Дипломат от кариерата, или кой е новият служебен премиер Марин Райков

Дипломат от кариерата, или кой е новият служебен премиер Марин Райков

© Красимир ЮскеселиевДипломат от кариерата" е определението, което никой не пропуска, когато говори за Марин Райков. Завършил международни отношения в икономическия университет в София, той е преминал всички стъпала във външното министерство. Започва през 1987 г. в отдел "Страни от Югоизточна Европа". От младши дипломат минава през съветник, за да стигне до посланик. Два пъти е представлявал страната в Париж, два пъти е бил и заместник външен министър.  


Негови колеги и хора, които са общували с него по работа, подчертават, че той е добре организиран. Тази черта, както и


дипломатическият опит ще са голям плюс за служебния премиер
който ще разполага с ограничено време, а ще изпълнява длъжността в изключително сложна обстановка. Президентът Плевнелиев също изтъкна дипломатическото му умение - да може да изслушва, но и да бъде чут.  Райков ще бъде и външен министър.


Това правителство е безпратийно. То е тук, за да гарантира, че изборите ще бъдат честни, каза Райков в първото си изявление като служебен премиер веднага след като беше представен от президента Росен Плевнелиев. Неразделна част от тази задача ще е предприемането на конкретни мерки в социалната сфера. Като спазваме стриктно зададената бюджетна рамка, ще предприемем конкретни мерки за подобряване положението на пенсионерите и най-необлагодетелстваните хора, отбеляза той.


"Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос действащия валутен борд, няма да допуснем авантюра, изразяваща се в национализация.


Ще се противопоставим на всеки опит България да бъде хвърлена в хаос


Независимо от какъвто и да е външен натиск, няма да се откажем България сама да решава какви енергийни интереси има и вярвам съюзниците ни да са с нас", заяви Марин Райков.


Ще може да проведе добре изборите, познава администрацията и знае как работи, казва един от хората, които го познават.


Първото му трудно назначение е през бурните 1992-1995 г., когато е първи секретар в българското посолство в Белград. През 1998 г. Иван Костов го прави зам.-министър на външните работи, по време на "голямото отваряне" на вратите в министерството, когато са проведени и първите конкурси за стажант-аташета. Ресорът му тогава е балканската политика на България. Това ще има значение и днес, когато Македония остава гореща тема - България предстои да сключи договор за добросъседство с нея и да даде мнение по повод започването на преговорите с ЕС.


Ключов момент от кариерата на Райков е войната в Косово


Той е човекът, на когото се пада задачата да откаже на руснаците искането за въздушен коридор - решение, което до голяма степен предопредели изхода от конфликта. Също на Райков е и решението, което правителството на Костов след това отстоява, за неприемането на бежанци от Косово на българска територия.


Едно друго решение обаче не се оказва така успешно и бързо. През 2000 г. Райков оглавява оперативната работна група в министерството за случая с българските сестри и Либия. Както е известно, и тази група, и следващата - междуведомствената, се провалиха в опита си да намерят бързо решение на кризата, която вися над българската външна политика години наред.  

Бащата на Райков Райко Николов също е дипломат. Той става световноизвестен със скандал в средата на 90-те години. Тогава френското списание "Експрес" излиза с публикации, според които през 1953 г. Шарл Ерню, министър на отбраната на Франция между 1981 и 1985 г., е бил вербуван от Николов за Държавна сигурност. 

През 2001 г. за първи път е посланик в Париж, като (вероятно заради баща му, замесен в скандал във Франция) властите бавят доста дълго агремана му. През 2009 г. стана зам.-министър на външните работи в кабинета на ГЕРБ, под тогавашното ръководство на Румяна Желева. Малко след идването на Николай Младенов на поста бе изпратен за втори път в Париж.  


Самият Райков неведнъж е казвал за себе си, че е десен и се асоциира с общността на хората, които споделят "демократичните ценности". След като беше член на две правителства, определили се като десни,сега ще му се удаде да докаже на практика нещата, в които вярва.


Въпреки че започва работа в дипломацията преди промените от 1990 г., Марин Райков не попадна сред обявените от комисията за досиетата през 2011 г. агенти на комунистическите служби в министерството. 


Предизвикателства във външното министерство


В ролята си и на външен министър Райков ще бъде ангажиран и с организирането на изборите в чужбина - основната задача, с която ще бъде натоварено Министерството на външните работи преди предсрочния парламентарен вот.


Друга задача, в която участва и това ведомство, са преговорите по многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за периода 2014 - 2020 г. За момента преговорите са на етап техническа подготовка и обсъждане с Европейския парламент.


Много вероятно е служебният кабинет да не успее да продължи работата на предишния министър - Николай Младенов, за подписването на договора за добросъседството с Македония, тъй като въпросът е силно политически и Райков и екипът му едва ли ще се заемат с него. Освен това Скопие бави отговора си дали е готово да подпише предложения от България документ, стана ясно от източници от министерството.


За момента спорен е въпросът за малцинствата, като София настоява Скопие да приеме текст за ненамеса във вътрешните работи за "етническите македонци", които нямат македонски паспорт. Според чл. 49 от конституцията на Македония страната "се грижи за македонските малцинства в съседните държави" дори те да нямат гражданство.


Близо месец от Скопие няма официален отговор по този въпрос. В момента там тече кампания за местните избори, като според наблюдатели е възможно непосредствено след тях да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Има вариант Македония да се откаже като цяло от подписването на договор с България при различно развитие на евроатлантическата перспектива на страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А не беше ли син на ДС агент, вербувал френски министър?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 665 Неутрално

  "През 2009 г. стана зам.-министър на външните работи в кабинета на ГЕРБ, под тогавашното ръководство на Румяна Желева." Мдаа...не бих казал, че е неутрален/както искат да го изкарат/, но да видим...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Дотук добре. Желая му успех.

 4. 4 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]А не беше ли син на ДС агент, вербувал френски министър?
  [/quote]


  Същият.

  Обърнете внимание на изречението "Въпреки че започва работа в дипломацията преди промените от 1990 г., Марин Райков не попадна сред обявените от Комисията за досиетата през 2011 г. агенти на комунистическите служби в министерството."
  Не попадна Има един такъв нюанс на несигурност дали в бъдеще няма да се окаже в такъв списък...

 5. 5 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Самият Райков неведнъж е казвал за себе си, че е десен"

  - Няма лев или десен а има само горе или долу а останолото е проза .... !"

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 6. 6 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Богата и съдържателна автобиография. Успех!

 7. 7 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Цитати:
  (1) Дипломат от кариерата
  (2) Завършил международни отношения
  ----
  Доколкото се простират БЕТЛИТЕ ми познания МИО не е МО (международни отношения)...
  На МО-то му викаха дипломация, МИО си е друго.
  Специалистите да ме поправят!

  Разтурям колоквиума!
 8. 8 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  мисля си че е честен и компетентен,
  но дано само да не е избран защото ще е удобен за Бойко, и ще си затвори очите за сулумите им
  все пак идва от Герб: активно участва в развитието на партията преди изборите, беше зам-министър в тяхното правителство...

 9. 9 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Аз също му пожелавам успех! Ако наистина бъде успешен премиер, това ще бъде по-добре за всички нас.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 10. 10 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Още една синя кръпка, продукт на гусин Костов и ГЕРБ.

 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Е, щом като зам. министър е вземал важните външнополитически решения, а Командира само ги е отстоявал, сега вече сигурно ще командва и Обама и Путин!

 12. 12 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Мохохо, тези във външно са такива фурнаджийски лопати, че не е истина. Пребоядисването там е запазена марка. Неутрални на държавна работа НЯМА!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 13. 13 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  А ти на кой си син? или и това не знаеш?

  СМЕШКО!

  Съди за хората по делата им, а не по родствените връзки... какво бил направил баща му.... а твоя какво е направил? а ти?

  Доколкото прочетох човека се е изучил, има дългогодишен опит в администрацията, знае езици и има добри препоръки от хората, които са работили с него...

  В пъти по добре от МУТРА, завършила Симеоново, работещ след това като ПОЖАРНИКАР, нищо лошо професията... ама АКЪЛ за нея не се иска, в годините на прехода занимавала се с контрабанда на цигари и охранителна дейност към СИК и т.н... не си заслужава да пиша повече за това мекотело!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 14. 14 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Браво точно му се чудех какво да кажа,ама щом не е дал на рашките да прелетят през нашето въздушно пространство значи е мъжкар.

 15. 15 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Цитат: Едно друго решение обаче не се оказва така успешно и бързо. През 2000 г., Райков оглавява оперативната работна група в министерството за случая с българските сестри и Либия.
  ---
  Загубихме някъде ~2 млрд щ.д. - щото ИК, НМ и други (кх-кх!) се ослушваха (понякога ми се струва, че не е било СЛУЧАЙНО!), вместо да напишат на една бележка на къс партия, да у пернат един печат и да я връчат на Кадафито - на основание чл. ~ *(забравих го вече) от Договора - вземаме си ги в България, за да отсъдим СПРАВЕДЛИВО и по закона...
  Както направиха Унгария и Филипините...
  ----
  заб.* - който търси подробности - да отиде в МП - там съм написал около 20-30 страници анализ...

  Разтурям колоквиума!
 16. 16 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Още в първото си официално изявление
  Марин Райков се опита да раздели
  българският народ.

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 17. 17 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Приемливият компромисен образ.
  Три месеца срам и после хайде пак в Париж.
  Може и да се окаже точен, де....

  Цензуриран от "Икономедиа"
 18. 18 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#16:"selianin"]Още в първото си официално изявление
  Марин Райков се опита да раздели
  българският народ.[/quote]

  Че то има ли някой управник в света, който да не е правил това!?

  Разтурям колоквиума!
 19. 19 Профил на borisovih
  borisovih
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Те го те новия месия ,пожелавам му успех, макар че няма да има време да го покаже. Дано да е правилния човек.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Боримир Тотев
  Боримир Тотев
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Абе кога ще мине тази СТРАСТ на хората в България само да се ровичкат в миналото и кой на кой е бил син и кой от тези синове на онзи чичо са били свързани с ДС или 'онзи' режим по някакъв начин.
  Не се ли разбра, че всички сме свързани защото това е част от историята ни. Какво иначе предлагат тези самостоятелно провъзгласили се 100 процента чисто плътни модерни-евро-атлантици-пос-комунисти.

  Светът е широк и спасение има навсякъде, щом вярваме, че културата носи спасение, а творчеството е човещина.
 22. 22 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Не знам два месеца за какво ще стигнат, но се надявам МВнР да пусне молба за членство на България в "Европейската космическа агенция" (ESA).

 23. 23 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#15:"Ганий"]Либия.
  ---
  Загубихме някъде ~2 млрд щ.д. - щото ИК, НМ и други (кх-кх!) се ослушваха (понякога ми се струва, че не е било СЛУЧАЙНО!), вместо да напишат на една бележка на къс партия, да у пернат един печат и да я връчат на Кадафито - на основание чл. ~ *(забравих го вече) от Договора - вземаме си ги в България, за да отсъдим СПРАВЕДЛИВО и по закона... [/quote]

  Намерих част от откровенията си по темата Либия от 19.12.2006 г.

  http://www.mediapool.bg/либия-потвърд-смъртните-присъди-на-бългрките-news124526.html

  Тогава се подвизаввах като 17

  Разтурям колоквиума!
 24. 24 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ганий":

  Без да съм специалист, ще те поправя - в УНСС има и МИО, и МО. Друг път не бързай така да се възторгваш от "откритието".

 25. 25 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":
  И какво, виновен е, че е син на ДС агент, така ли?
  Комунистите по същата логика предрешиха съдбата на хиляди хора, само защото са синове на родителите си.

  ☭= ☠
 26. 26 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#24:"Spand"]Без да съм специалист, ще те поправя - в УНСС има и МИО, и МО. Друг път не бързай така да се възторгваш от "откритието".[/quote]

  Тъй де, не изразих СЪВСЕМ точно съмненията си...
  Дей ВИИ `КМ`/УНСС и дипломацията!?
  Дей Висш икономически институт `КМ` или Университет за национално и световно стопанство...
  Не знам защо, но ми се струва твърде абстрактна тази връзка...
  Иначе бяха нещо като тежкари - приемаха по 20-тина души на година...
  ---
  заб. и друг път не бързай да се възторгваш от незнанието си...

  Разтурям колоквиума!
 27. 27 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#24:"Spand"]Друг път не бързай така да се възторгваш от "откритието". [/quote]

  [quote#26:"Ганий"]заб. и друг път не бързай да се възторгваш от незнанието си...[/quote]

  Да ти кажа честно, бях ПРЕДЕЛНО рязък в забележката...
  При повторен прочит не ми се струва, че цитираното от теб е злонамерено...
  Айде, прости ми

  Разтурям колоквиума!
 28. 28 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Лошо, лошо. Като чуя "десен" и "демократични ценности" и ми настръхва косата. Това означава сервилнечене пред богатите и още повече бедност за бедните. Да видим какво ще излезе, но този човек явно е от същото котило на Костов, Борисов, НБУ и сие, което знанчи - на американците. Нищо добро за българите.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 29. 29 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Бил човек на Костов!?
  То Костов от такива хора , включая Н.Младенов ,Б.Бонев и прочее --цяла торба бомби със закъснители ,накрая падна !
  Аман от политически номади ,затова нямам вяра на такива "десни" с дядовци ,бащи ,майки лели и чичовци- комунисти!
  Нашият народ не напразно е казал,че крушата не пада по далеч от корена ....
  Дано да греша.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK