Обсебен от електрониката, или кой е министърът на е-правителството Роман Василев

Обсебен от електрониката, или кой е министърът на е-правителството Роман Василев

© Надежда Чипева, КапиталИзбраният за министър за развитие на електронното правителство в служебния кабинет Роман Василев е директор на българския развоен център на американската компания Johnson Controls Electronics от 2008 до края на 2012 година. Под негово ръководство работят над 550 души, ангажирани в създаването на софтуер за работата на електрониката в арматурните табла и мултимедийните системи в модели на почти всички големи автомобилни компании, като се започне от БМВ и "Мерцедес", мине се през "Форд", групата PSA и се стигне до четири от най-големите производители в Китай.


Роман Василев има бакалавърска степен по машинен дизайн и автоматизация на процесите от университета Tsinghua в Пекин и MBA диплома по международен мениджмънт от Thunderbird – School of Global Management - Аризона, САЩ.


Василев започва кариерата си като инженер проекти в японската Chiyoda Corporation през 1994 година, за която работи в продължение на осем години. От 2004 до 2008 г. е сътрудник "Бизнес развитие" на Euronet Worldwide, а по-късно става мениджър за България на компанията. През 2005 г. изгражда  анкоматна мрежа в България.
Роден е на 24 юли 1967 г. в гр. Перник. Завършил е 9-та френска езикова гимназия в София, Василев владее английски, японски и китайски. Женен, с едно дете. 


В официалната му визитка е посочено още, че  е член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България с ресор "Корпоративна и социална отговорност" (2011-2013г.). Член е на борда на директорите на Индустриален клъстер "Електромобили" в България и на борда на директорите, учредили "Аутомотив Клъстер България" ( през 2012 г.)  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK