Инерцията на МВР е сред основните проблеми за Спецпрокуратурата

Светлозар Костов

© Георги Кожухаров

Светлозар КостовСпециализираната прокуратура се оплака от инерцията на служителите в МВР, които бавно се приспособявали към модела на работа на институция. Полицаите работели по разследвания по престъпни групи, без да знаят това.


Това стана ясно от думите на административния ръководител на специализираната прокуратура Светлозар Костов, който представи отчета на институцията за 2012 г.


Когато МВР обявявало операция, тя съобщавала на спецобвинението, че е заловило организирана престъпна група. Доказването на това, по думите на Костов, всъщност било труден процес.
Главният секретар на МВР е дал указания, как да се работи с дела със Спецпрокуратура, едно от които е ранното докладване на организираната престъпна група и съвместната работа на полицаите и прокуратурата, обясни Костов.


"Все повече дирекции и граждани ни търсят", коментира Костов. За да покаже, че съществуването на Спецпрокуратурата наистина оказва влияние върху организираната престъпност, той цитира разговор от СРС с ръководител на група лихвари, опитващ се да изчисти бизнеса си. "С данъци и осигуровки всичко трябва да е изрядно, иначе идва спецпрокуратурата", казва лихварят.


Проблемите
Специализираната прокуратура се спасява чрез командироване, а кадровата криза е сред основните проблеми, коментира Костов. В момента шестима са постоянно назначените прокурори и други дванадесет са командировани. Костов благодари на главния прокурор Сотир Цацаров, че "прави изключение по отношение на командироването" за Спецпрокуратурата, която "се спасява чрез командироване".


Костов се оплака и от факта, че Висшия съдебен съвет (ВСС)  не е обявявал конкурси за специализирана прокуратура. Той не може да си обясни, защо искането на специализирания съд за обявяване на конкурси е внесено в съвета, а това на оглавяваната от него структура – не.


СРС-та с високо КПД
Броят на исканията за СРС, които са били отправени, са били 314, като по 244 от тях са изготвени доказателства, а използваните способи са били 1538. Костов обясни, че заради "високото КПД" в 43% от случаите прокуратурата се е сдобивала с доказателство. Сложността на случаите често налагала освен разследваният да бъде подслушван и да бъде сниман. Заради това в едно искане за СРС се съдържали по няколко способа. 254 пък са били исканията за уължаване на срока на наблюдение, като всички те са били приети.


"Нито една оправдателна присъда"
Над 20% (34 на брой) от досъдебните производства, които Спецпрокуратурата е образувала, са били по обвинение за организирана престъпна група за разпространение на наркотици. На следващо място се нареждат, с 16.56% (26 на брой), тези за данъчни престъпления, а на трето – за трафик на хора(20).


През изминалата година Спецпрокуратурата е внесла 14 "свои" дела. Осем от тях са приключили по споразумение, а 6 – с присъда.


На отделен слайд от презентацията, с голям шрифт Костов илюстрира постижението на огляваната от него структура - че няма нито една оправдателна присъда.


В 10.86% е делът на върнатите за доразследване дела, почти всички преписки са били решени в законен срок (бел.ред.- един месец). През 2012г. са били образувани 391 преписки, от които решени са 369. "Пет процента дори са били решени в срок до три дни", коментира Костов. 202 от преписките са изпратени в други прокуратури, защото не са били от компетенцията на Спецпрокуратурата.


132 са новите досъдебни производства, които са били образувани, от които са приключени 52. Приети по компетентност от други прокуратури са още 45 дела. При 46 от тези 52 дела са внесени обвинителни актове или има споразумение в Специализирания наказателен съд. Спрените разследвания са четири, а съдените лица са 147.


Осъдените са 30, като най-голям е делът на тези, които са били обвинени за организирана престъпна група за трафик на наркотици.Златомир Иванов
Заради влошеното състояние на Златомир Иванова-Златко Баретата, се разбра, че все още не са му предявени обвинения за ръководител на престъпна група за трафик на наркотици, в която основна роля играе Ивайло Борисов-Ториното. Обвинителният акт е готов. "Златомир Иванов е шапката, емблемата и логистиката на групата", обясни Костов.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 789 Весело

  Меверето нанай си феродо

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Специализираната прокуратура се оплака от инерцията на служителите в МВР, които бавно се приспособявали към модела на работа на институция. Полицаите работели по разследвания по престъпни групи, без да знаят това."
  =======================================
  А бе допреди 2-3 седмици не беше ли един Цветан Цветанов министър на вътрешните работи!? Един от "най-способните', "тежката артилерия" на Боко. Пфу!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Специализираната прокуратура се оплака от инерцията на служителите в МВР, които бавно се приспособявали към модела на работа на институция.[/quote]
  Автора май е имал предвид не инерцията, а инертността на служителите на МВР.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 4. 4 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Имал е предвид тъпотията на Цвъко и опитите му да превърне всяка акция в огромен успех, а дори най-малкото положително - в ненадминат успех. Ха сега, цвъковци, радвайте се на профана, който вече регистрира ГРОБ заедно с полутонната юристка (от ЮЗУ!!!), която освен смях, предизвива потрес. Ама това им е потенциала-а-а...

  effi
 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Каква инерция в МВР, като постоянно им даваме допълнителни пари за бензин?

 6. 6 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако ги съкратят на половина, ще свършат два пъти повече работа!
  Ефектът ще е четири пъти по-малка издръжка.

 7. 7 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Този спецпрокурор знае ли че ако го чуе Цецаров какво може да му се случи...

 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Весело

  ...Инерцията на МВР е сред основните проблеми...

  Ми 'ногу са обли и тежки.. Бързо набират и не мо'ат се спрът!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK