Лекарите спират протестите след обещание на здравния министър за преговори с касата (допълнена)

Проф. Николай Петров

© Надежда Чипева, Капитал

Проф. Николай ПетровЛекарите спират протестите, докато новият здравен министър проф. Николай Петров организира срещи на съсловните организации и здравната каса, съобщи БНР. Петров се срещна днес с представители на лекарите и зъболекарите, за да изслуша оплакванията им и да предложи варианти за решение.


Желанието системата на здравеопазването да се успокои е общо, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той обеща, че ако това се случи, новият министър няма да се сблъсква с лекарски протести и отбеляза, че организацията и министърът мислят в една посока.


Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков също показа, че е склонен към диалогичност: Нямаме някакви съществени различия по отношение на бъдещите ни действия.
По информация на "Дарик" лекарите толкова харесали новия министър, че решили да не протестират, а  фармацевтите изразили надежда той да се задържи на поста за по-дълго. 


На срещата са били обсъдени спешни мерки, които да се предприемат, например за възможностите за специализации на млади лекари по европейски програми, както и да се върне старата методика на финансиране на болниците, вместо да се правят още промени по новата. 


Председателят на зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов обяснил на Петров, че ако се увеличат пациентите за зъболечение по касата само с 15%, ще се появят сериозни проблеми със заложения бюджет. В момента парите стигат за около 40% от здравноосигурените - колкото са и хората, които изобщо посещават стоматологични кабинети с направления годишно. 


От Българския фармацевтичен съюз представили на Петров списък с 14 задачи за решаване, стана ясно след срещата. Председателят на съюза д-р Мирослав Ненчев заявил, че фармацевтите ще бъдат доволни дори, ако само две или три точки от списъка бъдат изпълнени, тай като при предишния министър не е имало нито едно решение. 


По някои от въпросите на фармацевтите сутринта в интервю за Би Ти Ви проф. Петров заяви, че до края на месеца трябва да се уточни какъв ще е съставът на комисията по лекарствата, която ще е постоянно действащ орган. Целта му ще е да улесни издаването на разрешения за лекарства, да се ускори реимбурсирането от НЗОК, както и да се направят промени в цените спрямо референтните страни. 


Петров коментира още, че си поставя за задача да ускори работата по диагностично-свързаните групи. "Те не са панацеята, но са част от нуждата от реформа. Тя е много сериозен проблем и изисква много сериозна подкрепа, време и финансов ресурс", каза Петров и прогнозира, че процесът ще продължи поне още седем или осем години. 


Националната здравна карта според Петров може да реши въпроса къде по региони как да се предлагат здравни услуги.


Петров се обърна към хората, които се самозапалват с молба да бъдат разумни и да проявят разбиране, защото настоящите проблеми са свързани с пари и се играе в бюджетни рамки, от които няма мърдане.


Пламен Цеков - управител на НЗОК

© Красимир Юскеселиев

Пламен Цеков - управител на НЗОК


Преди срещата със съсловните организации Петров се срещна и с шефа на здравната каса Пламен Цеков. Той обяви намеренията си за такава среща още вчера при приемането на поста от Десислава Атанасова, а в сутрешното предаване на Би Ти Ви днес коментира, че очаква разговорът да е тежък и фокусиран основно върху проблема с бюджетите на болниците.


Следващата стъпка по думите му е да се проведе разширена дискусия за тези проблеми и да се вземе решение как да се преодолеят, за да не се сепарира всеки в неговата част.


На срещата с Цеков, здравният министър от служебния кабинет е предложил да се подобри контрола върху реално извършените медицински дейности в интензивните отделения, което ще доведе до тяхното по-адекватно и справедливо заплащане, съобщиха от пресцентъра на министерството.


Д-р Цеков, от своя страна, уверил министъра, че според анализите, направени от НЗОК, заложените в бюджета 40 млн. лева и възможността за 15% преразход ще бъдат достатъчни за интензивните грижи до края на годината. С тези средства се гарантира нивото на заплащане от миналата година, когато за интензивните грижи се плащаше от МЗ, се пояснява в съобщението.


На въпроса за възможностите на НЗОК да финансира реално извършената дейност от болничните лечебни заведения, както и за механизма за заплащане на осигуряваните медицински изделия, Цеков заявил, че тази година за първото тримесечие са отпуснати с 60 млн. лева повече за болници, отколкото за същия период през 2012 г. Общия размер на средствата, разчетени до края на март е 387 млн. лв. Електронният регистър на медицинските изделия, който стартира в началото на 2013 г. пък ще дадена яснота за фирмите-вносители на такива изделия и по-лесно ще се следи за качеството и произхода им. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Петров се обърна към хората, които се самозапалват..."

  Звучи плашещо- все едно са мнозинство.

  Вещица от Овнерог
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Успех!!! Добрите идеи искат подкрепа.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 820 Неутрално

  " Целта му ще е да улесни издаването на разрешения за лекарства, да се ускори реимбурсирането от НЗОК, както и да се направят промени в цените спрямо референтните страни."-
  Тези няма ли да се сетят най-накрая да предложат отпадане от реимбурсния списък на всички евтини лекарства,които се реимбурсират с50 стотинки до 1-2 лева,а водят след себе си разходи от такси,глоби,документооборот и административно заетост от 5 до 10 лева.

 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Лекарите са на негова страна. Това е най-важното!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на morska_svetulka
  morska_svetulka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#4] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Не се изненадвам. Някой отдавна трябваше да се сети, че лекарите ще имат много повече доверие на лекар за министър, отколкото на един адвокат (Десито), който има много малка представа от това що е то здравеопазване!

 6. 6 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дано той да съумее да оправи здравната система!Пожелавам му успех!

 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "morska_svetulka":
  Не само доверие. Познаването на проблемите е половината от решението им.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Щом мислят в една посока е добре!

 9. 9 Профил на xpoleas
  xpoleas
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "morska_svetulka":

  Абсолютно съм съгласен, но определенито "адвокат" за Десито е направо смехотворно, без да се обиждате Купена диплома от Русенския университет за нейно нещастие не я правят адвокат, ами просто една удобна пионка във вече бившето правителство.

 10. 10 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Доктора ще съжалява че се е хванал с тоя кабинет...

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Като си избереш човек "от бранша", какво друго да очакваш, освен да иска постоянно да "дава". Тези клинични пътеки защо се представят като някаква чудодейна реформа, след като самите болници споделят че "с тях очакват разплатените от касата суми да скочат с най-малко 40%". То може и суперпътеки да се измислят, с които скокът да е 140%, но откъде парите за тази работа??? А зъболекарите да не рипат много, защото в безсрамно богатата Швейцария зъболекарските услуги са изцяло в брой. Същото трябва да се приложи и тук.

  Mутри, вън!
 12. 12 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Весело

  По снимката ми заприлича на Паро Никодимов!

 13. 13 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2235 Любопитно

  До коментар [#10] от "rusamanova":


  [quote#10:"rusamanova"]Доктора ще съжалява че се е хванал с тоя кабинет... [/quote]
  Кво ма комуне...да не те е яд, че спират протестите?

 14. 14 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#13:"BGman1"]Кво ма комуне...да не те е яд, че спират протестите? [/quote]
  Не, аз съм против протестите на лекарите. Ако някой трябва да протестира за лошо здравеопазване това са хората.
  Яд ме е че такъв свестен човек като Николай Петров ще се опръска с герберастка кал...

 15. 15 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2235 Весело

  До коментар [#14] от "rusamanova":


  [quote#14:"rusamanova"]Яд ме е че такъв свестен човек като Николай Петров ще се опръска с герберастка кал... [/quote]
  Да беше комуняшка кал...някак си по възвишено звучи а?
  Вие в червената кочинка само това ви е в главите...кого да опръскате.

 16. 16 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Петров се обърна към хората, които се самозапалват с молба да бъдат разумни и да проявят разбиране, защото настоящите проблеми са свързани с пари и се играе в бюджетни рамки, от които няма мърдане."
  Чета тези редове и не вярвам на ушите си. Министър НПетров от тази сутрин демонстрира ювелирен изказ. Приписаните му думи по-скоро са каламбур на автора на резюмето...

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  В най-скоро време лекарите и министъра ще се хванат за гушата. А ако пък министърът започне истински реформи-ще има кървища. Хващам се на бас.

 18. 18 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#17:"deaf"] А ако пък министърът започне истински реформи-ще има кървища.[/quote]
  Истинските реформи се правят с МНОГО пари. Всеки който ги започне без да са подсигурени финансово ще сбърка.
  Обама не започна реформи в тяхното здравеопазване докато не се бяха събрали 900 милиарда долара. В началото на първия му мандат имаше заделени 700 млрд. но той изчака да се съберат изчислените 900.

 19. 19 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  От това,което прочетох останах с впечатление ,че в системата на здравеопазването работят само лекари.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Аптекарската и докторската мафия добре се се спогодиха!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 760 Весело

  Питам Аз,единият от многото Бели Негри,
  Коя куха лейка от НЗОК,измисли безумието и двамата участващи в програмата Ин Витро да са с непрекъснати здравано осигурителни права?
  Ами ако донора е анонимен,какво правим тогава?
  Ако донора е извън България,и майката иска точно от него да има бебе?
  Ако донора е починал?
  Безумието на Българската бюрокрация ме осветява с невиждан сноп простотия,повече от 20 години.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 22. 22 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#21] от "Белият Негър": Може пък да са мислели, че така ще откажат Манго да става донор на поразия

 23. 23 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#11:"cinik"]А зъболекарите да не рипат много, защото в безсрамно богатата Швейцария зъболекарските услуги са изцяло в брой. Същото трябва да се приложи и тук. [/quote]

  В Швейцария хората имат добри доходи. Аз все още нямам, но доколкото знам тук една коронка е между 150 и 800 лв.

  Дори човек да си направи някаква металокерамична за 250 лв. пак са доста, като ги съпоставим към заплатата. Нямам никаква идея дали здравната каса покрива нещо по коронките (сигурно абсолютно нищо), но е безумие граждани на държава-член на ЕС, да стоят като в 19 век, защото нямат възможност да посрещнат един неочакван разход.

 24. 24 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#21:"Белият Негър"]Коя куха лейка от НЗОК,измисли безумието и двамата участващи в програмата Ин Витро да са с непрекъснати здравано осигурителни права?
  Ами ако донора е анонимен,какво правим тогава?
  Ако донора е извън България,и майката иска точно от него да има бебе? [/quote]
  Личи си че су куха лейка.
  Програмата Ин Витро освен подпомагане репродукционата възможност на нацията има задача да спаси и генофонда..
  Но ти това не можеш да го разбереш защото бели негри няма...

 25. 25 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#14] от "rusamanova":

  Ами нали все някой трябва да се хване бе, другарко Манова,и той трябва да е някой свестен-иначе няма смисъл.А за протестите сте права-хората трябва да протестират,но не го правят и затова може би си заслужават здравеопазването.

 26. 26 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Това нещо "здравна каса' нямали да бъде закрито най накрая?

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 27. 27 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "rusamanova":

  Това не са протести на лекарите а Лекарската мафия.
  Не виждате ли , че целта е да се оберат парите от Здравната каса , а това са наши пари . Ако няма Здравна каса как ще крадат!?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK