Съдът разпитва свидетели по делото за убийството на Яна Кръстева

Николай Русинов

© Николай Николов

Николай РусиновОчаква се днес Софийският градски съд да заседава по делото за убийството на Яна Кръстева. Тя беше открита мъртва на 10 юли 2011 г. в столичната Борисова градина. Според обвинението тя е убита на 9 юли. Обвиняем за убийството й е Николай Русинов (Чеци).


В началото на разследването бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че  извършителите на убийството са двама -  Пламен Трифонов и Николай Русинов. Първоначално беше задържан Пламен Трифонов, а Русинов (след като се оказа, че е напуснал страната и се върна) беше разпитан само като свидетел. Трифонов беше задържан през лятото на 2011г. Заради липса на доказателства, тогава съдът го пусна на свобода. Николай Русинов е подсъдим от ноември 2012 г., когато прокуратурата внесе обвинителния акт в съда. Според обвинението той умишлено е умъртвил младото момиче в съучастие с две неизвестни лица. Смъртта на Яна е резулатат от механична асфикция - задушаване от притискане на устата, носа, шията, гърдите и корема. Русинов е притискал устата на момичето с едната си ръка, а с другата я държал здраво за гърлото.


Днес Софийският градски съд трябва да разпитва поредните свидетели по делото. На последното заседание, 27 февруари, показания дадоха повече от 15 свидетели, сред които и Пламен Трифонов. Той обясни, че не помни какво е правил в нощта на убийството на младото момиче.
Във връзка с показанията му, адвокатът на Николай Русинов, Ивайло Найденов, поиска от съдебния състав да бъдат насрочени разпити на свидетели, чиито показания според него са от особена важност. Сред тях е и таксиметровият шофьор Георги Рогачев (който малко след като Трифонов беше освободен от ареста се появи в предаване по Нова тв, твърдейки, че го е видял на сутринта след убийството). 


Чеци е в ареста от април 2012г., след като от Австрия пристигнаха резултатите от експертиза на седем косъма, намерени по тялото на Яна Кръстева. Пет от тях са на Русинов. Другите два са на неизвестни лица.

На 27 февруари беше разпитан бившият съкилийник на Чеци от следствения арест - Петър Велинов, който е обвиняем за кражба на коли. Според показанията на Велинов, пред него Русинов си бил признал, че полицията го разследва за убийството на Яна, заради открит отпечатък върху бутилка. В началото Чеци твърдял, че няма нищо общо със случая, но в един момент се "изпуснал" за бутилката.


Велинов обясни, че в килията е имало списания с голи жени, а между тях всеки път и една книга, в която имало интервю за некрофилски сексуални актове. Авторът бил Жорж Батай. Подсъдимият Русинов му обяснил, че това е философска книга. Съдът попита свидетеля, какво е "некрофилия". Той отговори, че под "некрофилия" разбира: "да правиш секс с момиче, докато я душиш" (всъщност некрофилията представлява сексуално привличане към трупове).

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Цв.Цв. преди две години почти беше "решил" случая, а съдът още свидетели разпитва е се пробва в лингвистика на тема "некрофилия".....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1671 Любопитно

  Какви свидетели след 2 години? Та аз за вчерашния ден ще се затрудня да го опиша...

 3. 3 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Няма нужда да обяснявате на нас какво е некрофилия. Ясно стана на всички, че обвинения е с ниско интелектуално ниво. Питам аз защо съдът протака нещата! Защо нещо, което е ясно доказано, че този я е убил, не е в затвора вече? Какво чакат още? И после се чудят защо хората нямат грам доверие в съдебната власт.

 4. 4 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#3] от "khaleesi":

  Не може хора, които си нямат понятие от право, да имат доверие в съдебната власт.

  Пилците се броят на избори.
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#3] от "khaleesi":

  [quote#3:"khaleesi"]Защо нещо, което е ясно доказано, че този я е убил, не е в затвора вече[/quote]

  И как точно е "доказано" ?

  Това че заместник бащицата се изтъпанчи на трибуната на народното събрание и изговори куп глупости, все още не се брои за доказателство ...

  Ти помниш ли колко пъти Ц.Ц. рапортуваше че проблема е решен ? И всеки път се оказваше че не е баш така ...


  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "altarf":

  Не може хора, които са се сблъсквали със съдебната власт и са се убедили, че съдебната власт в България работи само и единствено за удобството на престъпниците, да имат доверие в нея.
  Не може цяла България да сме завършили право ( по твоите думи) , пък и не е необходимо да сме го правили, за да видим, че системата е гнила и мирише на смърт.

 7. 7 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  Никога не съм слушала ЦЦ какво говори от трибуната. Но при безспорни ДНК експертизи, отговорът е ясен. И обвиняемият ако има акъл в главата, ще почне да пее кои са били помагачите му. В противен случай, имаме още един случай Белнейски, който ще се влачи с години...Вяра в правосъдието? Ха!

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  [quote#0:"автора"]Русинов е притискал устата на момичето с едната си ръка, а с другата я държал здраво за гърлото.[/quote]

  Уважаеми Страхил Василев, Вие изглежда сте доста запознати с това какво точно се е случило във въпросната вечер.

  Моля Ви - като доблестен гражданин на България - да се явите в най-близкото РПУ - за да запишат показанията Ви.

  Предвид как МВР е забатачило делото, има шанс да получите и грамота лично от министър (в оставка) Цветан Цветанов.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#7] от "khaleesi":

  [quote#7:"khaleesi"]Никога не съм слушала ЦЦ какво говори от трибуната. [/quote]

  Тогава на какво се базира информацията Ви ? По мои спомени, всяка поредна версия първо се промотираше от заместник бащицата от трибуната и после услужливо се разпространяваше и в медиите (до скоро Дневник и Капитал реагираха по-адекватно на информационния поток, като гледам вече не).

  [quote#7:"khaleesi"]Но при безспорни ДНК експертизи, отговорът е ясен. [/quote]

  ДНК експертизата доказава че лицето Николай Русинов в някакъв момент е присъствал на мястото - нещо което той беше признал от самото начало.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Че МВР е оплескало всичко на нивото на следствените действия е ясно - толкова могат завалиите. Че Цвъко знае всичко и вече е разкрил редица бъдещи престъпления - и това е ясно, могъщ като дъб! А съдът за къде да бърза - париците текат непрекъснато, което е една от целите на занятието. А за всичко друго - както дойде. Да влезе трупът!

  effi
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#10] от "effi":

  Много добре казано, плюсче от мен.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Не знам за Чеци, ама ти със сигурност си бил/а там, защото след като обясняваш на всички тук как седят нещата и кои сме ние, че да знаем, какво се е случило, явно само ти и Чеци знаете какво е станало.Защо не ни просветиш, та да знаем и ние простосмъртните, какво се случи, докато светеше в оная нощ?

 13. 13 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Дебелия Чеци е убиец за мен. Който каквото иска да ми разправя, аз съм убеден в това и му пожелавам вечно презрение, а ако съдът случайно заработи някой ден в полза на обществото, му пожелавам и една доживотна присъда

 14. 14 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тъпанарът Цветанов минира делото с изказванията си. Като му гледам умствения капацитет, няма да се учудя и да не е нарочно, макар че имам леки съмнения в тази насока.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Въпросният Чеци има влиятелни познати, но явно е глупак щом избяга в чужбина и не можа да обясни защо.

 16. 16 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#13] от "Митев":

  Съдът трябва да работи единствено въз основа на доказателствата. Това, което ти наричаш "в полза на обществото", имам основателно съмнение, че няма общо с доказването, ами се основава на първично желание за саморазправа.

  Ако държавното обвинение си е свършило работата, ако същото се каже и за полицията, то тогава евентуална осъдителна присъда е справедлива. Но ако цвъкитата са се осрали отново, къде поради некомпетентност, къде поради влияние, как съдът да каже "виновен".

 17. 17 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "altarf":
  Не може хора, които си нямат понятие от право да раздават присъди в телевизиите! Не може и хора, които си нямат понятие от право да издават присъди с нарушения на закона!
  Може, обаче, хора, които са провалили следствие и не са събрали ясни доказателства, да получават награди и високи постове вместо наказания!

 18. 18 Профил на mvg
  mvg
  Рейтинг: 418 Гневно

  Важното е, че за пореден път Цвъцко пръв беше разговарял с трупа...
  Лека му пръст на момичето и дано има някой горе, който гледа. Защото тук, долу, явно няма правосъдие.

  Bigamy is having one wife too many. Monogamy is the same.
 19. 19 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":
  Е да де, ама и Айнщайн не може да премести времето назад. Изнесъл се у чужбинско, белким никой не се сети, че по онова време е бил тук и е извършил сатанинското си дело. А дано съдът е достатъчно мотивиран та да му друсне една "хубава" присъда до живот без право на замяна, че да види де зимуват раците и кон боб яде ли. Ама и това зависи колко са убедителни доказателствата на следствието и прокуратурата..

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мъдра муха":

  Дано!

 21. 21 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  От такива като Чеци тръпки ме побиват....

 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  [quote#15:"hodounski"]но явно е глупак щом избяга в чужбина и не можа да обясни защо. [/quote]

  Не съм сигурен че постъпката му е била толкова глупава.

  Човекът си спести едно "самоубийство по време на задържане" като се изнесе за няколко дни и се свърза със журналисти преди да се завърне доброволно.

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ан Он":

  Може би си прав. Не знам подробности,но има логика

 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#12] от "khaleesi":

  [quote#12:"khaleesi"]Не знам за Чеци, ама ти със сигурност си бил/а там[/quote]

  Просто имам малко по-дълга памет който обръща внимание на детайлите.

  Помня как МВР бяха "осрали" местопрестъплението.

  Помня как МВР дълго време наричаше жертвата "клошарка", която "сама си е виновна".

  Помня как МВР дълго време беше сигурно на 100% че Пламен Трифонов е убиеца.

  Помня как след резултатите от ДНК експертизата се оказа че няма никакви доказателства срещу Трифонов - съответно МВР веднага смени плочата и се насочи към следващата удобна жерта - Николай Русинов - и вече МВР беше сигурно на 100% че той ще да е виновния.

  Изобщо - понеже неочаквано се вдигна шум, МВР трябваше спешно да посочи някой с пръст и да каже "Той е". И го направиха няколко пъти - с различни хора.

  А дали човекът в виновен или не - няма никакво значение ... важното е да замажем очите на хората някак си ... да се хвърли жертва на тълпата ...

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#23] от "hodounski":

  Моите спомени са бегли - доколкото си спомням

  1. МВР го издирваше и беше сигурно че той не е напускал страната.

  2. Русинов се беше свързал с адвокат и впоследствие журналист (Карбовски ?) от някоя от съседните страни (Турция ?)

  3. Впоследствие Русинов доброволно се върна в България и се предаде на властите, в компанията на адвокат и телевизионен екип.

  Не съм следил отблизо темата преди заместник бащицата да почне да бръщолеви глупости, та може и да греша я някой детайл.

  કટાક્ષ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK