ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

ВСС бързо и без дебат възстанови Делян Пеевски за следовател

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Делян ПеевскиВисшият съдебен съвет (ВСС) възстанови набързо и без дебат на заседанието си днес депутатът от ДПС Делян Пеевски като следовател в следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Гласуването беше два часа след края на последното заседание на 41-о Народно събрание, което може би превръща Пеевски в


депутата, намерил си най-бързо работа


За връщането му гласуваха 18 от членовете на съвета, двама са били против и двама са се въздържали. Според източник на "Дневник" Васил Петров, който е баща на жената, от която Пеевски има дете, не е участвал в гласуването.
По всяка вероятност обаче той ще бъде следовател за кратко, защото според народни представители от ДПС, пожелали анонимност, Пеевски ще влезе в листите за предстоящите парламентарни избори и дори ще бъде водач. Информацията не беше потвърдена от лидера на партията Лютви Местан днес, но той даде да се разбере, че няма притеснения Пеевски да е кандидат-депутат въпреки скандалите около него, свързани с влиянието му в медиите. Процедурата по попълване на листите в ДПС започва днес и ще приключи на 25 март.


Още преди заседанието на ВСС председателят на етичната комисия Ясен Тодоров обяви: "Ако откажем да го възстановим, ще бъдем в нарушение".


Тодоров визира предишен случай през 2007 г., когато Пеевски поиска да бъде възстановен, след като бившият премиер Сергей Станишев го уволни от поста заместник-министър на бедствията и авариите след корупционния скандал около Румен Овчаров и Ангел Александров. Веднага след това той поиска да се върне на работа в следствието, но предишният състав на ВСС отказа, защото няма необходимите морални качества, обяснявайки, че "след като няма морал да е в изпълнителната власт, не може да работи като магистрат".


Пеевски се обърна към Върховния административен съд, който указа на съвета да спази закона, и Пеевски влезе отново в магистратурата. Върховните съдии посочиха в решението си, че становището на съвета за липса на морални качества у Пеевски не може да е мотив за отказ да се завърне в съдебната система.


Тогава магистрати обаче коментираха, че ВСС не е бил задължен да върне на работа Делян Пеевски, защото той не е придобил статут на несменяемост (бел.ред. според закона за съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите могат да придобият такъв статут след атестиране и при навършване на пет годишен стаж).


Пет години по-късно


"На г-н Пеевски веднъж му е отказано от състав на по-предишния ВСС. Има решение на Върховния административен съд. Щом това е неговото желание… А какво ще е неговото професионално развитие... Има си разписани норми в закона. Ако ние откажем да го възстановим, ще бъдем в нарушение. Той може да иска да си е следовател, може утре да подаде оставка, може да се кандидатира за народен представител. Възможни са тези хипотези", обясни днес Ясен Тодоров.


Вчера стана ясно, че Пеевски е подал молба да бъде възстановен в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, считано от 15 март (деня, в който според указа на президента се разпуска парламентът). 


Главният прокурор Сотир Цацаров, който слезе по време на заседанието, за да отговори на журналистически въпроси, заяви, че не е знаел, че Пеевски иска да бъде възстановен. "Не съм подготвен по въпроса. Но е право на всеки народен представител да се върне на заеманата преди това длъжност", каза Цацаров.


За да спази закона, Пеевски би трябвало да напусне сдруженията, в чието ръководство е - Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни изделия, Български медиен съюз, Спортен клуб "Левски".


Магистрати коментираха, че възстановяването на Пеевски е единственият полезен ход, който ВСС е имал, като след това решение съветът има много механизми да провери всички факти около Пеевски.


Отново кандидат-депутат от партията на Доган


На представянето на критериите, по които ще бъдат подбирани кандидадите за депутати на ДПС днес по обяд, Лютви Местан коментира връщането на Пеевски като следовател лаконично: "още от днес всички народни представители от ДПС ще възстановят правоотношенията си с основния си работодател." И обясни, че той лично ще подаде молба до администрацията в Момчилград за тримесечен платен отпуск в качеството му на началник на дирекция "Образование" в общината, за да може да участва в предизборната кампания.


Още по темата четете в текста "Делян Пеевски най-вероятно ще бъде възстановен като следовател, преди отново да е в листите на ДПС".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK