Днес ще се проведе литийно шествие с чудотворна икона от Света гора

Днес ще се проведе литийно шествие с чудотворна икона от Света гора

© Красимир ЮскеселиевЛитийно шествие с чудотворната икона "Пресвета Богородица – Достойно ест" ще се проведе днес в София.


То ще тръгне в 17.00 ч. от храм-паметника "Св. Александър Невски" и ще завърши в катедралния храм на Софийския митрополит "Св. Неделя".


Начело на шествието ще бъдат председателят на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски" епископ Тихон, главният секретар на Свеития Синод епископ Наум и архимандрит Дионисий. В храма "Св. Неделя" иконата ще бъде посрещната от викария на патриарха - Знеполския епископ Йоан. Там ще бъде отслужено и всенощно бдение за мир и любов.
Чудотворната икона бе дарена през октомври 2012 г. от Света гора по повод 100-годишнината на патриаршеския катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски". Тя е осветена в Атон и е точно копие на по-стара светиня.


Според програмата, публикувана на сайта на на Светия Синод, "Достойно ест" ще остане за поклонение в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" до 13.00 ч. на 10 март, след което ще отпътува за Варна.


По пътя ще мине през Търговище, където ще остане за поклонение от 17.00 ч.до 21:30 ч. в храма "Св. Йоан Рилски" до 21.30 ч. На 11 март сутринта се предвижда да пристигне в в катедралния храм на Варна "Св. Успение Богородично", където миряните ще могат да й се покланят до вечерта на 13 март.


Ден по-късно чудотворната икона ще бъде в Шумен, където 9.00 до 14.00 ч. ще бъде в храм "Свети Трисветители". След това "Достойно ест" ще отпътува за Велико Търново. В катедралния храм "Рождество Богородично" в старопрестолния град иконата ще остане за поклонение до 13,00 ч.


На следващия ден тя ще бъде върната в столичния храм-паметник "Св. Александър Невски", където е постоянното й място за поклонение.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Още с пристигането на иконата в България се случиха няколко чудеса и светогорските монаси, които я донесоха, бяха изумени, че от Синода не си мръднаха пръста да ги документират.
  Чудесата пред такива икони съвсем не са рядкост. Дано Църквата да се събуди малко и да се намери някой, който да се погрижи да ги записва и систематизира. В мисията на Църквата се включва и това задължение.

 2. 2 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 684 Весело

  "Пресвета Богородица – Достойно ест" щ
  ==========

  Чудодейно копие пак, а?

  If you are going through hell... Keep going!
 3. 3 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#1:"TPOTOAP"]Чудесата пред такива икони съвсем не са рядкост. [/quote]  Аз пък смея да твърдя, че няма нито едно чудо.
  Просто на вас ви се иска да е така.

  If you are going through hell... Keep going!
 4. 4 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Толкова дълга статия за тази ... хм... наивна глупост?!

  Господи, не се изненадвам, че така единодушно са се обявили срещу пловдивския даскал, подходил неформално към учениците си.
  Нима има съвеременни хора, които вярват в ТОВА?! Разбирам вяра в бог, в нещо свише, но ТОВА е такава наивност, че... не знам... Все едно да вярваш на стари години в Дядо Коледа. Понякога си мисля, че човечеството не отишло много напред... Язък.

 5. 5 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#3] от "dante_18":
  До коментар [#4] от "luda_krava":

  Не се безпокойте, умни, модерни, напреднали и интелигентни хора. Щом не ви трябват вяра и чудеса, няма и да ги видите.

 6. 6 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#3] от "dante_18":
  До коментар [#4] от "luda_krava":
  В Русия, Гърция, Румъния, Израел има документирани хиляди чудеса. В Русия има десетки случаи на мироточиви икони, изследвани от физици и химици. Учените ДОКАЗВАТ, че става дума за свръх-естествено явление. От иконата просто ИЗВИРА миро, дори когато се изследва в института. (т.е. от нея излиза такова количество миро, което е невъзможно да стои в контейнер в иконата).
  Това, че вие не желаете да видите чудесата не значи, че такива няма. Относно иконите - на база на какви научни данни заключавате, че няма как да са се случили чудеса? Аз свидетелствам за десетки чудеса. В църквата ни живеят хора, които са вдигнати от смъртен одър в рамките на часове. Чели ли сте за документираните чудеса, случвали се при молитвите на св. Йоан Кронщадски? Там има свидетелства на лекари и учени.

 7. 7 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Сал един Бог ни остана, но и той май ни е изоставил!
  Та със шествия няма как да напълним хладилниците!

  ура и да живей!!!
 8. 8 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#6:"Петър Николов"]Учените ДОКАЗВАТ, че става дума за свръх-естествено явление.[/quote]


  Я ми обясни как се доказват свръх-естествени явления?
  Къде са научните публикации и за подобни явления?
  Поглеждаш дадено явление, ако не можеш да намериш обяснение, значи е свръхестествено?!


  [quote#6:"Петър Николов"]От иконата просто ИЗВИРА миро, дори когато се изследва в института. (т.е. от нея излиза такова количество миро, което е невъзможно да стои в контейнер в иконата). [/quote]


  Колко интересно... Аз пък гледах един фокусник, който вадеше зайци и гълъби от една шапка! Според мене, няма как те да се поберат в въпросната шапка! Следователно, събитието е свръхестествено?

  [quote#6:"Петър Николов"]Това, че вие не желаете да видите чудесата не значи, че такива няма. [/quote]  Силно желая да ми се случи някакво чудо или поне да присъствам на такова! Как само искам някой неща да се променят...

  If you are going through hell... Keep going!
 9. 9 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#6:"Петър Николов"]Относно иконите - на база на какви научни данни заключавате, че няма как да са се случили чудеса?[/quote]


  Властта на закона!
  Ако знаем състоянието на Вселената в даден момент, един цялостен набор закони напълно определя както бъдещето, така и миналото и. Това изключва възможността за чудеса или за активна роля на бог.

  If you are going through hell... Keep going!
 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  До коментар [#6] от "Петър Николов":

  Извинявай, ама ти добре ли си?

 11. 11 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#8] от "dante_18":
  [quote#8:"dante_18"]Аз пък гледах един фокусник, който вадеше зайци и гълъби от една шапка! Според мене, няма как те да се поберат в въпросната шапка! Следователно, събитието е свръхестествено? [/quote]
  А шапката в химическа лаборатория ли изследвахте?
  До коментар [#9] от "dante_18":
  [quote#9:"dante_18"]Властта на закона! [/quote]
  [quote#9:"dante_18"]Това изключва възможността за чудеса или за активна роля на бог.[/quote]
  Защо мислите, че законите са бог? Не допускате ли, че е възможно да има разум зад съвсем логичните природни закони?
  [quote#9:"dante_18"]Ако знаем състоянието на Вселената в даден момент,[/quote]
  но не знаем.
  [quote#9:"dante_18"]един цялостен набор закони напълно определя както бъдещето, така и миналото и. [/quote]
  Още малко ще кажете, че изборът ви да вършите едно или друго нещо е предопределен?

 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#6] от "Петър Николов":

  Петре, ако нещо може да бъде ДОКАЗАНО, то тогава не може да е свръхестествено. Основна характеристика на "чудото" е, че то не може да бъде доказано, обяснено или проверено с научни средства. А вземете ги научете тези неща, елементарни са!

 13. 13 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#12] от "luda_krava":
  [quote#12:"luda_krava"]Основна характеристика на "чудото" е, че то не може да бъде доказано, обяснено или проверено с научни средства. [/quote]
  Бих се съгласил, че не може да бъде строго научно доказано, но тогава ще трябва да отрека някои научни теории. (чиито доказателства са меко казано - несериозни) Доста чудеса са били научно проверявани (Благодатният огън, мироточиви икони в Русия). Най-малкото, което може да се каже, е, че няма научно обяснение на случващото се и че не става дума за измама.
  Ето един материал, който мисля, че ще ви е полезен -
  http://rado76.wordpress.com/2011/02/28/faith_3/
  Гледам, че и под други статии осмивате религиозните хора и затова ще ви кажа, че доста нобелови лауреати са били религиозни. Аз особено ценя мненията на квантовите физици, някои от които стават религиозни с напредването си в науката. Прочетете за Хайзенберг, Планк и Шрьодингер и мнението им за Бог и религията.
  Това е едно от наблюдаваните от учени чудеса на мироточиви икони. Иконите са снимани с рентген и в тях не са намерени контейнери с течност - http://www.youtube.com/watch?v=4ILay8MbGgM

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK