РЗС отстъпи леко за публичността на доходите на представителите на обществени организации

4-ти редовен конгрес на РЗС. Яне Янев

© Красимир Юскеселиев

4-ти редовен конгрес на РЗС. Яне ЯневЛидерът на РЗС Яне Янев даде леко заден ход за поправките в закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, засягащи доходите на представителите на неправителствените организации.


Депутатите на Янев са внесли изменение между първо и второ четене на законопроекта, скоростно гласуван в четвъртък, с което на задължително публикуване подлежи имуществото на представителите на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, които през предходната година са били финансирани с публични средства или със средства по програми на Европейския съюз. Първоначалният вариант на проектопромените предвиждаше доходите си пред Сметната палата да обявяват членовете на управителните органи на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Срещу този текст възразиха представители на различни обществени организации.


"Възмутително е във време, когато се говори за повече гражданско участие във властта, да бъдат приемани законови промени толкова непрозрачно и в разрез с всички правила", коментира в днешния брой на в. "Капитал Daily" Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на "Програма Достъп до информация" (ПДИ). Иронично, но само седмица по-рано кабинетът в оставка прие предложенията за промени в Закона за нормативните актове, които предвиждат обществени консултации при разработване и приемане на всички нормативните актове и които за разлика от проектозакона на Янев няма да получат шанс в парламента, припомня пред изданието Иванка Иванова, ръководител на правната програма на институт "Отворено общество".
Вносителите на поправката обаче мотивират предложението си обект на неправителствените организации следва да са "не частните интереси на членовете им, а пряко или косвено потребностите на значително по-големи социални групи". Те оперират с публични финанси. Предлаганият текст има за цел да ограничи възможността да бъдат използвани като фасада за нерегламентирани финансови операции или за други дейности, които са в противоречие с техния смисъл и обществената им роля", пишат в мотивите си вносителите.


Депутатите от РЗС предлагат и друга промяна между първо и второ четене - имущество и доходи да декларират още лицата, заемащи ръководни длъжности, или членове на управителни или контролни органи на Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг и всички юридически лица, които осъществяват дейности, регулирани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK