Общинарите в София обърнаха сесията си на предизборен дебат за реклама, медии, кучета и сметки

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаКолеги, предлагам до 12 май да нямаме сесии" - общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев се опитва да озапти разразилия се спор по най-наболелите проблеми в Столичната община. И не само. Представители от всички партии искат да се изкажат, за да посочат нова тема, което превръща дебата в предизборен.


Спорът започва по четвърта точка за сборния отчет за касовото изпълнение на бюджета към края на 2012 г., чийто данни вече бяха обсъдени на миналото заседание при приемането на разходите и приходите за тази година. Това обаче не попречва съветниците да си поговорят на висок тон за рекламните съоръжения, бездомните кучета, проблемите с "Топлофикация" и "Софийска вода" и кой как е отразяван от медиите.


"Ясно е, че рекламата в София е отдадена в ръцете на две частни лица", започва дебатът общинският съветник от "Синята коалиция" Атанас Атанасов (ДСБ). Той посочва, че няма да назове имената им, защото всички залата ги знаели. Според него загубите на година от забавените конкурси за отдаването на двата пакета от рекламни съоръжения възлизат на 10 млн. лева на година. В момента в бюджета отивали само 2 млн. лева.
"Кои са тези двама човека, на които сме дали рекламата? Кажете!", възкликва в отговор съветникът от мнозинството Валя Чилова. Според нея процедурите са прозрачни, като за първи път се провеждали конкурси за разлика от предходните управления.


Атанас Атанасов (вдясно) дейно се включи в спора

© Георги Кожухаров

Атанас Атанасов (вдясно) дейно се включи в спора


Председателят на групата съветници от БСП Жельо Бойчев също се включва в разговора и посочва, че това са Красимир Гергов и Любомир Павлов. "Добре е, когато се говори, в тази зала да се знае за кого става дума", аргументира се той. "Не може да се подаряват десетки милиони на двама души само за това, че осигуряват медиен комфорт на общината", заявявя Атанасов и добавя, че това са "тези, които ви правят имиджа - една много гледана телевизия и два много тиражирани вестника".


"Преди 10 години съм била малка", отвръща с шеговит тон Чилова. Репликата й предизвиква смях в залата. "Невинаги всички медии са се отнасяли добре с нас. Пишат се едни заплати в Столичния общински приватизационен фонд, които не са верни", продължава тя. В началото на миналата и на тази година "Дневник" публикува материали, в които се цитират данни от годишните отчети на фонда. Според тях през 2012 г. на 12 общинари са раздадени възнаграждения за 459 хил. лева, а през 2011 г. - 393 хил. лева. Тогава информацията беше потвърдена пред "Дневник" и от Чилова.


Темата за рекламните съоръжения отключи спора

© Надежда Чипева, Капитал

Темата за рекламните съоръжения отключи спора


"Купувате си медийно време през договорите за реклама", включва се в разговора и съветникът от левицата Георги Кадиев. Но не било само това и дава пример с платени 120 хил. лева за рекламни материали за Общинска банка на столичен ежедневник, докато дружеството е в затруднено финансово състояние. "Вие създадохте монополите - "Топлофикация", "Софийска вода", рекламата", продължава да включва още нюанси в спора Кадиев.


"Не лекомислено, ще използвам термина цинично", включва се съветникът от ГЕРБ Орлин Иванов. Според него най-голямото разграбване е станало по времето на управлението на държавата от Иван Костов и Антоан Николов като председател на Столичния общински съвет, когато е дадена рекламата. "Що не си замълчите. Най-неудачният говорител сте вие", отговаря Атанасов.


Йорданка Фандъкова

© Мария Съботинова

Йорданка Фандъкова


"Напоследък забелязвам, че някои от медиите вече не се отблагодаряват толкова много. Затова може да върнат част от парите, които ще получат през тази година", коментира закачливо председателят на групата на "Синята коалиция" Владимир Кисьов (СДС).


Включва се и кметът на София Йорданка Фандъкова с реплика към Атанасов: "Вие се изявявате доста по-често в медиите от мен". След това премина към "коректно зададените към нея въпроси".


Вечната тема за бездомните кучета също участваше

© Георги Кожухаров

Вечната тема за бездомните кучета също участваше


Съветникът от левицата Георги Свиленски добавя в разговора и друга тема - за бездомните кучета. "След като сега си отиде поне за няколко месеца министърът на земеделието и храните трябва да се предприеме спешно прекратяване на договора, който той подписа като шеф на "Екоравновесие" за терен на приют", казва той. Във времето, когато Мирослав Найденов оглавява общинското дружество за безпризорните животни, е подписан договор за наем за терен, чиято цена ощетява общината.


"Наемът е намалял наполовина", отговоря Фандъкова. В момента там е построен приют на Animal Rescue, които кметът определя като добър партньор при разрешаването на един от най-тежките и стари проблеми в столицата.


"Софийска вода" също беше една от обсъдените теми

© Цветелина Белутова, Капитал

"Софийска вода" също беше една от обсъдените теми


В спора не се пропуска и проблемът със сметките за парно и вода. След като миналата седмица се разбра, че "Софийска вода" е поискала 14% увеличение на цената на ВиК услугите през тази година, кметът възрази с писмо до енергийния регулатор. Днес обаче от левицата се оплакаха, че първи те предложили да изпратят писмо до ДКЕВР.


В крайна сметка Фандъкова изяснява, че съветникът от БСП Панайот Бончев е дал предложението на заседание на общинската комисия, която разглежда вариант за прекратяване на концесионния договор, а след кметът се е съобразила.


За "Топлофикация - София" съветниците преговорят казваното през последните седмици - индивидуални договори, премахване на прогнозните дялове и ежемесечно отчитане. Накрая кметът обещава, че следващата седмица ще се срещне по темата с новия икономически министър Асен Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Ми за какво да работите изобщо... да не е да сте свършили нещо като хората!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добре, че не са забравили кучетата.
  Това е незабравимо.
  А хората-кучета ги яли!

 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Тия са по-големи боклуци и от депутатите. София е най-богатото място в БГ, а изглежда кошмарно. Не мога да разбера - как за толкова години малко не помислиха нещо смислено да направят? Да, сега ще кажете - естакади, южна дъга и т.н. и т.н, нооо е мръсно, очукано и даже новите неща не изглежда добре направени - с малки изключения. Като прибавим разбитите квартални улици, кучета и кал ....
  Не ЧЕЗ са за ебане....

 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До 12-ти май да се занимават с общественополезен труд, по запълване на дупки, събиране на боклук и улични кучета.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Атанасов доста болезнено е поставил въпроса с рекламата и правилно. Нито Борисов, нито Фандъчка успяха да се отърсят от зависимоста към червените божества, собственици на рекламата в страната. Хаосът е пълен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  "реклама, медии, кучета и сметки"-тия неща не са маловажни!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на jilieff
  jilieff
  Рейтинг: 497 Весело

  И по-зле ще става. Бъдете оптимисти.

 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Фънди и Елен в кръгова отбрана......ще ги направят на маймуни до изборите ....нема го Бат Бойко да дава кинти за София....Фалитът на общината е скоро.

 9. 9
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Вместо да мелят празни приказки, да им се раздадат чували, въжета, флексове, кирки, и да тръгват по града, да ловят кучета и да събарят билбордовете, заприщили улиците.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Най-богатата община е помиярник!Ще дойде видов ден и за фъндъка!

 12. 12 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не е ли време и ние като варненци?
  Е, Йорданка лично няма да я гоня, но Петър Дикооооф ....

 13. 13 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И там разните елени ...

 14. 14 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 724 Любопитно

  [quote#1:"ПАВЛА - Sorrylol"]Ми за какво да работите изобщо... да не е да сте свършили нещо като хората! [/quote]
  Всеки иска глупака да е мълчалив и некадърника мързелив!? Ама... те са най-активни!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 15. 15 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 724 Весело

  [quote#5:"Тони!"]Хаосът е пълен[/quote]
  Хаосът е грижовно организирана фасада!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Е какво искате от общинарите да хвръкнат ли, те даже и за редови депутати не стават......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Колко от възмутените тук столичани са си подреждали градинките, борели са срещу нарушителите на правата им, НЕ са паркирали върху детски площадки, градинки и тротоари, правят града по-красив и подреден...? Защото аз ежедневно ставам свидетел на тоталното безхаберие на 99% от софиянци. Как да стане така в град на безхаберници да се появи някой супергерой и да въведе ред? Идете се молете на МАРВЕЛ да си помислят по въпроса.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#17] от "moriarti":

  Бъркаш нещо причините и следствията. Поговорката е - котаракът спи, мишките танцуват. Не обратното. Ходи си преговори логиката.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони!":

  Хората, които НЕ са полупрестъпници, живеещи за малките си далаверки, които обичат града си и не го рушат ежедневно (само колко хиляди километри тротоари се правят пак и пак, и пак..., защото селяндурите НЕ могат да спрат да ги унищожават с бракмите си? Замислял ли сте се? Що ли питам баш вас!?), които се опитват да го направят по-добър, по-хубав, по-чист... ТЕ не биха позволили лошо управление на града си. Ама вие...
  Има и други поговорки. Ако не си помогнеш сам и Господ не може да ти помогне!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#19] от "moriarti":

  За тези хора си прав. Но се оказа, че преобладават мършите, които избраха неадекватната кметица и неадекватния кмет преди това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Елементарно, Мориарти! В отсечката "Дондуков" - "Сливница" общината позаглади, позася тревица и дръвца. Част ги изрязаха и изпотъпкаха, кучешки изпражнения има на всеки метър. Оградата между двете платна е пробита на няколко места. Да, това го правят т.нар. софиянци, които са си селяни и им трябват 2 поколения, за да се променят. Но на кръстовището не виждам някой да се бои от камери - за втори път виждам кола да прави ляв завой от "Дондуков" надолу по "Левски". Контрол и глоби, батета! Мястото е доходно, дайте го на някоя охранителна дружина и всичко ще заспи. А днес минах по "Мария Луиза" - от халите до "Лъвов" е наполовина порутена или овехтяла. Това сме. Общинарите си натискат задниците по сесии, а диваците рушат и грабят София.

  effi
 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони!":


  [quote#18:"Тони!"]Бъркаш нещо причините и следствията. Поговорката е - котаракът спи, мишките танцуват. Не обратното. Ходи си преговори логиката. [/quote]Стига,бе Тончо-точно ти миналата зима разправяше,как не трябвало да те занимават с чистене на улицата от сняг пред вашия блок,защото живееш на незнам кой си етаж.

 23. 23 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Преди 10-години съм била малка(Чилова)....мн.добре звучи,щото знем че да си ТЪПА е до края на живота

 24. 24 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Общинарите в София обърнаха сесията си на предизборен дебат за реклама, медии, кучета и сметки
  ==================
  Куче влачи камион
  общинар разтяга акордьон
  гледай само в рекламата
  тия ни еб''''а мамата

 25. 25 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#3:"SSS"]Не мога да разбера - как за толкова години малко не помислиха нещо смислено да направят? [/quote]

  За толкова години дясно управление на София. И винаги с пълно мнозинство в общинския съвет. И с милиардни бюджети - синя София си прилича на кочина, с мръсотията, кучетата и мутренските нощи.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#19] от "moriarti":

  Ти помниш ли.че фъндъка беше избран с 30% фалшифицирани протоколи?Как да се противопоставим на милиционерските трикове?Мислете като гласувате!

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#22] от "yanne":

  Именно. И защото им плащам да чистят. Нещо против общината да си върши работата ли имаш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#26] от "hodounski":

  Аман от вечно осведомени! Наоколо щъкат създания, които са наясно с ВСИЧКО, но са неспособни да направят нищо. Аз ви намеквам да награбите метлата (но не да я яхнете) и да пооправите САМ хабитата си, а вие клюкарствате с бесни обороти. Кой друг ви е виновен за... нещо си?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Любопитно

  До коментар [#28] от "moriarti":

  Ленински съботник?Ти да не си от ьтв?

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#29] от "hodounski":

  Явно го кефи идеята ние да им плащаме и после сами да си вършим това, за което им плащаме. Всъщност, е велико, наистина, въпрос на гледна точка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тони!":

  Аз и сега си чистя около входа,но мразя някой да ми дава акъл и да ме вкарва в сценарии.

 32. 32 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#30] от "Тони!":

  Вие да "вършите" нещо си??? Е, поне ме разсмяхте обилно. Висенето и писането огорчено/разстроено/гневно по форуми разни... осмисля живота на хора, които не са много наясно с "вършенето". Но вие продължавайте с опитите. А, да - да не забравя... още си пляскайте сам "плюсчета".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 33. 33 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#31] от "hodounski":

  По принцип лафа е "Акъл ми не давай, а паре!", но пък е на много ниско шопско ниво. Но пък какво ви пречи да се припознаете с Нане-Вуте?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 34. 34 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  До коментар [#33] от "moriarti":

  Миналата година дадох лично! 2000 лева за нов тротоар пред нас, философе градски.

 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Общината подписва договор за наем за строеж на приют. Все едно, че общината не разполага със собствени имоти. Какво повече да се коментира управлението на герб?

  "Найденов оглавява общинското дружество за безпризорните животни, е подписан договор за наем за терен, чиято цена ощетява общината.
  "Наемът е намалял наполовина", отговоря Фандъкова."

 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Весело

  До коментар [#33] от "moriarti":

  Аз съм от шоплука ,така че не се чуди

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK