Общината иска ДКЕВР да провери инвестиция ли е покупката на коли от "Софийска вода"

Столичните съветници приеха становище с възражение за поисканото от "Софийска вода" 14-процентно увеличение на ВиК услугите

© Надежда Чипева, Капитал

Столичните съветници приеха становище с възражение за поисканото от "Софийска вода" 14-процентно увеличение на ВиК услугитеСтоличната община ще настоява Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да провери дали направените от "Софийска вода" инвестиции са целесъобразни. Това каза пред журналисти председателят на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ).


Първо комисията, която беше създадена миналата година, за да разгледа работата на концесионера, ще направи своя проверка. Тя ще приключи до месец май, а след това данните ще бъдат предадени на енергийния регулатор. Общината се надява ДКЕВР да започне собствена проверка, в която да включи и представители на общината и на общинския съвет.


Същевременно днес съветниците приеха становище с възражение, което да бъде изпратено на енергийния регулатор, за поисканото от "Софийска вода" 14-процентно увеличение на ВиК услугите, за което "Дневник" писа миналата седмица. Кметът Йорданка Фандъкова вече изпрати писмо в израз на несъгласието си.
Досега е установено, че загубите по трасето надвишават договореното с концесионера. За 2011 г. те са достигнали 59 на сто при заложени 42 на сто. Заради това неизпълнение на бизнес плана Стойнев смята, че ДКЕВР трябва да наложи санкция на концесионера.


"Проверява се покупката на автомобили през 2012 г. на стойност около 1.355 млн. лева без ДДС", каза още съветникът. Стойността била отчетена като инвестиция и е част от цената на водата. Затова трябва да се провери доколко разходът е целесъобразен и как се отразява пряко на качеството на водата.


Справка на "Дневник" в регистъра за обществени поръчки показа, че дружеството е обявило девет позиции за общо 80 лекотоварни автомобили с каросерия тип "фургон" и 2 микробуса. Няма данни, че процедурата е приключила и е избран изпълнител. Статусът е "затворен", а в обявленията не е посочена прогнозна стойност.


Стойнев посочи още, че трябва да се провери дали пренасочването на инвестиции за изграждането на водопровод към канализация също отговаря на заложеното в концесионния договор.


На дискусията в общинския съвет председателят на групата на БСП Жельо Бойчев отново повдигна темата за отговорността за ситуацията. По думите му откакто ГЕРБ е на власт в София цената на водата е скочила от 1.40 на 1.76 лева на кубик. Според него исканото увеличение с още 14 на сто е недопустимо, защото ВиК услугите ще надвишат 2 лева.


Бойчев припомни, че преди няколко месеца колегите му от ГЕРБ обвинили левицата в лобиране на интереси с искането си проверка дали е възможно прекратяването на концесията. Тогава от мнозинството посочиха, че такова действие би могло да доведе до неустойка за общината от 200 хил. до 1 млрд. лева.


Съветникът от ВМРО Ангел Джамбазки, който от години настоява за прекратяване на концесионния договор, заяви, че в ДКЕВР има член в конфликт на интереси, защото брат му е адвокат на в "Софийска вода". Общинският съветник твърди, че е изпратил искане за проверка в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси през февруари 2011 г., но все още не бил получил отговор.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Инвестиция ли е покупка на коли,да не се окажат БМВ-та лекотоварните-покрай сухото не може да няма и " мокро".

 2. 2 Профил на type
  type
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Повтарям се, но да си кажа пак, че инвестициите на такива дружества (ВиК, ЕРП-та и др.), трябва да се следят изкъсо. Нали това е компонента в ценообразуването на услугата, която ние плащаме!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Хора са доста лековерни и ако има кажат ,че "Софийска Вода " носи водата от Северна Африка се се съгласят ,че трябва да им се вдигат още цените!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Гневно

  В софийска вода заплатите на директорите са от милион нагоре!
  Там инвестиция е всичко-таолетната хартия и химикалките, езиковите курсове на съпругите!
  Софийска вода спечели концесията с обещание да не вдига цената, която тогава/преди около 16 г / беше 33ст за м3
  Сега цената е 1,64лв , а софийска вода иска още "само" 14% повишение на цената/за сега де!
  Стефан Антонов Софиянски в качеството си на кмет на София обеща цената на водата да НЕ се вдига повече от 1лв за м3/ "само толкова, това ще е последното увеличение", каза той докато още беше кмет
  Защо има толкова политици на свобода?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Какво сте се вторачили в тия микробуси да не искате ремонтните групи да влизат в центъра с Камазите при ремонтите или да плащат на подизпълнители ?
  1.) По - добре се разровете колко дела са загубини от Софийска вода АД назад във времето и какви съдебни такси експертизи и обезщетения са изплатили и дали виновните длъжностни лица са ги възстановили чрез регресен иск ?
  Все пак общината има 22.9 % в дружеството и ми е чудно защо досега не са го направили !!!
  2.) След като пуснаха когенерацията в Пречиствателана Станция за Отпадни Води - Кубратово колко ел. енергия са произвели и къде е пласирана ?
  3.) С колоко милиона са ощетени бившите работници и служители осъдили Софийска вода АД и изплатили ли са им парите ?
  ============
  „Софийска вода” АД е създадена през октомври 2000 г. по силата на 25-годишен Договор за концесия. Чрез него Столична община предотстъпва на дружеството експлоатацията и поддръжката на ВиК системата в София.

  Акционерният ни капитал е разпределен между Столична община (22.9%) и френската компания „Веолия вода”С.А.(общо 77.1% от акциите).

  „Софийска вода” не е собственик, а концесионер на ВиК активите – те са публична общинска собственост. Всички новоизградени съоръжения с инвестициите на дружеството също принадлежат на града.

  http://www.sofiyskavoda.bg/about/default.aspx

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#2:"type"]Повтарям се, но да си кажа пак, че инвестициите на такива дружества (ВиК, ЕРП-та и др.), трябва да се следят изкъсо. Нали това е компонента в ценообразуването на услугата, която ние плащаме! [/quote]
  Прав си. Но всичко зависи как е написан договора. Щото и покупката на скъпа марка (такава за колекционери), картина от Реноар, или борсови акции, са легитимни инвестиции, ако в Устава (или релевантния документ, липсва ми терминологията) на компанията е написано че една от целите на компанията е търговия.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#6] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  Мойше чел съм договора поне това което представиха в съда и ако знаеш колко анекси има ум ще ти зайде а и неустойките са големи.
  С този ход нищо не се постига по друг начин трябва да ги притискат от Обищински Съвет има начини но трябва и здрави гащи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#7:"Танас"]Мойше чел съм договора поне това което представиха в съда и ако знаеш колко анекси има ум ще ти зайде а и неустойките са големи. [/quote]
  Мога да си представя което описваш. По принцип голями компании взимат голями (и добри) адвокатски фирми, където адвокатите са няколко нива над общинските им съперници, по време на преговорите преди подписване на договор. Вече не споменавам така разпостранената корупция в България, където за добра сума общински адвокат ще "пропусне" важна клауза. Резултата е ясен.

  В случая, ако не е описано подробно кои инвестиции ще са тези влияещи на ценообразуването, всеки СРА ще издекламира на сън че да, и покупка на кола (луксозен седан или работен ван) си е инвестиция. Както и отваряне и поддръжка на езиково училище за служителите, защото така се повишава нивото на работния персонал, което от своя страна ще понижи загубите на вода-с умни и владеещи езици служители това ТЕОРЕТИЧЕСКИ става по бързо и лесно. Счетоводни трикове има от тук до ново постановления, както казвахме навремето

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#8] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  Да така е с очите съм го видял и на собствен гръб съм го изпитал. Не само езикови курсове плащат а и всякакви курсове за квалификация при положение, че изгониха квалифицираните си кадри а оставиха всякакви протежета някои даже и без образование но на длъжности които изискват поне средно техническо образование. Даже и сега в момента има .
  Писах и жалба до Комисията по Дискриминация и там смачкаха жалбата като насочиха мотивите в друга посока и по този начин бях принуден да я оттегля което след няма и година време излезе наяве след жалба в НАП . В интерес на истината в последно време ги поразчистиха малко но останаха '' най - най - преданите '' и това го пиша публично, защото мога да го докажа документално с официални документи предоставени по гр. дело № 2252/2000 година на СРС както и с други документи от Държавни институции които с неохота правеха проверките. Всичко това ми отне 10 десет години.

  П.С. Извинявам се но снощи бях се отнесъл и не погледнах тук.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK