Етичната комисия към ВСС смята Пеевски за способен да работи като следовател

Ясен Тодоров

© Надежда Чипева, Капитал

Ясен ТодоровДелян Пеевски е способен да работи като следовател, въпреки че близо осем години не е бил част от съдебната система. Това смята председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров. Пред БНТ той заяви, че не е наясно с професионалните намерения на колегата му, но сигурно е подготвен.


Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски беше възстановен миналата седмица като следовател към столичното следствие без дебат. По думите на Тодоров съветът е бил длъжен да върне Пеевски, щом мандатът му като депутат е бил изтекъл. "Капитал" писа, че през 2007 г., когато бившият депутат от ДПС отново се връща в следствието, негов шеф за кратко е именно Тодоров.


В понеделник "Дневник" научи, че Пеевски е излязъл в неплатен отпуск малко след като беше възстановен. Магистрати коментираха пред "Дневник", че оттук нататък, Висшият съдебен съвет има много механизми, през които може да инициира проверка на следователя Пеевски. На първо място трябва да се проследи дали той ще излезе от трите дружества, в чието управление участва (Съюзът на вестникарите и разпространителите на печатни издания, Български медиен съюз, Спортен клуб "Левски"). По закон магистратите, какъвто от четвъртък отново е Пеевски, нямат право да участват в управлението на сдружения.
Няма да има проверка на новия шеф на столичното следствие


Петьо Петров - Петьо еврото

© Красимир Юскеселиев

Петьо Петров - Петьо еврото


Тодоров коментира още, че въпреки наличието на медийни публикации, свързани с новозначения шеф на столичното следствие - Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, съветът няма да се самосезира по тях. Комисията, оглавявана от Тодоров, е обсъдила тази възможност в понеделник, но поради изтичане на давностните срокове дисциплинарно производство няма да бъде образувано.


Петров беше назначен със заповед на градския прокурор Николай Кокинов в началото на март. В нея нямаше мотиви и той не оповести публично решението си. Не присъства и на отчета на Софийска градска прокуратура (СГП).


"Чел съм много неща, но ще ви кажа ясно. Няма да упражня или да допусна вариант, при който да предопределя кадрови решения. Аз нося отговорност за своите кадрови решения. Всеки трябва да си поеме своята отговорност", заяви главният прокурор Сотир Цацаров, помолен да коментира назначението.


Петров водеше разследването за пране на пари срещу издателите на "Труд" и "24 часа", което беше прекратено поради недоказаност в началото на март. Освен това Петров беше основен свидетел срещу бившия шеф на Софийската районна прокуратура Славчо Кържев (който получи окончателно едногодишна условна присъда по обвинение за оказване на натиск над подчинен), както и по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров (оправдани на първа инстанция).


ЕК ще е приятно изненадана


По повод пристигането на мисия на Европейската комисия (ЕК) днес Тодоров заяви, че представителите й ще бъдат приятно изненадани от това, което върши новият състав на съдебния съвет. Именно ВСС, който в последния мониторингов доклад на ЕК от юли беше силно критикуван, ще е едно от първите места, които ще посети делегацията.


Според Тодоров начинът на работа коренно се е променил, независимо че има "ожесточена съпротива". Като пример за последното Тодоров посочи промяната на начина на атестиране и оценяване на магистратите. "В момента, в който новият ВСС тръгна да премахва многото добри оценки и да оценява по-обективно, съпротивата е жестока – обжалване, възражения. Статуквото трудно се променя", смята още Тодоров.


По повод ниското обществено доверие в съдебната система шефът на Етичната комисия призна, че ВСС търпи много критики за работата си, но "съдебната власт не може да бъде откъсната от проблемите в държавата". "Държавата се крепи на три власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. В момента се намираме в криза – няма законодателна власт, изпълнителната е временна, единствената легитимна и действаща е съдебната власт. Моят призив е нека всеки защитава своите права, да изказва исканията си, но да защитава и държавността. И когато нещо се критикува, нека има и алтернатива", каза още Тодоров.


ВСС не е съд


Съдия Румяна Ченалова

© Надежда Чипева, Капитал

Съдия Румяна Ченалова

Във връзка с воденото разследване в Македения срещу съдията от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова, която наблюдава делото срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, Тодоров заяви, че съветът трябва да изчака отговор от Македония дали Ченалова ще бъде привлечена като обвиняем.


Миналата седмица в. "Капитал" съобщи, че срещу съдията от две години в Македония се води разследване за това, че през януари  2004 г., когато е била адвокат, се е възползвала от своите правомощия и е признала от името на дружеството "Македония табак 2000 експорт-импорт" дългове към две компании – швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited, за близо 2.5 млн. долара, без реално да е имало подобни задължения. В момента Ченалова правораздава в търговското отделение на СГС.


По думите на Тодоров ВСС не може да  изземе функциите на съда и да предприеме крайни мерки срещу  Ченалова. Председателят на комисията не коментира хипотезата в етичния кодекс на магистратите, според която дори наличието на съмнение е достатъчно, за да се приеме, че е налице уронване престижа на съдебната власт.


ВСС изчаква главния прокурор Сотир Цацаров да получи актуална информация за намеренията на прокуратурата в Македония. В. "Капитал" разкри още, че в края на 2004 г. македонските медии съобщават, че властите са започнали разследване във връзка с източването на близо 8 милиона евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак". Според публикациите управителят на фирмите "Интернационал 7"и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност осем милиона евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".


Според документите от разследването срещу Румяна Бечева-Ченалова тя е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.


Другата фирма – кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг "Тивамекс", чийто изпълнителен директор е Тинко Василев – бивш изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора – БТ".  В края на 90-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз инижнеринг" (която се занимава фуражи). При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на "Хранссервиз инженеринг", които са били взимани от съда от адвокат Бечева-Ченалова.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Манифестация на организираната престъпност. А народа продължава да се самозапалва.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Съдебната система е ЧУМАТА която коси България. Има ли някой, който да не е наясно с това ???

 3. 3 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Срещу тия трябва да се протестира.
  Тия трябва да се изметат.

 4. 4 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 636 Неутрално
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5518 Неутрално

  тази система има нужда от основен ремонт ! Спешно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 740 Неутрално

  правете сметка колко е етична тази комисия. най-скандалното е, че докато народът се бунтува, му се замазват очите с безумно подадена оставка (=бягане от отговорност), докато на второ ниво схемите вървят с още по-голяма сила.

 7. 7 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Цитат: "Делян Пеевски е способен да работи като следовател, въпреки че близо осем години не е бил част от съдебната система....... Пред БНТ той заяви, че не е наясно с професионалните намерения на колегата му, но сигурно е подготвен."
  Първият абзац казва много за случващото се в съдебната система

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 8. 8 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "ЕК ще е приятно изненадана"
  Това някакъв черен хумор ли е?
  Тия са тотали аут ъф спейс.Или са мръднали, или са нагли до видиотяване. Много скоро ще им пламне чергата на Евраци, Пеевски, Ченалови,Крънчеви и прочее тиня затлачена с десетилетия.
  Пазете се от гнева на търпеливите.

  На 12 май с 27 номер
 9. 9 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 531 Неутрално

  бе вие добре ли сте веееееее?!!!!!!

  каква е тази свинска държава?????
  май ще се махме всички нормално, да си грухтят тук сами!

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1353 Разстроено

  "Председателят на комисията не коментира хипотезата в етичния кодекс на магистратите, според която дори наличието на съмнение е достатъчно, за да се приеме, че е налице уронване престижа на съдебната власт."

  Е те тука е заровено кучето на българското КРИВОсъдие...Няма съмнения,всичко по-горе си е баш загробване престижа на всякаква власт.

 11. 11 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Мисля, че съдебната система се нуждае не от осн. ремонт, а от изцяло нов строеж. Съществуването на въпр. Етична комисия към ВСС е безсмислено при подобно цинично отношение към знакови фигури. Да, според КТ след изтичане мандата при изборна длъжност, лицето се връща на предишната позиция. Когато, обаче, това лице с вид на друга част от тялото е Делян Пеевски, трябва да има много проверки, преди да бъде възстановен!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 12. 12 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]Манифестация на организираната престъпност. А народа продължава да се самозапалва. [/quote]
  Това изглежда като статия за организираната престъпност, а не статия за съдебната власт и прокуратурата.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1215 Разстроено

  Етична комисия?!?!
  Пеевски-способен следовател?!?!
  Съдебна система?!?!
  България-държава от ЕС?!?!

 14. 14 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Къде са сега протестиращите с "глобалните" искания, дето щяха да променят системата, конституцията, правила, да правят Велико събрание ??? ... Ето ви конкретен повод за конкретно искане - протест срущу назначаването на Пеевски. Истинската промяна, започва с малки, но конкретни стъпки.
  ...Или от прескачане по телевизиите нямат време за такива дреболии ???

 15. 15 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  А излезнахте да протестирате срещу тия, а Цецо ви е обявил за платени провокатори, червени анархисти, тежък криминален контингент, наркозависими и лумпени. Затова седете си по панелките, радвайте се на този способен следовател и че няма да ви дигат тока за известно време и много внимавайте, да не ви яхне някой!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 16. 16 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 484 Неутрално

  хем красив, хем компетентен

 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Нещо започва да се размирисва . Не да ухае - да се размирисва !
  Дали Цацаров ще се окаже пудел на къса верижка ? За човек като него не е важно колко е чел - важно е какво е научил..

 18. 18 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1151 Весело

  Оооо спор да няма.Много приятно ще е изненадана ЕК.Разследвана за измами - съдийка , собственик на медии и олигарх - следовател , а Петъо Еврото - шеф на столичното следствие.Даже смятам , че ще изпопадат от радост..Трябва да се предвидят линейки и място в Правителствена.Да не пак някоя исхемия..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 19. 19 Профил на Петър Христов
  Петър Христов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Голям (с ГÖЛЯМО "Г" резил !!!

  Nulla tenaci inviа est via.
 20. 20 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#13] от "dedo pepo":
  Ами виж колко хубаво се нареждат нещата, просто това което ни сервират, трябва да се обръща на 180º:
  НЕ-етична комисия
  НЕ-способен следовател
  НЕ-съдебна система
  НЕ-държава
  НЕ-битов инцидент...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 21. 21 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Без промени в тази институция, ще сме обречени на мизерия винаги.

  magazinitisia
 22. 22 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Мдааа,"елита" на Абсурдистан! Да плачеш ли, да се смееш ли? Есички в тази история / не само хубавците от фотосите / реваааат за ЗАТВОР!
  Край, това беше! Оттук натам наглостта ще клони към плюс безкрайност защото престъпниците коват законите в нашето бледо подобие на некадърна имитация на "държавност" ,те си ги и интерпретират. Вече легален начин да бъде изритана тази пасмина не съществува...ако нещо ви хрумва - осветлете ме

 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Значи за шофьори се изисква на всеки 5 ПЕТ ГОДИНИ който не е упражнявал професията да изкара наново курс а за следователи не .
  ==============
  Курс на всеки 5 години
  С наредбата се въвежда периодично обучение за професионалните шофьори на всеки пет години, като водачите трябва да преминат курс за периодично обучение преди изтичане на срока на валидност на картата за квалификация на водача. Тези, които по една или друга причина не са упражнявали професията си известно време, също ще трябва да преминават през периодично обучение, преди отново да заработят.

  http://otgovori.info/zadalzhitelno-perioditchno-obutchenie-za-profesionalnite-shofyori/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 24 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 374 Гневно

  Мястото на протеста трябва да е съдебната палата !!!

  Be smart, don't be a retard!
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3991 Весело

  Като гледам снимката на Ясен Тодоров, от изражението на лицето му се вижда колко е убеден, че Пеевски е "способен" да работи като следовател!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Тотална неадекватност примесена с фрапиращ цинизъм и безочлива наглост. Така в едно изречение може да се опише съдебната система у нас.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 27. 27 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 807 Разстроено

  Е сега този български Уайят Ърп като подгони мафията и корупцията по високите етажи на властта - стой та гледай. Треперете мафиоти, корумпирани политици и други тъмни личности - Делян Пеевски ще ви покаже къде зимуват раците

 28. 28 Профил на nightowl
  nightowl
  Рейтинг: 374 Гневно

  Тия всичките -до стената! Ваше слово, товарищ Маузер!- това май беше Маяковски...

 29. 29 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Докато се избират на квотен принцип - така ще е.

 30. 30 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Нормално.. Все пак етичната комислия не разполага с грам етика в себе си ... За сегашните управленци на съдебната ни система етика има само в парите и приятелите..

 31. 31 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Н. Чипева е велик фотограф. Вижте как е хванала председаятеля на етичната комисия - Ясен Петров. Толкова изразителна снимка - по-тъп не може да бъде! Браво!

  The best way out is always through Robert Frost
 32. 32 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#31] от "Realistka":

  Абе, не знам кой е по-тъп - той или ние, че го търпим.

 33. 33 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тези всичките са за затвора.Сигурен съм,че ако нямахме такава перверзна съдебна система щяхме отдавна да сме нормална държава.Тази съдебна система разсипа държавността и опорочи нормалността .

 34. 34 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 926 Весело

  К'во му е на човека бре? Има ли два крака - има , носи ли костюм- да, има ли уста - има , бил ли е представител на народа - бил е, неговата майка, оправи ли тотото -да ...

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  До коментар [#34] от "Петър Иванов":
  Ти пък от какъв зор си се насъскал да ги защитаваш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Станимир Куртев
  Станимир Куртев
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Делян Пеевски е на 32години. На 25г е следовател в Софийска следствена служба и работи като такъв ЦЕЛИ 5 /ПЕТ/ месеца!!!Наглото недоразумение от снимката и етичната комисия искат да ни убедят, че Шопарът-син бил "способен да работи като следовател, въпреки че близо осем години не е бил част от съдебната система"?!?!?!Единствено възпитанието не ми позволява да изразя откровено мнението си за тия субекти!

 37. 37 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#2] от "442":
  Какво мазило предлагаш срещу такава "чума" ?...

 38. 38 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Етичната комисия към ВСС смята Пеевски за способен да работи като следовател"
  Нямам думи от възмущение.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 39. 39 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#32] от "Булаир":

  За съжабение ти си прав!Нашето търпение е нещо с което не трябва да се хвалим. то е ужасно.

  The best way out is always through Robert Frost
 40. 40 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "... да се проследи дали той ще излезе от трите дружества ..."
  "... По закон магистратите, какъвто от четвъртък отново е Пеевски, нямат право да участват в управлението на сдружения. ..."
  то нарушение е значи вече факт ... хем магистрат хем в управлението
  какво чакаме?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 619 Гневно

  Не само няма да ни пуснат в Шенген, ами сме и за изгонване от ЕС. С такова правосъдие и за Африкански съюз не ставаме.
  Мафията си има държава.

 43. 43 Профил на Петър Христов
  Петър Христов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#37] от "dimko":

  АК 47 - ефикасно и бързо помага !!!

  Nulla tenaci inviа est via.
 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Нагло... Защо г-жа Петя Владимирова не се занимава с това?

 45. 45 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Мила родна картинка...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 46. 46 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Ясен Тодоров отдавна е ясен. Само не знам как има още наглостта да се изявява като шеф на етична комисия. видяхме го колко е етичен, видяхме го кой му дърпа конците... един бивш милиционер си остава мильо до последно. Отдавна си ни ясен, Ясене....

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 47. 47 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ,, единствената легитимна и действаща е съдебната власт. Моят призив е нека всеки защитава своите права, да изказва исканията си, но да защитава и държавността. И когато нещо се критикува, нека има и алтернатива"

  Алтернативата е този и подобните на него неграмотни лумпени да се омитат!
  Не виждам и юридически аргументи в подкрепа на твърдението, че съдебната власт е ''единствената легитимна" , а примерно служебното правителство да не е легитимно. Нещо повече, по отношение на процедурата и съдебната власт и изпълнителната, в момента, са еднакво легитимни - назначени са съгласно изискванията на закона, по отношение , обаче, на фактическата легитимност или на това колко процента от обществото приемат съдебната система или администрираната от ВСС власт то всички социологически изследвания показват,ч е 78% от българите приемат съдебната система за неизлечимо корумпирана. Нито една от другите две власти - изпълнителна и законодателна не би могла да съществува с такъв процент на ,,доверие".

 48. 48 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#43] от "Петър Христов":
  Вероятно си прав, но не си струва сетне и да се самоубиваме. Внимателно, но и решително !!!...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK