Райков ще иска индустриалците да проявят солидарност

Служебният премиер Марин Райков се срещна с лидера на ДСБ Иван Костов и Мартин Димитров от "Единство"

© Юлия Лазарова

Служебният премиер Марин Райков се срещна с лидера на ДСБ Иван Костов и Мартин Димитров от "Единство"Премиерът Марин Райков поиска среща с индустриалците в страната по темата за бедността. Предложението му дойде след срещата с лидера на ДСБ Иван Костов и Мартин Димитров от "Единство", които бяха съпредседатели на парламентарната група на "Синята коалиция".


Бедността е била една от обсъдените теми на срещата и затова премиерът реши, че е "крайно време и в нашето общество да се обърнем към една европейска ценност - солидарността".


"Бих искал от българските индустриалци, които наричаме национален капитал, да помислят как да изразят своята солидарност и да се легитимират като социален партньор", добави Райков. По думите му има много форми и той е готов да ги обсъди с представители на предприемачите, защото "всички имаме нужда заедно да си подадем ръка". Според него след 23 години е време солидарността да се превърне в принцип и у нас, както е във всяка европейска демокрация.
Иван Костов каза след срещата, че по въпроса за бедността и антимонополната политика са предложили конкретни мерки на премиера. За ограничаването на проблема с които да се ограничи бедността, която води хората до самозапалване и да се обърне внимание на проблемите с монополите. За пример посочи пазара на лекарства.


Мартин Димитров заяви, че трябва да се объ,не внимание на малкия и среден бизнес. Той заяви неудовлетворение от позицията на Комисията за защита на конкуренцията, която вчера обяви, че "не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия".


"Ако питате трима души на улицата, ще ви ги посочат", каза Димитров и добави, че министрите трябва да изпращат постоянно сигнали, за да се реши проблемът. От повече от година десницата настоява за промени в съставите на регулаторните органи и днес Димитров посочи, че ако КЗК не си свърши работатаq членовете й незабавно трябва да бъдат отстранени.


Райков каза, че стои зад вчерашните си думи по адрес на антимонополното ведомство и че ще настоява комисиите да си вършат работата.


От десницата настояха с еврофондовете не само да се изпълняват проекти, а да се повишава и заетостта. Райков се съгласи и каза, че това е работата на вицепремиера, който пое и ресора за еврофондовете.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK