Президентът отново декларира, че е съставил служебния кабинет според конституцията

Президентът Росен Плевнелиев и служебният премиер Марин Райков

© Красимир Юскеселиев

Президентът Росен Плевнелиев и служебният премиер Марин РайковПрезидентът отново декларира, че е съставил служебното правителство в съответствие с конституцията и досегашната традиция при подобни ситуации в страната.


При назначаване на служебното правителство президентът се ръководи от функции, които следва то да изпълнява за краткия период на неговата времева компетентност. Назначените членове на служебното правителство са професионалисти, доказали своите възможности и с опит, натрупан на предишни техни длъжности.


Това се казва в позиция на президентската администрация, разпространена днес по повод изразени опасения за легитимността на решенията на служебния кабинет. Преди три дни държавният глава също разпространи становище, в което декларира законосъобразността на действията си.
Администрацията на президента припомня, че при действието на чл. 113 от конституцията през 1994 г. и 1997 г. са били сформирани служебни правителства, в които министрите са били в неплатен отпуск от предишните си работни места. Този компонент от правното им положение не е бил оспорван съдебно, следователно е налице установена традиция относно съставянето на служебни правителства, която не се отклонява от нормите на конституцията и работи в служба на основния закон.


Краткото време, през което действа служебното правителство, а и възможността за включването в него на доказани професионалисти, подкрепят досегашния опит за негови членове да се назначават утвърдени в своите области специалисти, смятат от екипа на президента. Затова освобождаването на доскорошните им длъжности би било прекомерно с оглед на времевата компетентност на служебното правителство. В допълнение действащото законодателство съдържа достатъчно гаранции, че членовете на служебното правителство ще осъществяват добросъвестно своите функции, смятат от президентската администрация.


Освен това заради спецификата на служебния кабинет президентът би трябвало да има достатъчна свобода в търсенето на най-подходящите хора за състава му, смятат от екипа на Плевнелиев. По този начин държавният глава би могъл да гарантира висока степен на ефективност на служебния кабинет, която той трябва да постигне в кратък и формално ограничен срок, се казва още в позицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 642 Неутрално

  направи от нищо - нещо тр му се признае

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  това е спор без смисъл ! няма време за съд - трябва да се работи а те точно това не правят и България буксува !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Нарушение има в структурата на Министерския съвет.Тя не може да бъде променяна.От компетентността на Народното събрание е да я одобрява.Навлязал е в територията на законодателната власт.Службният кабинет трябваше да бъде с двама вицепремиери и същият брой министерства на предишното правителство.Това е одобрено от Народното събрание.Не е голям проблем,но който няма какво да прави,като Волен Сидеров,може и стова да се занимава.

 4. 4 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 918 Любопитно

  Съсредоточете се върху исканията на хората, няма значение коя "политическа" клика мрънка .....

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Кабинет по "свой образ и подобие",както се казва.

 6. 6 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Слаби политици, слабо гражданско общество следователно слаба държава. А от тези три неща следва- масово заминават младите българи да учат в чужбина, ако не са имали средства след като завършат заминават да работят там. 2014 напълно се отваря пазара за работна ръка в Европа тогава отново много хора ще заминат. над 50 000 българи всяка година кандидатстват пряко или косвено за "Зелена карта".Не виждам кое ще спре тези процеси на обезлюдяване, ако прибавим ниската раждаемост и високата смъртност се очаква до 30 години държавата да загине като изчезне.Ако си на 21 години в момента нямаш друга алтернатива освен да станеш мутрупоклоНник или емигрант.

  Дано някой го чуе от хората които могат да вземат спешни мерки, защото ако чакат от младите да им поправят грешките жертвайки живота и щастието си - НЕ СА ПОЗНАЛИ .

  X
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  "отново декларира" - ОК, но е време и да ПОРАБОТЯТ най-после. Дните си минават, къде в приказки, къде с нови назначения, къде да не притеснят някого...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darin Ivanov":

  ++++++++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#7] от "А БЪ В":

  Резултатът до тук е ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Мисля че правителството е изненадано от липсата на конструктивен натиск от страна на протестиращите и гражданското общество.Едва ли са очаквали че до такава степен ще овиснат във въздуха.

  Ще си позволя с риск да бъда освиркан да цитирам следното:

  "Нека разделим възможното от невъзможното, невероятното от вероятното, приемливото за болшинството спрямо неприемливото. Нека енергията, която видяхме на улицата, да се насочи към позитивното мислене и към доброто, което може да се постигне, вместо да се хвърлят усилия в безполезното и безсмислено хулене."
  и:"Нека обществената енергия тече в посока намиране на примери за решения, вместо да се опитваме да откриваме нещо ново, и то като го правим прибързано и нерационално. Има модели в преуспелите общества, които да ни послужат. "

  Това липсва и служебното правителство няма да го даде,ако никой не го поиска.Дето има една дума,насила може да вземеш,насила не може да дадеш.

 11. 11 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":


  [quote#9:"КМЕТ В СЯНКА"]Резултатът до тук е ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО !!! [/quote]

  Плевнелиев ще измерва резултата след изборите. ако герб спечелят значи правителството си е свършило работата.
  и ако е слушкал Райков догодина може за еврокомисар да го предложат например, или за някой друг пост

 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Президентът отново декларира, че е съставил служебния кабинет според конституцията...
  С увеличаване броя на повторенията се потвърждават само съмненията, а Incertus animus dimidium sapientiae est -съмнението е половината от мъдростта.
  Администрацията на президента припомня, че при действието на чл. 113 от конституцията през 1994 г. и 1997 г. са били сформирани служебни правителства, в които министрите са били в неплатен отпуск от предишните си работни места. Този компонент от правното им положение не е бил оспорван съдебно, следователно е налице установена традиция относно съставянето на служебни правителства, която не се отклонява от нормите на конституцията и работи в служба на основния закон.
  ...следователно е налице установена традиция ...?
  О'Хенри си намери достоен наследник! Но Конституцията на Република България е основният закон на Република България, а не е „Друго си е с традиции” с автор О`Хенри - псевдоним на американския писател Уилям Сидни Портър. Република България е правова държава, но правото в страната не се налага от по-силния или от тези, които са повече, другояче казано – от обичайното право или всеки да си прави каквото иска. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Псевдо юристи на президентството, в България въобще няма място за прецедентно право за да помним, че през 1994 г. и 1997 г. са били сформирани служебни правителства, в които министрите са били в неплатен отпуск от предишните си работни места! Това, че този компонент от правното им положение не е бил оспорван съдебно по него време е правно ирелевантно. В правните системи базирани на общото право прецедент е юридически случай, установен като принцип или правило, който/което съдът или друго юридическо тяло може да утилизира, когато решава по-нататък подобни случаи или случаи, базирани на сходни факти. (Англо-саксонската система се нарича система на прецедентното право. Тя води началото си от спонтанно възникналия обичай.) В България се приема, че прецедентите, а още по-малко нарушенията на Конституцията, не са източник на право. Недопустимо е да се дописва Конституцията при т.нар. доктрина за "ясната правна норма".

 13. 13 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Една лъжа, повторена няколко пъти... Ама в случая няма да хване дикиш.

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#10:"vjacho"]Дето има една дума,насила може да вземеш,насила не може да дадеш.[/quote]
  До коментар [#10] от "vjacho":Ако искаш да познаеш човека, дай му власт. От нищо нещо става и от нещо нищо става. Повече вярвай на очите си, а не на ушите си. Ум с пари не се купува. За един учен двама простаци давам, ама кой ги взема.

 15. 15 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Позицията на администрацията на президента е на въпроса колко прави 2*2 вместо да кажат 4, да отговорят 2-2=0. Въпросът за неплатения отпуск касае финансовият министър и не става дума за нарушение на Конституцията, а за нарушение на Закона за БНБ. Никакво позоваване на предишни прецеденти със служебни правителства в случая не играе роля, понеже Законът за БНБ в новия му вид е приет по-късно. Той забранява на управителното й тяло по какъвто и да е начин да участва в други финансови институции или да е в конфликт на интереси. Имах си хас някой да каже, че Мф не е финансова институция или че няма конфликт на интереси между него и БНБ при условие, че Борда няма право да финансира бюджетът.
  Този въпрос се поставя единствено от журналиста Г.Лилов заедно с данни за финансиране на бюджета от активите на Борда през последните три месеца и явно е предизвикал реакция в чужбина, та президенството се ангажира с "позиция".

 16. 16 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Едва ли някой наистина се е надявал, че за тези месеци ще се направи нещо повече от "декларации".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK