Отборът на президента - без емоции и прагматично (обобщение)

Росен Плевнелиев и Марин Райков

© Красимир Юскеселиев

Росен Плевнелиев и Марин РайковАмбиция да направи повече от основната задача на всяко служебно правителство - организиране и провеждане на честни избори - ще има кабинетът, назначен от президента Росен Плевнелиев. Това беше потвърдено в речта му днес следобед при представянето на премиера и министрите, които е избрал. Държавният глава зададе няколко съвсем конкретни неща, които новото правителство, ръководено от досекашния ни посланик в Париж Марин Райков, трябва да свърши, а други поне да започне.


Екипът на служебния кабинет няма да има комфорта на 100 дни кредит на доверие, защото за почти толкова време ще трябва да подготви изборите, да свали социалното напрежение, да покаже политики  за създаване на работни места и стимулиране на малкия и средния бизнес, да продължи успешно преговорите за еврофондовете, да създаде устойчива форма на общуване между гражданите и властта, да разбута статуквото в енергйната система. И дори да направи нещо за електронното правителство.


То ще работи на фона на агресивна предизборна кампания. А през следващите дни ще стане ясно дали и сред продължаващо недоволство и улични демонстрации.
В първото си представяне, и временното правителство се справи много добре с обещанията (дадени от президента и служебния премиер). Сега предстои да ги изпълни.


Тактиката на отбора


Президентът обобщи стила на работа на кабинета като "без емоции и прагматично".  Задачите, които той постави са:


- да гарантира свободни и демократични избори (освен основна цел, това е най-голямото предизвикателство пред служебното правителство - бел.ред.)


Няколко ангажимента в енергийния ресор:
- пълен одит и проверка от А до Я по веригата на цената на тока
- решаване на проблемите с липсата на прозрачност и ниската енергийна ефективност
- реформа в ДКЕВР за превръщането му от непрозрачен администратор към ефективен регулатор
- подготовка на антимонополно законодателство в енергетиката и възможност за избор на доставчик на ток


- да се изиска Комисията за защита на конкуренцията да посочите монополите и секторите, в които те съществуват - енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и други.


- подкрепа за малкия и средния бизнес, като се изплатят приоритетно държавните задължения към тях


- социални и икономически мерки, свързани с доходите и разкриването на работни места


- да се изработи и приеме план за електронно правителство"Предполагам, че различни доброжелатели ще търсят навсякъде негативи, ще ми съобщават какво не знам и какво не съм, нека да е ясно, че голямото деление в страната днес е на едните, които застават зад България и другите, които остават зад собствения си интерес. В министрите на служебното правителство съм сигурен, че те застават зад страната на европейския избор на България. Тези министри идват с ограничен във времето мандат, вероятно около 3 месеца. Те няма да стоят 4 години. Нека да им дадем шанс да си свършат работата и след това да ги съдим."
Росен Пленелиев

Президентът напомни, че държавната администрация не бива да се отпуска между смяната на две редовни правителства, а да работи ефективно. Плевнелиев върна и нормалността в говоренето за бизнес: "Кризата е социална и политическа, нека да не допускаме тя да стане и икономическа. Да не изгоним инвеститорите и работодателите, защото те създават работните места, а не държавата. Нека бизнесът да работи спокойно" и "за да преборим бедността трябва да се създадат нови работни места. Това се постига с добра среда за правене на бизнес, добро образование и инвестиции".


Новият премиер и мълчаливото мнозинство


"Чухме протестиращите, нека сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ" - с това изречение от речта си новият служебен премиер Марин Райков на практика демонстрира какво означава да си дипломат от кариерата, като обедини интересите на всички.


Той назова разумни приоритети на кабинета, които не съвпадат с някои искания на протестиращите от последните дни. Включително и на тридесетината души, които скандираха за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция пред президентството по време на церемонията.


Ограничението във финансовата рамка на вече приетия бюджет не спряха Райков да обещае започването на по-активна работа в областта на доходите. Ниските заплати, довели до невъзможност някои граждани да плащат сметките си за ток и парно, изведоха хиляди по улиците в страната в последните седмици. За провал в тази сфера призна дори Бойко Борисов, но се опита да го прехвърли основно върху финасовия си министър, който беше уволнен малко преди оставката на правителството, и  също на финала му, Борисов поръча на министрите си ляв завой в предизборната програма на ГЕРБ.

Част от служебния кабинет

© Надежда Чипева, Капитал

Част от служебния кабинет


В изказването си служебният премиер пък отхвърли и спекулацията на Симеон Дянков от последните дни и други политици, че "олигарси с милиони задължения имат интерес да падне валутният борд". "Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и действащия валутен борд в страната, който ще остане в сила до присъединяването ни към еврозоната", посочи в изказването си Райков.


"Няма да допуснем икономическа авантюра, изразяваща се в безразборна национализация, обслужваща политически и други интереси. Ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаоса. Какъвто и да е вътрешният или външен натиск, България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои не."
Марин Райков, служебен премиер

Според анализатори решението премиерът да поеме и работата във външното министерство показва ярък сигнал за важната роля на Европа у нас и посоките, от които ще се търси подкрепа.


Не само служебният премиер има стабилни външни контакти, част от другите членове на кабинета също са с биография и опит от чужбина или международна дейност. Някои отчетоха това като възможен риск, че въпреки добрите си професионални умения, те няма да умеят да комуникират успешно с хората.


Повечето гледали церемонията, бяха изненадани, че не бяха представени всички министри и ролите им. Президентът спомена в речта си само някой от тях, въпреки че присъстваха всички (без Илияна Цанова, блокирана на летището във Франкфурт, заради снежна буря). 


За профила на кабинета, представяне на всички министри и техни портери четете в текста "Кой кой е в служебното правителство"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK