Видеозаписите на трагедията с Пламен Горанов потънаха в секретност

Пламен Горанов

© Pïppã Çhěrneff

Пламен ГорановЗаписите от видеокамерите, разположени в непосредствена близост до сградата на Община Варна, продължават да крият тайни и неясноти около смъртта на Пламен Горанов. На 20 февруари т.г. 36 годишният мъж се самозапали пред централния вход на варненското кметство с искане за оставката на кмета Кирил Йорданов и целия Общински съвет на града.


По данни на Районната прокуратура във Варна в момента на самозапалването си Пламен е носел плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17ч. на 20 февруари". При това положение единствено записите от охранителните камери трябва да дадат отговор на въпроса защо Пламен се е самозапалил малко след 7.30ч. сутринта на 20 февруари, при положение, че ултиматумът му е изтичал едва десет часа по-късно. Недоизяснени остават и действията, извършени от охраната на Община Варна, при появата на Пламен пред входа й, както и последвалите опити за спасяването му. Той почина от раните си на 3 март т.г. във варненската Военноморска болница.


Ден по-късно - на 4 март т.г. "Дневник" отправи искания по Закона за достъп до обществена информация за предоставяне на копия от оригиналните записи на видеокамерите, намиращи се в близост до мястото на трагедията. Писмата бяха адресирани до Община Варна и Областната дирекция на МВР в града, тъй като според говорителя на Варненската районна прокуратура именно те съхраняват твърдите дискове на системите за видеонаблюдение. Вчера, в последния ден от предвидения в закона срок срок бяхме уведомени, че исканията ни няма да бъдат удовлетворени.
Според Стойчо Бакалов, директор на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" в община Варна искането противоречи на текстове от Конституцията, гарантиращи неприкосновеността на личния живот на гражданите, Закона за защита на класифицираната информация и две наредби на министерския съвет. По тази причина според Бакалов исканата информация не е "обществена" по смисъла на Закона за достъп до обществена информация.


По-любопитен е отговорът, изпратен от директора на Областната дирекция на МВР във Варна комисар Тодор Иванов.


"Уведомяваме ви, че изградената на територията на гр. Варна система за видеоконтрол и превенция е собственост на търговско дружество "Варна Ефконт" (името на компанията е очевидно сгрешено, тъй като според Търговския регистър то е "Варна Ефкон") и на ОД на МВР – Варна е предоставено правото само да ползва същата за изпълнение на законовите им правомощия по установяване на административни нарушения и престъпления по смисъла на Наказателния кодекс". В отговора се уточнява също, че варненската полиция не е администратор на въпросната система поради което не може да предостави исканите копия на оригиналните записи от видеокамерите.


Междувременно вчера стана известно, че близки и приятели на Пламен Горанов също искат разсекретяване на записите от видеокамерите, документирали трагедията. Това става ясно от текста на писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, публикувано на страницата на инициативната група "Възпламеняване" във Фейсбук.


"Сред обществеността се разпространяват съмнения, че Пламен Горанов не се е самозапалил пред сградата на Община Варна на 20 февруари 2013 г., а е бил подпален, пише в текста на писмото.В публичното пространство беше официално изнесена информация, че досъдебно производство по случая е за установяване на евентуално подбудителство към самоубийство. Това ни дава основание да се притесняваме дали прокуратурата проверява обективно фактите и дали събира доказателства за евентуално убийство на Пламен. Нашата инициативна група е съставена от близки и приятели на Пламен, които добре го познаваха, и затова приемаме слуховете за убийството му като много вероятни. Молим Ви да разпоредите те да бъдат проверени».


Членовете на инициативната група настояват записите от всички охранителни камери, намиращи се в близост до сградата на Община Варна, пред която се самозапали Пламен Горанов да не бъдат унищожавани, а твърдите дискове, на които те се съхраняват да бъдат "запечатани".


От "Възпламеняване" настояват също "да се извърши директно извличане на информацията, защитена с еквивалента на "воден знак", от хард диска в командния център за наблюдение и контрол в сградата на община Варна».


Членовете на групата искат също записите да бъдат "извлечени" от специалисти, упълномощени или сертифицирани за подобен род дейност от производителя на системата за видеонаблюдение, с която се охранява сградата на Община Варна. Според писмото на "Възпламеняване" процесът трябва да бъде контролиран от "предварително сформирана комисия от независими технически лица, журналисти с национален авторитет и приближени на Пламен Горанов».


В писмото си до главния прокурор приятелите на Пламен Горанов молят «комисия от независими общественици, журналисти с национален и международен авторитет и приближени на Пламен Горанов да изгледа записите от охранителните камери, запечатали инцидента, след което да бъде дадена пресконференция, на която информацията да бъде оповестена пред обществеността». По този начин трябва да бъдат "опровергани слуховете за умишлено укриване на факти, нежелание да се изясни случилото се с Пламен Горанов».


Членовете на инициативната група настояват също в случай, че не бъдат повдигнати обвинения и досъдебното произовдство бъде прекратено, събраните по него доказателства да бъдат предоставени на нейни представители, за да могат те да се запознаят с тях.


От днес "Възпламеняване" започва и събирането на подписи под исканията си, изложени в писмото.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  А бе то и пред президентството има много камери, ама никой не показва записите. Така де, защо да си вкарват гол автогол.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дневник "отсвириха" ли ви те така "отсвириха" и целия народ.Но какво да очакваш от едно фашедоидно и ченгеджийско управление.Всичко замитат под килима.Но както винаги бълхата отново ще излезе на челото на герб.

 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#2:"l1"]от едно фашедоидно и ченгеджийско управление[/quote]

  Неприятно е, наистина, но каквото изберем, такова ни управлява.

  Бойко не дойде от Луната, преди това беше кмет, и като кмет нищо не направи, а още по-преди беше и полицейски началник, по чието време избиха сума ти народ без гък даже от страна на полицията.

  Тия работи не се знаят от вчера, но матряла си го коронова.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Говори се във Варна,че е имало втори човек.Вероятноста,да е нещастен случай е много голяма.По принцип хора готови на такъв акт,го правят като го обявяват,канят медии,използват струпване на хора за да се засили ефекта на акта,в случая това липсва.Също се коментира,че е възможно да е използван и да се е случило непоправимото като са изтървали контрола върху сценария.Когато има такива данни,когато камерите покажат нещо което не е трябвало да запишат,делото се засекретява,потулва,проточва и накрая забравя,защото истината гори.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Да не забравяме,че това се случва сутринта преди 7.00,хора няма,общината не работи,радио,ТВ също.
  Жалко за погубения живот.
  Мир на праха му.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 6. 6 Профил на kempes
  kempes
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Каквито и да са мотивите му, не виждам как ще помогне в създалата се ситуация. Имаше обществен отзвук, но на каква цена. Определено трябва да започнем да ценим живота си, а не да го погубваме заради едни или други.

 7. 7 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Защо не оставите органите да си свършат работата ?! Какво си мислят някои хора че, някой отишъл и му драснал клечката ?
  Защо не искате и не пишете за другите самозапалвания в страната ?
  Не мисля че, той беше първият и последният с подобна постъпка. Варна явно е доста апетитна хапка за някой.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 8. 8 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 515 Неутрално

  От много години във Варна не съм видял нито един случай,в който полицията да работи в полза на гражданите!Обратното съм го виждал многократно!Колкото до общинския съвет о служителите в общината,там са концентрирани най-представителните гьонсурати във варненска област!

 9. 9 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не е искал да се запали. Героят е загинал, защото е непохватен карък. Никой не го е подпалил, просто е разиграл малко театро пред портиера на Общината, но нещата станаха истински.
  Целият план е бил реминисценция на случая "Пламен Станчев" от 1990, с цел натиск, но 2013 г. нещата от играчка станаха плачка.

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#9] от "selectionneur":

  Ти пък откъде знаеш, да не си му светил?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1058 Любопитно


  Цитат от статията:

  "Според Стойчо Бакалов, директор на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" в община Варна искането противоречи на текстове от Конституцията, гарантиращи неприкосновеността на личния живот на гражданите"

  От къ'в зор тогава има камери изобщо?! И не противоречат ли те на Конституцията, която гарантира неприкосновеността на личния живот на гражданите?!
  Тоя или е тъпанар или крие нещо! По-вероятно второто!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 12. 12 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 627 Неутрално

  От което съм видял за този Човек - снимки и клипове, снимани от негови приятели - Пламен е красив Човек, надарен, умен и с добра култура и знания за живота, който трупа знания - трупа мъка. С действията си е показал отношението си към живота, който сме заставени да водим в държава доминирана от престъпници. ЧОВЕКЪТ Е ГЕРОЙ НА БЪЛГАРИЯ!

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 13. 13 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 537 Разстроено


  Тотален произвол в полицейската държава!

  Тук всеки е над закона!

 14. 14 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Накъде отива тази държава??

  Fail with honour then succeed by fraud
 15. 15 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако дрехите са добре накиснати в запалителна течност, облака от пари е доста летлив и дори запалена цигара в близост може да предизвика запалване което за миг обхваща цялото тяло.

  Не чета отговори на коментарите си :)
 16. 16 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "marquis":

  Жал ми е за това момче, но не кълва на митове и легенди, предназначени за широките народни маси. Този случай ми е много интересен защото показва как се създава митът- от нищо нещо, балонът се надува... И всичко това в днешно време, преди месец се случи, а какво да кажем примерно за Исус Христос, Евангелията са писани към 200 години след смъртта му, в онези нетехнологични времена.
  Ако си позволявам по-остър език по темата, то е за да засегна аудиторията, която кълве на митове, към която изпитвам известно презрение.

 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#9] от "selectionneur":

  "Не е искал да се запали. Героят е загинал, защото е непохватен карък."
  Или защото някой му е помогнал?
  Даваш ли си сметка, че с тоя си пост постави въпроса в съвсем друга светлина?
  И сега вече рзсекретяването и независимата експертиза на записите от камерите стават съвършено задължителни?
  Кратко напомняне кой е Пламен Станчев:
  http://novinar.bg/news/chovekat-fakla-plamen-stanchev-dnes-poluchava-invalidna-pensiia_MTAyMjs0MQ==.html

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "rapidfire":

  Не, не вярвам някой да му е въздействал да се самозапалва, но определено Пламен не сам в цялата схема. Пак повтарям, това най-вероятно е неумишлен нещастен случай. Умували са как да налеят масло в огъня на протеста.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе луди ли сте бе, хора?! Един човек е загинал и близките му искат да знаят как е станало. Няма нищо по-нормално от това! Имало е камери. Естествено, че трябва да се разсекретят записите на място. Какво значение имат вашите догадки? Близките му имат право да знаят!

 21. 21 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И освен това, докато близките на Пламен не излязат и не кажат противното, защото са видели записите, аз изобщо не изключвам следния сценарий:
  1. Рано сутрин се обаждат от общината на Киро кмета да му кажат, че Пламен протестира пред общината и се е залял с бензин.
  2. Киро се обажда на...кого...полицията е твърде официална, значи на СОТ-а на ТИМ.
  3. Спира пред общината кола без табели, от нея изскачат две психирани мутри от най-долния ешалон на ТИМ.
  4. Мутрите се опитват да заплашват Пламен да се махне от общината. Той ги им казва, че изобщо не го е страх от тях, че са комплексирани нещастници.
  5. Едната мутра побеснява и изгубва контрол казва "А, искаш да се запалиш ли? Ей сега ще те запаля аз тебе!" . Грабва запалката, пали и я хвърля по Пламен.
  Може би точно този сценарий ви се струва фантастичен? Добре тогава, нека покажат записите да видим какво е станало. Щото аз на прокурори, следователи и други органи от ТИМ-ландия не вярвам.

 22. 22 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бог да прости, Пламен!
  Въобще не ми прилича на човек, който би се самозапалил.
  Трябва истината да излезе наяве, а не да се потулва и да остават съмнения.
  Каквато и да е тя!

  Любов и светлина!
 23. 23 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И освен това, докато близките на Пламен не излязат и не кажат противното, защото са видели записите, аз изобщо не изключвам следния сценарий:
  1. Рано сутрин се обаждат от общината на Киро кмета да му кажат, че Пламен протестира пред общината и се е залял с бензин.
  2. Киро се обажда на...кого...полицията е твърде официална, значи на СОТ-а на ТИМ.
  3. Спира пред общината кола без табели, от нея изскачат две психирани мутри от най-долния ешалон на ТИМ.
  4. Мутрите се опитват да заплашват Пламен да се махне от общината. Той ги им казва, че изобщо не го е страх от тях, че са комплексирани нещастници.
  5. Едната мутра побеснява и изгубва контрол казва "А, искаш да се запалиш ли? Ей сега ще те запаля аз тебе!" . Грабва запалката, пали и я хвърля по Пламен.
  Може би точно този сценарий ви се струва фантастичен? Добре тогава, нека покажат записите да видим какво е станало. Щото аз на прокурори, следователи и други органи от ТИМ-ландия не вярвам.

 24. 24 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 627 Разстроено

  До коментар [#11] от "ТНТ":

  Работата е ясна. Искат да скрият фактите, че общинарка е прибрала и скрила плаката на Пламен и бавната реакция на охраната да попречи на самозапалването на Пламен. Няма за какво друго човек да носи 2 бутилки течност и да твърди, че ще се самозапали, освен точно с такава цял.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 25. 25 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Време е малко да се поспрем. След като се изговори всичката жлъч за това как са го довели момчето до саможертва и след като му изградихме "паметник неръкотворен", сега трябва и да изслушаме и изчетем и всичката жлъч за това как е бил убит и как прикриват следите. Не е ли време за малко да изчакаме и следствието да се произнесе. Що за журналистика е това? Мятаме се насам-натам и хвърляме чоп.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 26. 26 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ето фактологията от разледването, която навява на мисълта, че Пламен най-вероятно е щракнал запалка, за да докаже сериозността на намеренията си, без да си дава сметка, че колкото и далеч да е ръката му, може да пламне :

  "Горанов е носил раница на гърба си, в която е имало две туби от 11 и от 5 литра със запалителна течност. Върху себе си е излял съдържанието на по-малката, когато е бил забелязан от общински полицай. Той се е опитал да го спре, но Пламен е извикал „Назад, ще се запаля”. Служителят отишъл да повика свой колега, но когато са се върнали, Горанов вече е горял. Двамата се опитали да потушат огъня с пожарогасител. На мястото е имало още един очевидец."

 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  А сега де! Записите са материали по делото. Ама не са доказателствен материал. Замотаването е налично!

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#7] от "Trollfest":

  Че кой и с какво пречи на разследващите органи? Просто обществото има право на информация. А информацията от камерите пред кметството трябва да е обществено достъпна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#21] от "msk990":

  Трябва да внимаваш като пишеш такива неща защото във форума има хора готови да повярват всичко. Гледам и одобрението на поста ти. Готови сме да приемем за истина това което ни се иска да е истината. Току виж утре по автобусите във Варна се разнесла мълва за историята ти като за действителна.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 30. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#18] от "selectionneur":

  Аз не се съмнявам, че някой му е въздействал.
  Съмнението ми е, че някой виждайки начина по който се кани да протестира, просто му е драснал клечката. Познавайки действията на ТИМ и тимаджии напълно допускам такава възможност.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#29] от "emil":

  Прав си. Но затова няма да е виновен автора-сценарист, когото цитираш, а тези, които отказват достъп до информация.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на varnavvj
  varnavvj
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Каква секретност..? Кви 5 лева....?
  Мисля, че това е пореден опит да бъдат извлечени дивиденти от смъртта на Пламен Горанов. Как не ви е срам? Гаврите се с паметта му. Само не забравяйте - всичко се връща...

 33. 33 Профил на iva_a
  iva_a
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Познавах лично Пламен от следването ни в Свищов. И той, като мен беше в специалност МИО, но в група с английски. Първо беше изкарал казармата, и след това кандидатства в университета, където беше приет. От времето прекарано с него и студентската компания в университета и извън него всички носим хубави и топли спомени, и като слушам сега каква пропаганда се носи за него във всички медии, ми се повръща. Той си беше кореняк варналия,студент с добри оценки, страхотен приятел (един от малкото на които може да се разчита), не е луд и никога не е бил.
  И в никакъв случай не би се запалил, не и сам себе си. Затова съм склонна да вярвам на слуховете, че по-скоро е запален, и точно за това бих искала тези записи да станат обществено достояние (разбира се със съгласието на близките му, след като те са ги прегледали предварително). Иска ми се да има разследване и то да бъде пример за обществена прозрачност.
  И най-много от всичко ми се иска медиите, хората и най-вече отговорните лица да започнат най-после да се държат честно и да проявят здравият човешки разум, който ни е даден на всички!

 34. 34 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#29] от "emil":
  Ама защо аз да внимавам? Докато не изнесат записа на камерите, всяка версия е толкова добра колкото всяка друга--като се има пред вид, че единият от двамата така наречените очевидци е откраднал плаката на Пламен, едва ли може да им се вярва. След като има камери, ами да се види какво е станало. И не че аз искам да го гледам горкото момче как гори, но мисля, че близките му няма да намерят покой докато не видят с очите си какво е станало. Това е тяхно право и никоя институция не трябва да им го отнема.

 35. 35 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Още една жертва на финансовата дисциплина. Гарантирано от ГОРб!

  40-годишен мъж от силистренското село Ситово се е самозапалил тази сутрин на стадиона в селото, предаде БНР.
  Мъжът е безработен, с 1 дете. Самозапалил се е, след като се е полял с бензин. Приет е в силистренската болница с 90% изгаряния.
  По информация на директора на болницата д-р Даниела Костадинова при приемането в болница мъжът е бил контактен. Пред лекарите е разказал, че е посегнал на живота си от отчаяние. Повтарял е "Писна ми, няма хляб, вече не се издържа."

 36. 36 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "ispor":
  на мен ми се е случвало да ме оберат във Варна и от първо РПУ да ми заявят, че е неделя и не работят...

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 37. 37 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#21] от "msk990": В тази държава все пак има закони които трябва да се спазват.
  Когато има следствие веществените доказателства не се пазят и огласяват докато не завърши следтвието.
  Ето тука законите се застъпват и си противоречат.


  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 38. 38 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#33] от "iva_a": кореняк варналия а имал две кватрири в Добрич и една във Варна.
  Явно не е страдал от липса на пари.
  Това са пак слухове като тези че, са го запалили.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 39. 39 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Та по случая :
  Запознайте се с воеводите на варненските протести:

  Още в самото си начало протестите във Варна бяха предвождани от бившия футболист и кандидат за кмет на последните местни избори Иван Петров. Той дирижираше шествията и маршрута им, заобиколен от футболни фенове. Начело на протестите непрекъснато беше и Петя Хараланова, която заедно с Иларион Ананиев организираше демонстрациите. Постепенно, с течение на времето, се оформиха няколко групи от протестиращи, които дори дадоха имена на формациите си.

  Отвореният обществен съвет на протестиращите във Варна с лидер Кънчо Бонев, след оттеглянето на кмета, се обяви за незабавната оставка на общинските съветници, директори на общински дирекции, областния управител и дори на окръжния прокурор. Сподвижник на Бонев е Виктория Енева, която се изявява и като говорител на групата. От броени дни общественият съвет има и блог. В публикация там пише: „Ние сме твърдо за оставките на общинските съветници - без компромиси, областната управа и прокуратурата. Дистанцираме се от всички, които са за оставането на тези структури. Те трябва да си подадат оставките и да работят под контрола на народа до новите избори. БЪЛГАРИЯ НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СЪЩАТА!!! За да постигнем тези цели, трябва да сме силни и единни, да продължаваме да откриваме провокатори и хора с користни цели в нашите редици и да ги дискредитираме. Ние всеки ден ще бъдем на протестите, а ВИЕ??? Колкото сме повече, толкова сме по-силни и ще постигнем повече. Протестите са всеки делничен ден от 18,00 часа, а събота и неделя от 11,00 часа пред общината. Промяната зависи не от отделни хора, а от всеки един от нас. НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ЛЪЖЛИВИТЕ МЕДИИ, Ако Искате да Чуете Истината, Попитайте ни .....Ние сме там”. Обръщението е публикувано от Георги Вълчев.

  Въпреки призива за единство, от Отворения обществен съвет се дистанцират от други протестиращи, обединени в групата "Варна за варненци", известна още като „Групата на дакела” и водена от Ивайло Василев. Според Кънчо Бонев тя е продукт на користни цели, една от които е запазване на статуквото във Варна, тъй като настоява Общинският съвет да продължи да функционира. В групата "Варна за варненци" са още Христо Димитров, Мая Тонева и Мартин Аргиров. Неин член е и Красимир Жейнов - зам.-председател на „Федерация на свободните граждани”. Той пък поиска намаление от 10 % до 20% на така наречените тротоарни такси за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение. От „Варна за варненци“ твърдят, че имат над 500 последователи.

  След смъртта на Пламен Горанов, който почина след като се самозапали пред общината на 20-ти февруари, се роди и Националното движение "Грамада". Негови инициатори са част от протестиращите, които се разграничиха от Отворения обществен съвет и присвоиха името на иначе прекрасната инициатива да се трупат камъни на мястото, където се самозапали Пламен Горанов. Сред учредителите на "Грамада" са екоактивистката арх. Калина Павлова - бивш кандидат за кмет на партия "Зелените", гласовитата поетеса Маргарита Атанасова, която често взема думата с мегафона, както и операторът Теодор Николов. Запис от камерата му предизвика скандал миналата седмица, тъй като на него се чува как Николов подсказва на Пламен Горанов да вика срещу ТИМ.

  Заседанията си движение "Грамада" и Отворения обществен съвет провеждат на едно и също място - в Младежкия дом. Двете групи обаче се събират в различни зали.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 40. 40 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#37] от "Trollfest":
  Аааа, така ли било? А как тогава се разпространи видеозапис с атентатора в Бургас доста преди да е приключило следствието? А за Пламен следствието се точи вече месец. Колко още? Година? Две? Три?

 41. 41 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#40] от "msk990": за Бургас този който го разпространи си понесе последствията.
  А и мисля че, знаеш колко са бързи тези процедури в България.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 42. 42 Профил на varnavvj
  varnavvj
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ужасявам се, колко умело бива използвана една трагедия за да могат определени групи да си спретнат политическа партия. Тези хора трябва да бъдат изхвърлени от протестите!!!

 43. 43 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "msk990":

  Според мен никой не го е запалил. Пламен е бил контактен докато е горял и явно и в линейката (за мой огромен ужас, милият кой знае колко мъки е изпитвал). Ако наистина някой го е запалил, щеше да каже, а не да вика "Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия" и да казва, че не е искал да се убива.

  Според мен е искал да протестира, да отвори очите на хората чрез тази постъпка. Може би се е надявал, служителите да го изгасят по-бързо (затова тук е важно да се види, дали наистина те са реагирали и са се опитали да го изгасят). Може да не е подценил количеството на бензина и т.н. Затова е задължително да се видят тези записи! Да се знае какво се е объркало.

 44. 44 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#43] от "greenenergy":

  Каквото и да е, историята има много неизвестни, а криенето на видео записите не подобряват ситуацията..

  Fail with honour then succeed by fraud
 45. 45 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "issun-bōshi":

  Напълно съм съгласна.
  Из интернет върви новината, че прокуратурата искала да изтрие записите, щото били минали 30 дни. Това въобще възможно ли е?

 46. 46 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Бащата на Пламен Горанов не е знаел къде живее синът му през последните 4 години, въпреки че двамата са били регистрирани по настоящ и постоянен адрес на едно също място. 36-годишният мъж, който се самозапали във Варна, обикновено отсядал в квартири на свои приятели.

  В близост до една от тях е бил открит и автомобилът, който Пламен е ползвал преди смъртта си. Колата не е била на негово име, а във фаталната сутрин на 20 февруари Горанов е отишъл пеша до сградата на местната община. Това стана ясно от думите на шефа на варненската полиция комисар Тодор Иванов, който отказа да навлиза в повече подробности, тъй като изнасяното на подробности от разследването било от компетенцията на прокуратурата.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 47. 47 Профил на shamandurcho
  shamandurcho
  Рейтинг: 236 Неутрално

  При такъв обществен интерес,ако се опитваш да шикалкавиш и размотаваш,а не показваш записите,то със сигурност значи има нещо мръсно!!!Никой е може да ме убеди в обратното!!!Ако всичко беше наред не виждам защо и какво има да се засекретява-просто се показват записите и народа се успокоява...

  100% гнила работа,но тукашните ченгета открай време са такива-гнида до гнида!Има свестни и честни полицаи,но са малцинство и не виреят по ниските етажи,а да не говорим за високите етажи на МВР.Здрава метла трябва във варненската полиция!!!

  Така и така стана дума за комисар Тодор Иванов,някой знае ли с какво наказаха полицая,който бездействаше,докато пред него пребиха момчето-фотограф на един от протестите?!?

  Интересно ми е как са го формулирали-дали е мъмрене или порицание?!?
  Или се е разминал само с предпоследно предупреждение за мъмрене или порицание?!?

 48. 48 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#9] от "selectionneur": а може ли да има такъв сценарий :
  Залял се с бензин за да чака до 17 часа както пише на плаката ,
  Сега не знам дали е бил пушач , и да е искал да си запали цигара...

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 49. 49 Профил на zamalko
  zamalko
  Рейтинг: 120 Разстроено

  .."нямам вяра в т.нар. народ" - казват някои гоуеми "специалисти".. Не съм съгласен, защото народът е мъдър и рано или късно ще намери решение на проблемите си. за мен по-важното е другото - когато се спомене изразът "23 години". Това е невярно твърдение. Вярното е, че за сегашната масовост на суицидна депресия е виновно единствено правителството на ГЕРБ. С право бих оприличил Бойко Борисов на Василий Българоубиец, защото логиката ни насочва именно към неумелите действия на един кабинет, с един финансов министър, неглижиращ проблемите на обикновения човек, отнел най-важното у човека - надеждата! Предупреждавам всички, влизащи в онези 20% готови наново да гласуват за ГЕРБ, че ще носят вина за бъдещите самоубийства на мизерствуващи българи! Вчера в Ситово 41 годишен купи с последните 4 лева на приятелката си бутилка бензин и си драсна клечката..В "потребителската кошница" на Комарницки ясно се вижда, че са останали единствено бутилката бензин и кибрит! Само за последните 2/два/ месеца в България са се самоубили 150 души по официални данни! Какво по голямо доказателство за вина искате? Ерата на гангстерите беше белязана с почерняне на българските семейства, с отнемане живота на невинни дечица и за това е виновен единствено отвратителният подход на Бойко Борисов и кликата му. Никога повече бандити във властта!!

 50. 50 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#45] от "greenenergy":

  Да, напълно възможно е... в недемократични и тоталитарни държави.

  Fail with honour then succeed by fraud
 51. 51 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#47] от "shamandurcho": ами представител на следствието излезе и каза че, записите се дават само на роднини ако поискат. Роднините му не са ги поискали ( не че, той е имал добри взаимоотношения с тях )
  А заради такива като Вас и медиите които го възхвалявате явлението започна да става масово.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 52. 52 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "msk990":

  Единственият близък е неговия баща! Като приключи следствието - може да види записа но едва ли ще му се гледа!

  ATX
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK