Първата жена вътрешен министър, или коя е ген. Петя Първанова

Първата жена вътрешен министър, или коя е ген. Петя Първанова

© Надежда Чипева, КапиталЗа първи път жена застава начело на министерство на вътрешните работи. Досега Петя Първанова е ръководила специализираната административна дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество." Това е дирекцията, която отговаря за ангажиментите на България в областта на вътрешните работи, хармонизацията на правото на Европейския съюз (ЕС), координира изпълнението на мерките и действията по Шенген и отговаря за протокола на МВР.


Тя пътуваше непрестанно с Цветанов при посещенията му в Брюксел, а името й се спрягаше за директор на БОРКОР още преди на поста да бъде назначен Румен Миланов.


Първанова е външен човек, който в същото време обаче познава системата. Тя не е работила с оперативните служби на министерството, което я прави независима от интригите в тях - това винаги е било плюс. Встрани от безбройните полицейски акции (почти без изключение все още незавършили с осъдителни присъди), МВР остава все така пълно с проблеми, които трудно могат да се решат за два месеца - корупцията, управлението на бюджета, даренията (които все още са факт), липсата на контрол в специализираните дирекции, капсулирането на БОП и превръщането му в елитарна служба, непотизмът при кадровото израстване и т.н.
Всяка стъпка в посока решаването на тези проблеми ще е от полза на МВР.


Първанова е на 12 юли 1960 година в град София. През 1978 г. завършва Немската гимназия в София. През 1991 г. се дипломира като магистър по немска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 1998 година – като магистър по право в Нов български университет.


В периода 1978 – 1981 работи последователно като администратор в Балкантурист (1978 - 1979), сътрудник в Държавния стенографски институт (1979 - 1980) и технически сътрудник в СИФ Бояна (1980 - 1981). От 1982 до 1991 е референт – преводач в посолството на ГДР в София. В годините от 1991 до 1998 работи като сътрудник, преводач и протокол в различни компании.


В периода 1999 – 2001 г. е началник отдел "Международни връзки и протокол" в администрацията на главния прокурор. 


След това става заместник-директор, а по-късно същата година – директор на дирекция "Международно сътрудничество" в МВР.  От визитката, разпространена в сайта на президентството, става ясно, че в това си качество "осъществява общото и непосредствено ръководство на дирекцията и отговаря за цялата й дейност пред ръководството на МВР; подпомага министъра на вътрешните работи при провеждането на международната политика на  България в областта на вътрешните работи; координира, организира и участва в подготовката и изпълнението на критериите за членство в ЕС в областта на вътрешните работи.


След присъединяване на България към ЕС отговаря за координацията по изпълнение на ангажиментите, произтичащи от членство. Участва в работата на институциите на ЕС и техните работни органи от компетентност на МВР; методически ръководи и контролира съответните звена в структурите на МВР по предмет на дейност; ръководи и контролира осигуряването на дейността на Работна група 23 "Сътрудничество в областта на вътрешните работи" към Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет.


За времето на службата й в МВР е многократно награждавана за високи служебни резултати - с обявяване на благодарност от министъра на вътрешните работи (2002), колективна парична награда за ръководената от нея дирекция (2003 и 2011), почетен знак на МВР III степен (2006 г.), медал "Правосъдие, свобода, сигурност 2007 г." – златен (2007 г.), почетно отличие на МВР "За доблест и заслуга" - I степен (2007 г.), почетен знак на МВР II степен (2009 г.), почетен медал на МВР (2011 г.). От 1 юли 2010 година й е присъдена категория А – старши комисар.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK