Ако в "Бояна" е намерен автомат, то в опасност ли е животът на Бойко Борисов

Бойко Борисов - веднага след като подаде оставка и излезе да се види със събралите се да го подкрепят привърженици на ГЕРБ пред парламента. Охраната беше засилена.

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов - веднага след като подаде оставка и излезе да се види със събралите се да го подкрепят привърженици на ГЕРБ пред парламента. Охраната беше засилена.Избори 2022

"Калашник със заличени номера и заглушител е открит в недостроена къща, недалече от правителствената резиденция в "Бояна".Строежът се намира на ул. "Владимир Димитров" и от него имало добра видимост към обичайния маршрут на бившия премиер Бойко Борисов. Криминалисти подозират, че оръжието е било приготвено за покушение срещу Борисов или е подготовка за атентат на друг обитател на държавния имот - Марин Райков, ако евентуално той се нанесе. Третата версия е, че е готвен атентат срещу други обитатели на големите вили в района.
"Зареден калашник до вилата на властта", вестник "24 часа"


Автомат "Калашников" с пълнител и заглушител е открит край резиденция "Бояна", близо до вилата, обитавана допреди 3 дни от бившия премиер Бойко Борисов. Това съобщиха за "Труд" източници от полицията. Смъртоносното оръжие е намерено в изоставена постройка на улица "Владимир Димитров-Майстора" в квартал "Бояна". Съборетината била на хвърлей място от оградата на резиденцията. Наблизо минавал и обичайният маршрут, по който Борисов се разхождал в планината. Според ченгетата не е изключено калашникът да е бил скрит там от килър, който е дебнал бившия премиер.
"Дебнели Бойко с автомат?", вестник "Труд"


"Автомат "Калашников" с пълнители и заглушител са намерени в изоставена постройка на ул. "Владимир Димитров-Майстора" в столичния кв. Бояна, научи "Преса". Бараката е в близост до пътека, през която бившият премиер Бойко Борисов минавал, за да се разхожда в гората. Докато беше министър-председател, той живееше във вила "Калина", която се намира на съседната ул. "Секвоя". Не е ясно кой и кога е оставил оръжието в бараката. Проверява се версията, че е възможно да е подготвян атентат срещу Борисов."
"Калашников" със заглушител до къщата на Борисов", вестник "Преса"
"Автомат "Калашников" с пълнител и заглушител е намерен в изоставен строеж на къща на ул. "Владимир Димитров-Майстора". Това съобщиха за "Стандарт" полицейски източници. Оръжието е било оставено точно по тясната уличка в кв. "Бояна", по която експремиерът Бойко Борисов традиционно се качва на разходка из Витоша. Улицата обаче е в непосредствена близост и до "Стар Беловодоски път", където е къщата на Ахмед Доган. Автоматът е стоял там от няколко дни, а изведнъж местните забелязали неизвестни лица да се въртят около изоставения преди година градеж.
"Калашник между къщите на Бойко и Доган", вестник "Стандарт"


Това са откъси от материали, публикувани на първите или по-следващите (2,4,5) страници в съботните вестници.Основна версия в тях е, че с "калашника" е бил дебнат бившият премиер Бойко Борисов, но не се изключват и наследникът му Марин Райков, бившият лидер на ДПС Ахмед Доган, както и покушения срещу живеещи в други къщи в квартала. 


В някои онлайн издания споделената от анонимни полицийски източници информация, обаче е без всякакви условности. Новинарският портал "Вести" съобщава директно:


"МВР: Животът на Бойко Борисов е в опасност"


В  текста е обяснено, че "има сериозна опасност за живота на бившия премиер на страната Бойко Борисов. Това заявиха източници от Министерството на вътрешните работи (МВР), цитира КРОСС. Според тях има голяма вероятност в непосредствена близост до резиденция "Бояна" да се е подготвял атентат срещу бившия министър-председател." Същото е заглавието и интерпретацията в цитирания сайт "Крос", както и в "Днес.бг". Така на практика една и съща информация се копира навсякъде, но всяка медиа съобщава, че си има своите полицейски източници.


И въпреки липсата на достатъчно детайли, официални коментари и дори основни факти (само "Труд" и "Преса" пишат, че оръжието е намерено вчера) внушението за опасност от атентат срещу бившия премиер е постигнато.


Ако се погледне картата на София и разстоянията между резиденцията, в която е живеел Борисов и мястото на изоставения строеж, където се твърди, че е бил открит автомата (ул. "Владимир Димитров-Майстора") след като граждани подали сигнали, че се навъртат съмнителни лица, то изглежда не малко. Според "24 часа" е около 400м. Според медиите обаче въпросът не е в близостта с резиденцията, а във факта, че по тази улица минавал маршрутът, който бившият министър председател използвал, за да отиде на разходка на Витоша (досега не е било съобщавано, че Борисов освен футбол, тенис и карти, обича и планинските преходи). От медийни публикации от седмицата вече стана ясно, че той е живял в "Бояна" до сряда включително и след това е напуснал резиденцията. Електронното издание на "Стандарт" обаче твърди, че той все още живее там. 


"Труд" цитира и различно обяснение, но на експерти от ДАНС, които "помолени да коментират новината за възможна подготовка на убийство на Борисов изразиха съмнение, че това е по-скоро пиар акция, подобна на твърдението, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него."По време на


Информацията се появява по-малко от два дни, след като главният прокурор Сотир Цацаров съобщи в четвъртък резултатите от проверката поръчвал ли е през 2005г. Ахмед Доган атентат срещу Бойко Борисов (бившият премиер обвини бившият лидер на ДПС в деня, в който подаде оставка). Цацаров обясни, че "сигналът е лист хартия, върху който пише "строго секретно". Съдържа два пасажа. Листът хартия не носи бланка, печат или други данни за чуждестранна разузнавателна служба", затова и не може да се приеме като официален документ, съответно като класифицирана информация. В сигнала пишело, че "планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган, когото възнамеряват да поставят на мястото на Бойко Борисов за главен секретар".

Официално от МВР


От МВР заявиха в събота пред "Дневник", че са "намерени автомат и пълнител, извършва се експертиза, но не могат да дадат никаква информация повече и всичко останало е медийни интерпретации". От пресцентъра не уточниха нито кога е намерено оръжието, нито дали наистина е със заличени номера или къде точно е открито.


"Дневник" не успя да се свърже с бившия премиер Бойко Борисов и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за коментар.


Ген. Тодор Коджейков, шеф на НСО също не отговаря на телефона си, за да коментира охраната на Борисов и има ли причини тя да бъде засилена. 


Не е оръжието от отвличането на дъщерята на Брендо


Източник от МВР каза за "Дневник", че автоматът не е и оръжието, използвано при отвличането на Лара Банева - дъщерята на Евелин Банев-Брендо на 5 март. Тя бе похитена, докато се качваше в колата, с която отива на училище в 7:30 сутринта на ул. "Александър Пушкин", която също е в квартал "Бояна", но по далече от резиденцията на премиера. Тогава по охранителя на детето беше стреляно, като досега не е потвърдено официално дали с пистолет или автомат, но имаше информация че маскираните са носили и автомати "Калашников", и пистолети. Десетгодишното момиче още не е открито, липсва и официална информация дали от родителите и искан подкуп. От МВР отказват да коментират разследването.


Сцена в роман


В социалната мрежа Facebook, писателят Васил Георгиев пък е споделил шеговите по повод на информациите, че "Улица "Владимир Димитров- Майстора в Бояна, където е намерен автоматът "Калашников" е място на криминална сцена в романа ми "Апарат", който ще излезе след няколко седмици. Факт!"

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK