Тагарев: За армия на ниво трябва разпределение на разходите, от което България е далеч

Тодор Тагарев

© Надежда Чипева, Капитал

Тодор ТагаревПриоритетите на служебния министър на отбраната Тодор Тагарев са три – осигуряване на стабилност в армията, провеждане на предстоящите избори и и завършване на консултациите с НАТО за приоритетите на България в Афганистан след оттеглянето на мисиите там. Това заяви самият министър в сутрешния блок на БНТ.


Тагарев заяви, че една от неговите цели ще е да изясни картината в отбраната чрез широк диалог. Ако се появят въпроси, които са в правомощията на служебния кабинет, те могат да бъдат решени, но не и ако изискват промяната или приемането на закони, подчерта той.


По тази причина министърът на отбраната изобщо няма да се занимава с процедурата по закупуване на многоцелеви изтребители, с което се беше заел предшественикът му Аню Ангелов. По закон не може да се финализира такава покупка, тъй като тя изисква решение на парламента, какъвто сега няма, обясни той. "Купуването на самолети не е като купуването на униформа или обувки за войници", каза Тагарев, но отказа да коментира как ще се проведе процедурата.
За недоволството на военните за промените в тяхното пенсиониране и социални придобивки служебният министър подчерта, че някои от исканията на военнослужещите са основателни. Промяната в условията за пенсионирането дойде изненадващо за тях, отбеляза той, но припомни, че тя е направена със закон, който също не може да се промени.


Тодор Тагарев заяви, че подкрепя провеждането на принципна дискусия с военнослужещите и с хората, които се грижат за тяхното осигуряване, и може да се подготви решение с резултатите от тези разговори, но не и закон. Той каза, че може да има обществен съвет по въпросите на отбранителната политика, но всички тези съвети са за диалог и те по никакъв начин не могат да заменят правомощията и отговорностите, които са по закон.


Той подчерта, че министерството му все пак има важната задача да запази сигурността на държавата. Това е много особен механизъм с тежки отговорности, не може да се наруши и стабилното управление на контингентите, заяви министърът.


Скоро например е имало изстреляна ракета срещу базата ни в Кандахар, но няма пострадали. Тагарев уточни, че снарядът и бил достатъчно далече от сградите на българския контингент. .


В добро физическо и психическо състояние от Афганистан вчера се прибраха български военнослужещи от 13-а рота, припомни Тагарев. Днес сутринта е кацнала и последната група от български рейнджъри. На 26 март в Казанлък ще се проведе официалната церемония, с която ги посрещаме вкъщи.


Не е все едно да провеждаме избори в Плевен, Истанбул, Париж или Кандахар. За провеждането на изборите в Афганистан отговаря министерството на отбраната и те трябва да бъдат проведени възможно най-добре и сигурно, отбеляза служебният министър.


По думите му, за да може една армия да бъде на ниво, трябва да има разделение на разходите за отбрана, при което 40% да отиват за осигуряване на личния състава, 30% за учебно-бойна подготовка и провеждане на операции, 30% научни изследвания и инвестиции. Сегашният бюджет на министерството на отбраната обаче е твърде далече от това разпределение, като над 70% от средствата са за личния състав, а за инвестиции се ползват само около 5%.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За армия на ниво трябват пари и национална доктрина, каквито България няма. Колкото по-бързо се закрие армията толкова по-добре.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  "Приоритетите на служебния министър на отбраната Тодор Тагарев са ... провеждане на предстоящите избори ..."

  ?

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Весело

  Много ми е интересно какви приоритети за два месеца?От години нищо не е мръднало в армията те за два месеца чакат.

 4. 4 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#2:"Beyond"]"Приоритетите на служебния министър на отбраната Тодор Тагарев са ... провеждане на предстоящите избори ..."
  [/quote]
  Където има военнослужещи извън България.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  За армия на ниво като турската и гръцката примерно,са нужни поне 30 милиарда евро и задължителна служба поне 12 месеца.Друг е въпроса колко ще са войниците от небългарски произход като се вземе на предвид демографската катастрофа.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  Извадено пред скоби:

  "за да може една армия да бъде на ниво, трябва да има разделение на разходите, при което 40% да отиват за осигуряване на личния състава, 30% за учебно-бойна подготовка и провеждане на операции, 30% научни изследвания и инвестиции. Сегашният бюджет обаче е твърде далече от това разпределение, като над 70% от средствата са за личния състав, а за инвестиции се ползват само около 5%."


  >>> Тоест поредното мини-Кремиковци в държавния двор.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "70% от средствата са за личния състав"

  Да разбирам ли, че в момента обществото главно дава пари за заплати на военнослужещите?

  Защо няма ефективно разпределение на средствата в армията?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  [quote#7:"NPaine"]Да разбирам ли, че в момента обществото главно дава пари за заплати на военнослужещите? [/quote]

  Да. Всички институционализирани сектори изпълняват на първо място социални функции, на второ: изборно-политически (тук се включват и сделките коя партия от къде да краде) и чак на трето място същинската си роля. Затова за 12 класа днес се учи по-малко, отколкото наверемето за 11, и то с 1 месец бригада всяко лято, УПК последната година, 45 дена военно, комсомолски събрания, предказармена подготовка в ОСО и какви ли не още простотии за губене на време. Нямаше интернет, имаше единствено опърпани сборници в училищната библиотека. Въпреки това, по повечето предмети разтеглиха същия материал върху 12 класа, за да не съкращават даскалски щатове. Затова не се и съмнявам, че в армията положението е същото.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 850 Разстроено

  За армия на ниво трябват пари, национална доктрина и истински офицери а не корумпирани йесмени. Добре е, че засега не могат да затвърдят покупката на стари самолети. Предишните купиха фрегата която е била последна дума на техниката преди 50 години, тези опитват да пробутат самолети на по 30 години. Както е тръгнало следващите ще обявят търг за доставка на черешови топчета

 10. 10 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Изглежда като нормален и образован човек-пишете нещо за министъра.Не е като дедо николайчо владиката дето от погледа му личат доста неща-пази боже пу пу.

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  [quote#7:"NPaine"]Защо няма ефективно разпределение на средствата в армията? [/quote]

  Защото няма ефективно разпределение и преразпределение на средствата в обществото.
  При публични разходи представляващи 35% от БВП ще получиш точно такъв обем и качество на публичните "услуги", една от които е и тази, предоставяна от армията ни.
  Казано е отдавна. Който не иска да храни собствена армия, храни чужда.
  Мисля, дилайлата с онези самолетчета трета ръка, португалските, беше едно от потвържденията на сентенцията.

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#8] от "cinik":

  12ти клас за мен лично не беше особено голяма загуба на време.

  Успях сам да се подготвя за влизане в българските университети както и за няколко чуждестранни университета.

  Нямам обаче никаква представа какво се е учило като материал в училище. Не че не съм влизал в час, напротив. Просто не мисля че имаше предвидено нещо за преподаване.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 13. 13 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#7:"NPaine"]Защо няма ефективно разпределение на средствата в армията?[/quote]

  То е очевидно - броят на военнослужещи е по-голям, отколкото можем да си ги позволим.

  Вместо един добре въоръжен и трениран боец имаме двама, които в най-добрият случай имат желание да служат добре.

  Сляпото прехвърляне на средства в развойна дейност, обаче, също не е решение - понеже заплатите биха се понижили още повече, което ще убие желанието да са професионалисти и на малкото, които са такива.

  Има само две решения:
  - забогатяваме и почваме да даваме повече пари за отбрана.
  - съкращаваме армията до санитарния минимум - включително, ако се налага, с предсрочно пенсиониране и освобождаване на всички, които не влизат в нормативите.

  Нещо средно би било продаване на активи на армията - не знам има ли все още такива, с които военните могат да се разделят, но ако има, биха дали възможност да преструктурираме Въоръжените сили, включително с изплащане на компенсации на уволнените.

  На въпроса ти, обаче, има и друг отговор - за качествена армия трябват здрав разум и топки - и то повече в цивилното ръководство. Професионалните военни в случая са по-скоро потърпевши.

 14. 14 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#11] от "Graf":

  [quote#11:"Graf"]Защото няма ефективно разпределение и преразпределение на средствата в обществото.[/quote]
  Това казвам и аз.

  [quote#11:"Graf"]При публични разходи представляващи 35% от БВП ще получиш точно такъв обем и качество на публичните "услуги"[/quote]
  Тук не разбирам.

  Какво общо има ефективното разпределение на средства с обема на разпределяни средства?

  Правилно ли разбирам или намираш логическа връзка

  повече изхарчени пари => по ефективно изхарчени пари?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 15. 15 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#11:"Graf"]Който не иска да храни собствена армия, храни чужда. ... онези самолетчета трета ръка, португалските, беше едно от потвържденията на сентенцията[/quote]

  То де да беше.

  Предпочитам да храня чужда професионална армия, която като част от задълженията си се грижи и за моята сигурност, отколкото да изкупувам летящ скрап и да разчитам на гладните ни летци. Ще ми излезе и по-евтино, и по-сигурно.

 16. 16 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Абе какви приоритети!
  Нито този министър, нито останалите могат нещо реално да променят за два месеца.
  Същественият въпрос е какво ще стане след изборите. Защото както вървят нещата май няма да има стабилно правителство и ще зациклим на "избори до дупка".

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Тагарев е прав. Няма достатъчно средства за сектор сигурност в момента. Учебно-бойната подготовка е сведена до минимум, основно компютърно подпомагани учения.

 18. 18 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#1:"др. Иванов"]За армия на ниво трябват пари и национална доктрина, каквито България няма. Колкото по-бързо се закрие армията толкова по-добре. [/quote]

  Да погледнем реално ......., че цялата българска армия май е като разбит изтребител !

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  [quote#13:"shristov"]Сляпото прехвърляне на средства в развойна дейност, обаче, също не е решение[/quote]


  Точно така, имаме и конкретен пример с фонд "Научни изследвания". След похарчени близо 0,5 милиарда лева за 10 години, никой не може да покаже поне една внедрена разработка, нов сорт или нещо друго, подкрепено от този фонд. Напротив, повтаря се само мантрата, че "с толкова малко пари едвам им е стигало да си покрият парното и телефона". 0,5 млрд малко ли са наистина? Я раздай 260 млн. евро на германски унивеситети, да видиш какво ще получиш...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 20. 20 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#14:"NPaine"]Какво общо има ефективното разпределение на средства с обема на разпределяни средства?[/quote]

  Просто Графът твърди, че пари в държавата има, но се харчат неразумно - например, не се събират като данъци, а остават в частни ръце.

  Разбира се, можем да спорим по темата токолко трябва да се вдигат данъци в разсипана икономика... но не може да се отрече, че събраните така или иначе не са малко и могат да се използват по-разумно.

  Лошото е, че за да стане това, трябва с години нещата да се преструктурират ... т.е. трябва реформа, а хората, които могат и биха я направили са публично оплюти и по-черни от дявола.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  [quote#12:"NPaine"]12ти клас за мен лично не беше особено голяма загуба на време.Нямам обаче никаква представа какво се е учило като материал в училище. Не че не съм влизал в час, напротив. Просто не мисля че имаше предвидено нещо за преподаване. [/quote]

  След като 55 години нещо се е учило за 3 гимназиални класа, после както и да си смучеш от пръстите, не можеш незабележимо и неусетно да го разтеглиш за 4 класа (т.е. 1/3 повече време). Без изобщо да отчитаме, че вече ги няма споменатите от мен политически малоумия за загуба на време. Без да отчитаме, че вече има интернет, лаптопи, виртуални библиотеки...Неефективност на 100-тна степен.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  [quote#14:"NPaine"]Какво общо има ефективното разпределение на средства с обема на разпределяни средства?[/quote]

  Мисля, един обем техника, за решаване на определени с някакви там стратегии задачи, се нуждае и от съответстващ обем хора.
  Тъй си мисля де...
  Ако махнем хората то техниката става само за скрап. Понеже хората са по-евтини, па и може да не бъдат обучавани съотношението на разпределението на ресурса става като цитираното от новия министър.

  [quote#14:"NPaine"]повече изхарчени пари => по ефективно изхарчени пари?[/quote]

  Друга е логиката. Като искаш съвременна армия и си и поставил определени задачи - я осигуряваш с нужния ресурс.
  Иначе - закриваш и създаваш опълчение. Раздаваш манлихери, калашници и друго леко стрелково оръжие на състава, консервираш другата техника и се отърваваш от МО и гащници из поделенията, за които няма пари да служат ефективно, но за сметка на това "служат".
  Трупат стаж за ранно пенсиониране де...

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#14] от "NPaine":

  Графа казва ,че трябва да има 100 % преразпределение ..т.е. цялото БВП е добре да се преразпределя от чиновници ( както си беше едно време ) , а ако може тези чиновници да са от бсп и дпс ще е отлично според графа....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 24. 24 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#5:"EREBUS"]За армия на ниво като турската и гръцката примерно,[/quote]

  Нашата армия, че не е на ниво не е. Ние преживяхме болшевишка окупация и социализъм, и за нас е разбираемо. Трудно е, но постепенно се съвземаме от преболедуването на червената чума и заедно с това ще се съвземат и въоръжените ни сили.
  Вие гърците обаче къде се слагате в А група въобще не ми е ясно. Отлично помним как ви беше необходимо да се съюзите с целия Балкански полуостров против нас за да ни биете и да заграбите земи населени 90 % с българи, и пак го бяхте закъсали като Марко на Ксово поле в Кресненско-Разложкото дефиле.

  Що се отнася до аскера, ами аскера да се оправи с голите и боси кюрдски въстанници, че да не вземе да се пръкне някой Велик Кюрдистан от Каспийско до Средиземно море, че не мо'ем да ги мислим.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 25. 25 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На България не й трябва армия. Кой ще извади 100 милиарда, за да воюва с нас, като може да разпредели десетина милиона между ключови политици, и да си реши проблема, заради който би водил война ?
  Сегашните професионални войници са едни камикадзета, които се натискат юнашка гръд да изложат на куршумите някъде на 5000 км. от България, защото жените им дуднат нонстоп "Искам апартамент, искам апартамент".

 26. 26 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#22:"Graf"]Като искаш съвременна армия и си и поставил определени задачи - я осигуряваш с нужния ресурс. [/quote]

  Да, прав си.

  Или напасваш стратегията/целите спрямо ресурса или обратното.

  Ние в момента се опитваме хем да имаме "грандиозни" цели, хем без да осигуряваме ресурс.

  (Личното ми мнение е, че образованието и здравеопазването следват да бъдат с предимство при осигуряването на средства)

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 27. 27 Профил на cremers
  cremers
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Армия си трябва. Трябва и модерно въоръжение. "Грипен" да, но когато имаме пари и то не повече от 10 бройки. Модерно ПВО, това ни трябва, навярно старите руски ракети са добри, но защо да не вземем съвременни такива.

 28. 28 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Това разпределение на разходите.. къде го има? Всъщност навсякъде в държавната администрация 80-90% отиват за заплати. Почти никакви капиталови разходи. И после се чудим защо дълбаем все повече дъното.

 29. 29 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "selectionneur":

  Доста точно.

 30. 30 Профил на papich25
  papich25
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На глух да свириш,пиян да черпиш,мъртъв да кадиш все едно не хваща.Всеки гледа да хване кокала в таз държава и това ще и види сметката,ако някой ме разбра разбира се.Всички са маскари както е казал пое...........!

 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Весело

  [quote#23:"too_many"]Графа казва ,че трябва да има 100 % преразпределение ..т.е. цялото БВП е добре да се преразпределя от чиновници[/quote]

  Лъжец. Като вожда си..

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#5:"EREBUS"]За армия на ниво като турската и гръцката примерно,са нужни поне 30 милиарда евро и задължителна служба поне 12 месеца.[/quote]

  И като вземете набора си от тлъсти мамини дечица охранени с европейски пари успявате ли да ги направите мъже ?
  Ела виж бъгларските младежи - 90 % приличат на културисти. Младите гърчета като ги гледам какви шкембета полюляват не виждам да станат много добри войници. С припкане от таверна в таверна не става. Те и нашите ходят, но посещават и салоните. Ха, сега се сетих - при вас салони няма
  Аз съм дърт, но съм във форма и от вашите донаборници 3-4 ги бия с една ръка А ако тръгнат към България и с калашник, граната, РПГ и лека картечница ще се оправя. С нож и шанцов инструмент също
  Да не се наложи пак да викате сърби, власи и турци да ви вадят от калта

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 33. 33 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#32:"Ian Smith"]Ела виж бъгларските младежи - 90 % приличат на културисти[/quote]

  Абе това лично на мен не ми е повод за гордост.

  Повече акъл и по-малко мускул трябва.

  Мускулите водят само до агресивно невежество.

  Mens sana in corpore sano е идеалния вариант, но не възлагам такива надежди върху българските си връстници.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#26] от "NPaine":


  [quote#26:"NPaine"]Личното ми мнение е, че образованието и здравеопазването следват да бъдат с предимство при осигуряването на средства) [/quote]
  Прав си. Нацията е на ниво когато е образована, когато е здрава, но и когато е спокойна да живее, твори и се усъвършенства. Така нареченият сектор сигурност трябва да осигури това спокойствие и среда за нормален живот. Разбира се армията е само част от сектора национална сигурност. Има национални документи по въпроса.

 35. 35 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  На гол толум-чифте пищови!!!! България се отказа от суверенитета си , още когато влезе в Е.С. и НАТО!!!! Западните оръжейни монополи , имат нужда от колониални държави като нашата , на която чрез заробващи кредити да продадат старите си оръжейни комплекси втора употреба, които реално няма да им послужат за нищо , освен да отнемат с поддръжката си и последния залък хляб от устата на българите!!!. Западните корпорации пък имат интерес да изнесат в България , също срещу заробващи кредити остарелите си и вредни технологии , чиято крайна продукция , не само , че замърсява околната ни среда , но и никой , не желае , да купи!!!! То е все едно , някой да те накара да си купиш за в къщи автомат "Калашников" за 1000 лева,с последната си заплата от 500 лева + кредит от още 500 лева и до края на месеца да умреш от глад , или да направиш жените в дома си проститутки....

 36. 36 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  [quote#35:"kimba3"]България се отказа от суверенитета си , още когато влезе в Е.С. и НАТО!!![/quote]
  Пълни глупости. Благодарение на НАТО синът ти няма да ходи в казарма.
  [quote#35:"kimba3"]чрез заробващи кредити да продадат старите си оръжейни комплекси втора употреба,[/quote]
  Дай пример.
  [quote#35:"kimba3"]Западните корпорации пък имат интерес да изнесат в България , също срещу заробващи кредити остарелите си и вредни технологии , чиято крайна продукция , не само , че замърсява околната ни среда , но и никой , не желае , да купи!!!![/quote]
  Тук съм съгласен. Само че не е западна корпорация, а източна - Росатом. Строежът на Белене представлява точно това, което си описал.

  Gunter glieben glauchen globen
 37. 37 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#25:"selectionneur"]На България не й трябва армия. Кой ще извади 100 милиарда, за да воюва с нас, като може да разпредели десетина милиона между ключови политици, и да си реши проблема, заради който би водил война [/quote]

  Военната традиция и практическите умения не се създават за година-две като видиш дебелия край - а че ще го видиш рано или късно без армия, можеш да си сигурен.

  Да, можем да си плащаме на други да ни пазят засега... но рано или късно това излиза през носа като цена, а и ставаш прекалено зависим.

  За сметка на това, корумпираните политици се махат лесно. Просто трябва малко воля в некорумпираните и власт, която народът може да им даде на практика веднага.

  Последно, задачите на армията не са просто да защитава територията ни от директна военна атака. Армията е крайният инструмент за гарантиране на националните ни интереси, пресичайки твърде наглите попълзновения на враговете ни и борейки се с природните стихии, когато се налага.

  Нещо като полицията, но задачите на армията са по-малко ежедневни (тактически) и по-мащабни (стратегически).

 38. 38 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До #36-g_t_DimebagDarrell- Голям аргумент изката, няма що!!!!! Ами те и пра-пра-пра...дядовците ни , по време на османското робство не са ходели войници!!!! Само отвлечените им синове са ги правели платени еничари!!!!!! Това означава ли , че намиращата се в рамките на Османската Империя , България е имала суверинитет???? Понапъни си мозъка и измисли нещо друго.....

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  До коментар [#38] от "kimba3":

  Да разбирам ли, че ти си готов да пратиш сина си в казарма? Щото червенушковците все виете как сме останали без армия, но вие самите гледате да изкръшкате ходенето в наборна казарма. Да ти дам ли примери? Станишев, Пирински, Луканов - все соц., ръководители, спестили си казармата по времето, когато беше задължителна. Тоест, вие сте за наборна армия, ама ако не ви засяга лично. Другите да ходят в казарма, вие да си стоите в къщи и да давате ценни наставления.

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#31] от "Graf":

  добре де - 95.3 %....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 41. 41 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това правителство на герб2 си мисли че ще царува поне 20години спокоино бе уили/тагарав/ предишните ги изгониха с камъни вас да не ви гонят с павета...ндсв започнаха подигравката с армията герб са на път да я довършат...герб и герб2 си мислят че като намалят армията до 20 000 а милиционерите станат 100 000 и власта им е гарантирана...само с ченгеджииница не става...

 42. 42 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "NPaine":

  Сравнително добре представени дани, извлечени от държавни сайтове - обобщени, систематизирани и с графики:
  http://opendata.yurukov.net/

  Специално за бюджетните разходи:
  http://opendata.yurukov.net/spending/

  Около 50% са за заплати + ~20-25% са за издръжка (на око).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 43. 43 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#36] от "g_t_DimebagDarrell":

  най-после разбираш ли защо България се плъзга назад , вместо да тича напред ...Въпросния кимба го доказва само с един пост... червените кратуни са още пълни...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 44. 44 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  До #37- shristov- Сложих ти +, макар , че половината от споменатите от теб неща могат да ги вършат граждански организации , от рода на бившата "Гражданска защита". Факт е , че за да имаш силна армия , трябва да имаш силна икономика, с която да я издържаш!!!! Ако нямаш с какво да храниш кучето пазач в двора и то ти изяде кокошките, за да не умре от глад , за какво ти е , това куче??? Не случайна е поговорката:"Празна раница, не пази граница"!!!! Но да даваш десетки милиарди годишно, за военна техника и технология и да пращаш обучената си армия , да мре по света , защитавайки чужди интереси изсмуквайки от джоба на българския данъкоплатец още пари, е абсолютно безумие!!!!!!! Не може да нямаш пари за здравеопазване и образование. Не може да гониш, умните и образовани младежи с кървавите пари на майките и бащите им в чужбина , защото с окрадените от родителите им пари , си си построил комунизъм за лично ползване, а не работеща българска икономика в която да ги интегрираш , и да искаш пари за армия!!!!! От къде да дойдат пари за тази армия, след като за да откраднат хлопката от врата на дойната крава , вместо да я снемат внимателно от врата 'и , такива като червния Graf, 'и отрязаха главата?????

 45. 45 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#12] от "NPaine":

  да в моето училище 12 клас беше пълен релакс, сериозните учители ни помагаха с университетите и конкретни проблеми, които не разбират хората от последните 11 години, другите въобще нищо не правеха. Бях в повечето часове и пак не помня да съм научил нещо ново, може би малко още английски и история ама дотам. Иначе екзотики като задължителна астрономия на мен са ми интересни, но не мисля, че трябваше да са задължителни.

 46. 46 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До #39- g_t_DimebagDarrell- Ти майтапиш ли се с мен, или само ме плашиш??? Къде в България останаха казарми???? И пак ти повтарям , пра-пра-...дядовците ти , ''благодарение'' на Османското робство , също не са ходили в казарма!!!!!

 47. 47 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  За армия на ниво, първо трябва да има идея за същността на такава армия. Всичко в България, касаещо армията ни към момента е харчи-пари. Грам идея няма в ръководството на армията. Папагали и нагаждачи. Съжалявам, но за мен това е положението с българската армия. И не само в армията. Навсякъде мошеници ползващи се от пълната обществена безидейност. Паразитираща върхушка!

 48. 48 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До #43- too_mani - Ха обясни на колегите във форума , като не си зелена кратуна, а си такъв военен експерт , защо Атина завладява с платената си армия древна Елада и я превръща в единна държава, а Спарта със суперармията си, накрая "духа супата"... Както виждаш , задавам ти въпрос с понижена трудност...И гледай , да не ти прегреят реотаните , че като нищо кратуната ти , ще вземе да почервенее...

  пък аз ви оставям за няколко часа , щото трябва , да свърша нещо. Темата е инересна и ще се включа отново , за да видя до къде сте я докарали... Щото и дядо ми - бивш танкист , сериозно се бе замислил , дали да не си купи един Т- 34 , за да си оре нивите с него и да си варди стоката в двора с него , ама се отказа...

 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  [quote#2:"Beyond"]Приоритетите на служебния министър на отбраната Тодор Тагарев са ... провеждане на предстоящите избори[/quote]
  Да, интересни приоритети. И не само.
  Ето и друго - "...завършване на консултациите с НАТО за приоритетите на България в Афганистан след оттеглянето на мисиите там..."
  Интересно!

 50. 50 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#5:"EREBUS"]За армия на ниво като турската и гръцката[/quote]
  Самостоятелно, храбрата и на ниво гръцка армия си е мерила чушките с храбрата италианска армия, която пък ги е мерила с храбрата абисинска армия /въоръжена с копия и лъкове/.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 51. 51 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ian Smith":

  Хахахаха +++++++++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 52. 52 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#50] от "bombov_ad":

  ++++++++++++++++++++++++++++

  "Храбър грък" и "грък добър войник"са абсурдни съчетания.

  'Let light surround you' Dream Theater
 53. 53 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  [quote#40:"too_many"]добре де - 95.3 %....[/quote]

  Студено, твърде студено...
  Пак лъжеш и мажеш.

  Ecrasez l’infâme
 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#14] от "NPaine":

  А ти не намираш ли връзка?!

  Или си успял да опровергаеш лафът "С пръдня боя не става!"

  Апропо Има три държави в ЕС, които преразпределят по-малък % от нас Румъния, Литва и Полша.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Докато е бил жив и на власт, Сталин е държал на висши ръководни постове, без да ги отстреля след като му свършат черната работа . Това са главният прокурор на СССР и бивш есер Вишински и бившият царски офицер и неизменен член на Генералния щаб на СССР, достигналия маршалско звание Шапошников!!!! В случаят ни интерисува стратегът Шапошников. Сталин го е считал за безценен и незаменим , защото той му е разяснил връзките , между икономическата мощ на една държава и силата на нейната армия!!!!!!! Прочетете книгата на маршал Шапошников "Мозъкът на войната" и тогава ще разберете, защо за разлика от френските комунари , чиито републики бяха смазане с щиковете на съседните армии и империи СССР успя да излезе победител от ВСВ!!! Вярно , с пирова победа , но победител!!!! Ако си мислите , че актьорът Роналд Рейгън,чието име се свързва с краха на СССР, е чел книгата на маршал Шапошников и трудове по икономика , жестоко се лъжете!!!! Кукловодите и съветниците му обаче , със сигурност са ги чели...Пенчо бре, чети!!! Пенчо , не чете....

 56. 56 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#48] от "kimba3":

  Зле си с историята приятел.
  Първо, в древна Елада армията на Атина не е платена. Второ, реално Пелопонеската война, която се води между коалиции на Атина и Спарта се печели от Спарта. И последно отделните държавици в Елада са обединени от Филип и Александър Македонски под шапката на Македония, а не от Атина.
  Впрочем и за ВСВ май имаш осакатено понятие. Ролята на Шапошников във военното дело на СССР е основно преподавателската му дейност преди ВСВ и като шеф на Генералния щаб до 1942 г. Както и децата знаят обратът настъпва след това и без участието на Шапошников. Впрочем победата на СССР във войната изобщо не е заслуга на другите прехвалени маршали с основно образование ( само Шапошников има висше от царско време). Но не му е тук мястото за подробни анализи.

 57. 57 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Тя и втората световна война уж се печели от СССР , но СССР , се разпада под ударите на капиталите на Ротшилд и компания!!!! Можеш и да спечлиш войната срещу даден противник , нямаш ли финансов ресурс , да я закрепиш , си свършен!!!! Та според теб , армията на Атина победила флота и армията на Персия е от наборници и доброволци??? Ти у ред ли си??? Триремите на Атина, с гребци от наемници и доброволци , ли са се движели, или с робска сила??? А може би парите на древна Атина , с които тя строи, въоръжава и издържа флота и армията 'и са от доброволни дарения!!!!??? Ти у ред ли си???? Като си такъв историк , вземи се разрови в историческите извори , за изчерпания златен рудник открит край Атина и за парите , корабите , храните и войските , събирани принудително от Атина от васалните 'и колонии... Та Спарта спечелила пелопонеската война казваш. Сигурно и Леонид , не е бил заклан като гергьовско агне при Термопилите , а е потопил флота на персите и разбил армията на Ксеркс!!!!???!!! Напротив , след като Ксеркс е изклал спартанците , си е намерил майстора именно в битката с атиняните!!!!! Едно нещо е литературната метафора и митологията , съвсем друго нещо историческите факти!!!!!

 58. 58 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  С думи прости , министър Тагарев ви казва , че България няма нужните пари за разходи , чието преразпределяне да ни позволи да изградим армия на ниво. Аз само ви допълних , че за да имаме такива свободни пари, трябва да имаме работеща икономика , която да ги спечели!!! При положение , че България в момента е една полуфалирала държава с неработеща икономика , харченето на пари за изграждането на една силна , боеспособна армия е последната 'и грижа!!!!

 59. 59 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 682 Весело

  До коментар [#57] от "kimba3":

  Абе момче, разсмя ме, такъв миш-маш от глупости си написал, че чак ми е неудобно да ги коментирам. Май в главата ти Гръко-Персийските войни 500-449 п.х.(описани от Херодот) са тотално смесени с Пелопонеската война 431-404 п.х. (описана от Тукидид). Явно не знаеш, но войските и на Атина и на Спарта, а и на другите полиси (Тива, Коринт...) са съставени от хоплити, граждани на съответния полис. Колкото и да ти е странно, дори гребците на бойните триери НЕ са роби, а свободни граждани, от бедните, които не могат да си осигурят снаряжението на хоплит.
  Прочети малко история, преди да пишеш глупости. Поне виж в в Уикито, ако не знаеш къде: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F
  Дори рудниците в Атика си объркал, сребърни са а не златни. Античните оболи и тетрадрахми на Атина са сребърни (изобщо нямат златни монети!)
  Само последното изречение ти е вярно, но се отнася точно за теб:
  "Едно нещо е литературната (бих добавил и холивудската) метафора и митологията, съвсем друго нещо историческите факти"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK