Довереникът, или кой е новият вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева

Екатерина Захариева (вляво) заедно с Диана Костадинова, която поема другия вицепремиерски пост и министър на труда и социалната политика

© Красимир Юскеселиев

Екатерина Захариева (вляво) заедно с Диана Костадинова, която поема другия вицепремиерски пост и министър на труда и социалната политикаЕкатерина Захариева е сред най-доверените хора на президента Росен Плевнелиев. Тя беше спрягана дори за възможен служебен премиер, а сега освен регионален министър ще бъде и заместник на министър-председателя. Сред отговорностите й очевидно ще е икономическата политика, за която държавният глава искаше да има вицепремиер, както и следенето на организацията и провеждането на изборите (в регионалното министерство е Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), по чиито данни се съставят избирателните списъци).


Със завръщането на Захариева като министър на регионално развитие и благоустройството се запазва и приемственост. Тя беше заместник в екипа на Росен Плевнелиев, докато той ръководеше ведомството (от 2009г. до края на 2011г.). Ресорите й бяха законодателство; устройство на територията и проекти; държавна собственост; жилищна политика; концесии; ГРАО; регионално развитие; търговски дружества и държавни предприятия. 


Като регионален министър Захариева даде старт на програмата за саниране на жилищните сгради със средства по Оперативна програма "Регионално развитие". За да се случи това, тя и ръководеният от нея екип в регионалното министерство подсигуриха законодателно и административно процеса чрез промени в Закона за управление на етажната собственост и чрез промяна в правилника на ведомството и създаването на специална дирекция "Жилищна политика". Захариева работеше и по промените в законите за устройство на територията и за устройство на черноморското крайбрежие, както и върху реформата във ВиК сектора.
Преди това от 2003 до 2009 г. Захариева е работила в Министерството на околната среда и водите, като последната й длъжност там е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване". Между 2001 до 2003 е била адвокат. Завършила е право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", преминала е няколко курса - по европейско право, по човешки права и околна среда, по стратегическо планиране.


В началото на 2012 г. Екатерина Захариева се присъедини към екипа на  Росен Плевнелиев вече като президент, на постта главен секретар.


Новият регионален министър е родена на 8 август 1975г., завършила е Eзикова гимназия "Бертолт Брехт", Пазарджик, с изучаване на немски език и е магистър по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Новото Кате е по-хубава от Дианка

 2. 2 Профил на casie
  casie
  Рейтинг: 217 Весело

  А защо и двете гледат начумерено?

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Тъй де трябва да има" спортна злоба".

 4. 4 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дано да не й трябват юридически знания, че като го знам Пловдивския университет какви ги "изпуска"...

 5. 5 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Абе Плевналиев може и да остави намръщената си втора жена. Тази е по -сгодна и може да стане госпожа Плевналиева

 6. 6 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Довереница и ортак в една от най-големите далавери по морето:

  Спряганата за служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева преживя 3 корумпирани правителства на министерска и президентска служба и се запътва към 4-то. Кариерата и започва като юрисконсулт в МОСВ през 2003 г. при НДСВ. През 2007 г., вече при Тройната коалиция става завеждащ на правния отдел на МОСВ. При ГЕРБ тя се издигна до зам.-министър в МРРБ, като личен избор на Плевнелиев. След като Плевнелиев стана президент, той я назначи за главен секретар на институцията.

  В МРРБ Екатерина Генчева-Захариева носи пряка отговорност за провала на държавния интерес в дело свързано с една най-скандалните имотни сделки с държавна земя - аферата "Корал". От това печелят близки до властта олигарси, приватизирали апетитните земи до южния плаж.

  Захариева се сблъсква с казуса "Корал" в качеството си на зам-министър на регионалното развитие, отговарящ за държавните земи. След журналистическото разкритие, че община Царево не е уведомила държавата за издадени строителни разрешителни, МРРБ заведе дела, за да ги оспори. В края на 2011 две от трите дела, които МРРБ водеше срещу Община Царево бяха·окончателно изгубени от държавата заради невнесена съдебна такса от 20 лв. (виж тук и тук).

  Най-скандалното е, че според извадките на съдебните заседания е видно, че по жалбите на МРРБ срещу заповедите на Кмета на Царево не се явяват държавните юристи. Противната страна обаче се представя на всяко заседание в пълен състав, като несменяемият адвокат на Арнаудов – Евгений Мосинов е подкрепян от още 5-6 адвоката на заинтересовани страни от името на частните фирми. Заради отсъствието на юристите на МРРБ, съдът приема всички техни искания без възражение. Кулминацията на тенденциозната незаинтересованост на министерството от спечелване на делата в полза на публичния интерес и закона стига дотам, че МРРБ „пропуска” да внесе процесуална такса за едно оспорване в хода на делото. Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбодател, че невнасянето на нищожната такса, ще доведе до прекратяване на цялото дело. Очевидно нарочно, въпросната такса за обнародване в ДВ не е внесена и ·съдът оставя без разглеждане две от общо 3-те жалби на Плевнелиев. ·Образуваните по тях дела са прекратени в две последователни Определения от края на август 2011 г. Тук е нужно да се подчертае, че става въпрос за... 20 лв. такса за обнародване! Срещу въпросните невнесени по дело – 20 лв. стои залогът на над 40·000·000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж Корал.

  Попитан защо са загубени делата докато е бил министър, президентът Плевнелиев не можа да даде смислено обяснение. Факт е обаче, че по това време пряко отговорна за защитата на държавния интерес е била неговата заместничка в МРРБ, юристката Екатерина Захариева.

  Отмяната на тези разрешителни за застрояването на Корал щеше да принуди инвеститорите да променят проекта съобразно новия Закон за черноморското крайбрежие. Засегнати са финансови интереси за милиони, като губещи ще се окажат близки до ГЕРБ бизнесмени и кметът на Бургас - Димитър Николов.

  Така наречената „сделка Корал” е една от най-големите далавери на българския преход, като конкретен бенефициент от нея е сегашния бургаски кмет Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ. За злоупотребите има документи и свидетелства, но всички опити да се започне досъдебно производство по случая срещнаха твърд отпор в Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас. След намеса на ВКП прокурорската проверка беше иззета от Националното следствие.

  Как се печелят 40 000 000 евро срещу обещания и верен кмет

  Земята от 130 дка бе скандално продадена от кмета на Царево Петко Арнаудов на частната форма „Витатур инвест” АД на символичната цена от 7$/м2 само срещу обещания за бъдещи инвестиции. Арнаудов не се е съобразил с опасенията на общински съветници, че има опит земята да бъде заграбена и препродадена впоследствие. Той не е изпълнил клаузите от решение на ОС да включи в договора условия за развалянето му при неизпълнение. Договарянето е станало с дейното участие на сегашния кмет от ГЕРБ на Бургас Димитър Николов, който тогава е бил служител на собствениците на „Витатур”, в качеството си на Изп. директор на захарния завод „Победа”. За това свидетелстват Председателят на ОС Димо Иванов и общински съветници - очевидци. Николов е предлагал цинична политическа сделка на съветниците от БСП, че ако прокарат продажбата на терена през гласуване, то СДС ще подкрепя техния кмет Петко Арнаудов всячески, включително и на бъдещи избори. Това действително е станало. Николов по това време е бил и лидер на “сините” в Бургас.

  ВАС и Община Царево – свързани во веки

  Сделката е била оспорена в съда от областния управител и обявена за незаконна от Бургаския окръжен съд, но Арнаудов и адвокатът му Евгений Мосинов обжалват във ВАС и печелят. Самият Мосинов е присъствал и от двете страни на сделката - едновременно като юрист на продавача община Царево и като адвокат на купувача "Витатур инвест". Царево по това време става известно, с раздаването на ОПС-та на името на роднини на висши административни магистрати от София, както и терен без търг за „без пари” на съдиите да си построят морска резиденция на брега, малко под Корал. В замяна, всички дела на община Царево във ВАС се печелят, включително и скандалното обявяване на Природен парк Странджа извън закона, заради мафиотските незаконни строежи на юг от Царево.

  След серия от фиктивни препродажби на земята през подставени фирми, в крайна сметка, тя е джиросана на испанската фирма „Ибердрола имобилария”, за невероятната цена от 400 Е/м2, а печалбата на Димитър Николов и компания е над 40 000 000 евро от търгашеството. Точките от договора за инвестиции между купувача и община Царево не са спазени. Сбъдват се най-лошите прогнози на общински съветници, за една огромна измама, в която общественият интерес сериозно е пострадал, в замяна на група хора, които са се превърнали в милионери, заграбвайки публично имущество. Изказванията са протоколирани в стенограмите на Общинските сесии. Всички жалби до Прокуратурата и предизвиканите разследвания са прекратени в Бургас. Свидетелите са заплашвани, а опитите за корумпиране на магистрати срещу имущество и пари са емблематични.

  Червената книга срещу „червената мафия”

  Докато общинската земя носи невероятни облаги на бизнесмените зад „Витатур инвест”, МОСВ изведнъж решава да заличи защитената зона „Блатно кокиче”, което вирее единствено на въпросния плаж до к-г Корал. Това е едно от най-прекрасните места по крайбрежието ни, което може да се равнява на Ривиерата, но с много по хубав и удобен плаж. За да бъде унищожено защитеното в Червената книга блатнo кокиче, „инвеститорите” вкарват багери и зариват коритото на близката рекичка, за да пресушат лонгозната гора. Въпреки жестоката природна рана, кокичето продължава да вирее. Независима експертиза, направена от най-големите експерти ботаници, начело със световния специалист н.с. I ст. Чавдар Гусев, доказа, че рядкото растение все пак е живо. Това е неоспорим знак, че е престъпление върху дюните да се излива бетон.

  Междувременно, главният режисьор на сделката Димитър Николов, еволюира от лидер на СДС, в лидер на ГЕРБ, превръща се в любимец на Бойко Борисов и е избран за кмет от новата партия. Доказаните информации, че Николов е дългогодишен контрабандист, осъждан за нелегален трафик на сухо мляко от ОНД в България не смущават Борисов. Ефектът е точно обратният – с тъмното си минало активистът печели точки и Бойко го прави дори член на ЦК на партията си. Следствените и прокурорски дела срещу фирмата на Николов, активни към датата на встъпването му в кметски мандат, са прекратени. Той не е обикновен следствен, а политически гаулайтер на управляващите по Южното Черноморие. Неговата подкрепа за десетилетния червен кмет на Царево Петко Арнаудов /агент на ДС – Иванов/, е пословична и обусловена от общия им интерес да запазят заровена в пясъка на забравата далаверата Корал, донесла много милиони в частни джобове. От позицията на властимащ и член на монополната властова партия ГЕРБ, Николов издейства от Нона Караджова да не признава защитения статут на Корал и се старае разледванията и сигналите до институциите да останат без последствие, разкриват запознати. Първият официален сигнал подаден от журналисти до БОРКОР за крупно престъпление по служба, свързано с корупция, остана без движение и отговор.

  Лъч надежда?

  Случаят "Корал" демонстрира като по учебник язвите на българския преход: политическа корупция без партиен цвят, подкупна и зависима съдебна система, разграбване и унищожаване на безценен природен ресурс в името на бързи печалби. Ето защо не е случайно, че "Корал" вече е на радара и на авторитетни международни медии.

  Активните действия на природозащитниците и разследващите журналисти все пак започнаха да дават резултати, особено след скандала Дюнигейт. Засега строителните разрешителни издадени от Община Царево са спрени и са предадени на прокуратурата. Но заради огромния финансов интерес зад тази сделка, опитите да бъдат задоволени интересите на олигархията едва ли ще спрат и при служебното, и при следващите правителства ако няма решителна намеса на прокуратурата, повдигане на обвинения и обявяване на първоначалната сделка със земите за порочна.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 7. 7 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Dosta bedna biographia i neugledni kvalifikazii. Ne mi haresva na visoki darjavni postove da sa hora, chiato osnovna zasluga da e "doverenik". Jalko.

 8. 8 Профил на psylocke
  psylocke
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Защо веднага се появиха спекулации, че Екатерина Захариева е проводник и защитник на корупцията?

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  А как ли ходи Дианка за да се покаже превъзходство на по-умната,сигурно с чехълки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK