Петър Никифоров, мениджър: Проблемът с просещите покрай заведенията е масов

Петър Никифоров, мениджър: Проблемът с просещите покрай заведенията е масов

© Георги КожухаровПисателят и поет Калин Терзийски привлече вниманието на хиляди читатели в онлайн пространството с реакцията си след грубо отношение към умственоизостанало момиче в "голямото, лъскаво и пълно с лъскави българи заведение" на ул. "Шипка" 6 в София. За "Дойче веле" той описа като очевидец как момичето, което вероятно е искало да проси, било извлечено навън с "доста сериозен борчески захват" от един от барманите.


"Казвам - не поведе, а именно повлече! То се дръпна и започна да скимти. Не крещеше. (…) И така - момиченцето се развика. Изглеждаше безпомощно и ужасно. Не ужасено, а именно - ужасно. Като овца, която ще колят. Олигофрените не са красиви като мутресите... И понеже според бармана това дете явно нямаше право да издава звуци, той го сграбчи още по-здраво за врата и го повлече съвсем безмилостно. Влачеше го като куче. Всъщност- по-зле дори. С много повече злоба. Влачеше го така, както се влачи мразен и нежелан човек. Ръмжеше и го влачеше. Никой в залата не вдигна очи.", написа Терзийски, чийто забележки към персонала и управителя са били посрещнати с насмешка и заплахи.


След публикацията мениджърът на заведението, в което се развива действието - "Модера кафе", е поискал среща с автора на романа "Алкохол". Във Facebook писателят пише, че те са обсъдили ситуацията и са достигнали до решение. "И той пита - какво мога да направя, за да не се случва така? И аз му дадох съвет: Наеми психолог, който да обучи персонала ти да се справя - деликатно и разумно - с подобни кризисни ситуации! И го посъветвах да подеме инициатива - собствениците на заведения винаги да обучават персонала си с помощта на психолози, за справяне с кризисни ситуации."


Калин Терзийски

© Личен архив

Калин Терзийски
Пред "Дневник" Калин Терзийски каза, че от заведението са му обяснили, че въпросното момиче е сред онези, които редовно просят наоколо и често са имали спречквания с нея. В публикацията си той описва момичето като навярно 15-годишно, но по-късно е разбрал, че тя е всъщност по-голяма и неотдавна е била бременна.


Той се определи като потърпевш от ситуацията, тъй като е "наранен от тази грозотия". "Все едно да колят животно пред теб. Просто е прекалено брутално и то се случва масово в България", каза още белетристът пред "Дневник", който след разговорите си с мениджъра е останал с впечатлението, че той действително има желанието нещата да се променят към по-добро.


Терзийски не уточнява защо този случай е предизвикал реакцията му, но е решил да привлече обществото внимание, тъй като "трябва да се говори". "В България хората не знаят как да се отнасят към тези, които смятат за различни. Ако толкова ги дразнят, нека да си направят газови камери за подобни хора. Защо тези като това момиче им пречат, а мутрите и мутресите не им пречат и не ги изхвърлят? Защо никой не пипа хората със свински лица?"


Авторът не е сигурен дали предложението му да се привлече психолог, който да обучава персонала, се използва в други държави, но дори и това да не е практика, би било хубаво да стане, особено в много посещавани заведения. Терзийски призова и да не се изсипва гняв към бармана, изхвърлил момичето, тъй като "не е въпросът да изядем един барман, а да се научим да не изяждаме хората".


Той също така уточнява, че е разгласил случая и за да може други "заведения с подобна политика да се стегнат".


"Дневник" потърси мениджъра на "Модера кафе" Петър Никифоров. Според него проблемът с просещите в и покрай заведенията е масов и това е група от хора, които са изключително изобретателни в прийомите си.


Той е в бранша от 1995 г., като от 2000 г. се занимава с мениджмънт на заведения. Казва, че може да разпознае голяма част от просяците в центъра на София и по заведенията. "Те се делят основно на две групи – някои влизат, завъртат се и си тръгват, а други са много агресивни." Въпросното момиче  било от втората група. По думите му тя е пълнолетна, на "поне 20-22 години", а не "момиче на 15". "Преди повече от 2 години съм я виждал видимо бременна, продължавайки да проси пo заведенията. Когато някой я доближи, тя започва да рита и да крещи, че има бебе в корема, за да може да "свърши своята работа", каза пред "Дневник" Никифоров, който не е бил по време на инцидента, описан от Терзийски, но е прегледал записи от камерите в заведението. "Ако хората, коментиращи случая ги видят, има голяма вероятност да променят вижданията си по темата. В момента се коментира случка, която те не са наблюдавали. Цял ден съм в интернет, чета коментари, отговорил съм на всеки един имейл. Мога да застана пред всяка една институция."


Никифоров каза, че поради раздразнението на клиентите, практиката е хората с подобно поведение да бъдат извеждани от заведението по най-бързия начин, но без това да бъде съпроводено с агресия.


Според него предложението на Терзийски да бъде нает психолог за обучение на персонала за справяне с подобни ситуации е възможно и постижимо.


Калин Терзийски ще продължи да следи ситуацията в конкретното кафене. "За тяхно нещастие, минавам всеки ден покрай него".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK