По Рихтер, или кой е новият министър на образованието Николай Милошев

Професор Николай Милошев - сеизмолог БАН

Професор Николай Милошев - сеизмолог БАННиколай Милошев поема поста от Стефан Воденичаров, който се връща в академията.


Зам.-председателят на БАН, член-кореспондент Николай Милошев ще бъде министър на образованието, младежта и науката в служебното правителство. В момента той изпълнява длъжността председател на БАН, след като акад. Стефан Воденичаров замести предишния министър проф. Сергей Игнатов.


Николай Милошев е физик метеоролог. До миналата година беше директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН и зам.-председател на Общото събрание на академията.
Той е най-търсеният български учен при земетресения в страната и чужбина.
Проф. д.ф.н. Николай Милошев е роден на 4 юни 1959 г. в София. Завършва математика и физика в Софийския университет. Специализирал е във Финландия и Франция. Автор е на много публикации в страната и в чужбина. От 2002 година е директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.


Според официалната му биография има 126 научни публикации, 64 от които в чужбина. Работил е по 26 изследователски проекта, включително по седем на ЕС и 4 на НАТО.  Осемнадесет са научно-приложните му проекти, повечето от които към Министерството на околната среда и водите. Между 2008 и 2012 г. Милошев е председател на финансово-икономическата комисия на Общото събрание на БАН. Член е на European Association for the Science of Air Pollution.


За зам.-министър на образованието е предложена Мариана Банчева, координатор "Детски политики – образование и здраве" в Националната мрежа на децата. Тя има дългогодишен опит в областта на образованието и развитието на политиките в областта на закрилата на децата. Магистър по психология от  СУ "Св. Климент Охридски".


"Аз лично смятам, че една голяма част от децата, които изтекоха в чужбина, може би не са съвсем прави, защото има една приказка, казана от доста умни хора, че има успял емигрант, но няма щастлив емигрант. Там започваш живота си от самото начало. Изправяш се пред много трудности. Разбира се, че някои от тях ще ме репликират, че не се живее лесно и в България, но аз твърдо подкрепям тезата, че всеки един човек трябва да потърси най-доброто място за себе си", казва в интервю за "Стандарт" от юли 2012 г Милошев.


"Далеч съм от мисълта, че трябва да казвам, че е задължително да се остане и гради живот тук. Просто не знам дали някои от тях не постъпиха прибързано, разчитайки, че в останалия свят вратите са отворени за всичко, за което си помислиш. От мои приятели, които са в чужбина от много години, съм чувал, че там хладилникът ти е пълен, но душата ти е празна. Но за всеки си съществува индивидуален избор и аз бих се съгласил с избора на всеки", казва още Милошев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK