Адвокат поиска Цацаров да възобнови разследването за смъртта на Чакъра

Къщата, в която е бил Тодор Димов - Чакъра, след обстрела, нареден от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов

© STR

Къщата, в която е бил Тодор Димов - Чакъра, след обстрела, нареден от тогавашния главен секретар на МВР Бойко БорисовАдвокат Михаил Екимджиев, представител на "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да възобнови разследването за смъртта на Тодор Димов Тодоров-Чакъра.


В писмо до Цацаров от 11 март (в прикачения файл) Екимджиев припомня за осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) срещу България по случая със смъртта на Чакъра. Защитникът, който е пълномощник на синовете и съпругата на Димов пише, че решението на ЕСПЧ не е обжалвано и е влязло в сила.


България беше осъдена през ноември за нарушаване правото на живот и на правото на ефективното разследване за смъртта на Чакъра. През 2003 г той беше обстрелван с гранатомет с къщата си в Харманли по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Димов загина, а следствието прие, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната.

Операцията се отличава с рекорден брой участници, служители на МВР - 39 полицаи от Регионална служба "Полиция" в Харманли, шестима полицаи от РДВР - Хасково, 16 души от РПУ - Свиленград, 30 души от Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ), 19 служители на Гранична полиция, трима психолози от Института по психология на МВР.


В писмото на Екимджиев е записано: "Съгласно константната практика на ЕСПЧ осъдителното решение създава за държавата ответник позитивно задължение за предприемане на генерални мерки, целящи възстановяване на нарушеното право (в този смисъл са решенията по делата Broniowski v. Poland [GC], (Жалба № 31443/96), § 192, ECHR 2004-V, Scozzari and Giunta v. Italy [GC], (Жалба 39221/98 и Жалба № 41963/98), Lukenda v. Slovenia (Жалба № 23032/02), Решение от 6 октомври 2005 г., Slawomir Musial v. Poland (Жалба № 28300/06), Решение от 20 януари 2009 г.)."


Според правозащитника решението на ЕСПЧ  трябва "да се интерпретира като процедурно основание, налагащо възобновяване на досъдебното производство от Прокуратурата на Република България".


"Поради спецификите на казуса единствената ефективна генерална мярка, която Република България може да предприеме, е възобновяване на наказателното производство, прекратено на 8 февруари 2005 г. от Пловдивския военен съд, и провеждане на обективно и всестранно разследване, целящо установяване и наказване на отговорните за смъртта на г-н Тодор Димов лица", пише още Екимджиев.


Преди време Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет (БХК) изрази скептична позиция, че разследването ще бъде възобновено.


Дори и да бъде взето решение за възобновяване на разследването обаче, едва ли то може бъде пълноценно. В постановлението от 2005 г. за прекратяване на наказателното производство по случая е разпоредено унищожаването на стотици веществени доказателства, сред които автомат "Калашников", гилзи, ръчни гранати, военни димки, писа преди време в. "Капитал".


Преди време бившият депутат Иван Петров (ГЕРБ), който е и бивш директор на РДВР - Хасково, и ръководи операцията до идването на Борисов ,заяви: "Има запазени веществени доказателства, които могат да бъдат използвани, ако разследването бъде подновено." По думите му е имало информация за заложени капани в къщата на Чакъра. Смъртта му е следствие от самоубийство, защото на едната от ръцете на Тодоров е липсвала частта, която е държала гранатата, заяви още Петров.


И още два случая за припомняне


Екимджиев иска да бъде образувано досъдебно производство срещу бившия премиер Бойко Борисов и срещу длъжностни лица от МВР за случая "Мишо Бирата"

© Красимир Юскеселиев

Екимджиев иска да бъде образувано досъдебно производство срещу бившия премиер Бойко Борисов и срещу длъжностни лица от МВР за случая "Мишо Бирата"


Адвокат Екимджиев поставя и още два казуса, по които очаква действия от прокуратурата. Той иска да бъде образувано досъдебно производство срещу бившия премиер Бойко Борисов и срещу длъжностни лица от МВР за случая "Мишо Бирата". В писмото си до Цацаров той прилага цитати от интервю на настоящия шеф на Комисията по конфискация Пламен Георгиев, който е и прокурорът, поискал през 2010 г. използване на СРС-та спрямо началника на Агенция "Митници" Ваньо Танов.


В началото на март главният прокурор Цацаров обяви, че прокуратурата проверява основателно ли е било спряно разследването за изтичане на класифицирана информация покрай скандала с "Мишо Бирата".
"Имало е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но то е спряно, тъй като не е установен извършителят, т.е. не е установено лицето, изнесло класифицирана информация", заяви тогава Цацаров. Той отказа да каже на този етап кой прокурор е спрял досъдебното производство, защото не иска да "дамгоса" обвинители.


Разследването за изтичането на СРС-та беше спряно в началото на 2012 г., защото не можеше да се установи кой е изнесъл въпросните записи от специални разузнавателни средства (СРС).


Скандалът с изтеклите разговорите между бившия премиер Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов избухна в началото на 2011 г. Тогава стана ясно, че Борисов е заявил: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата. Аз не съм Първанов - като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам. Хайде, прибирай ги оттам..." Репликата беше насочена към Танов по повод акция на митницата в пивоварната на Михов.


Според Екимджиев "спирането на митническа проверка от премиера, както и манипулирането на информация, събрана със СРС, с цел прикриване престъпление, извършено от министър-председателя (в оставка), осъществяват състав на престъпление по чл.282 от НК".


Правозащитникът пита главния прокурор дали  ще започне разследване срещу прокурора от Софийска градска прокуратура Роман Василев за действията му при ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Екимджиев припомня, че при изслушването му във ВСС по време на избора му за главен прокурор Цацаров е обещал да преразгледа случая и да прецени дали магистратът да бъде привлечен към наказателна отговорност.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Браво на Екимджиев. Това е начина - да не се забравят идиотщините и да се гони прокуратурата да действа.
  Като се ослушва някой друг месец - пак и до откат.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Всичко е така, но лошото е, че глав. прокурорът е цаца.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Екимджиев, на епиграмата "Сит търбух за правната наука глух" Радой е сложил заглавие "Глух, но послушен". Димовски е нарисувал прасе, чиято опашка завършва завъртяна като едър началнически подпис.

 4. 4 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Браво на Екимджиев. Дано има развитие по случаите , но е малко вероятно. Да не кажа напълно невероятно. Все пак Цацаров го назначиха точно Борисов и Цветанов. Почти сигурно е , че случаите ще бъдат потулени за пореден път.

 5. 5 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Още,когато прочетох заглавието,предположих,че става дума за Екимкджиев.Не съм грешал.

 6. 6 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  "Операцията се отличава с рекорден брой участници, служители на МВР - 39 полицаи от Регионална служба "Полиция" в Харманли, шестима полицаи от РДВР - Хасково, 16 души от РПУ - Свиленград, 30 души от Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ), 19 служители на Гранична полиция, трима психолози от Института по психология на МВР."

  Този "Чакъра", кво по дяволите е знаел?!?!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 7. 7 Профил на plasticman
  plasticman
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Г-н Главния Прокурор ЦАЦАРОВ кога ще повдигне обвинения на 5 000 души!?
  В Исландия, която е с население 320 000 души, 200 души, виновни за разоряването на страната, бяха вкарани в затвора.

  Българи, турци, цигани - ЗАЕДНО срещу ДПС! ДОГАН (с Бойко) се готви за единствените му възможни държавни порции - МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015!
 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Така я разбира Боко полицейската работа. Събаря ти покрива връз главата с армейско оръжие. Пак добре, че не е изгорил цялото село.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  [quote#5:"yanne"]Още,когато прочетох заглавието,предположих,че става дума за Екимкджиев.Не съм грешал. [/quote]
  Пък аз си помислих за присъдата на ЕСПЧ, която досега беше без последствия.

  България ще започне да излиза от дупката първо ако престане да се толерира замитането под килима на "неудобните" случаи.
  Да го видим сега Цацаров.
  Макар че аз съм силно скептичен. Досега се показа плъзгав и в руслото на познатото. Господинът Цветаров ...

 10. 10 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Цацата няма да посмее...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Мишо Екимджиев е може би най-грамотния или поне е един от най-грамотните адвокати в Пловдив и в България. Цацаров много добре го познава, и знае възможностите му.Цацаров отлично знае че Мишо Екимджиев няма да спре, и да се задоволи само с това, да му напомня, че трябва да си върши работата, като Главен Прокурор.

 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1340 Разстроено

  До коментар [#8] от "Dehumanizer":

  Пак добре, че не е изгорил цялото село. 4

  -Тоя успя да изгори цялата държава.
  Неспособен,ама упорит пожарникар.
  Защо не го споменават сред присъствалите.Той носи цялата вина за трагедията и вината за присъдата трябва да бъде пряко срещу него.

 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Какво да се очаква от прокуратурата и спецпрокуратурата? Нищо. 100% одобрени искания за специални разузнавателни средства (СРС) и осъдителни присъди по всички обвинения отчете вчера спецпрокуратурата. През миналата година спецобвинението е завършило 14 собствени дела. По 8 от тях държавата е сключила споразумение, а останалите са завършили по стандартния ред. Спецпрестъпниците си признали и си отишли по-живо по-здраво, а обикновените граждани са пили по една студена вода, ако са очаквали от спецпрокуратурата да спомогне за вкарване зад решетките на "големите"риби от престъпния свят. Виж, подслушването върви по план. Всички искания са приети и направени. Сега очакваме и ние да чуем някои порции от подслушаното. Идват избори. Няма начин да не ни пуснат нещо.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  [quote#9:"xm..."]Пък аз си помислих за присъдата на ЕСПЧ, която досега беше без последствия. [/quote]
  Дори само заради такива последствия си заслужава да останем в ЕС!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Разстроено

  Избори идват, ей. И комунистите ще ги загубят (може би на кантар). Затова всяка дума, стъпка "анти Бойко" трябва да се използва, ега още някой се излъже да гласува против него. И ще се ровят: невинното му детство (с филиите), ИПОН (Пашата и ко.), а сега идва и Чакъра (с гранатомета).
  Та - във всяка от 192-те държави по света стрелбата с/у полицаи е изключително тежко престъпление. И с/у стрелящия се стреля безмилостно и "на поражение". Толкоз и край.
  Та питам [#8] "Dehumanizer" и Дядо Пепо: допускаме, че е стреляно наистина с гранатомет. Каква алтернатива предлагате: 60-70 души да стоят и да чакат някой от тях да бъде ранен или убит ли? Животът на престъпник с/у живота или здравето на наш полицай ли - това ли искате. Или: 60-70 души с дни да чакат в засада, та ега Ч. се накани да огладнее и да реши (евентуално) да се предаде? Какъв сигнал изпращаме на престъпниците - "стреляйте си по нас колкото искате, ние ще ви пазим" - така ли?
  В САЩ (а и по света) стрелба и убийство на полицай се счита и за служебно, и за лично предизвикателство и по принцип не остава ненаказано. Затова и престъпниците си имат едно (и повече) на ум. А у нас допускаме на полицаите ни да им късат униформи, да им трошат коли, да не изпълняват заповеди и пр. И - да се стреля безнаказано с/у тях. А после - що сме нямали ред и полиция да го налага. Ето защо.
  Хайде - не обичайте Бойко колкото искате и колкото заслужава според вас - ваше право. Ама всички сме длъжни да си обичаме полицията и да не защитаваме престъпниците. Или нещо не е така??

  Поздрави
 16. 16 Профил на synthy
  synthy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Доколкото си спомням, Чакъра е хвърлял гранати срещу полицаите. Правилно е постъпил тогава ББ с гранатомета. Полицаят е неприкосновен! Жалко, че повечето ни полицаи са обикновени плондири.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK