Обявяването на служебното правителство (ХРОНОЛОГИЯ и видео)

Президентът росен Плевнелиев представя служебния премиер Марин райков

© Красимир Юскеселиев

Президентът росен Плевнелиев представя служебния премиер Марин райковВ 16ч. президентът Росен Плевнелиев представи състава на служебното правителство и основните задачи, които то трябва да изпълни, освен организирането на предсрочните избори на 12 май. "Дневник" проследи в реално време обявяването на кабинета в Гербовата зала на президенството. 

16.26 - Списъкът на министрите е публикуван в сайта на президентството. Той включва:


Марин Райков - министър-председател и министър на външните работи

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие


Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика
Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз


Драгомир Йорданов, министър на правосъдието


Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните


Калин Христов, министър на финансите


Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията


Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването


Петя Първанова, министър на вътрешните работи

Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта


Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство (директор на българския развоен център на американската компания Johnson Controls Electronics - бел. ред.)


Тодор Тагарев, министър на отбраната


Владимир Пенев, министър на културата


Юлиан Попов, министър на околната среда и водите


Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и търговията

16.23 - Президентът Росен Плевнелиев закрива церемонията. Имената на министрите така и не бяха обявени.


Държавният глава заяви, че утре в 10ч. ще има церемония по предаване и приемане на правителствените ресори.


Изказването на Росен Плевнелиев - II част

16.22 -
Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос действащия валутен борд. Няма да допуснем авантюра, изразяваща се в национализация. Ще се противопоставим на всеки опит България да бъде хвърлена в хаос. Независимо от какъвто и да е външен натиск няма да се откажем България сама да решава какви енергийни интереси има и вярвам съюзниците ни да са с нас, завършва речта си служебният премиер. 


16.19 - Райков: Служебното правителство е призвано да внесе увереност в партньорите ни, че България ще продължи да изпълнява ангажиментите си в НАТО и ЕС. Ще продължим да работим по финансовата рамка 2014 - 2020. Позитивните тенденции във финансовото развитие няма да бъдат прекършени. България няма да се отклони от пътя, който пое преди 25 години , излизайки от политическата орбита, в която беше тогава.


Изказването на Росен Плевнелиев - I част

16.17 - Като първа и най-важна задача пред кабинета си Райков посочва провеждането на предсрочните избори. " Това правителство е безпартийно. То е тук, за да даде гаранция, че вотът ще се състои по правилата. Изборите няма да бъдат манипулирани. Изборите няма да бъдат фалшифицирани. Нацията е суверен и нейният глас ще бъде чут", казва Райков.


Неразделна част от тази задача ще е предприемането на конкретни мерки в социалната сфера. Като спазваме стриктно зададената бюджетна рамка, ще предприемем конкретни мерки за подобряване положението на пенсионерите и най-необлагодетелстваните хора


Втора основна задача на кабинета е да осигури стабилност и приемственост в институциите.


16.15 - Думата взима новоназначеният премиер Марин Райков


16.15 - Пожелавам си едно: разумът и компетентността да победят и да покажем, че сме с визия за бъдещето, обобщава в края на словото си държавният глава.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1211 гласа

  1. Да, много добър избор (35.84%)
  2. Да, защото е само служебно (8.18%)
  3. Да, добро е за временно (20.97%)
  4. Не, напълно не одобрявам (13.54%)
  5. Не, защото така или иначе то ще е за малко (6.52%)
  6. Не мога да преценя (14.95%)

16.14 -  "Тъй като предполагам, че различни доброжелатели ще търсят навсякъде негативи, ще ми съобщават какво не знам и какво не съм, нека да е ясно, че голямото деление в страната днес е на едните, които застават зад България и другите, които остават зад собствения си интерес. В министрите на служебното правителство съм сигурен, че те застават зад страната на европейския избор на България". 


Мисията на кабинета е за достоен и демократичен преход към ново, избрано от народа правителство и парламент. 


Искам партиите да са честни и да поемат ясни ангажименти към гражданите. 


16.12 - "Кризата е социална и политическа, нека не допускаме да стане и икономическа. Нека бизнеса работи спокойно, нека администрацията продължи да работи ефективно. Основният проблем е в ниските доходи, но да си беден не е диагноза. За да преборим бедността трябва да се създадат нови работни места. Това се постига с добра среда за правене на бизнес, добро образование и инвестиции".


16.11 - Специален зам.-министър към икономическото министерство ще отговаря за малките и средните предприятия. "Добре е  икономическото министерство да намери начин в рамките на бюджета да изплати приоритетно държавните задължения към малките и средни предприятия".


Докато на "Дондуков" 2 течеше церемонията по обявяването на служебния кабинет, група протестиращи се събраха пред сградата

© Анелия Николова

Докато на "Дондуков" 2 течеше церемонията по обявяването на служебния кабинет, група протестиращи се събраха пред сградата


16.10 - "Служебното правителство трябва да продължи реформите, да запази мира, да направи необходимите стъпки за повишаване на жизнения стандарт. Неговите стъпки ще бъдат организирани в пряк диалог с гражданите. Служебното правителство ще изиска от КЗК да посочи монополите и секторите, в които има такива - енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и др. Кабинетът ще подгови законодателни промени за силен енергиен регулатор, избиран от парламента, а не посочен от управляващите".

16.09 -
Правителството, обещава президентът, ще предприеме важни мерки в социалната сфера. Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, както е предвидено.


16.08 - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да измине своя път от непрозрачен администратор към ефективен регулатор. Необходим е пълен одит и проверка от А до Я по веригата на цената на тока, а резултатите от нея да бъдат публични. Цените трябва да са справедливи и пазарно ориентирани, а не монополни.


Фотогалерия: Новият спортен министър Петър Стойчев >


16.08 - "Ще назнача специален министър за електронното правителство с основна задача да координира действията на всички в държавата и да се изработи и приеме интегриран национален план за електронно правителство". Целта е гражданите и бизнесът да не стоят по гишетата, да се подобри значително бизнес средата, да се намали видимо корупцията.


Служебното правителство ще бъде гарант за свободни и демократични избори. Към премиера ще има Граждански борд за честни избори. Служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити. То ще подготви изборите, но няма да участва в тях.

16.06 - При избора на министри се ръководих от следните принципи: всеки от тях да е безспорен професионалист, да е започнал от нулата и да е изградил сам своята репутация на достоен човек. Никой не е бил аген на бившата ДС. Сред тях има учени, за да впрегнем научния капацитет на нацията през годината на стратегическо планиране за България.


Обявяването на служебното правителство (ХРОНОЛОГИЯ и видео)

© Красимир Юскеселиев


16.05 - Марин Райков ще е премиер и външен министър.


Три дами ще са вицепремиери. За тях президентът уточнява, че са "работливи, компетентни и можещи, доказали своя морал и отговорност, както всички български жени, на които народът винаги се е уповавал в трудни времена". Не споменава имена, уточнява само, че ресорите на вицепремиерите са икономическото развитие, социалните политики и еврофондовете. 


За първи път в историята си МВР ще има министър жена. Тя е и генерал с дългогодишен опит в системата, казва Плевнелиев и допълва: "За министър на финансите назначавам не просто добър финансист, но и отличен макроикономист".


Президентът поздравява Калин Христов в залата. Христов - досега подуправител на БНБ, е новият министър на финансите

© Красимир Юскеселиев

Президентът поздравява Калин Христов в залата. Христов - досега подуправител на БНБ, е новият министър на финансите


16.04 - От утре назначавам служебно правителство, от 15 март разпускам парламента и назначавам избори на 12 май, съобщава държавният глава, като подчертава, че спазва стриктно конституционните срокове.


"Формирането на служебния кабинет бе изцяло моя отговорност. Не съм допускал влияние от никой, не съм гледал партийната окраска. Вярвам, че служебният премиер трябва да е дипломат, да е разумен и компетентен, да е абсолютно наясно със ситуацията в България, да защити българските интереси в Брюксел".


16.02 - Започва речта на президента. Той посочва, че за трети път България ще бъде управлявана от служебен кабинет. Търсих подкрепа за разрешаване на възникналата криза в рамките на правителството и парламента, но не без успех, казва президентът. 


16.00 - Народното събрание прекъсна извънредното си заседание и излезе в почивка, за да могат депутатите да изслушат обявяването на кабинета, съобщи репортерът на "Дневник" Лъчезар Вълев.


15.58 - Вицепрезидентът Маргарита Попова влезе в Гербовата зала, където след минути ще започне обявяването на кабинета. Почти всички бъдещи министри са в залата, президентът ги поздравява


15.35 - Пристигна и зам.-шефът на БАН проф.Николай Милошев, най-вероятен просветен министър


Новият образователен министър Николай Милошев на влизане на "Дондуков" 2

© Анелия Николова

Новият образователен министър Николай Милошев на влизане на "Дондуков" 2


15.20 - В сградата  на президентството влезе подуправителя на БНБ Калин Христов, който се очаква да бъде назначен за финансов министър, съобщава репортерът на "Дневник" Георги Марчев.


Най-вероятният служебен премиер е дипломатът Марин Райков - бивш зам.-министър на външните работи и настоящ посланик на България във Франция.

Името на Райков днес се споменава от повечето медии у нас. Цитирано е и от световните агенции. 

Преди седмица  президентът обяви, че в служебния кабинет ще има трима вицепремиери. Те ще отговарят за труда и социалната политика, за управлението на еврофондовете и за икономиката и финансите. Плевнелиев обаче изрично уточни, че финансовият министър няма да е и вицепремиер, както и че не предвижда силов заместник на министър-председателя. 


До сформирането на служебно правителство се стигна след като на 20 февруари кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка, като се аргументира с ескалацията на напрежението при протестите по улиците на големите градове. Впоследствие трите политически сили, на които президентът възложи, според конституционните изисквания, да съставят ново правителство - ГЕРБ, БСП и ДПС, върнаха проучвателния мандат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK