Равносметката на 41-то Народно събрание: 554 закона и четири вота на недоверие

Равносметката на 41-то Народно събрание: 554 закона и четири вота на недоверие

© Юлия ЛазароваПо време на близо четиригодишния си мандат 41-то Народно събрание е приело 554 закона, 568 решения и 12 обръщения и декларации.


Това сочи разпространена днес справка за периода от 14 юли 2009 г. до 11 март 2013  г., подготвена от парламентарния пресцентър и правна дирекция на Народното събрание.


Депутатите са заседавали 487 пъти, 35 от тях - извънредно. Постъпилите законопроекти в деловодството на 41-то Народното събрание са 940, като 515 от тях са внесени от Министерски съвет, сочи статистиката.
Депутатите от БСП са задали над 2 хиляди въпроса


Приключващото работата си Народно събрание е имало общо 145 заседания за парламентарен контрол, по време на които са зададени 4020 въпроса и са отправени 685 питания към правителството. Разликата между парламентарния въпрос и парламентарното питане е в процедурата - при питането депутатите имат възможност на уточняващи въпроси, а министрите разполагат с повече време за отговор.


По време на мандата си ГЕРБ са отправили 170 въпроса и 47 питания, от БСП - 2216 въпроса и 442 питания, от ДПС - 150 въпроса и 30 питания. Депутатите от "Синята коалиция" са задали 803 въпроса и са отправили 57 питания, от "Атака" - 437 въпроса и 52 питания, РЗС (докато съществуваше парламентарната им група до края на 2009 г. ) - 22 въпроса и 5 питания, независимите - 186 въпроса и 72 питания.


Сред депутатите най-активни в контрола на премиера и министрите са били Димчо Михалевски от БСП с 356 въпроса, Иван Иванов от "Синята коалиция" с 314, Мая Манолова (БСП) и Корнелия Нинова (БСП) с по 216 въпроса, Ваньо Шарков ("Синята коалиция") със 190 въпроса, Антон Кутев (БСП) със 159, Михаил Миков (БСП) със 141, Пенко Атанасов (БСП) със 137, Лъчезар Тошев ("Синята коалиция") със 132, Яне Янев (РЗС) със 130, Петър Курумбашев (БСП) със 125, Ангел Найденов (БСП) със 110, и Димитър Горов (БСП) със 103 въпроса.


Най-често на депутатски въпроси са отговаряли министрите на регионалното развитие и устройството Росен Плевнелиев и неговият наследник на поста Лиляна Павлова - общо 517 въпроси и питания. Следват ги министърът на земеделието и храните Мирослав Найдениов с 491 въпроса, министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Делян Добрев с 390 въпроса, министрите на здравеопазването Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова, Стефан Константинов и Десислава Атанасова - 389.


Най-малко въпроси - 239, са били задавани на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.


Четири вота на недоверие и един вот на доверие


За продължилия почти четири години мандат правителството на премиера Бойко Борисов преодоля успешно четири вота на недоверие и веднъж парламентът му гласува доверие.


Първият вот на недоверие бе внесен на 1 октомври 2010 г. от 76 депутати от БСП и ДПС. Мотивът за тяхното искане за недоверие към кабинета "Борисов" бе "заради провала на политиката му в сферата на здравеопазването". Вотът бе отхвърлен, след като "за" гласуваха 70 депутати, 144 бяха "против", а един депутат се въздържа.


Следващият вот на недоверие бе през юни 2011 г. Тогава 68 депутати от БСП внесоха искане за гласуване на недоверие "заради провала на антикризисната политика на правителството и тежките последици за хората". Вотът беше отхвърлен 124 гласа "против", 70 "за" и двама "въздържал се".


Третият вот на недоверие беше през юли същата година и бе иницииран от 73-ма народни представители от БСП и ДПС. Той бе "за провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното присъединяване към Шенгенското пространство, полицейщината и нарушаването на основните човешки права." Кабинетът Борисов отново "оцеля", след 143 гласа "против", 91 "за" и един "въздържал се".


В началото на април 2012 г. 48 депутати от БСП и "Атака" инициираха вот на недоверие заради отказа от АЕЦ "Белене" и "провалената енергийна политика на България". Искането на оставка на правителството обаче беше провалено, след като депутатите от "Атака" изтеглиха подписите си и така и не се стигна до обсъждане и гласуване в пленарната зала.


Последният състоял се вот на недоверие бе в края на юли 2012 г. Той бе иницииран от 74 депутати от БСП, ДПС и независими народни представители от ПГ на КБ, ДПС и независим народен представител внесоха искане за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов за "провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи". На 26 юли 2012 г. вотът беше отхвърлен със 136 гласа "против",  72 "за" и двама "въздържал се".


В 41-то Народно събрание беше гласуван един вот на доверие по цялостната политика на кабинета "Борисов". Разискването и гласуването на доверие бяха проведени на 20 януари 2011 г., като 140 народни представители подкрепиха кабинета, 60 бяха против, а 14 се въздържаха.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 768 Неутрално

  равносметката е ,че сме полукръгли идиоти. не знам защо не написах кръгли

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 2. 2 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#1:"NO2ID"]не знам защо не написах кръгли [/quote]

  Щот сме смачкани

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 3. 3 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Равносметка:
  Пълен провал като законодатели, но за това пък успех в безпардонното ограбване на народа!

  ура и да живей!!!
 4. 4 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Цитат: 554 закона
  ---
  Пришки вече имам
  Обилието на закони (промени, изменени, отменени и пр.) означава едно единствено нещо: фактическо беззаконие и фактически отказ от правосъдие
  Крайно време е да се разбере едно нещо: правото трябва да се кодифицира, а не да се раздребнява до безкрайност...
  ---
  В най-скоро време очаквам (любимият ми пример!)
  (1) Закон за нуждата
  и разрояването му на специални, по-специални и най-специални закони
  (2) Закон за голямата нужда
  (3) Закон за малката нужда
  (4) Закон за голямата нужда на закрито
  (5) Закон за малката нужда на закрито
  (6) Закон за голямата нужда на открито
  (7) Закон за малката нужда на открито
  (8) Закон за голямата дневна нужда на открито
  (9) Закон за малката дневна нужда на открито
  (10) Закон за голямата нощна нужда на открито
  (11) Закон за малката нощна нужда на открито
  (12) Закон за голямата нужда при подрастващите
  (13) Закон за малката нужда при подрастващите
  (14) Закон за голямата нужда при подрастващите
  (15) Закон за малката нужда при подрастващите
  (16) Закон за голямата нужда на закрито при подрастващите
  (17) Закон за малката нужда на закрито при подрастващите
  ....
  (ХХ) Закон за малката нужда на открито за пълнолетни граждани от мъжки пол в условията на финансова, икономическа и ипотечна криза и при насрещен вятър
  (ХХ1) Закон за малката нужда на открито за пълнолетни граждани от мъжки пол в условията на финансова, икономическа и ипотечна криза и при попътен вятър
  и т.н. и т.н.

  Докато се `обхванат` всички мислими и немислими варианти на законотворческата идиотия...


  Разтурям колоквиума!
 5. 5 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  Цитат: "Равносметката на 41-то Народно събрание: 554..."

  А, какво полезно свършиха?
  Колко от тези 554 закона са върнати?
  Колко от тези 554 закона се нуждаят от поправки?
  Колко са лобистки?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 6. 6 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#4:"Ганий"]В най-скоро време очаквам (любимият ми пример!)
  (1) Закон за нуждата
  и разрояването му на специални, по-специални и най-специални закони [/quote]

  съответно ВСЕКИ ЗАКОН ще има Правилник за приложения, ПМС, указания на МФ, тарифи, таблици, справки (подавани ежедневно, седмично, месечно, тримесечно, полугодишно, годишно, за последните 5 години) и т.н. и т.н.
  Ще има и администрация, която да организира процесите, да следи, съответно санкционира при неспазване...
  Ще кипи ударен труд!

  Разтурям колоквиума!
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Пуу я гледай що закони натворили милиционерите а нито един не защитава обикновеният човек от монополите та трябва сам да се варди с камъни и дървье от законотворците.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 923 Неутрално

  оценка на качествените критерии трябва да се направи (от 2 до 6) на всеки закон

 9. 9 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Весело

  Казано с думи прости - голям, мазен, блажен и дъхав шит

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 10. 10 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... и съсипана икономика и работещи бедняци . Демек измекярщина абсолютна .

 11. 11 Профил на tree
  tree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  554 закона - 554 тлъсти сметки на вносителите

 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  "Постъпилите законопроекти в деловодството на 41-то Народното събрание са 940, като 515 от тях са внесени от Министерски съвет.."
  Законодателна вакханалия. Вместо правна стабилност и предсказуемост, хаос и непредвидимост. Вместо правов ред, законодателстване на парче и с оглед на личността или групата и интересите и.
  А надолу? В подзаконовата нормативна уредба?
  Е, "гражданите" получиха желаното. Дали то им е харесало е отделен въпрос. Очевидно е обаче, че количествените натрупвания доведоха до качествени изменения. Улицата пее наум Интернационала и гони изедниците с изЧЕЗвайте...

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Наличието на много закони в държавата е същото като да има много лекари — признак за болести и безсилие. — Волтер.
  В държава, където по-рядко властват законите, а по-често нарушителите, главите на достойните падат много по-лесно от главите на недостойните. Това също ражда озлобление.
  Марко Семов
  По света има прекалено много велики хора, прекалено много законодатели, организатори, наставници на обществата, народни водачи, бащи на нацията и т.н. Прекалено много хора се поставят над човечеството, за да господстват над него, твърде много хора смятат, че работата им е да го управляват.
  Когато Законът и Моралът си противоречат, гражданинът се изправя пред жестокия избор или да се откаже от представата си за Морал, или да престане да спазва Закона. Иска ни се Законът да е не само справедлив, но и човеколюбив. Не ни задоволява той да гарантира на всеки гражданин свободно и мирно прилагане на способностите му в интерес на неговото физическо, интелектуално и нравствено развитие; изискваме от Закона да облива нацията в благоденствие, образование и нравственост. Това е съблазнителна заблуда.
  Фредерик Бастиа
  Управлявай народа със справедливост.
  Стани господар на Вселената, без да се стремиш към това.
  Защото! Колкото повече закони и забрани има, толкова по-бедни стават хората. Колкото по-остри са хорските оръжия,
  толкова по-неспокойна е страната. Колкото по-умни и изобретателни са хората, толкова по-странни неща стават.
  Колкото повече закони и забрани, толкова повече крадци и разбойници.
  От учението на легендарния философ Лао Дзъ създадено най-вероятно около VI в.пр.Хр.
  А каква е ситуацията днес? Едни стоят извън закона, други – над закона... Май ми трябва компас, за да се ориентирам кой къде стои. Но нищо, ние продължаваме да си гласуваме закони.И по този повод, нека завърша с един цитат на Глория Стейнъм: Законът и справедливостта може да не са едно и също. И когато не са, пренебрегването на закона може да бъде първата стъпка към неговата промяна. Коя ли е тази първа крачка? Е, трябваше доста отдавна да я предприемем.

 14. 14 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ганий":

  Ако натисна + за поста ви, сигурно ще го държа няколко денонощия!
  И допълнете, че с допълнителни разпоредби към всеки един от законище се изменят още по около дузина други закони, докато съвсем му изтървеш края!
  По-точна характеристика на "зконотворчеството" на този парламент не съм срещнал до сега!
  Уважение!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 15. 15 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Бъдете сигурни, уважаеми съфорумци, че дори сега, когато пишем тези постовве нарушаваме я някой закон, я някой правилник за прилагането му, я накоя наредба, решение, разпореждане.....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 16. 16 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Приет закон се брои също изменение или допълнение на закон. Например - промяна в размер на глоба или промяна в Закона за бюджета ("сумата "100" да се чете "200".
  Също направете справка с "Държавен вестник", както и със статистиката на предходните парламенти.
  Защо пишете глупости, като не разбирате...

  п.п. Хайде сега да видим колко ви е организирана Кутевската агитка в писането на "-" (словом "минус".

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Не знам за НС, но др. Станишев е с много угрижена физиономия напоследък! Май социологическите проучвания, съвсем не са в негова полза!След изборите, господарите му, щу му представят сметката за осребряване, и тогава жална им майка на комунетата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Равносметката на 41-то Народно събрание: 554 закона и четири вота на недоверие[/quote]
  Равносметката е страшна: трагедия, простотия и некадърност.
  Никога не сме имали толкова слабо и "послушно" НС.

  "We're not gonna take it! Anymore."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK