Съдиите в Пловдив масово си правят отводи по делото за клевета срещу Цветанов

Съдиите в Пловдив масово си правят отводи по делото за клевета срещу Цветанов

© Надежда Чипева, КапиталСъдиите в Окръжния съд в Пловдив масово си правят отводи по делото на бившия председател на най-голямата магистратска организация Мирослава Тодорова срещу бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. До момента пет наказателни състава с по трима съдии са отказали да се заемат със случая, чака се решението на последния шести. Това съобщиха за "Дневник" от съда, чийто доскорошен председател беше настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.


Магистратите сочат като мотив засиления медиен интерес и поставянето под съмнение на обективността на пловдивските съдии след оправдателната присъда на Цветанов на първа инстанция. При изслушването си пред ВСС през декември Цацаров призна, че след като Върховния касационен съд (ВКС) го изпрати в Пловдив, той се е запознал с материалите по делото, без да има законово основание за това. Той оправда действията си с медийна интерес към случая. ВКС го изпрати там, след като всички съдии от Софийския районен и градски съд си направиха отвод.


Ако и последният шестия състав се отведе, делото ще бъде насочено към граждански състави. В случай че и те не се съгласят да се заемат с казуса, делото ще бъде разпределено в друг съдебен район.
Тодорова заведе дело срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, след като в края на януари 2012 в интервю за Би Ти Ви, той я обвини, че покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на наркотрафиканта Васил Маникатов.


В края на ноември състав на Пловдивския районен съд с председател съдия Екатерина Роглекова оправда Цветанов. По-късно от мотивите й стана ясно, че Цветанов е невинен, защото е изразил лично мнение: "Подсъдимият Цветан Цветанов не е осъществил от обективна страна престъплението клевета срещу съдията и председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, защото той е изразил лично мнение." В тях тя обяснява, че думите на Цветанов за Тодорова са критика и "остра, негативна оценка на нейната работа", а не клевета.


В жалбата си пред Окръжните съдии, Тодорова е посочила, че Европейската правозащитна практика досега не познава случай, в който министър да атакува съдия, като се позовава на основното си човешко право на свобода на мнението. Това се посочва в жалбата на Мирослава Тодорова до Пловдивския окръжен съд срещу оправдателната присъда на Цветанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK