Турция вече признава дипломите от български университети

Турция вече признава дипломите от български университети

© Юлия ЛазароваСъветът за висше образование на Турция премахна забраната, която бе въвел за легализирането в Турция на дипломите, издавани от български висши учебни заведения на турски студенти, и разреши да продължи приемането на турски студенти в България.


Решението е публикувано на сайта на съвета и вече е в сила, уточнява БТА.


През май 2012 г. Съветът за висше образование преустанови признаването на дипломите, издавани от българските висши учебни заведения, с мотива, че много дипломи са били фалшифицирани. Спря и изпращането на турски студенти в България.
Последва поредица от разговори между двете страни. Последният бе по време на посещението на президента Росен Плевнелиев и тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов в Анкара.


На 19 декември 2012 г. Анкара удължи с още три месеца забраната за признаване на дипломите. Общо осем хиляди дипломи, издадени в България, подлежат на проверка от турска страна. Повечето са издадени от медицински и инженерни факултети.


На последното заседание на Съвета за висше образование е било решено изцяло да бъде вдигната досегашната забрана за признаването на българските дипломи. Дейността ще продължи оттам, където е бе прекъсната, уточниха от съвета.


От сайта на турския Съвет за висше образование са премахнати всички изрази, с които доскоро се препоръчваше на турските студенти да не отиват в България да учат, понеже дипломите на българските учебни заведения са невалидни в Турция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK