Президентът увери, че е спазил конституцията при съставянето на кабинета

Президентът увери, че е спазил конституцията при съставянето на кабинета

© Надежда Чипева, КапиталПрезидентът на Републиката е съставил служебното правителство в съответствие с разпоредбите на Конституцията и с практиката на Конституционния съд. Това се казва в съобщение на презинтството до медиите по повод "публични тълкувания и изявления, свързани с конституционните правомощия на държавния глава за назначаване на служебно правителство".


По-рано през деня лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска отмяна на указа за назначаване на служебното правителство и обяви, че ще се обърне към омбудсмана с искане да бъде сезиран Конституционния съд за указа на президента Росен Плевнелиев за назначаването на служебно правителство. Мотивите му са, че са назначени трима вицепремиери и министър, отговарящ за електронното правителство.


От администрацията на президента посочват, че според Тълкувателно решение № 20 от 1992 г. на Конституционния съд, при формирането на служебното правителство е допустимо президентът да променя и структурата на служебното правителство. "Когато президентът назначава служебно правителство, той не е ограничен от Конституцията да определя неговата структура, още повече, че предвид особеностите, присъщи на този кабинет, президентът може да реши да рационализира управлението или да го направи по-икономично.", се казва в тест от тълкувателното решение.
От президентската институция посочват, че с назначаването на министър за развитие на електронното правителство с указ на президента, не се създава ново министерство. "Назначаването на министър без портфейл, т.е. без ведомство и административна структура, не представлява структурна промяна. Въпросът за изграждането на електронното правителство е въпрос на реализиране на политика", уточняват от "Дондуков"1.


В съобщението се посочва още, че назначаването на трима заместник министър-председатели е в изпълнение на Конституцията, тъй като нейните разпоредби предвиждат да бъдат назначени поне двама заместник министър-председатели. "В компетентността на държавния глава е да може да назначи и трима вицепремиери", пише в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK