Деяна Костадинова: Ще се насочим и към хората с по-висока квалификация

Деяна Костадинова: Ще се насочим и към хората с по-висока квалификация

© Министерство на труда и социалната политикаДобър ден, колеги. Обръщам се към вас по този начин, тъй като с почти всички се познаваме и вече сме работили заедно. Но признавам, че не очаквах толкова скоро и в такъв формат да се видим отново.


Това бяха първите думи на Деяна Костадинова след като прие поста на министър на труда и социалнията политика от вече бившия ресорен министър Тотю Младенов. По този начин тя се обърна към служителите на министерството, които заедно с журналистите наблюдаваха официалното предаване на властта днес. През 2011 г. Костадинова е зам.-министър в същото министерство. 


"България вече за трети път има служебно правителство, така че и аз и вие сме наясно какво можем да очакваме от едно служебно правителство, какъв е неговият мандат и какъв е неговият времеви хоризонт", продължи Костадинова. "Ангажиментите, които ще поема, нямат политическа окраска и са изцяло експертни", обеща тя.
Служебният социален министър изброи четири приоритета, по които ще се работи, като уточни, че за краткото време, в което ще действа новото правителство "никой не храни илюзии, че може да се реализират мерки". Идеята обаче е все пак да се разработят мерки, които да останат в наследство на следващите управляващи. Друго уточнение, което Костадинова направи в отговор на журналисти е, че служебното правителство работи без парламент и затова няма как да правим никакви законови промени и да изменя сега действащите норми в социалната политика. 


До една седмица социалното министерство ще излезе с конкретни мерки, които да следва, в това време ще се прецени и дали да останат зам.-министрите от предишния кабинет.   


Костадинова обяви, че първото, с което се захваща социалното министерство, е да направи преглед на бюджета, за да види какви са резервите, които биха могли да се използват, за да бъдат подкрепени най-уязвимите групи в момента. "Хората излязоха по улиците, казаха от какво имат нужда, сега ние сме длъжни да отговорим", заяви тя. 


На второ място, Костадинова нареди функционалността на институциите. "В един период на политически промени, съвсем нормално институциите забавят малко своя ход. Нашият ангажимент ще бъде те не само да не спрат своята работа, а да продължат със същото темпо, защото стабилните институции са гаранция за общественополитическия живот, за развитието на бизнеса и най-вече за спазването на правата на гражданите".


Тя уточни, че в контекста на труда и социалната политика това означава, "ще изплащаме социалните плащания в установените срокове; ще вдигнем пенсиите, както е разписано в закона за държавния бюджет от 1 април и най-вече ще продължим с ускорените темпове по реализирането на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", която е един изключително важен финансов инструмент". 


Стимулирането на заетостта също ще е приоритет на новия министър, но там фокусът ще се измести в различна от досегашната посока. Костадинова обясни, че субсидираната от държавата заетост е естествен механизъм във време на висока безработица и може да е единственият шанс на много безработни да бъдат отново интегрирани и да намерят реализация. Но по думите й най-уязвимите групи - т.е. с най-ниска квалификация и дългосрочно незаети, за които досега се говореше като основен проблем, всъщност няма да са толкова полезни за икономиката, колкото хората с професионална квалификация.


"Най-уязвимите групи, които са с най-ниска квалификация и са най-дълго извън пазара на труда не са основният стимул за развитие на икономическият растеж. Затова ние ще префокусираме нашия поглед и ще се насочим и към групите, които имат по-висока квалификация и които заради икономическата криза са останали известно време извън пазара на труда. Това са именно тези групи, които биха могли да подкрепят бизнеса, биха могли да бъдат използвани в икономиката, за да може да реализираме и някакъв икономически растеж", каза Костадинова.  


Като приоритет, който беше изтъкнат и от бившия министър Тотю Младенов, Костадинова посочи и възстановяването на диалога със социалните партньори. Като вицепремиер тя ще оглави Националния съвет за тристранно сътрудничество, което според Младенов ще подобри изключително много оперативната дейност на съвета. "Там има някои неща престояват вече няколко месеца и се надявам, че те много бързо ще намерят решение със социалните партньори. Убеден съм, че добрият социален диалог ще продължи и с г-жа Костадинова като министър на социалната политика", заяви бившият социален министър.  


Младенов се сбогува с колегите, журналистите и с поста си като представи част от постиженията на социалното министерство от 2009 г. насам. За него най-съществени са започналата пенсионна реформа, която ще даде възможност да се вдигнат пенсиите тази година, при това без да се задълбочава дефицита на Националния осигурителен институт.


Реализираните проекти по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" също се нареждат сред най-важните дейности на социалното министерство. "По програмата през 2009 г. ние заварихме разплатени към бенефициентите 40 млн. лева. Към вчерашна дата разплатените средства към бенефициентите са 865 млн. лева, което е около 37% от всички плащания - на безработни, заети, на бизнеса, на неправителствения сектор, на общините, на образователните системи, в университети, студенти, ученици и най-вече на уязвимите групи - в областта на социалното включване", заяви Младенов. 


Той припомни, че със средства по оперативната програма е осигурена заетост за над 120 хиляди човека в общините и частния бизнес. По думите му в мандата на последното правителство за първи път държавата е дала възможност на общините да правят социална политика. Ѝ"Децентрализирахме социалните услуги, включително с това, което правим във връзка с деинституционализацията, проектите за социално включване, личните асистенти", коментира Младенов.


Той припомни още, че в момента има около 18 500 лични асистенти, които обслужват 35 хиляди потребители в цялата страна. Освен това приемните семейства в страната са вече около 1800, а закритите институции се увеличават. Създават се и центрове за настаняване от семеен тип в цялата страна, като първите от ще бъдат готови през пролетта и там ще могат да се настаняват деца с увреждания.


В личен план, Младенов обяви, че ще си почине за известно време, но ще бъде на разположение, ако ГЕРБ прецени да го потърси за изборите. "Приключвам един цикъл от близо 22 години и като синдикалист в КТ "Подкрепа", и като шеф на Главна инспекция по труда, и като кмет на Враца, и като министър на труда и социалната политика. Искам да ви уверя, че всичко, което съм постигнал, съм го постигнал с много труд и за мен беше огромна чест, че имах възможност да работя за България", каза вече бившият социален министър. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Умно, но в по-голяма степен послушно, изпълнително момиче.

 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Ако на умните безработни им се намери работа, няма да им остане време да подкокоросват глупавите безработни...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 850 Неутрално

  " и като кмет на Враца"
  От врачани съм чувал, че Чавдар показал какъв не трябва да е кмета, Румен /лека му пръст/ - какъв трябва да е кмета, пък Тотьо..., че всеки може да е кмет.

  От идиоти отговор не чакам
 4. 4 Профил на d40
  d40
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тая запозната ли е с безработицата?
  Запозната ли е с работещите - условия, заплащане, часове полаган труд?
  За 2 месеца какво може да направи, след като гербавите не направиха нищо за 44?

 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  Късно се сети Деянче!!! Хората с по-висока квалификация , отдавна имигрираха в чужбина , за по-високи заплати и по-добър стандарт ,на живот!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK