Юлиан Попов обяви екипа си

Юлиан Попов обяви екипа си

© Георги КожухаровЕкоминистерството ще работи с двама служебни заместник-министри – Малина Крумова и Евдокия Манева, и нов председател на Висшия експертен екологичен съвет – Бойко Малинов, съобщиха от ведомството. 


"Поемам отговорността да отговарям за успехите и неуспехите на институцията, която ръководя. Ще бъда гарант за нейната абсолютна политическа независимост и вътрешна стабилност" – това е заявил пред екипа на министерството министър Юлиян Попов, цитиран от пресцентъра му.


Заместник-министър Малина Крумова е и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Тя ще ръководи дирекциите "Фондове на ЕС за околна среда", "Европейски и международни проекти", "Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество" и "Кохезионна политика за околна среда".
"За мен основна задача ще бъде постигането на баланс между българските възможности и интереси, от една страна, и европейските приоритети и законодателство, от друга - особено при разработването на новата оперативна програма в сектор околна среда" – е заявката на Малина Крумова.


Заместник-министър Евдокия Манева запазва досегашния си ресор - "Превантивна дейност", "Управление на отпадъците", "Опазване чистотата на въздуха", "Национална служба за защита на природата", "Политики по околната среда", "Политика по изменение на климата", Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда - като поема и ръководството на дирекция "Управление на водите". 


"Предстоящата съвместна работа с МРРБ за реализация на новите принципи за управление на ВиК сектора ще бъде основното усилие в управлението на водния сектор", посочва тя. Според нея е необходима промяна в работата на ДКЕВР при определяне цената на водата. "Особено важно е да се стимулира ефективното използване на водните ресурси и да се регулират цените на услугите в целия воден сектор", смята Манева.


Работи се усилено за промяна на правилниците за дейността на Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ и другите специализирани експертни съвети към МОСВ, за да са по-конструктивни и да се включат в тях представители на неправителствените организации и академичните среди, се посочва в съобщението.


Новият председател на експертния съвет Бойко Малинов, директор на дирекция "Превантивна дейност", коментира, че основното усилие на екипа ще е в намирането на баланс между инвестиционната активност на бизнеса и опазването на българската природа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK