Анализатори: Служебният кабинет е обърнат към Европа, предстоят му трудности във финансовата сфера

Анализатори: Служебният кабинет е обърнат към Европа, предстоят му трудности във финансовата сфера

© Красимир ЮскеселиевПрофесионалисти, но и непознати лица. Добър кабинет, пред който предстоят много тежки задачи. Правителство, отворено към света, но непознато в страната. Това са накратко реакциите на социолози и политолози, помолени от "Дневник" да коментират служебния кабинет.


Кольо Колев, социолог: Новите министри ще се сблъскат
с бюрократична машина, доведена до трагично състояние


Изборът на президента изглежда удачен, тъй като в кабинета няма познати политически лица. В този смисъл едва ли ще има остра политическа реакция от една или друга партия. Което е добре намерен баланс.
Служебният кабинет обаче ще бъде изправен пред сериозни проблеми – няма никакво съмнение, че след 4-годишно "управление" тези хора ще се сблъскат с много сериозни предизвикателства в цялата бюрократична машина, която е доведена до трагично състояние. От друга страна очакваме нарастващо социално напрежение – все още стои въпросът за БДЖ, здравеопазването, лимитите на здравната каса. Предстои да видим дали правителството ще се справи.


За хилядите привърженици на къмпинг "Юг" и къмпинг "Корал" името на Екатерина Захариева действа като червеното на бика. Това е човекът, който до голяма степен е отговорен за посегателствата над къмпинг "Корал" и за това, че държавата не успя да защити интересите на хората.


Колкото до електронното правителство – то е фикс идея на президента. И в предишното си изказване говореше за клъстери и електроника. Вероятно се дължи на образованието му.


Цветозар Вълков, политолог: Очакват ги проблеми с бюджета


Разчетът на времето, което е най-важно в политиката, ще подлее вода на това правителство, ако се окаже, че трябва да управлява два пъти по два месеца при евентуално повторение на изборите. Това пък е шанс за Марин Райков да се наложи като управленец. Служебният премиер е сполучлив избор на президента Плевнелиев и в международен, и във вътрешен план, но задачата му е повече от трудна.


Новият министър-председател очерта социалните мерки, които ще гони, само че няма средства за тях. Както каза Кристалина Георгиева, те могат да се постигнат с минимум милиард лева. А служебният кабинет е ограничен от приетия бюджет, чиято приходна част и без друго се изпълнява трудно. Очаквам проблеми с бюджета.


На Марин Райков ще му бъде трудно не само да успокои хората по площадите, но и онези от "мълчаливото мнозинство", които не са на протестите. Не трябваше да подценява протестиращите за сметка на "мълчаливото мнозинство", макар че то ще излъчи новата партийна система.


Президентът Росен Плевнелиев поздравява новия служебен премиер Марин Райков.

© Красимир Юскеселиев

Президентът Росен Плевнелиев поздравява новия служебен премиер Марин Райков.


Петър Щурм Константинов, политолог: Кабинетът изглежда направен с размах и увереност


Дали е Марин Райков е бил подходящ избор за премиерския пост, ще разберем, когато са налице резултатите от работата му. Засега изглежда подходящ по няколко линии - не е строго партийно лице, но не е и нов в политиката; не е известна личност, но не е и непознат в обществото; свързан е дълбоко с евроатлантическите ценности и като цяло е доказан специалист в областите на своята дейност.


Съвместяването на функциите на премиер и министър на външните работи има няколко аспекта - на първо място подобен ход е видимо повлиян от политическия модел на Германия, където министърът на външните работи е вторият най-важен човек в държавата - като такъв той е по дефиниция фигура, търсеща консенсус, както във външните работи, така и във вътрешно-политическия живот.


Със съвместяването на двете функции в правителството, се повишава значително престижът и значението на външното министерство - така и трябва да бъде в една страна като България. На второ място този ход изпраща ясен сигнал както към световната, така и към българската общественост, че следващите избори ще бъдат честни, прозрачни и тяхната легитимност ще бъде гарантирана включително и от външни наблюдатели. Това е много важен сигнал и ако наистина следващите избори бъдат добре организирани и честни, това ще повлияе на политическата система за години напред.


Министър на електронното правителство трябваше да има още през 2001 г. и във всички следващи правителства, но нямаше. Ако имаше, може би в България щеше да има електронно правителство, функциониращо на прибалтийско ниво. Министърът спокойно би могъл да направи създаването на функциониращо електронно правителство необратим процес.


Като цяло кабинетът изглежда добре премислен и направен с необходимите размах и увереност. Прави впечатление, че тримата вицепремиери, както и министърът на вътрешните работи са дами. Това само по себе си вече е положителен сигнал. Също така вицепремиерските отговорности са подходящо разпределени и създават впечатлението, че президентът и премиерът са приели сериозно исканията на протестиращите и обществените настроения като цяло.


Андрей Райчев, социолог: Правителство на доброто впечатление


На първо четене изборът на служебен премиер поне не е неудачен. Това не е известен човек, затова е изключително трудно да се каже дали е удачен, това е трудно видимо с просто око. От една страна, Марин Райков произлиза от стар червен род със заслуги към предишната система. От друга страна, досега той не е демонстрирал друго, освен професионализъм.


Като цяло правителството не е обърнато към диалог с българите, а към диалог с чужбина. Това са хора с много голям международен опит, и то успешен, но повечето са само с международен опит. Министърът на вътрешните работи е нашето лице пред Брюксел, например.


От това следват няколко неща. Първо, тези министри трудно ще влязат в диалог с хората и дано успеят. Искрено им го пожелавам, защото това е една от функциите на това правителство. Както и да гарантира честни избори. Второ, тези хора са от герберска среда, те са от досегашната власт, заради което ще им е трудно да се разграничат от това, което причини сегашната обстановка.


И най-сетне, трудно ще ни запознаят с това какво е в крайна сметка положението на България. Например в сферата на финансите. Калин Христов е изключителен професионалист, всички икономисти казват, че много се радват на избора му, че можем да сме спокойни за спестяванията си. Това е вярно, но от друга страна това изключва възможността да научим къде са държавните пари. Защо правителството изхарчи 17 милиарда повече, отколкото предишното, а видимият резултат е антирезултат? Т.е., не само, че нямаме увеличение на пенсиите – хората протестират поради липса на пари. Къде са 17-те милиарда? Едва ли тези хора ще ни отговорят, а това е проблем.


Същото важи за проблема с подслушването. Правителството на Борисов беше обвинявано, че подслушва прекомерно. Президентът Плевнелиев беше обект на такова подслушване, нещо повече – той се съгласи с това. Много се надявах да разберем кой кого е подслушвал, с право и без право – няма да узнаем.


Това е просто правителство на доброто впечатление. Това не е непременно лошо, човек, който прави добро впечатление, може и да е добър човек. Просто не знаем.


Боряна Димитрова, социолог: Доминира експертният профил


Това, което видяхме, въпреки че не бяха представени всички министри, показва следния профил на правителство: компетентен екип, професионалисти в областите си, ангажирани. Като цяло правителството изглежда твърде балансирано, не виждам ярки политически заявки в една или друга посока, доминира експертният профил. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ами нали пицата(постна) каза, че на разположение и ще помага!

 2. 2 Профил на Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Гочоолу - премиер без порфтейл!
  Рейтинг: 388 Неутрално

  абе Дневници къде отиде текста за депутатиге дето приели кансидатите за народни представители да декларират имущество. Може ли да имате 5 парламентарни пепортери и пак да не успявате да го напишете верно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Компетентен служебен кабинет /така изглежда / на обран постан !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 4. 4 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Искаме костоф!
  костоф, костоф, костоф...

 5. 5 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#1:"péro"]
  Ами нали пицата(постна) каза, че на разположение и ще помага! [/quote]
  -Пази Боже!

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Аналлизатори: Служебният кабинет е обърнат към Европа, предстоят му трудности във финансовата сфера.

 7. 7 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Любопитно

  До коментар [#1] от "péro":

  Хайде няма нужда !

  Нека да си остане на разположение на Ирина Велкова и Джиджи.

  Достадъчно на разположение му беше многострадалният народ.


 8. 8 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всички зависими от досегашното статукво са впрегнати да хвалят служебния кабинет,за да затъпят недоволството и всичко да продължи по старому,без промените,от които се нуждае България ...

  Liberate Your Mind!
 9. 9 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 643 Весело

  [quote#0:"Анализатори"]Служебният кабинет е обърнат към Европа, предстоят му трудности във финансовата сфера[/quote]

  Стига бе- аз си мислех, че единствените им леки трудности ще са в... озеленяването на градинките, например...

  Ма така е като не съм "анализатор"...

  А сериозно- на служебния кабинет му предстоят трудности предимно с лобитата. Приятелски, мафиотски, роднински, политически, икономически, чуждоземни всякакви, на протестиращи, на протестиращите срешу протестиращите, и какви ли още не лобита...

  Щото "кой каквото и да ти говори, знай, че става дума за пари...".

  За сетен път казвам "Успех на България", макар и да съм песимист...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 10. 10 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 503 Весело

  С франция шИ се разбираме,франсетата са фенове и първи приятели на баща му,дотолкова,че едвам стъпи на френска земя 2001 ,настоящият Мин. Председател.


  Сичките Кадри на ДС докато се изредят,тази държава ще е като Хирошима...

 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това което се иска от това правителство:
  истината за моментното състояние. Честно, и без "наши и ваши"
  чèстни избори

 12. 12 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#4] от "péro":

  Ще го получите, ама първо ще трябва много да му се помолите.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 13. 13 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Някой да е разбрал къде са 17 милиарда? Дали са в недовършените магистрали, двестате ремонтирани училища и детски градини или---какво? Пенсиите, детските надбавки, здравното осигуряване и обслужване... Къде?

  effi
 14. 14 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 503 Разстроено

  До коментар [#13] от "effi":

  Спокойно,ще се върнат под формата на "инвестиции" ,като тези за Мариците и протежатели са Офшорки(колко удобно)

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Колеги анализатори, спрете се. Заприличвате на врачки, неуспели да хвърлят дори един боб, Райкин, та ви изненадаха с Райков. Найс, а?

 16. 16 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 652 Неутрално

  добър анализ, добър старт.. искаме и успешен финал

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  кат4амак

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До една седмица ще се разбере има ли пилот в самолета и ако да, какви са качествата му.
  Пожелавам си да е от най-добрите!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 19. 19 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Дипломацията е спасителният пояс в момента, на които, Президента заложи.
  Подкрепям този му ход...беше единственият правилен, според мен.
  Успех на Марин Раиков!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1006 Любопитно

  Флоров и останалите Цветановчета остават в министерството.
  ГЕРБ останаха във властта

 21. 21 Профил на Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Успех на новите министри.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 22. 22 Профил на Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#20] от "stenli1":

  Там им е мястото. Все пак са най-доброто управление.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "Wrornoxmaniak"
  И затвор за предишните.

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2731 Любопитно

  Дали ще посмее това правителство да разрови къде са потънали 17млрд.?

 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#15:"Доби Велков - умерен оптимист"]Колеги анализатори, спрете се. Заприличвате на врачки, неуспели да хвърлят дори един боб, Райкин, та ви изненадаха с Райков. Найс, а?[/quote]

  Че то преди час час и половина Пъпеша и Цветанка по БТВ бяха си поканили две врачки та одумаха откъде нумерологията какво, ще направи новият кабинет.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на osvoboditel
  osvoboditel
  Рейтинг: 225 Неутрално

  " предстоят му трудности във финансовата сфера"
  що бе..... не чуват ли Дянков какво говори

 27. 27 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "BG Reality":


  [quote#12:"BG Reality"]Ще го получите, ама първо ще трябва много да му се помолите.
  [/quote]
  ============
  Густо!
  Моля ви заради "БДЖ-Товарни превози"!
  Той ще ги продаде най-изгодно!

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Дянков се похвали ,че оставял България в по-добро състояние отколкото я заварили.Интересно за коя България говори ?
  За кое мълчаливо мнозинство говори Райков. Щото тия на улицата нито са мнозинство , нито са мълчаливи. Размина им се властта. Много бързо се скапа парламентът. Служебното правителство и разпускането на парламента ще изпусне въздуха на тълпата на улицата.Не че нямат основание за протести . Имат , но много бързо замениха основанието с мерак за пряка власт.

 29. 29 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Нещо съм пропуснал. За какви 17 млрд иде реч? Питам сериозно.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 30. 30 Профил на Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Wornoxmaniak vs Фейсбук учиндолски гуру
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#23] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#23:"ПРОРОК ИЛИЯ"]И затвор за предишните.[/quote]


  Правилно. Станишев трябва да му налундзат букагите и да не излаза от там.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 31. 31 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2618 Любопитно

  "действа като червеното на бика..." - а, бикът не разпознавал цветовете! Ще ни "раздвижват" преди изборите, ще уталожат страстите, ще подготвят нещо, което едва ли ще е за хората, вдигнали един от пръстите си на властта. Нека да спазват ЗАКОНИТЕ, защото не могат да ги променят, поне тези, които докараха държавата до това положение. Надежди, а и пролетта настъпва...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 32. 32 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Наистина пролет идва, да цъфне нешо хубаво!

 33. 33 Профил на Г-н D
  Г-н D
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тезата на Андрей Райчев ми допада най-много.

 34. 34 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "effi":

  Виж невнимателното боравене с числа може да бъде нож с две остриета. По времето на БСП и ДПС от ноември 2008 до март 2009, за 5 месеца фискалният резерв беше стопен от 12 млрд на 8 млрд лв. Къде отидоха 4 милиарда лева за 5 месеца??? Точно тогава икономиката започна да навлиза в рецесия,тоест парите не са използвани да се стимулира икономиката.

 35. 35 Профил на utopist
  utopist
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Рано е за конкретни критики или хвалби!
  Най-малкото, тези хора тепърва трябва да се превърнат в екип, който да може да работи, по голямо напрежение. А и не се знае в какво състояние ще намерят ведомствата си. В най-добрия случай ще варира от "горе-долу" до катастрофално !
  Единствения негатив за така формираното правителство е, че то не може да бъде наречено Надпартийно! Голяма част от министрите са обвързани директно с ГЕРБ, друга имат определени икономически интереси и бивши партньорства със същата партия!!
  Все пак желая Успех на кабинета и да не забравят, че вече работят за БЪЛГАРИЯ!!!
  Не за ГЕРБ или БСП, нито пък за някоя икономическа групировка, а за БЪЛГАРИЯ!!!

 36. 36 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Служебният кабинет е обърнат към Европа, но с "американска квота" в него ...

 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1886 Весело

  Нормално е за България, всяко правителство да завари касата празна, както и няколко договора-мини, които да избухнат в ефир по-късно... Балкански традиции...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Я отворете Бивол за да видите таткото на министър-председателя що за китка е бил ! Стар шпионин - агент на ДС и КГБ.

 39. 39 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#34] от "ueberaschung":

  Пак притопли стара манджа.
  Я да кажеш колко е резерва в момента - май е 2.7 млд ...или да ?
  По-голямо доказателство от това, че тиквите фалираха държавата има ли ? При това 1.2 млд от тези пари са от облигационни заеми на ДянкОФФ само през тази година ?
  Да ти направя ли сметката колко трябва да са най-малко неприкосновени - Пари на НЗОК + Сребърен фонд + Пари на Козлодуй = 5.3 млд. Сега ясно ли е ? И ако нещо се случи с борда или спрат социалните плащания , пенсиите и пр . да не каже някой че е виновна "кризата" и на протестиращите "ризата". Щото кризата в БГ се казва ГЕРБ.И Булката Беглец не случайно се изсули от властта и вдигна кръвно. Да видим съвсем скоро всички останали какво сръвно ще вдигнат.

  Да си върнем държавата и бъдещето
 40. 40 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  Цитат:"Анализатори: Служебният кабинет е обърнат към Европа"

  - Разбира се, че ще е обърнат към Европа. Това да не ви е преди 1989-та, че да е обърнат към Кремъл. Важното е, че все е обърнат нанякъде, но не и към проблемите на българите.

  Цитат:"..предстоят му трудности във финансовата сфера"

  Виж, на това му се казва приемственост. Какъвто ни е бил социализма, такъв ни е днес и капитализма.

  /не се чете/
 41. 41 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "hodounski":
  Не бързай, ще стане ясно, но дали някой ще понесе отговорност и съответно наказание, е те това не е ясно. Твърде е възможно да се повтори (потрети, почетвърти....) онова, което винаги се е случвало у нас, т.е. дело срещу "неизвестен извършител", макар всички да знаят кой е неизвестният, само прокуратурата не знае...

 42. 42 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Естествено! И посоката, в която гледат и основните проблеми са ясни от много време! Заложени са от преди да влезем в ЕС! Сега, ако имаме малко разум, ще ги оставим да работят! Ако имаме повечко, ще им помогнем с предложения и препоръки, с контрол от вън. Ако нямаме никакъв - ще ги блъмираме и ще се върнем най-малко месец на зад!

  goblenka
 43. 43 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  МР фърли вече първия камък по един от началниниците си ИК...

  Цитирам дословно МР: `който си позволи АРОГАНТНОСТ срещу протестиращите...`
  А както се убедихме, най-арогантният срещу Протестиращите бе именно ИК и неговите ревностни редници, което е обяснимо за комплексари и нагаждачи...

  Разтурям колоквиума!
 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Първо, да пожелаем успех на служебния кабинет. Хич няма да му е лесно, но това е очевдно дори от факта, че е налице баш такъв.
  Второ, да се пробваме да дадем нужните им 20 дни, та да видим накъде ще тръгнат. "Б" отборът на ГЕРБ изглежда на пръв поглед на светлинни години от основният състав. И като биографии, и като капацитет. В смисъл, някак по-прилично, па и умно.
  На който не му харесва ситуацията и елитите ни да стяга партия, програма и да хуква към тИлИвизорите...

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Андрей Райчев
  "...Като цяло правителството не е обърнато към диалог с българите, а към диалог с чужбина..."

  Ако повярвам на думите на Райчев, тежко ни. Всъщност няма да е толкова зле ако правителството си свърши основната работа - подготовка на изборите и се измете с цялата си про-/анти-/насоченост. Кофти ще стане ако влезем в цикъл "избори до дупка". Тогава ГЕРБ ще продължи да си управлява още много дълго време, при това без да носи каквато и да е отговорност.

 46. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  [quote#39:"horemag"]Я да кажеш колко е резерва в момента - май е 2.7 млд ...или да ? [/quote]
  Тъй като съм малък човек, интересуват ме малки въпроси. Това с резерва е ясно - опоскан. Но върло ме вълнува, колко смъкна Дянков от всичко, което се събираше по здравна линия. Ако отмъкнатото е в размерите на милиарди, както се носи мълвата, Дянков трябва да бъде съден по бързата процедура. И да се пенсионира "там"!

 47. 47 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#44] от "Graf":

  ++++++
  До коментар [#45] от "Мърмор":

  Не е вярно! И ти ги плещиш, без да мислиш! Първото, което каза новият Премиер беше за Суверена! За уважението към него, за диалога с него! Да ти обяснявам ли, какво е "суверен" и кой е в тази роля?

  До коментар [#46] от "Мърмор":

  Може и върло да те интересува, но преди да получиш отговор на този въпрос, има по-важни въпроси, решения и действия! Дянков може и трябва да почака! Няма да те обърка! И, няма само той да отговаря на въпроси от такъв характер!

  goblenka
 48. 48 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 442 Весело

  И трите заместнички май са моми. Идеята навярно е била да трансформират сексуалната си енергия в управленска..., че да оправят белким България ; всъщност с такова правителство се печели време, т.е. до правителството на новото мнозинство в НС ...

  Васил Пенчев
 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  [quote#47:"goblenka"]И ти ги плещиш, без да мислиш! [/quote]
  Виновен съм, драга! Търся пепел за посипване. Така, така, докато някои се занимават с дребни въпроси за по няколко милиарда кинти, други се занимават със суверена. Ами не е ли ясно, че така занимавайки се със суверена, го вкарахте под сутерена! Ама да почакаме с тези въпроси, а? Колко му е?

 50. 50 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#48] от "Васил Пенчев":

  ----------- Като не намери друго, в статуса им се хвана! Щом се надяваш " моми" да " оправят" нещо, или някого... Пък и, щом мислиш с долната, а не с горната глава... Проумей го, с малкото мозък, който ти е останал горе / почти всичкия, явно е долу /: Когато " оправяш" горе и целуваш долу, нищо не се ражда! Извинявам се за цинизма, но на такъв коментар по друг начин как да отговориш, че да те разбере автора му?

  До коментар [#49] от "Мърмор":

  Трябва да си подреждаш по неотложност въпросите и претенциите! Като получиш отговорите за Дянков, няма да ти се вдигне дохода, няма да ти намалеят сметките, нито ще има повече работни места, по-високи пенсии, повече законност... Та, сниши се, ако не можеш да подложиш рамо. Отстрани се, ако не можеш да проправяш път, поне, да не се спънат в теб! С една дума, ако не можеш да помогнеш, поне не пречи. Когато се стабилизират институциите, тогава питай! Да клатиш малка лодка в бурно море е самоубийство! Това правите вие! Тази лодка, благодарение на " умни" искания няма весла, препълнена е, пробита е и в условия на щорм!

  goblenka
 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  "Министър на електронното правителство трябваше да има още през 2001 г." - Да, точно от тази година фигурира обещанието за електронно правителство. Обещаха го и от Герб, но нищо не направиха?! Защото трябваше да съкратят поне 1/3 от администрацията... Сега е несериозно да се мисли, че служебното правителство ще го направи за 2 месеца!?

 52. 52 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Петър Щурм унд Дранг Константинов

 53. 53 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Любопитно

  Аз лично очаквам от новия премиер Марин Райков, да се заеме сериозно с Балканската политика на нашата държава?! Знаем, че Николай Младенов се занимаваше главно с Близкия изток!?

 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Любопитно

  "правителството изхарчи 17 милиарда повече, а видимият резултат е антирезултат? Къде са 17-те милиарда?" - Това е въпроса на въпросите към Боковия кабинет??????

 55. 55 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  [quote#50:"goblenka"]Да клатиш малка лодка в бурно море е самоубийство! Това правите вие![/quote]
  Така е. "Ние" сме виновни. Добре, ще се сниша, за да "се вдигнат доходи, пенсии, да намалеят сметките, ..." Ама, вие четете ли се? Да се снишаваме следващите 20 години, и да не пречим, да не спъваме, да "ни" построите светлото бъдеще.
  Хубав диалог водим, не е ясно само кои сме "ние" и кои сте "вие". Или да обърнем - кой сме "вие" и кой сте "ние"!
  С това "такива сте вие" просто не спъвате, а издигнахте правоверна барикада срещу пречещите простаци. Хе-е!

 56. 56 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Без финанси ще им е трудно наистина. Но защо трябва да са обърнати към Европа, Америка, Бангладеш. Не могат ли да се обърнат към България, хората? Да вземат да поработят за нас.


  До коментар [#51] от "dobrich":

  Нека я съкратят тази администрация, два месеца са достатъчни. Колко пари ще останат в бюджета......Но пък ще има безработни вече 600 хил.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 57. 57 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#56:"martosto"]ще има безработни вече 600 хил. [/quote]


  В министерствата, агенциите, комитетите, областните управи и т.н. е пълно с лобисти на чужди интереси, фирмени шпиони, държавни чиновници, които имат частни фирми. Тях ако бяха цапардосали, нямаше да се усети......

 58. 58 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2731 Весело

  До коментар [#41] от "Мъдра муха":

  Ти си мъдра муха и знаеш, че комунистите гласуваха закон ,който освобождава от отговорност ,а герберчетата не го промениха.За нас остава само знанието.Кой ,кога, колко е папкал.

 59. 59 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#58:"hodounski"]За нас остава само знанието.Кой ,кога, колко е папкал. [/quote]

  Измамно! За колко малко знаем и за колко МНОГО не знаем.

  Сутринта ги гледах дупетатите. Питаха ги кой какви договри е подписвал в енергийния сектор. Ама те страдат от амнезия. Нищичко не знаят. Много са ни болнички! Трябва всички на лечение да отидат.

  Държавата ПЛАЩА, забележете, 20 млрд. лева на "Мариците" и други частни електроизточници! И всички правителства от '95 насам за подписвали договори и са били "За" взимането на комисионни и лихви. Но 'против' държавния интерес.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 60. 60 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#44:"Graf"]На който не му харесва ситуацията и елитите ни да стяга партия, програма и да хуква към тИлИвизорите...[/quote]

  Един от малкото твои текстове, с които съм съгласен.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 61. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мърмор":

  Кой ти каза за се снишаваш 20 години? Сниши се, поне да видиш дали ще потегли това правителство! Как и в каква посока! Не хапи, преди да имаш повод!

  goblenka
 62. 62 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#58] от "hodounski":
  Да, знам, и точно за това съм сигурен, че поради действието му, всички са невинни като утринна роса...Този закон, хм...почти съм уверен, че и следващите няма да го махнат, щото устройва всички отиващи си от властта...Това спаси от търсене наказателна отговорност Триглавата ламя, както ще отърве и герберчетата от същото...

 63. 63 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#56] от "martosto":

  Виж, когато си стъпил върху една точка, на където и да се обърнеш, няма да е в посока на точката, на която си стъпил! Това е просто отправната ти точка.

  goblenka
 64. 64 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#57] от "dobrich":

  Вярно. Пълно е. И все пак, те са изпълнители. И все пак, подлежат на контрол. Днес, народът има възможност да контролира. Ако е на висота, всичко ще е на ред. Ако продължава с популиъм и дребнотемие, а керванът да си върви, кой ще е виновен?

  goblenka
 65. 65 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Дори и кървавочервеният Андрей Райчев изсмуква от пръстите си критика към служебния кабинет, а коментиращите хейтърчета са в амок. Абе, няма ли вече инструкции по какво да се бие: освен че били Б-отборът на ГЕРБ Постничко...

  'Let light surround you' Dream Theater
 66. 66 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#58] от "hodounski":

  И, какво ще правиш с това знание? Ще го използваш ли? Аз бих! Въпреки този закон! Нали знаеш, че всеки закон подлежи на тълкуване? Нали знаеш, че срещу един закон работят няколко други?

  goblenka
 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#59] от "martosto":

  Че, как няма да страдат? За тях ще е идеално и ние да страдаме от амнезия! За жалост, не малко от нас страдат от слепота!

  goblenka
 68. 68 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Тъй като всички т.нар. Български кабинети бяха обърнати някъде НАВЪН, то през цялото време ние им гледахме само подкръстието...
  Редно е нашите слуги НАЙ-ПОСЛЕ да се обърнат с лице към нас, Суверена, щото както им гледаме подкръстието, може в един момент наистина да се прежалим откъм православна гледна точка и да реализираме (кх-кх!) една евро-атлантическа ЦЕННОСТ*
  ---
  заб.* - ценяща се високо и в съседна Турция, където се практикува и преди комшиите да влязат в НАТО...

  Разтурям колоквиума!
 69. 69 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#35:"utopist"]Рано е за конкретни критики или хвалби!
  Най-малкото, тези хора тепърва трябва да се превърнат в екип, който да може да работи, по голямо напрежение. А и не се знае в какво състояние ще намерят ведомствата си. В най-добрия случай ще варира от "горе-долу" до катастрофално ! [/quote]

  Прекалено много реализъм за един утопист. . Най-после да прочета нещо разумно за служебното правителство.

 70. 70 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Много надежди към този кабинет, но все пак трябва да знаем, че тези хора имат само 3 месеца и не могат да направят чудеса. Да не говорим, че са ограничени и от бюджет, който не са решили сами. Въпреки че изборът на някои министри е доста странен... много добри професионалисти в областта си, но дали биха били добри управници.

 71. 71 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#69] от "Форд Префект":

  Естествено! Няма как за толкова кратко време да се изчистят " авгиевите обори", затлачвани с десетилетия! Но, могат да сложат началото. Слушам Блъсков да се пени, че не му било работа на това правителство да задава посоки. Това било работа на редовното правителство! Нима? Ако това сега не намери вярната посока и не тръгне по нея, ако не очертае правилните приоритети и не набележи верните мерки, как ще си свърши работата? Сега сме във фазата на шансовете! Трябва да ги видим и да ги използваме, а не да ги изпускаме, залисани в празни критики./ много меко казано /

  goblenka
 72. 72 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#70] от "moti":

  Аз съм оптимист! Но, спрямо отношението на народа и на партиите - песимист. Те много усърдно пречат! Нека спре това пречене! Оптимизмът е оправдан! Само, не пречете!

  goblenka
 73. 73 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#71] от "goblenka":

  Съгласен съм с всяка една дума.

  А Блъсков няма как да не се пени. Ако България един ден стане сравнително нормална страна, за такива като него няма и да чуваме. Лошото е, че той не е единствен. И както той, така и останалите няма да се задоволят само да се пенят, а активно ще продължават да пречат.

 74. 74 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#73] от "Форд Префект":

  +++++++

  goblenka
 75. 75 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Интересни коментари на поканените от "Дневник". Тях ги слушаме и гледаме по всяка една телевизия. Верни съждения, безспорно. Но ще спечели доверието на българите само онова правителство, което възцари спазването и прилагането на върховенството на закона - без политическа и всякаква друга намеса в работата на правораздавателните органи.
  От служебният кабинет не можем да очакваме много в това отношение, но може и трябва да зададе такава една посока. Успеха във всяка една дейност на държавата, на бизнеса и гражданите зависи първо от спазването върховенството на закона. Всичко друго са приказки и напразни обещания!

 76. 76 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 544 Неутрално

  НИМА ИМА ГЛУПАЦИ , ОЧАКВАЛИ ДА Е ОБЪРНАТ КЪМ БЪЛГАРИЯ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 77. 77 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#76] от "СВОБОДЕН":

  Не знам умен ли си, глупав ли си, но направи един простичък експеримент: Застани изправен и си погледни в краката! Какво виждаш? На къде би искал да пристъпиш? Определено, не можеш да пристъпиш на долу. Гледайки в краката си виждаш само собствената си позиция. Това е позицията на България и българите, която виждат политиците ни. Имат няколко алтернативи.
  1/ Да те послушат / и всички, които ти пригласят/ и да тъпчат на място! нали искате да вървят към народа си? А, те са стъпили в неговата стъпка.
  2/Да продължат да водят народа и страната към цивилизованата общност. За да не се отклоняват и действително да ни водят в правилна посока, а не просто да осребряват позицията си, трябва строг обществен контрол. Без него, който и да е там, ще се корумпира!
  3/ Да се преориентират в съвсем нова посока.
  Кажи, коя посока избираш? Все още ли искаш обръщане към народа и страната и пътуване към него? Моята препоръка е, в пътя си да не допускат да останат сами! Постоянно да проверяват, дали не са изгубили по пътя народа. Правителството на ГЕРБ дори не разбра, че народът, вързан като багаж от зад е изпаднал. Сега, този кабинет трябва да се върне, да го вдигне и да го пренесе до където успее, докато дойде редовната власт!

  goblenka
 78. 78 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#77:"goblenka"]Моята препоръка е, в пътя си да не допускат да останат сами! Постоянно да проверяват, дали не са изгубили по пътя народа.

  ЗАРАДИ ТОВА , ГЛЕДАНЕТО В КРАКАТА , НЕ ВЪРШИ РАБОТА.
  ОГЛЕЖДАНЕТО ,ПРЕЦЕНКАТА БЕЗ ЧУВСТВАНЕТО И ГРИЖАТА ЗА ВСИЧКИ ,СЪЩО .

  ТОВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ОСЪЗНАТОТО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО И ПРАСЕТО.

  УПРАВЛЯВАЩО ПРАСЕ ,20 г. КОЧИНА.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 79. 79 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#78] от "СВОБОДЕН":

  Така е. Дано да е разбрано от всички.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK