Цветанов превърна отчета за работата си в предизборен театър с благодарности (допълнена, видео)

Цветанов превърна отчета за работата си в предизборен театър с благодарности (допълнена, видео)

© Юлия Лазарова Изключително добър човек, Чувствителен човек, Горд министър. Модератор. Лектор


Това бяха определенията и ролите, в които вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов влезе по време на двучасовия спектакъл, обявен като отчет на свършеното от ведомството му досега.


Двучасов театър, с основна тема: "да срещнем журналистите с жертвите на престъпност, понеже те не ги чуват". Това беше мисията на Цветанов, който като за последно не пропусна да атакува съда, да похвали себе си, да нападне медиите и да слуша. Цветанов остави другите да говорят за него, да плачат или да ръкопляскат. Не призна нито една грешка, говори за някои слабости и с неохота отговори на няколко журналистически въпроса.
Театърът имаше странна сценография: В средата на банката в гранитна зала на министерски съвет, ролята на неми свидетели изиграха: от двете страни на Цветанов двамата му заместници Веселин Вучков и Димитър Георгиев, до тях - главния секретар Калин Георгиев и шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Те не получиха думата, но не я и поискаха. В една от кратките паузи, в които микрофонът се подаваше към следващия говорител, посочван лично от вътрешния министър, някои от журналистите попита: "А къде е Веселин Маринов"


В ролята на "изключително добър човек"
Думата имаха хората, "скъпите гости", "милите приятели", жертвите, застанали от двете страни на масата.  Ангел Бончев и Киро Киров (жертви на отвличания, за които е обвинена групата "Наглите"), Георги Цветанов (основен свидетел по делото "Октопод"), Донка Митева (също свидетел по "Октопод"), Катрин Маркова (майка на отвлечения също от "Наглите" Джорджио).


От другата страна бяха родители на деца, загинали в пътнотранспортни произшествия. Те първи се изказаха, като благодариха на Цветан Цветанов и посочиха, че той много им е помогнал, защото вече няма споразумения при катастрофи, които да се сключват зад гърба им. Те благодариха за "добрината на вътрешния министър". 


"Може да ви звучи хвалебно, говоря със сърцето и душата си - г-н Цветанов е човек от народа и извинете, ако с нещо сме ви обидили", обърна се към вътрешния министър Мария Димитрова, майка на момиче, загинало на пешеходна пътека. 


В залата имаше и хора от Стара Загора, пострадали от имотни измами, които също благодариха на вътрешния министър, защото "МВР е имало смелостта да проведе професионално досъдебно производство и да откликне на отправения зов за помощ на пострадалите хора".


"Благодарим, няма да го забравим цял живот", каза от името на пострадалите мъж на средна възраст. 


Катрин Маркова (майка на отвлечения Джорджо, който се смята за първия отвлечен от Наглите) се разплака, докато оправяше благодарности към вътрешния министър и премиера в оставка Бойко Борисов. 


Жители на наводненото миналата година село Бисер също засвидетелстваха внимание на вицепремиера в оставка. Жена от селото разказа за първата си среща с премиера Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които са й помогнали да се погрижи за майка си, с която са били разделени от наводнението в Бисер. Тя каза, че по време на бедствието в Бисер, над селото е летял хеликоптер. "От хеликоптера не слезе Батман, слезе Бойко Борисов с почти цялото правителство", каза тя.


В залата не присъстват близки на отвлечената и впоследствие убита Мирослава Николова от Перник, нито на Яна Кръстева, която беше намерена мъртва в Борисовата градина в София. Раследването на смъртта и на двете момичета е пример за некачествено събиране на доказателства. Попитан защо не са поканени, Цветанов заяви, че би приел разговор с тях и вероятно те биха могли да участват в такова събитие. 


При представянето на данните от отчета на МВР Цветан Цветанов заяви няколко пъти, че е изключително горд от това, което ведомството му е постигнало. Неколкократно обаче направи уговорката, че няма да си дава оценка. 


Малко преди да отчете професионалните резултати - всички акции, които по думите му са същинската работа на МВР, Цветанов заяви, че може да се каже, че някои медии са представители на организираната престъпност.  Попитан кои, той отговори, че не е редно той да казва, и призова медиите да се вслушат "в свидетелските показания по някои дела". 


В ролята на модератор
Донка Митева, свидетел по делото "Октопод" (която се отказа един път от показанията си) каза, че медиите не са проявили интерес към това, което тя е имала да разкаже като свидетел. Тя обвини журналистката от Би Ти Ви Миролюба Бенатова, че не е искала да обърне внимание на показанията й. Бенатова се опита да изкаже позицията си, но беше призована от Цветан Цветанов - да не прекъсва говорещите жертви на насилието. 


"Вие ме попитахте за това - кои са медиите, които защитават интересите на организираната престъпност. Дайте думата на тези хора, които имат лични впечатления, лични разговори за това, което могат да кажат пред вас", каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и уточни: "Ако искате това нещо да не се случва, кажете че има цензура и не може да дадете думата на тези хора". Журналисти помолиха - пресконференцията да не се превръща в съд срещу техни колеги. Цветанов ги призова - да не прекъсват говорещите свидетели. 


След Донка Митева думата взе и друг свидетел по делото Октопод – Георги Цветанов. Той лично благодари на вътрешния министър и му пожела да събере сили, защото "гръбнакът на организираната престъпност е счупен, но ламята е жива". Не искам да ви натоварвам с нашите очаквания да довършите борбата. Това е ваша отговорност. Съберете сили, продължете борбата и я довършете. Нека Бог да е с вас", обърна се Цветанов към вътрешният министър.


"И днес сме свидетели на това, че злото не подминава никого. Ние жертвите на престъпността не сме харесвани от институциите, от журналистите, от обществото. Ние сме били лошите деца на демокрацията, неудобните деца. Всеки един от нас може да бъде такова дете. Затова съм тук не за да издигам лозунги, а да изразя своята благодарност като човек и баща към тези, които са там. Да благодаря на господин Цветанов, господин Флоров... благодаря ви от цялото си сърце".


След като Цветан цял час слуша за себе си, вниманително, като от време на време слагаше ръка на брадичката си и кимаше одобрително, той даде възможност за въпроси с уговорката:


"Едва ли не някои ваши колеги се опитаха да изкарат това активно мероприятие:, заяви Цветанов.. Призна, че е казал на някои от хората в залата днес, че ще правят отчет за дейността на МВР. "Може би ви изглежда като нещо режисирано. Но всички, които са взели думата "нито един от тях не сме имали никакви намерения да му казваме какво да говори, а това, което те са казали са си го преценили, че трябва да го кажат днес", заяви вътрешният министър в оставка.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK