Пациентските организации отново настояват за Консултативен съвет по здравеопазването

Министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова предаде поста наследника си в служебното правителство проф. д-р Николай Петров тази сряда.

© Дневник

Министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова предаде поста наследника си в служебното правителство проф. д-р Николай Петров тази сряда.Да се създаде консултативен съвет по здравеопазването към Миниситерски съвет, който да търси консенсус между всички страни по всички въпроси на здравната политика. Тази своя идея повториха днес пациентските организации по време на срещата си с новия министър на здравеопазването проф. Николай Петров.


Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, обясни че такъв съвет би могъл да осигури приемственост, последователност и стабилност в здравната система. В момента към Министерски съвет има над 30 различни консултативни съвета и нито един за една толкова важна тема като здравеопазването, коментира той. Той припомни, че идеята за такъв съвет съществува от около една година, но по нея все още няма развитие. 


"Смятаме, че министъра на служебното министерство има възможност да създаде един дългосрочен орган, който да е в полза на работата на всички следващи правителства" , заяви Хасърджиев. 
Мястото на Консултативния съвет по здравеопазването е в Министерски съвет, а не в ресорното министерство, тъй като здравето е съществено за интересите на държавата на много нива, коментира Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. 


По повод срещата с новия здравен министър представителите на пациентите заявиха, че са постигнали консенсус с него по основните приоритети в здравеопазването и са му обещали подкрепа, за да се създаде предвидимост в процесите на здравеопазването. Целта на днешната среща е била да се поставят конкретни въпроси и да се търсят реални решения, които могат да се предприемат в кратък срок.


Като примери за дискутираните въпроси представителите на пациентските организации дадоха приключването на някои започнати търгове, довършването на стратегиите за здравеопазване, липсващи лекарствени средства.


Основна тема по думите им е бил и новият Съвет по цени и реимбурсиране. Организациите са категорични, че по европейски модел гражданите трябва да имат участие и възможност да влият на процесите и на решенията в този съвет и е недопустимо в него да нямат представител. 


Пламен Таушанов заяви, че е поставил един основен въпрос пред министъра - "за представителите на държавата, респективно зам.-министрите в Надзорния съвет на касата, тъй като там има проблеми, които очевидно пречат на Надзорния съвет да си свърши работата". "Считаме, че представителя на държавата и респективно председателя на Надзорния съвет трябва да принуди управителя на касата да създаде условия за нормална работа на съвета, както и за решаване на всички въпроси, които са поставени от пациентите, лекарите и болниците в страната", коментира той. 


Министър Петров беше лаконичен за дискутираните въпроси. Заяви, че е установен диалог и благодари на събеседниците си за това, че са разумни. Той не уточни от къде ще започне работата по исканията на пациентските организации. "Много неща са - тук има повече от 40 точки. Тепърва ще гледаме кое е осъществимо бързо и ще гледаме да го свършим", заяви той.


"Това е първата среща от много такива, докато стигнем до последната, която ще е решение на един проблем. След това на друг проблем. Някои ще останат отворени за по-нататък. Каквото можем", обясни той. Според него най-важно за ефективността на действията е страните да са добронамерени и открити, да са реалисти и всичко да се върши в условия на прозрачност, защото "всеки който взима повече, той го взима от друг. Това трябва да е ясно". 

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Абе тази "тежка артилерия" още ли не си е стегнала дисагите за Дулово? Загроби Пирогов, Александровска,Девинска, цялото здравеопазване и още и я гледаме .... Баста. Айде на рейса и да си брои паричките...

 2. 2 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Консултативен съвет на нищото-практически здравеопазване няма...Има едни пари в здравна каса , които се събират от горките трудещи се и които гасят пожари във фиска,фъска и фуска...Ни живи,ни умрели...

 3. 3 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "Като примери за дискутираните въпроси представителите на пациентските организации дадоха... "

  Някой да познава случайно човек членуващ в пациентска организация???

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK