От Афганистан се завърнаха 176 български военнослужещи

Снимката е архивна

© Oleg Popov, Reuters

Снимката е архивнаОт служба в Афганистан днес се завърнаха 176 български военни, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Те са част от общо около 400 души от контингента, който успешно приключи участието си в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в азиатската страна.


Завърналите се бяха посрещнати от служебният министър Тодор Тагарев. "Тези момичета и момчета заслужават нашето уважение и уважението на целия български народ", каза той им даде отлична оценка на изпълнението на задачите по време на мисията им.


Министърът на отбраната посочи, че се спазва графикът, договорен с нашите съюзници, както и утвърдената Стратегия за трансформиране на българското участие в Афганистан. Той отбеляза, че се подготвят и следващи контингенти за ротация преди приключването на операцията и българското участие в нея. "Ние помагаме на афганистанския народ да гарантира сигурността си и след 2014 г.", допълни Тагарев.
В състава на контингента са включени тринадесета рота за охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар, четири екипа от съветници в Кабул и Кандахар, екип от старши съветници и медицински екип. Опит от две и повече мисии са придобили 60% от военнослужещите. В контингента са включени и 13 жени, като 11 от тях са в състава на ротата.


По време на мисията военнослужещите от тринадесета охранителна рота на вътрешния периметър на летище Кандахар са изпълнили над 3850 ежедневни денонощни дежурства на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, оперативни центрове, както и близо 3700 механизирани и пеши патрули. " Проверените от тях моторни превозни средства са 11 080, а проверените пешеходци – 50 124", добавят от пресцентъра на ведомството.


Съветническите и медицинските екипи са изпълнявали задачи по обучение и методическо подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия, както и по методическо и практическо подпомагане на афганистанските лекари в регионалната военна болница в Кандахар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK