В декларация за спасяването на българските евреи депутатите осъдиха проявите на ксенофобия и антисемитизъм

В декларация за спасяването на българските евреи депутатите осъдиха проявите на ксенофобия и антисемитизъм

© Юлия ЛазароваВ декларация по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи Народното събрание отдаде почит на жертвите на Холокоста. В документа, приет единодушно със 135 гласа "за", депутатите отбелязаха, че спасяването на българските евреи е послание към съвременното общество за търпимост, доброжелателство и човеколюбие между хората с различен етнос, религия и култура.


Декларацията беше подготвена от всички парламентарни групи, без "Атака", която в сряда напусна Народното събрание. Проектът е подписан и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева "като гарант за консенсуса", както тя самата отбеляза. След гласуването Цачева обяви, че е приет един исторически документ.
 


Декларацията на 41-ото Народно събрание


Историческата дистанция ни дава възможност да оценим събитията в българската история в тяхната пълнота и многостранност. Убедени сме, че само такъв подход и позиция може да спре спекулациите и невярното представяне на българската история и да отдаде дължимото на приноса на българското общество и държава към съвременната история на човечеството и неговите ценности.


Затова определяме спасяването на българските евреи през 1943 г. като забележително събитие, показващо човечността и толерантността на българския народ, както и волята му за справедливост. Успоредно с това оценяваме като недопустимо приемането на закони, които ограничават гражданските права и създават условия за преследване, за икономически и политически репресии.


Затова изразяваме почит към тези 43 български депутати начело със зам.-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, които в условията на война и под заплаха за личната си сигурност и политическата съдба застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи. Въпреки пронацистката политика на правителството на Богдан Филов и провежданата политика на геноцид в Европа, България дава благороден пример за успешно противопоставяне на опитите за унищожение на еверите.


Благодарение на усилията на народни представители от 25-ото Народно събрание, на категоричната позиция на българската православна църква, на активността на обществени личности и интелектуалци, на български дипломати, на професионални организации, на представители на официалната и антихитлеритска съпротива, на обикновени граждани, на поведението на еврейската общност, която приемала България за свое отечество, държавният глава цар Борис Трети се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на повече от 48 хиляди евреи български граждани към лагерите на смъртта.


Оценявайки обективно исторически събития, днес не може да се оспорва фактът, че 11 343-ма евреи са депортирани от Северна Гърция и Кралство Югославия, които са под германска юрисдикция. Като осъждаме този престъпен акт, предприет от хитлеристкото командване, изразяваме съжаление, че не е било във възможностите на българската местна администрация да го спре.


Въпреки това, опити за спасяване са правени от български граждани, от общественици и духовни лица. Депутатът Петко Стайнов внася предложение за промяна в наредбата на българското гражданство, която се опитва да спаси обречените на депортиране евреи, като им се даде автоматично българско гражданство. Български дипломати издават визи за Палестина на евреи от европейски страни, които не са български граждани и по този начин спасяват още няколко хиляди души.


През юли 1944 г. правителството на Иван Багрянов възстановява конфискувано имущество на български евреи, а през октомври 1944 г. с първия си акт правителството на Кимон Георгиев предлага и регентите одобряват окончателната отмяна на всички антисемитски закони в страната.


Днес ние дълбоко скърбим за всички жертви на Холокоста, за всеки един от депортираните евреи в окопираните от Хитлер територии и изразяваме дълбоката си почит към тяхната памет. Призоваваме трагичната им съдба да не се използва за политически спекулации с днешна дата.


Като народни представители, решително осъждаме всички прояви на ксенофобия, антисемитизъм, религиозна и етническа нетърпимост и се присъединяваме към световната съпротива срещу тях. Българското общество и най-вече младото поколение са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи. То е послание към съвременното общество за търпимост, доброжелателство и човеколюбие между хората с различен етнос, религия и култура. Спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условие за мир и напредък и не подлежи на политически компромиси.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Да разпратят тази декларация на нашите "приятели" от ЕС - Великобритания, Франция, Холандия, Финландия и останалите ксенофоби, които смятат, че циганите са хора, но само когато си седят във Факултето.

 2. 2 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Израелските власти дали ще я уважат, прекратявайки геноцида над палестинските и персийските семити?

 3. 3 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 572 Неутрално

  /Затова изразяваме почит към тези 43 български депутати начело със зам.-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, които в условията на война и под заплаха за личната си сигурност и политическата съдба застават открито срещу натиска.../
  Имали сме и такива депутати преди , а днес имаме други , дето без да са в условия на война , а само под натиск и дебел портфеил са готови да застанат открито срещу народа си .И да измислят разни обосновани или не предположения .... За съжаление ! Всъщност , за срам !

  Свободата Санчо, ....
 4. 4 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ами не ги мразете бе. Идете с пита и шарена сол в Израел да си ги поканите обратно в БГ---и без туй си я притежават под формата на ''инвестиции'' и се изметете от Парламента. А вместо вас да застанат ''българи'' с достойното име Моше по депутатските банки -около 240 на брой ,а вие си отивайте на село и яхайте тракторите и каруците каквото са правили дядовците ви преди евреите да си идат през 40-те в Обетованата.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Тази декларация е добре балансирана. Но защо в залата присъстват само 135 депутати?. Много по-голяма тежест би имало, ако бяха повече. Явно вече всеки мисли за бъдещето.

 6. 6 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#5:"stedim"] Но защо в залата присъстват само 135 депутати?[/quote]
  Ааааа много присъстват все пак , вчера бяха 70 > , а утре сигурно ще са 30 ..

  Свободата Санчо, ....
 7. 7 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 721 Неутрално

  "Днес ние дълбоко скърбим за всички жертви на Холокоста, за всеки един от депортираните евреи в окопираните от Хитлер територии и изразяваме дълбоката си почит към тяхната памет. Призоваваме трагичната им съдба да не се използва за политически спекулации с днешна дата."

  За всички жертви на Холокоста - добре, но можеше поне с две думи да почетем и съдбата на милионите други жертви на фашизма - неевреи.

  Никога повече мутри начело на България.
 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всяка година едно и също.

 9. 9 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#2:"iukwim"]Израелските власти дали ще я уважат, прекратявайки геноцида над палестинските и персийските семити? [/quote]
  Знаеш ли какво означава "геноцид"? Да те питам по лесен въпрос-колко персийци/персийски семита са убили израелските власти?

 10. 10 Профил на Платен от Костов(Изберете Костов)
  Платен от Костов(Изберете Костов)
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поклон пред най-великите!

  Костов дава най-много на пост! Костов forever!
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  [quote#3:"Радостина"]Имали сме и такива депутати преди , а днес имаме други , дето без да са в условия на война , а само под натиск и дебел портфеил са готови да застанат открито срещу народа си .И да измислят разни обосновани или не предположения .... За съжаление ! Всъщност , за срам ![/quote]
  Сегашните бързат да затворят парламента, без да се съобразяват с исканията на хората, които протестират по улиците.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#4:"kolizej"]А вместо вас да застанат ''българи'' с достойното име Моше по депутатските банки -около 240 на брой [/quote]
  Предпочитам Мошета пред Сергеевци и Федоровци, евреите не са толкова опасни за националната ни сигурност колкото руснаците. Стъпят ли в НС руснаците, веднага ще поискат руския да стане официален.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  [quote#9:"azbeaz"]Да те питам по лесен въпрос-колко персийци/персийски семита са убили израелските власти?[/quote]
  Света е много шарен. Можеш да срещнеш всякакви....."умници".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  След гласуването Цачева обяви, че е приет един исторически документ.
  ======================
  А историческия документ за геноцида над българите за кой век го отложихте.

 15. 15 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#12:"historama"]Сергеевци[/quote]
  Сергей е херсонски евреин.
  Не ставай смешен- уж искаш евреи ,пък ги отричаш.

 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#7:"bgkurshum"]За всички жертви на Холокоста - добре, но можеше поне с две думи да почетем и съдбата на милионите други жертви на фашизма - неевреи. [/quote]

  Не, не ни е платено за това!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#9] от "azbeaz":
  Аз също ще ти задам лесен въпрос:-Каква е разликата при убийството на 100хил. от един милион и убийството на 1милион от 10 милиона?

 18. 18 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1380 Любопитно

  Китайците дали масово са антисемити?

  С тези декларации се прекалява вече много сериозно.
  Единствената религиозна и етническа нетърпимост я има спомената в тези декларации и се проявява сред някой и друг неграмотник. Всички останали гледаме да не си пречим едни на други.

  Жената е покана за щастие
 19. 19 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#14] от "kolizej":А историческия документ за геноцида над българите за кой век го отложихте

  Той е заложен в плана Ран-Ът,подписан от "видни" български политици.

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Ами да излязат с декларация за единството на нацията - българи ,турци , цигани евреи ,гагаузи - каквито се сетим. И единодушието депутатско ще се разпадне .

 21. 21 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В този ред на мисли се питам кога най-накрая България ще предяви претенции за компенсации от Сърбия като наследник на СФРЮ за хилядите избити българи по време на Кървавата коледа в Македония 1945 г. по лична заповед на Тито и еничаря Лазар Колишевски. Това не е ли геноцид?

  Само на 7 януари са избити 1200 българи, а през следващите дни смъртта си намират още 23 000 българи. Най-черни са пътят между Охридското и Преспанското езеро и чукарите на Галичица край с. Тешево. Телата на много от избитите са хвърлени направо в езерата. От репресиите са засегнати всички градове във Вардарска Македония, като в някои са ликвидирани цели семейства. Най-пострадали са представителите на интелигенцията с българско самосъзнание - учители, лекари и др. Общо над 130 000 българи са изселени, гонени, преследвани и изпращани с концлагерите на Титова Югославия.

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 22. 22 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#12:"historama"]Предпочитам Мошета пред Сергеевци[/quote]
  Ама той и Сергей всъщност е Моше , от Украйна де >

  [quote#11:"Храбър"]Сегашние бързат да затворят парламента, без да се съобразяват с исканията на хората, които протестират по улиците.[/quote]
  +++++++

  Свободата Санчо, ....
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  [quote#19:"bogomilok"]А историческия документ за геноцида над българите за кой век го отложихте[/quote] Това е дразнещото ... не признават друг геноцид освен еврейския ... другите не са актуални, нито арменския геноцид , нито българският геноцид от 1396 г. до днес.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#17:"spoko"]Каква е разликата при убийството на 100хил. от един милион и убийството на 1милион от 10 милиона? [/quote]
  Според мен разлика няма . Може би само тази , че много страни забраниха със закон коментирането и съмнението в Холокост. Приема се за Лема. А другите убииства са Теореми, т.е. подлежат на доказване, защото все имало съмнения , че цифрите са надвишени??? ... Убииството и на 1 човек обаче е престъпление.

  Свободата Санчо, ....
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  За геноцида на индианци в Северна Америка няма ли да се заговори най-после?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  Избиването и преселването на негри от Африка в Северна и Южна Америка също е геноцид.
  Избиването на аборигени в Австралия също е геноцид.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз едно не мога да разбера. Защо всички западни държави и демокрации са си гонили евреите и са ги впоследствие давали за отпадачен материал при Хитлер. Напр. Отоманската империя и Русия не са ги гонили;

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B8%D1%82%D0%B5

 28. 28 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 778 Разстроено

  Вече 70 години ревем за някакви евреи, които НЕ са умрели!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 29. 29 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 778 Любопитно

  [quote#12:"historama"]Предпочитам Мошета пред Сергеевци и Федоровци, евреите не са толкова опасни за националната ни сигурност колкото руснаците. Стъпят ли в НС руснаците, веднага ще поискат руския да стане официален.
  [/quote]

  Създателите на комунизма и капитализма не били опасни за България?!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 30. 30 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#28] от "be_free":

  Ти па.. гледай какво са казали тези дни;

  В Холокоста са убити 15-20 млн. души според ново изследване

  Изградената от нацистите по време на Втората световна война мрежа от концлагери и гета е довела до значително много по-голямо преследване и систематично изтребване на хора смятано до този момент.

  Това става ясно от ново изследване на американски учени от Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон, предаде „Индипендънт".

  В изследването си учените са обхванали повече от 42 500 концлагери, гета, трудови лагери и др. нацистки обекти за унищожение. Данните са шокирали учените, тъй като са двойно повече от предишно тяхно изследване, в което са били включени над 20 хиляди обекта за системно изтребване.

  Новата информация хвърля различна светлина върху мащаба на системата от концлагери на нацистите, които са били из цяла Европа.

  Учените са заявили за „Индипендънт", че смятат, че доказателствата също могат да бъдат решаващи за оцелели от Холокоста, които се опитват да спечелят дела за получаване на компенсация от Германия и други страни, въпреки че няма документи в кои лагери са били.

  Участващите стотици учени в големия проект, който ще бъде поместен в седем тома и трябва да се публикуват от 2025 година, са установили, че между 15 и 20 милиона са загинали в нацистките лагери.

  До този момент се смяташе, че в Холокоста са убити към 10-12 милиона души от нацистите, от които шест милиона евреи.

  Ръководителят на проучването Джефри Мегаргий заяви, че „резултатът от нашето изследване е потресаващ". „Събрахме данни, до които никой преди това не е достигал, дори за лагерни системи, които са сравнително добре изследвани, а много от тях не са", изтъкна той.

  „Има тенденция хората да виждат Холокоста да се изразява в Аушвиц и може би още няколко места. Важно е да се разбере, че системата е била много по-голяма и много по-комплексна, много повече хора са знаели за това и са участвали в нея, и че тя е центърът на цялата нацистка система, както и това, че много други страни са имали свои собствени лагерни системи", изтъкна той.

  Не само концентрационни лагери са включени, но и много трудови, използвани за военната машина на Германия през ВСВ, също така военни затвори и военни бордеи, където жени са обслужвали германските войници.

  Организаторите на проекта се надяват доказателствата не само да се окажат ценен ресурс за оцелелите и учените, но и инструмент в борбата с ревизионистите и отхвърлящите Холокоста.

  Карън Полак, директор на британската организация в памет на Холокоста изтъкна, че „това изследване показва нацистката решимост за систематично унищожение на евреите в Европа. С годините продължава нова информация да излиза наяве, което прави още по-трудно да се разбере Холокостът".

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Струва ми се, че парламента трябваше да осъди изключително недобронамерените действия на правителствените кръгове в Скопие и контролираните от тях медии срещу нашата държава?????

 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Проектът е подписан и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева "като гарант за консенсуса", както тя самата отбеляза. След гласуването Цачева обяви, че е приет един исторически документ.
  Преди години председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви и петела за безгръбначно животно. Липсата на гръбнак и простотията явно се възнаграждават с висш управленски пост. Председателят на Народното събрание е пръв между равни (Primus inter pares) и Цачева не може да е никакъв едноличен "гарант за консенсуса", както тя самата е отбелязала. Но що чинят моите скромни доводи пред блясъка и могъществото на монтанската правна школа, олицетворявана от Цецка Цачева и Искра Фидосова?

 33. 33 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#12:"historama"]Предпочитам Мошета пред Сергеевци и Федоровци[/quote]
  Сергей Станишев също е от еврейски произход.

 34. 34 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  хареса ми! Хубава декларация!

 35. 35 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като цяло добре. Най-важното е, че са отрязани опитите да се вменява вина на Царство България и на днешните българи за депортацията на евреите от Беломорието и Вардарска Македония. Явно обаче са правени компромиси с комунистите. Декларацията започва с признаване на приноса на тогавашната държава, а след това се говори за пронацистка политика и "съобразяване" на цар Борис с народната воля.

 36. 36 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  [quote#1:"Yotce"]

  Да разпратят тази декларация на нашите "приятели" от ЕС - Великобритания, Франция, Холандия, Финландия и останалите ксенофоби, които смятат, че циганите са хора, но само когато си седят във Факултето. [/quote]
  И не само това. Да видят тези приятели как се спасяват хора в много по-трудни времена от сегашните. Вместо да говорят глупости да седнат на задниците си и да помислят. А и да не забравят, че в началото на 50-те САЩ отпуснаха безвъзмезно 14млрд$ на страни като Германия, Франция и Италия да си възстановят икономиките. При това без бюрократични пречки

 37. 37 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#5] от "stedim":

  тренират за след изборите, когато ще са по 120 макс.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 38. 38 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 554 Весело

  Подвигът си е подвиг никой с нищо не би могъл да го умаловажи ! В свещената книга ТАЛМУД на еврейския народ е писано: „Спасителят на един единствен живот е спасил целия свят !“ Хитлер, а не България, поставя условията, на кого да се даде и да не се даде българско гражданство в окупираните от него области на Гърция и Югославия. Малкият български народ , за разлика от толкова много по-могъщи Европейски нации, като Австрия, Унгария, Румъния, Югославия, Полша, Хърватия и пр.и пр., показа безпримерна толерантност и смелост, спасявайки всичките свои 50 хиляди евреи с българско гражданство и още 10 хиляди други Европейски евреи ! Кой друг Европейски народ е сторил и половината от това ?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Оценявайки обективно исторически събития, днес не може да се оспорва фактът, че 11 343-ма евреи са депортирани от Северна Гърция и Кралство Югославия, които са под германска юрисдикция. Като осъждаме този престъпен акт, предприет от хитлеристкото командване, изразяваме съжаление, че не е било във възможностите на българската местна администрация да го спре.
  ----
  Това изобщо не е вярно. Депортацията е организирана от местната българска власт. Акцията е проведена перфектно за което свидетлствува високия процент на депортираните - 98%.Германците поемат щафетата от гараСкопие.

  http://media.snimka.bg/s1/1536/029315624-big.jpg

  http://media.snimka.bg/9747/025750124-big.jpg

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 41. 41 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#38:"objective"]Малкият български народ , за разлика от толкова много по-могъщи Европейски нации, като Австрия, Унгария, Румъния, Югославия, Полша, Хърватия и пр.и пр., показа безпримерна толерантност[/quote]
  Из Закон за защита на нацията:
  Чл. 21. Лицата отъ еврейски произходъ не могатъ:
  а) да бъдатъ приемани за български поданици:
  Чл. 22. Въ учебно заведение, българско или чуждо, непредназначено само за евреи, въ което се приематъ ограничено число учащи, могатъ да се приематъ лица отъ еврейски произходъ въ размеръ, определенъ отъ Министра на народното просвещение, и то само ако няма кандидати българи

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/he/a/aa/Staterecoedsbul.jpg

  Много толерантно, няма що, да те

 42. 42 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Декларацията е точна ! Добре е, че не се говори за македонски евреи от онова време просто защото държава Македония тогава няма. Друг е въпроса, че във Фиром използват точно израза "македонски евреи", което е пореден опит на тази измислената "държава" да прави история каквато си поиска.
  И друго - много е добре, че само се изразява съжаление, а не и извинение както това искат Коритаров и разни др., които бозаят от разни ясли.
  България никога няма да си извини за случилото се по онова време просто защото няма за какво да се извинява. А най-малкото ще се извинява, защото крадците на история в измислената Фиром искат това или някакви си Коритаровци.

 43. 43 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1230 Весело

  Значи антисемити а? Хайде малко да поръзсъждаваме:
  1. Евреите не са единствения семитски народ.
  2. Палестинците са семити.
  3. Евреите тероризират палестинците от момента на пръкването на държавата Израел
  4. Следователно евреите са антисемити

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 44. 44 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Какво прие ТОЗИ парламент е ясно и знаейки кои са в него това не е изненадващо.
  Ето и какво НЕ прие ТОЗИ парламент:
  (1) На 6-ти Март /цензура/ депутати от всички политически партии, с изключение на представителите на Атака (депутатите от БСП даже са отсъствали) са отхвърлили не само предложението на Сидеров за изритване на колониалните /цензура/ ЕРП-та,
  (2) Същите /цензура/ депутати са охвърлили и предложението на Атака - денят 17 Май - денят на извършването на Баташкото клане да бъде ден на който да се отбелязва геноцида срещу Българите, извършено от турските поробители.
  (3) Сидеров и десетината родолюбиви народни представители, които настояваха за отбелязване на геноцида на турския поробител срещу българския народ НАПУСНАХА ТОЗИ парламент.
  (4) И накрая - изявлението на Сидеров пред журналистите, че за разлика от въпроса за признаване на геноцида на Българския народ от турския поробител, въпроса за признаване еврейския холокост е минал безпроблемно през този /цензура/ парламент.
  ---
  Отхвърлят отбелязването на БАТАШКОТО КЛАНЕ в този парламент.
  Отхвърлят признаването на геноцида над българите в ТОЗИ парламент.
  Това беше ТОЗИ парламент в който само десетина души гласуваха за признаването на българския геноцид.
  ТОЗИ парламент, в който турци, туркофили, евреи, евярействащи, комунисти от "А" отбора и комунисти от "Б" отбора недвусмислено доказаха с действията си, че считат патриотизма за ксенофобия и антисемитизъм.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 45. 45 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  България спаси българските евреи от немските концлагери, а Бойко спаси българския нацист Сидеров от немския съд след инцидента с Луфтханза.

  Сега въпросния Сидеров обикаля като цветарка студиата и навсякъде го оставят на спокойствие да води черносотническтие си проповеди, сеещи омраза и разделение.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 46. 46 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Борбата с ксенофобията и антисемитизма, какво и с всеки друг вид омраза и предразсъдъци, не иска декларация, а мотика!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 47. 47 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  [quote#46:"Настрадин Ходжа"]Борбата с ксенофобията и антисемитизма, какво и с всеки друг вид омраза и предразсъдъци, не иска декларация, а мотика![/quote]
  +++++++++++
  Нравствено слабосилният се чувства голям и велик само мразейки и принизявайки околните.Истински стойностните признават и ценят стойността на другите и различните,което прави света по-шарен и красив.

 48. 48 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#12:"historama"]Предпочитам Мошета пред Сергеевци и Федоровци, евреите не са толкова опасни за националната ни сигурност колкото руснаците.[/quote]

  Както вече ти казаха, Станишев е евреин. Ама ще е хубаво да попрочетеш и за етническия произход на първите комунисти в Русия...

 49. 49 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Спасяването на българските евреи е едно от малкото 100% положително деяние в БГ историята ни.

  Трябва да се гордеем с него.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#43] от "zuk_trombon":

  Само малка част от сегашните евреи са семити, останалите са хазари. В днешно време ситуацията е следната - хазари тероризират семити и ги обвиняват в антисемитизъм.

 52. 52 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да, добре, годишнина, да се отбележи подобаващо - изложби, филми и пр, разбираемо е. Ама защо е всичкия този парламентарен фарс.
  Нима очакват нашите народни избраници някой съседен, или на някоя велика сила парламент да признае геноцида и асимилацията на милиони българи в Банат, Поморавието, Западните покрайнини, Вардарско, Охридско-битолско-корчанско, Беломорска Македония, Одринска Тракия, Северна Добруджа и други по-северни и североизточни ширини... Кога нашите избраници ще започнат да тръбят към света за милионите погубени сънародници от прилежащите ни съседи и не само..???
  Позор, пълен позор! Нищо друго не ни чака в бъдеще, щом сме прегърнали на първо място чуждите интереси и славим други народи повече от нашия. Колко днешни английски, немски, френски, американски и прочие политици и народи знаят колко милиона българи са изклани и асимилирани само от Берлинския конгрес в 1878 г. насам. А през вековете от 15-ти до средата на 19-ти...?

 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  Това народно събрание продължава да се опитва да замазва истината за политиката на монархо-фащистката власт на темата евреи и решаване на еврейския въпрос в Европа.....
  "... че 11 343-ма евреи са депортирани от Северна Гърция и Кралство Югославия, които са под германска юрисдикция. Като осъждаме този престъпен акт, предприет от хитлеристкото командване, изразяваме съжаление, че не е било във възможностите на българската местна администрация да го спре. ..."
  Депортирани са с яката помощ на монархо-фащистката власт и в частност на "структурата" във властта на Александър Бенев, българската полиция и венно ичасти в окупираните територии и даже БДЖ платена за превоза на споменатите сънародници до Треблинка и разни подобни места .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#44] от "PlamenVarna":

  Брат не се хаби напразно, лозунгите на Волен вървят в страна като Германия, пълна с потенциални хитлерета, но не вървят в България, страна пълна с русофили.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK