До седмица министрите ще кажат какви резерви имат в бюджетите си

До седмица министрите ще кажат какви резерви имат в бюджетите си

© Надежда Чипева, КапиталВсички министри до седмица трябва да кажат с какви резерви разполагат в бюджетите си, които могат да се пренасочат за социални помощи. По този въпрос на първото заседание на служебното правителство в сряда е имало разгорещена дискусия, обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви Деяна Костадинова, вицепремиер и социален министър.


Тя съобщи още, че над 36 хиляди души, чиито доходи в момента леко надвишават лимита за получаване на енергийни помощи, ще бъдат еднократно подпомогнати. Това ще стане, като правителството разреши такива помощи да се получават и от хората, чиито доходи надхвърлят с до 10 лева определените граници. Засега няма точен разчет колко пари ще получат тези хора, но стремежът е да е колкото за другите – около 65 лв.


Очаква се, след като въпросът бъде обсъден от тристранния съвет на сътрудничество, парите да бъдат изплатени в началото на април. Заседанието на съвета е насрочено за 14 ч. в петък.
В дългосрочен план се предвижда да се увеличат коефициентите, по които се изчислява достъпът до енергийни помощи и до храна. Това ще стане с промени в съответната наредба, която регламентира отпускането на еднократни помощи, съобщи още Костадинова. По този начин може да бъдат подпомогнати и хората, които отглеждат деца с увреждания.


Извън предвиденото увеличение на пенсиите от 1 април друго в момента не се предвижда, съобщи още социалният министър. Тя все пак посочи, че ако се намерят достатъчно резерви, ще може да се мисли за еднократна помощ, но към този момент не се ангажира с това.


"Разполагаме с кратко време и ограничен ресурс", обобщи тя ситуацията, в която работи служебното правителство.


В отговор на въпрос за увеличението на минималната работна заплата Костадинова посочи, че проблемът е не толкова в нейния размер, а определянето му да бъде поставено на принципна основа. По думите й трябва да бъде изработен механизъм, по който се определя тази заплата. Синдикатите искат ново увеличение на минималното заплащане и това би имало ефект върху определени целеви групи, но все пак сме длъжни да чуем бизнеса, посочи вицепремиерът. Според нея увеличението на минималната работна заплата е сериозен механизъм за изваждане на част от сивата икономика на светло, защото много хора се осигуряват върху минимума, а това не е цялата им заплата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Да предложат и планове за оптимизиране на разходите и работата на подчинените им ведомства?!

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Осигурителните проценти?
  Необлагаем минимум?

 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  По принцип всеки министър има 8 процента резерв. Явно става въпрос за друго - отказ от нещо и пренасочване в социален аспект.

 4. 4 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Съкращенията на персонал в държавните структури е съпроводено с много големи еднократни разходи. Които биха потопили не едно министерство. Такива са законите - написани от чиновниците, за чиновниците. Единствено съкращават от капиталови разходи, което е голяма глупост. Ама никой не гледа няколко години напред, просто защото няма да е във властта тогава.

  Не може 90% от бюджета да отива за заплати. Ама България това е нормално.

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Ако намерят - добре. Макар че се съмнявам.
  Бюджетът на Дянков отново е една фантасмагория, особено в приходната част, та ще им създава главоболия.
  Все пак, едни до 50 милиона няма да бутнат държавата и прословутата и финансова стабилност, но ще дадат глътка въздух на най-слабите, а какво е едно общество си личи точно в отношението си към тях.

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  [quote#4:"mick"]90% от бюджета да отива за заплати. [/quote]

  В МВР процентите са 98!?

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Резерви няма, щото ги откраднаха.

 8. 8 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Весело

  Какви са тези напъни? Нали за 3,5 години Боко и Дянков с титанични усилия успяха да "оптимизират" всичко. Как може да се съмняват в грандиозните успехи на ГЕРБ и да търсят под вола теле? Телето, заедно с волът, вече са изядени.

 9. 9 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Пари ще се намерят днес. Но като започнем да плащаме загубените заради герберастите арбитражи ще ни се доплаче

 10. 10 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 574 Неутрално

  А за тия енергийни и други помощи - трябва наистина за бедни хора и без доходи да се дават. А не за богати "социално-слаби". Щото да имаш имущество за 30-50 хил. лева даже и да нямаш доходи.. не си социално-слаб. Поне в дадения момент.

  Не може бедни- нямащи нищо и заможни/с имущество за > 20-30-50 хил. лева/ да се редят на една и съща опашка за помощи.

 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  А нали преди няколко дни г-н премиера заяви, че няма да прави "ревизия"? Макар, че разбира се, такъв преглед е нужен нал-вече на централния бюджет.
  Или остава в сила другата оценка на г-н Райков дадена още малко преди това - "Вие сте един силен, а не силов МП"

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#10:"mick"]да имаш имущество за 30-50 хил[/quote]

  Времената са такива, че в повечето случаи това имущество нито можеш да го продадеш, нито да го дадеш под наем! Следователно от това имущество не можеш да вземеш нищо, въпреки неговата стойност....

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Буда и Цвъ Цвъ откраднаха каквото можаха

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#10] от "mick":

  Викаш, да продават там гарсионерката, па да излизат на свободен наем. Докато стигнат парите.
  После - около шахтите на топлофикация или в тях. Така и нуждата от помощ отпада, нали?
  А знаеш ли mick, че живота е странно нещо и голем гявол? Римляните изобразявали Фортуна като колело. Върти се, а къде ще те спре в даден момент, горе или долу, решава тя...
  Не случайно е на монетите на императорите богинята.
  Внимавайте с предложенията, че може се наложи да си ги консумирате сами.

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се възобнови работата на преработвателните предприятия за зеленчуци и плодове .Сега този пазар е монополизиран и продуктите са с високи цени за населението.Близкият изток плаче за български шипков мармалад, компот от череши , ябълки , имам байялдъ , български конфитюри от ягоди, малини, череши...Но няма кой да организира проекти за реализация , защото се пречи .Преченето е изключително български патент , особено пречене на сънародници.

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  никой не е виновен за простотиите сътворени от близо 70 г насам,Дянков не е виновен ,че всички комунисти са с пенсии от по 700 лв ,а обикновените хора с по 150 лв , те никога не са внасяли в системата на пенсионно осигуряване такива пари ,същото важи и за военни и милиционери ,пенсионирани на по 43 г ,дефицита който трупат те на системата е 280 млн месечно,крайно време е да имат право или на пенсия или на заплата ,но не и 2 те .Заплатите и обгрижване то на чиновниците също е пълен абсурд ,не може да има бонуси с 5 и 6 цифрени числа ,максимална стойност на заплата до 4 средни заплати и всичко останало се конфискува в полза на държавата ,крайно време е осветляване на всички фирми с офшорна регистрация ,облагането им със задължителен 15 % данък тук и да ходят където си искат, освен това задължителна регистрация на целия финансов резултат тук и задължение за инвестиции и плащане на данъците тук-особено за големите вериги магазини и и фабрики и и холдинги като лукоил ,ако не се отнема лиценза и си отива там откъдето е ,намаляване 3 но броя на чиновниците във всички агенции , министерства общини ,области ,кметства , университети до 5 в страната ,с реален резултат от дейността им и отнемане на всякакви придобивки като коли ,шофьори , офиси луксозни ,въвеждане на е правителство по естонски модел,това е спасението ,ако не ,след 5-6 години тук няма да е България ,а някаква друга територия с други хора .

 18. 18 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  И тези се гласят да раздават на калпак мизерни сумици...вместо най- напред да се помъчат да създадат що годе прилични условия за микро, малък и среден бизнес...Всички държави с ниска безработица се крепят на този род дейност. Просто си пропадаме в преизборно безвремие... ( Но часовникът цъка....)

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  До седмица ще кажат-истината,или...
  Сега е периода на даване на големи обещания...
  Следва условието-ако резултатите са добри...
  Следва установеното-средствата не достигат...
  При издаване на мандата-хазната е пълна,отличници сме!

 20. 20 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 434 Весело

  Е*ати тъпите чиновници... Вие само бюджет ли можете да "разпределяте" бе дебили? Като Доган порции ще раздавате? Това ли ще правите? Чакате данъците и след като си "заделите" разпределяте останалото? Леле леле

 21. 21 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#18] от "elevation04":

  Така де... Ти по-добре си го казал.

 22. 22 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тея пари с подпомагането са грешка,то е лесно да се раздават и после пак няма.Всички са много заблудени ,ако имаше пари ББ да ги бе дал ,а не да има кръвно

 23. 23 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 488 Разстроено

  С 65 лв. еднократна помощ животът на хората така ще се промени, че някои няма да умрат този месец, а следващия. :Х

  Нямаме нужда от еднократна помощ, а от нормална държава! Това е подигравка, не може хора с над 30 г. трудов стаж да получават 130-150 лв. пенсия. Абе това не е живот тук. Кога тези в парламента ще прогледнат?

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 24. 24 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "elevation04":

  Еми да така е по лесно да раздават нали не са техни.

 25. 25 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#23] от "martosto":

  Когато всички в България започнат да се осигуряват на пълните суми който взимат тогава ще има пенсии ,здравоопазване училище.
  А до тогава едни ще имат ,а други не.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#3:"Доби Велков - цъфнал та завързал"]отказ от нещо и пренасочване в социален аспект.[/quote]
  Обгрижването на банковите сметки към съответните банки и насочването на средства към шуробаджанашките кръгове на герб и тройната коалиция също е вид социална комуникация с господарите !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#25] от "bta":
  Когато всички започнат да си плащат данъците, сметките, винетките също ще е различно. Ако с нашите удръжки не се издържат 1 млн. цигани сигурно ще има възможност да бъде намален процента, с който ни облагат. А честно казано не виждам много смисъл да внасям здравни - като отида на лекар пак си плащам. А отделен е въпросът колко се разболяваш. По-добре да си открия някаква сметка и месечно да си внасям някакви пари. Гарантирам, че след 30 г. ще имам повече събрани средства и ще си давам по-добра пенсия.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 28. 28 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#27] от "martosto":

  смисъл да внасям здравни - като отида на лекар пак си плащам.
  принципно е така ,но има хора болни от РАК,Епилепсия и др.който колкото и да внасяш ако ти се случи няма как да ти стигнт парите.

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#27:"martosto"]Когато всички започнат да си плащат данъците, сметките, винетките също ще е различно. Ако с нашите удръжки не се издържат 1 млн. цигани сигурно ще има възможност да бъде намален процента[/quote]
  Айде започна да говориш като Бойко Борисов !
  Когато всички концесионери ,банкери и чуждестранни търговски картели започнат да си плащат тогава 1 милион цигани може да си ги храним социално без да ни тежат !

  А сега "чуждестранните инвеститори" изнасят милиарди от злато,олово и цинк и т.н. а бедните трябва да плащат на по-бедните детските , пенсиите и здравето.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 434 Неутрално

  да действат, че от бездействието и краденето на герб стигнахме до тук да се чудим как да изкараме не месеца, а денят!

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Айдеее, пак медийни изпълнения!

  След една седмица?
  Че те нали вече са си от седмица в ресорите, 3/4 от тях и досега бяха в министерствата, макар и на малко по-долни нива и ... какво?
  Половин месец ще се чешат по репите?
  Че те си знаят наизуст хала и въпросът е само да изведат приоритети и да видят доколко могат да оптимизират и/или отложат някои пера за сметка на други.

  Протакане, протакане, дами и господа. Заради "съгласуване" и "балансиране" с определени "бенефициенти" на държавни поръчки.
  И чесане на мат'ряла зад ушенцето ...

 32. 32 Профил на ihaveu
  ihaveu
  Рейтинг: 427 Разстроено

  Това е някаква подигравка, имитиране на помощ или най-точно казано: Хвърляне на прах в очите на хората!!! Съжалявам за клишето. 36 000 души да получат по 2 340 000 лв.! Това ли ще бутне държавата, тази сумичка? Това ли обмисляте? Не Ви ли е срам?! Отвратен съм!

 33. 33 Профил на ihaveu
  ihaveu
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Това е някаква подигравка, имитиране на помощ или най-точно казано: Хвърляне на прах в очите на хората!!! Съжалявам за клишето. 36 000 души да получат по 65 лв. се равнява на 2 340 000 лв.! Това ли ще бутне държавата, тази сумичка? Това ли обмисляте? Не Ви ли е срам?! Отвратен съм!

 34. 34 Профил на ihaveu
  ihaveu
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Това е някаква подигравка, имитиране на помощ или най-точно казано: Хвърляне на прах в очите на хората!!! Съжалявам за клишето. 36 000 души да получат по 65 лв. се равнява на 2 340 000 лв.! Това ли ще бутне държавата, тази сумичка? Това ли обмисляте? Не Ви ли е срам?! Отвратен съм!

 35. 35 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "mick": Абсолютно точно казано.Не разбирам хората,които ти сложиха минуси.

 36. 36 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#35] от "molesan2":
  Те минусите се слагат за норматив, вероятно и не четат постовете. Какво да се прави. Учат ни да не мислим, а да мразим.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 37. 37 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 488 Гневно

  До коментар [#29] от "comandante":
  А кой позволи да има толкова "инвеститори", които да изнасят нашите богатства?

  И защо по дяволите трябва да ги храним тези? Здрави, прави, пък все някой да ги храни. Има много улици за метене, миене, прозорци за миене, градинки за чистене, цветя за садене. Работа може много бързо да им се намери, ама они са нагли и сакат да им се плащат премиерски заплати.
  И закон, с който да се отпускат само за едно или две деца помощи! От там нататък да му мислят как ще ги хранят!

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#37:"martosto"]А кой позволи да има толкова "инвеститори", които да изнасят нашите богатства? [/quote]
  Новия министър председател знае , като гражданин може да му зададеш въпроса и той е длъжен да ти отговори писмено или лице в лице!

  Човек не избира къде и кога да се роди ...същото важи и за смъртта освен ако не е решил да се самоубие.

  Циганите ако се отделят от родителите им и не са принуждавани да просят,проституират и крадат израстват като съвсем нормални деца и даже може да станат висшисти !

  Обидно да роптаеш ,че храним социално слабите а ,че в същото време концесионери,чуждестранни търговски картели и монополисти ни взимат всичко !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":

  Да, знам - днес имаш, утре може да нямаш, но и обратното е вярно, днес нямаш утре може да имаш. Обаче - утре и тухла може да падне на главата ти и тогава язък за гарсониерата, язък, че си се стискал.

  Тук става дума за друго - социално слаб, значи че си наистина не може сам да се справяш с живота. Обаче да имаш даже гарсониера да е, но да е оценена на 20-30-50 хил. .. ами ти си направо богат. Какво да кажат тия дето нямат и нищо? Та с тези пари ти си цар поне за 10 години. А ако ги управляваш умно може и да ги увеличиш. Ама не, държавата трябва да ти плаща .. и какво се получава - работещи бедни, тия дето нямат и толкова, ще ти плащат с техните данъци, ти да си запазиш скъпата гарсониерка и нищо да не правиш.

  Ако състоянието ти е временно, ами недей продава, вземи кредит. Но не увисвай на шията на държавата.

  Ако пък не е временно, това значи, че не може да си поддържаш имота.. и заради теб и съседите ще страдат. Щото когато покрива протече кой мислите ще плаща?


 40. 40 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Тази госпожа, като че ли не иска да бръкне в кошера! Формулата за остойностяване на труда е необходима и то спешно! Но, докато се споразумеят за нея, трябва да се гарантира спешният ръст в доходите на заетите в частния сектор! Спешно! Дали тя усеща тази спешност и как? Трябва да се стимулира този сектор да открива нови работни места, да разработва проекти, които да получават финансиране по различните програми... Бедността е толкова широко обхватна, че тия мерки, макар и добри, не са достатъчни! Не случайно е вице премиер! Нека седне с колегите си и да изработят общи схеми, стимулиращи дейности, генерериращи брутен продукт и по-високи заплати! Само така ще се повишат приходите и за хазната и ще имат по-големи възможности за обслужване нуждите на народа и на икономиката! Сигурна съм, че тя ги знае тия неща, но няма кураж да предприеме действия в тази посока! Май трябва да я " поощрим"!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK