Общинският съвет в Пловдив закри Белодробната болница

Иван Тотев

© Красимир Юскеселиев

Иван ТотевПловдивският общински съвет гласува ликвидацията на Белодробната болница заради дългове от над четири млн. лв., като дейностите й ще бъдат поети от Университетската болница "Свети Георги", съобщи БНР. След два часа и половина обсъждане 28 от общинските съветници подкрепиха решението. 17 съветници от БСП, "Атака" и Съюз за Пловдив бяха против, а двама се въздържаха.


Кметът Иван Тотев увери, че повечето специалисти от закритата болница ще запазят работните си места.


Заради искането болницата да бъде закрита съветниците и кметът бяха посрещнати с викове "оставка" от протестиращи медици, синдикалисти и граждани. Те настояваха здравното заведение да продължи работата си, тъй като обслужва пациентите от цяла Южна България.
Според лекари от болницата зад решението стоят частни интереси към сградния фонд и прилежащите терени. Протестиращите са сезирали с декларация министъра на здравеопазването и главния прокурор.


"Аз съм лекар с 30-годишен стаж. Мен ме боли за болницата и за хората. Болницата ще стане държавна към Университетска болница с 35 легла, което е много малко за толкова голям град. Проблемът е, че там няма да се лекуват хората с неспецифични белодробни заболявания. Намаляват леглата за лечение на дробовете, на астмите, на пневмониите с обяснението, че тези заболявания могат да се лекуват във всички болници. Това също не е вярно. Не във всички болници има пулмолози", каза един от протестиращите.


По-рано кметът Иван Тотев увери, че след разкриването на новото специализирано отделение ще бъдат и създадени много по-добри условия за болните, ще бъде закупена и нова апаратура. Министерството на здравеопазването вече отпусна 1 500 000 лв., за да се лекуват туберкулозно болните в ново отделение към инфекциозната клиника на Университетската болница "Свети Георги".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK