Дянков: Олигарси, с милиони задължения, имат интерес да падне валутният борд

Министърът на финансите Симеон Дянков

© Красимир Юскеселиев

Министърът на финансите Симеон ДянковЕдни и същи олигарси от 1996 - 1998 година и днес имат интерес да падне валутният борд.
Това заяви финансовият министър в оставка Симеон Дянков, който присъства на подписването на инструкция за прилагането на закона за конфискация.


По думите му това са "тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са взели от банките с течение на времето – за тях е много изгодно да падне валутния борд, защото им изчезват и всичките задължения".


Дянков даде пример с 1996 - 1997 година, когато е станало точно това. В различна кризисна ситуация в банковия сектор точно това стана. Някои бизнесмени олигарси бяха взели стотици милиони заеми, паднаха част банките и съответно те всъщност останаха без заеми, без кредити и си станаха милионери по този начин". Според него в края 2009 г. началото на 2010 г. е имало такъв банков сценарий и сега от ден на ден се засилват тези настроения "да взимаме допълнителни заеми, да натежават на бюджета".
"Какво ще стане? Ще стане това, което става във всички държави около нас - бюджетът не издържа", прогнозира финансовият министър в оставка. Въпреки това обаче според него вероятността това да се случи сега е малка.


"Защото в България по-възрастните хора си спомнят 1996 - 1997 - 1998 г., спомнят си как спестяванията на една част от българските граждани тогава за две-три седмици изчезнаха. Олигарсите не са се променили оттогава, те са същите хора и имат същите интереси. Междувременно са натрупали заеми преди кризата, и сега кризата и тях ги е заварила неподготвени и се опитват да намерят начини пак излязат напред на гърба на народа", заяви още Дянков.


По думите му през последните четири години правителството "ден за ден се е борило да не се допусне фалит на държавата". "Смятам, че гражданите ще имат предвид това, като отидат на избори това ще го имат предвид особено по – възрастните граждани", коментира финансовият министър в оставка Дянков. Той е категоричен, че към днешна дата "нетно бюджетът на държавата е в по-добро състояние, отколкото ние го заварихме"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK