  Самуил Литов - Non serviam!
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Видяхме фалша при избора на Копърков, та мога да си представя какво се случва при конкурсите за най-дребните цаци... Няма я Блексмитова, но го няма и прякото тв излъчване! Блек Крас е изолиран, та всичко ще е ОК!
  ШЕНГЕН НЕ НИ ЗАСЛУЖАВА! КОГА ТАКАВА ПРОЗРАЧНОСТ И РАВНОПОСТАВЕНОСТ ПРИ КОНКУРС В ЗАП. ЕВРОПА?

  Колтуклиева и Беновска искат да пипнат "мекия кинжал", а ти?
 7. 7 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Ето още едно отворено писмо,което Дневник,няма да публикува,но е добре да се прочете от повече хора.
  „Всички карти на масата и отговорност за престъпленията на Специалните държавни служби, на Прокуратурата, на Съда, на Правителството, на Президента и на другите държавни институции!“

 8. 9 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#5:"Трактор , Тиква и на Цецо кумецо ООД"]Хората на улицата трябваше да са пред портите на ВСС ,

  но явно още не осъзнават къде е заровено кучето на прехода и мизерията на народа.

  Политическата ни система е такава , каквато е и в страните, към които се стремим. [/quote]

  Това са "хората" - спят и чакат безплатни чудеса

  Политическата система е такава - каквато Ние позволяваме

  Кой нормален очаква да му се предостави правото на Важен избор (носещ пари) просто ей така ??

  българинът е без " часовник" ат 1944 год

 9. 10 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Съдебната система е най големия враг на народа и приятел на престъпниците.

 10. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Мисля си, че ако осъмнат някоя сутрин с една голяма грамада камъни пред съда, ще започнат да гледат на бъдещето си малко по-различно. Защото в един момент ще им се наложи да обяснят, как така сме най-окрадената и разнебитена територия на Европа, а на тях все не са им достатъчно доказателствата, та да вкарат поне един в затвора.

 11. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Всички стачки засега са почти на вятъра....

 12. 13 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Искат ясни и прозрачни критерии. Добре, ама как тогава ще набутват деца и внуци и протежетата на този и онзи завършили право в Н-ски университет.

 13. 14 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  То се е видяло, че без сериозна промяна на конституцията в главата за съдебната власт, тази шуробаджанащина ще продължава да властва.

 14. 15 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Ох, какъв шок! Някой да не е очаквал автоматична промяна в система подобна на гробищната?
  Протестиращите да продължават да реват, че политиците са за съд.
  Само да им паднат на съда. Да видите какви бонуси ще се раздават! ЛЕЛЕ!

  България е древна и заслужава много повече!
 15. 16 Профил на Mariana
  Mariana
  Рейтинг: 450 Гневно

  Значи кервана ще продължава да си върви?
  Протести до дупка!!!!

 16. 17 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#14] от "nikero":

  За тази цел или 3/4 от парламента или ВКС и нова конституция.Вчера леко го загатнах.
  А и КС няма да позволи обикновено НС дори да се опита. Така че остава само избори за велико.

  България е древна и заслужава много повече!
 17. 18 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/default.aspx?ID=133

  РЕШЕНИЕ № 18
  от 16 декември 1993 г.
  по конституционно дело № 19 от 1993 г., съдия докладчик Милчо Костов
  (Обн., ДВ, бр. 1 от 04.01.1994 г.)

  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/default.aspx?ID=165
  РЕШЕНИЕ № 7
  11 август 1994 г.
  по конституционно дело № 10 от 1994 г., съдия докладчик Милчо Костов
  (Обн., ДВ, бр. 79 от 29.09.1994 г.)

  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/default.aspx?ID=167

  Особени мнения
  РЕШЕНИЕ № 8
  от 15 септември 1994 г.
  по конституционно дело № 9 от 1994 г., съдия докладчик Милена Жабинска
  (Обн., ДВ, бр. 78 от 27.09.1994 г.)

  България е древна и заслужава много повече!
 18. 19 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=24988

  Съдии от цялата страна настръхнаха след решението на Конституционния съд (КС) от петък, с което бяха обявени за противоконституционни текстове от Закона за съдебната власт. Професионалната общност съзря много сериозни проблеми в отмяната на два текста от съдебния закон, от които зависи кариерното развитие на магистратите у нас.
  КС обяви за противоконституционни чл. 194в на ЗСВ и чл. 209а от ЗСВ. В първия се казва, че редът за провеждане на конкурсите се определя с наредба на Висшия съдебен съвет. А вторият гласи, че ВСС приема наредба за показателите и методиката за атестиране на магистрати, както и за определяне на критериите за тяхната натовареност.

  България е древна и заслужава много повече!
 19. 20 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Според конституционните съдии Висшият съдебен съвет няма правомощия да издава подзаконов нормативен акт, каквато е наредбата. Въпреки че съветът прави това от 1994 г. насам. КС обаче реши, че издаването на подзаконови актове е правомощие само на изпълнителната власт като Министерският съвет и отделните министерства.
  ВСС може да приема само указания, инструкции, методики и правила. Странното в случая е, че конституционните съдии се позовават на теоретична разработка в списание от далечната 1957 г. – "Органите на съдебната власт съд, прокуратура и следствие, не могат да издават нормативни актове във връзка със своята дейност (акад. П. Стайнов, проф. А. Ангелов, проф. Б. Спасов, "Опит за систематизация на подзаконовите нормативни актове в НРБ", сп. Правна мисъл, 1957 г., кн. 2)." Въпросната публикация е от време, когато съществува съвсем друго устройство на властите в държавата, а ВСС въобще не е съществувал, както и конституционен принцип за разделение на властите.
  По-конкретно конституционните съдии излагат аргументи срещу възможността ВСС да приема наредби: "Характерът на материята, по която се предписва ВСС да създава правила, не изисква те бъдат облечени във формата на нормативни актове, защото ВСС не може да урежда условията, а само реда за провеждане на процедурите, свързани с назначаването на съдии, прокурори и следователи и тяхното кариерно развитие. Ето защо вътрешните правила, приемани от ВСС, нямат качеството на наредби и не притежават белезите, присъщи на тези нормативни актове, поради което не могат да носят това наименование. Поначало наименованието на всеки нормативен акт сочи вида на акта и главния му предмет, поради което наименованието винаги трябва да бъде точно и правилно, а не формално, още повече, че това е свързано и с редица други правни последици", излагат аргументите си конституционните съдии.
  Това, обаче, което твърдят конституционните съдии е, че конкурсите трябва да бъдат уредени в закон за конкурсите. Не е ясно дали становището им е продиктувано от последните кадрови скандали в съдебната система, но те казват: "На законово ниво за относително дълъг период от време следва да бъдат уредени обществените отношения, свързани с критериите и реда за атестиране и оттам за кариерно израстване в съдебната власт, а не това да става с често променяни подзаконови нормативни актове, приемани от ВСС, който е създаден да ги прилага при осъществяване на кадровата политика в съдебната власт."
  Заради това Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете за създаване на наредба за атестирането на магистратите и наредбата за реда за провеждане на конкурсите.
  Решението в тази си част е подписано с особено мнение от конституционните съдии Румен Ненков и Благовест Пунев.

  България е древна и заслужава много повече!
 20. 21 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Но именно тази част от решението на КС сериозно притесни магистратите, които се опасяват, че започналите конкурси за повишаване и преместване трябва да спрат, тъй като приетата от ВСС наредба се оказва нищожна и ще трябва да се чака приемането на законова уредба. А това ще се отдалечи във времето. Не само че ВСС две години не обявяваше конкурси за повишаване, но сега и Конституционният съд блокира кариерното израстване на магистратите, смятат съдии.
  Според Закона за съдебната власт оценката на конкурсите за повишаване се формира от оценката от атестацията и от оценката от събеседването. Голяма част от магистратите от цялата страна не са атестирани. Сега няма и да могат, защото КС премахна текста за наредбата за атестиране и в закона се появява дупка. А не се ли атестират съдиите и прокурорите, те не могат да участват в никакъв конкурс за повишаване, пък бил той уреден и в правила, методика или инструкция.
  Според други обаче нямало проблем. Било достатъчно на следващото си заседание ВСС да прекръсти наредбите в правила или инструкции и конкурсите ще продължат.
  Опонентите на това схващане обаче твърдят, че тогава конкурсите са много лесно атакуеми и всеки съдия или прокурор ще може да обжалва, защото ще се почувства неравноправен спрямо колегите си, които са вече оценени.
  Какво ще стане от тук нататък ще се разбере следващата седмица. Тогава ще стане ясно как Висшият съдебен съвет тълкува решението на КС и ще трябва да вземе някакво окончателно становище по повод конкурсите.

  България е древна и заслужава много повече!
 21. 22 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Общо взето това са основните пунктове. И остава висящ въпросът ако народът иска тези неща да не са така какво правим?

  България е древна и заслужава много повече!
 22. 23 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  http://www.legalworld.etaligent.net/show.php?storyid=29555

  Висшият съдебен съвет (ВСС) ще търси начин да сезира Конституционния съд (КС) с искане срещу текстове в Закона за държавния бюджет за 2013 г., отнасящи се до бюджета на съдебната власт. Мотивите на ВСС са за това, че систематично не се осигуряват необходимите средства от държавния бюджет за нормално функциониране на една от трите власти - съдебната, и това е целенасочена политика през последните няколко години. Аргументите бяха обявени от председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев по време на заседанието на съвета, докато се обсъждаше първоначалното разпределение на бюджетните пари по сметки, от които става ясно, че около 16 млн. лева не стигат на съдебната власт, за да покрие някои основни разходи като осигуровки, вещи лица и други.

  България е древна и заслужава много повече!
 23. 24 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Аз лично не мога да разбера защо нормалните хора защитават председатели на ВАС или ВКС? Може би толкова ви е акъла.

  България е древна и заслужава много повече!
 24. 25 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#3] от "Храбър":

  И как да стане по тази конституция?

  България е древна и заслужава много повече!
 25. 26 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 898 Неутрално

  [quote#5:"Трактор , Тиква и на Цецо кумецо ООД"]Симбиозата между политиците и кадровиците от ВСС е това , което трябва да бъде премахнато.Ако това стане , пак ще има корупция , но тя ще бъде преследвана и наказвана.[/quote]
  -"...като изхождаме от това, че корупцията влияе върху политиката и високите нива на управление, борбата срещу корупцията може да се води успешно тогава, когато съдиите и прокурорите са абсолютно независими от правителството и парламента. Прокурорите няма да са истински независими, когато нямат на разположение независима полиция."
  /Франческо Борели, прокурор от екипа „Чисти ръце ”,Италия/

 26. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#20:"flagellumdei"]КС обаче реши, че издаването на подзаконови актове е правомощие само на изпълнителната власт като Министерският съвет и отделните министерства. [/quote]
  Конституционният съд на България обаче не може да упражнява контрол ....по отношение на подзаконовите нормативни актове, дори те да противоречат на Конституцията.
  http://www.constcourt.bg/Pages/Aboutus/History/Default.aspx#1

 27. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#4:"latcho59"]Няма какво да се лъжем-нито едно от тези съдийчета не е влязло случайно в съдебната система, нали така..?! Меко казано нагло е точно такива хора да имат такива претенции...[/quote]
  Не всяко конкурсно начало има и конкурсен край, другарки и другари...магистратски синчета и дъщери - кандидати за младши съдии, за топлите местенца в Темида /По Тодор Живков/. Методът на партийно поставените магистрати стигна дотам, че в началото на миналия мандат един от партийните водачи си позволи да каже, че скоро ще постигнат консенсус за назначаването на шефовете на големите съдилища и прокуратури. Къде е тук някакъв си Висш съдебен съвет. И защо членовете на органа, който уж регулира съдебната власт наполовина се избират от чисто политически орган - Народното събрание. Само този който не е завършил право не знае за истинската роднинска мафия в съдебната система. Закономерно е синовете и дъщерите на съдии и прокурори да бъдат назначавани в системата непосредствено след като завършат университета. Наскоро се стигна дори дотам, че магистратските синчета оглупяха и балът им не стига да влязат в софийския универтситет. И затова в системата взеха да влизат завършили юридически факултети-менте я в Бургас, я във Варна или Шумен.

 28. 29 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#27] от "latcho59":

  Колегите визират, че ВАС не може и не е редно да се занимава с този аспект. Не пиша в правен свят или легална теория, дишай спокойно.

  България е древна и заслужава много повече!
 29. 30 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#28] от "latcho59":

  Вече влизат без изпити или се прехвърлят ...

  България е древна и заслужава много повече!
 30. 31 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#29:"flagellumdei"]Не пиша в правен свят или легална теория, дишай спокойно.[/quote]
  Добре правиш. Има някои неща, които е по-добре да правиш единствено в собствената си компания.

 31. 32 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#31] от "latcho59":

  Дишай, дишай спокойно. Пий си лекарствата.
  Търпението има граници, християнино.

  България е древна и заслужава много повече!
 32. 33 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#32:"flagellumdei"]Търпенито има граници, християнино.[/quote] Душевните качества - твърдост, постоянство, вярност, смирение и търпение - не се изграждат лесно. Те са плод на усилени трудове. От примера на светците виждаме, че те са устоявали във верността си Богу и при най- тежките изпитания, благодарение на своите твърди добродетели, придобити с дългогодишни подвизи, с много пот и усилени моления. Прав е св. Иоан Лествичник, като пише: "Само духовните блага, които се придобиват с много молитви и в продължение на много години, са твърди и трайни."
  Бог не изпълнява молитвите на "flagellumdei", в опит да излекува скритата в главата му леност.
  Св. Иоан Златоуст поучава:
  "Не говори: аз се молих много, но не бях чут, защото и това често става за твоя полза. Бог знае, че ти си ленив и че ако получиш нужното, няма повече да се молиш. Затова чрез самата нужда те заставя по-често да беседваш с Него и да прекарваш времето си в молитва. Пребъдвай в молитва и не си позволявай леност. Молитвата може много нещо да извърши. Затова пристъпвай към нея не като към маловажно дело!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK