Софийски градски съд дал над 5 хил. разрешения за СРС-та

Владимира Янева , председател на Софийския градски съд.

© Красимир Юскеселиев

Владимира Янева , председател на Софийския градски съд.Имаме процентно намаление на специалните разузнавателни средства през последната 2012 г. Това е на база всичко това, което ние сме изградили като партньорство с медии и разбира се, от всички тези обучения и всичко, което сме направили като организация на работа в системата".


Думите са на Цветан Цветанов, който в понеделник направи отчет на свършеното от ведомството му за последните три години и половина. Въпреки че официалната статистика на МВР за поисканите СРС-та все още не е обявена, изказването на вече бившия вътрешен министър се разминава с данните на Софийския градски съд  ръководен от семейната му приятелка Владимира Янева.


От публикувания на сайта на съда вчера отчет на СГС за 2012 г. става ясно, че има намаление в разрешените СРС-та – 5556  за миналата година, докато през 2011 г. те са били 6008. Разликата от 452 по-малко разрешения обаче не идва от отказите на съда, които са само пет, а от по-малкото поискани от прокуратурата.
Миналата седмица Софийската градска прокуратура се похвали, че през изминалата година е поискала с близо 700 по-малко специални разузнавателни средства -1094, вместо 1877 за 2011 г.


Това означава, че МВР и ДАНС, които още не са обявили своите данни, са поискали над 4400 . Това е с около 240 искания повече спрямо 2011 г. Статистиката, макар да не показва положението в страната, е показателна, защото обобщените данни за 2011 г. бяха показали, че от 13 624 разрешения, 6008 са на градския съд.


Данните от СГС показват още, изготвените веществени доказателствени средства продължават да са малко – 910, от всички разрешени специални разузнавателни средства. Разрешенията по Закона за електронните съобщения за 2012 г. пък са 346.


Нерешените проблеми
Свръхнатовареност на съдиите в най-големия окръжен съд в страната и задълбочаване на проблема с липсата на достатъчно зали са също акценти, отбелязани в отчета,


"Проблемът с недостатъчния брой на съдебни зали стои с цялата си тежест и се задълбочава през 2012 г. и с оглед на новооткритите състави в Гражданско и търговско отделение, както и с голямото увеличение на броя разглеждани дела. Софийски градски съд от години използва 11 заседателни зали, 5 зали – само за след обяд отпуснати от Върховния касационен съд (ВКС) и понякога една зала предоставена от САС", се казва в отчета.


Според доклада около 50% от съдебните състави в Гражданското и Търговското отделения нямат постоянна зала, в която да заседават. Затова се налага графикът на заседанията на тези съдии да бъде съобразяван с дните без заседания на останалите състави и ползването на залите, отпуснати от ВКС, но само за следобедни заседания. Председателят на съда Владимира Янева отбелязва, че част от критиките за забавяне разглеждането на производствата се дължат именно на тази причина.


В отчета на съда е посочен и друг проблем – неспазването на началния час на заседанията (бел. ред. една от съдиите, които редовно закъсняват е заместник-председателя на съдя Петя Крънчева). Председателят на СГС обаче уверява, че са взети мерки за подобряване на дисциплината, въпреки че основна причина за неспазването на обявените часове, била  липсата на достатъчно свободни зали.


Общият брой на делата постъпили през 2012 г. в Софийски градски съд е 34393, което е с близо 3 хил. повече от предходната година.  "Постъпилият брой дела спрямо броя на съдиите по щат е 21 дела за месец, делата за разглеждане спрямо броя на съдиите са 30.4 за 2012 г., а свършените дела спрямо броя на съдиите са 21", става ясно още от отчета.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK