Щетите от бурята в Габрово са за над 3 млн. лева

Щетите от бурята в Габрово са за над 3 млн. лева

© Архив, ДневниВ Габрово продължава работата по оценка на щетите, но анализът до момента показва, че щетите, които са с най-неотложен характер, и с характер на аварийни ремонти, надхвърлят 3 милиона лева, каза кметът на Габрово Таня Христова, цитирана от агенция "Фокус". "До преди няколко часа на телефон 112 са получени над 130 сигнала за паднали дървета, съборени комини, опасно надвиснали предмети. Бурният вятър е нанесъл значителни материални щети, които са свързани с разрушени покриви и паянтови постройки, разпокрити къщи и множество изкоренени и паднали дървета", каза тя.


Христова допълни, че има множество счупени витрини и прозорци, както и увредени автомобили. "Към 80 от тези 130 сигнала вече са обработени. Няма пречки за доставяне на хранителни продукти, вода и продукти от първа необходимост до различни точки на общината. Болницата е в състояние да обслужва случаите си, работи се в нормален режим за бедствена ситуация. Регистрирани са около 10 случая, свързани с порезни рани, и няколко на счупвания на крайници", посочи кметът.


"Община Габрово разкри приемна за граждани, в която пострадалите могат да получат информация за необходимите стъпки и действия за сезиране на институции и търсене на подкрепа. Тя ще работи и в почивните дни от 8.00 до 17.00 часа и се намира в Информационния център на общината.


Освен на място, въпроси могат да се задават и да се регистрират на специална телефонна линия – 818 359 и 0884 000 147. Актуална информация за възможностите, стъпките и документите, които трябва да се попълват, е налична и на страницата на общината gabrovo.bg. В приемната могат да се подават молби и за еднократни помощи от дирекция "Социално подпомагане" – Габрово", каза още Христова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK