Лекар на годината 2012, или кой е новият министър на здравеопазването Николай Петров

Полк. проф. Николай Петров, министър на здравеопазването в служебното правителство

© Надежда Чипева, Капитал

Полк. проф. Николай Петров, министър на здравеопазването в служебното правителствоБезспорен професионалист в реанимацията и човек, когото всички смятат за надарен с организационни способности, оглавява здравното министерство. Това е заместник-началникът по диагностично-лечебната дейност на Военномедицинска академия от 2007 г., завеждащият клиниката по анестезиология и реанимация на ВМА и републиканският консултант по специалността - полковник проф. Николай Петров. 


През 2012 г. съсловната организация на лекарите избра проф. Петров за лекар на годината. Той заслужи отличието като прекъсна лятната си отпуска, за да помага на колегите си в реанимацията на бургаската болница, за да спасяват ранените при атентата на летището в Сарафово. 


Проф. Петров е автор на три и съавтор на девет книги, както и на 170 научни публикации в сферата на своята специалност и клиничното хранене. Владее английски, френски и руски език и е главен редактор на две медицински списания.   
Най-спешната задача на проф. Петров ще бъде да овладее разнобоя между лекарите и здравната каса заради намалените бюджети за лечение. До края на месеца той трябва да назначи Национален съвет, който да регистрира и регулира цените и плащането на лекарствата. Проф. Петров трябва спешно да се занимава и с просрочените дългове на болниците, които са над 148 млн. лв. и затрудняват работата им.Биография


Полк. проф. Николай Петров е роден през 1959 в град Средец. Завършил е медицина във ВМИ-Варна през 1985 г. 


В периода 1989-1991 г. работи като клиничен ординатор. След това става началник на Отделение по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение във Военна болница, Бургас (1991-1992 г.), а от 1992 до 2004 г. израства кариерно във ВМА-София, като минава през позициите ординатор, асистент, старши и главен асистент.


През 2002 завършва курс по "Реанимация и интензивна медицина при медицинското осигуряване на международни военни мисии на НАТО", Франция.  


От 2004 г. е Началник Катедра по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение при ВМА и e републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.


В периода 2004 г. 2008 г. става член на: 
Европейската асоциация по Анестезиология и интензивно лечение (ESA)
Европейската асоциация по парентерално и ентерално хранене (ESPEN)
Европейската асоциация по интензивна медицина (ESICM)
Американската асоциация на анестезиолозите (ASA).  


От 2008 г. е президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене; от 2009 г. – президент на Дружеството на анестезиолозите в България. 


Владее английски, френски и руски език. Женен, с три деца.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK