Дянков: Меркел дава България за пример

Симеон Дянков

© Цветелина Белутова, Капитал

Симеон ДянковНа заседанието на Министерския съвет в сряда финансовият министър в оставка Симеон Дянков извън разглежданите точки в дневния ред преразказва на колегите си изказване на германския канцлер Ангела Меркел, в което тя била хвалела България.


"Вчера вечер е говорила във Варшава, относно предизвикателствата, които стоят пред Европа, пред Европейския съюз, икономическото предизвикателство за създаване на по-добър бизнес климат, за по-добра възможност за конкурентоспособност на европейски стоки спрямо стоки от другия свят. Това е от вчера вечер, но там тя също цитира на два пъти България и реших, че може да е интересен за вас начинът, по който я цитира", започва разказа си Дянков.


Цитирайки Меркел, той казва, че в речта си тя главно обръща внимание на последните петнадесетина години, в които постепенно Европа губи конкурентоспособност спрямо основните си конкуренти – Съединените американски щати (САЩ), Китай, Бразилия и други. Изразила съжаление, че Германия има малко съюзници по икономическите и финансовите въпроси.
Същевременно изброила и съюзниците си. "Като пример дава Полша и България – говоря за Източна Европа вече – като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите", посочва Дянков.


В речта си Меркел говорила и много за инфраструктура, както и за създаването и запазването на работни места. Тя казала, че най-бързият начин за справяне с безработицата бил инвестиции на всички нива на инфраструктурата, защото там можело да работят максимален брой хора.


Обръщала внимание и на равномерното разпределение на инвестициите в строителството по цялата територия, докато при други сектори имало концентрация в големите градове.


Накрая Дянков съобщава на колегите си данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2012 г. На първо място най-много заети имало в туризма - 192 000 работни места. Втори е секторът на инфраструктурата и строителството – 165 000 работни места. Следва селското стопанство с около 93 000 работни места.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK