Петър Никифоров, мениджър: Проблемът с просещите покрай заведенията е масов

Петър Никифоров, мениджър: Проблемът с просещите покрай заведенията е масов

© Георги КожухаровПисателят и поет Калин Терзийски привлече вниманието на хиляди читатели в онлайн пространството с реакцията си след грубо отношение към умственоизостанало момиче в "голямото, лъскаво и пълно с лъскави българи заведение" на ул. "Шипка" 6 в София. За "Дойче веле" той описа като очевидец как момичето, което вероятно е искало да проси, било извлечено навън с "доста сериозен борчески захват" от един от барманите.


"Казвам - не поведе, а именно повлече! То се дръпна и започна да скимти. Не крещеше. (…) И така - момиченцето се развика. Изглеждаше безпомощно и ужасно. Не ужасено, а именно - ужасно. Като овца, която ще колят. Олигофрените не са красиви като мутресите... И понеже според бармана това дете явно нямаше право да издава звуци, той го сграбчи още по-здраво за врата и го повлече съвсем безмилостно. Влачеше го като куче. Всъщност- по-зле дори. С много повече злоба. Влачеше го така, както се влачи мразен и нежелан човек. Ръмжеше и го влачеше. Никой в залата не вдигна очи.", написа Терзийски, чийто забележки към персонала и управителя са били посрещнати с насмешка и заплахи.


След публикацията мениджърът на заведението, в което се развива действието - "Модера кафе", е поискал среща с автора на романа "Алкохол". Във Facebook писателят пише, че те са обсъдили ситуацията и са достигнали до решение. "И той пита - какво мога да направя, за да не се случва така? И аз му дадох съвет: Наеми психолог, който да обучи персонала ти да се справя - деликатно и разумно - с подобни кризисни ситуации! И го посъветвах да подеме инициатива - собствениците на заведения винаги да обучават персонала си с помощта на психолози, за справяне с кризисни ситуации."


Калин Терзийски

© Личен архив

Калин Терзийски
Пред "Дневник" Калин Терзийски каза, че от заведението са му обяснили, че въпросното момиче е сред онези, които редовно просят наоколо и често са имали спречквания с нея. В публикацията си той описва момичето като навярно 15-годишно, но по-късно е разбрал, че тя е всъщност по-голяма и неотдавна е била бременна.


Той се определи като потърпевш от ситуацията, тъй като е "наранен от тази грозотия". "Все едно да колят животно пред теб. Просто е прекалено брутално и то се случва масово в България", каза още белетристът пред "Дневник", който след разговорите си с мениджъра е останал с впечатлението, че той действително има желанието нещата да се променят към по-добро.


Терзийски не уточнява защо този случай е предизвикал реакцията му, но е решил да привлече обществото внимание, тъй като "трябва да се говори". "В България хората не знаят как да се отнасят към тези, които смятат за различни. Ако толкова ги дразнят, нека да си направят газови камери за подобни хора. Защо тези като това момиче им пречат, а мутрите и мутресите не им пречат и не ги изхвърлят? Защо никой не пипа хората със свински лица?"


Авторът не е сигурен дали предложението му да се привлече психолог, който да обучава персонала, се използва в други държави, но дори и това да не е практика, би било хубаво да стане, особено в много посещавани заведения. Терзийски призова и да не се изсипва гняв към бармана, изхвърлил момичето, тъй като "не е въпросът да изядем един барман, а да се научим да не изяждаме хората".


Той също така уточнява, че е разгласил случая и за да може други "заведения с подобна политика да се стегнат".


"Дневник" потърси мениджъра на "Модера кафе" Петър Никифоров. Според него проблемът с просещите в и покрай заведенията е масов и това е група от хора, които са изключително изобретателни в прийомите си.


Той е в бранша от 1995 г., като от 2000 г. се занимава с мениджмънт на заведения. Казва, че може да разпознае голяма част от просяците в центъра на София и по заведенията. "Те се делят основно на две групи – някои влизат, завъртат се и си тръгват, а други са много агресивни." Въпросното момиче  било от втората група. По думите му тя е пълнолетна, на "поне 20-22 години", а не "момиче на 15". "Преди повече от 2 години съм я виждал видимо бременна, продължавайки да проси пo заведенията. Когато някой я доближи, тя започва да рита и да крещи, че има бебе в корема, за да може да "свърши своята работа", каза пред "Дневник" Никифоров, който не е бил по време на инцидента, описан от Терзийски, но е прегледал записи от камерите в заведението. "Ако хората, коментиращи случая ги видят, има голяма вероятност да променят вижданията си по темата. В момента се коментира случка, която те не са наблюдавали. Цял ден съм в интернет, чета коментари, отговорил съм на всеки един имейл. Мога да застана пред всяка една институция."


Никифоров каза, че поради раздразнението на клиентите, практиката е хората с подобно поведение да бъдат извеждани от заведението по най-бързия начин, но без това да бъде съпроводено с агресия.


Според него предложението на Терзийски да бъде нает психолог за обучение на персонала за справяне с подобни ситуации е възможно и постижимо.


Калин Терзийски ще продължи да следи ситуацията в конкретното кафене. "За тяхно нещастие, минавам всеки ден покрай него".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  НЯМАМЕ ДЪРЖАВА, която да се погрижи за такива хора, и за това се случват такива случки по заведенията, и по светофарите на кръстовищата и на много други места. Нямаме държава, за тези хора, държава има само, когато трябва да ти стовари цялата строгост на закона, когато си в нарушение.

 2. 2 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Защо се почва от заведението? По каква причина целият гняв се хвърля върху него? Защо умствено изостанала жена е принудена да прости? Във вчерашната статия имаше хора, които обясняваха как в други страна на болните хора им се осигурява работа според възможностите, но то тук за здравите няма работа и им плащат колкото да не умрат, представям си как биха се експлоатирали болните.

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Калин да ми се обади на е-мейла "да го просветя" как е по фирмите

 4. 4 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 426 Неутрално
 5. 5 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Съгласен, но навсякъде по света има просяци. Дори и най-развитите държави. Тук според мен трябва да се намеси и църквата. Не само да лапа.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 6. 6 Профил на philippe
  philippe
  Рейтинг: 419 Неутрално

  я, стига. такива работи има навсякьде. особено в големите градове. и в германия сьм виждал да ги гонят грубо. тези хора не са виновни, но и ние не сме. някои са агресивни, други- не. но в германия сьм виждал полицията да арестува един мним глухоням в заведение. а в БГ - не. На булевардите - тоже. а там особено ме дразнят.

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Има и просяци правищи се на по големи олигофрени от колкото са !
  Въобще са една голяма добре организирана "мафия" заработваща доста по добре от болшинството съчувтващи !!!

 8. 8 Профил на phg
  phg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Описанието на К. Терзийски наистина те "хваща" за гърлото, отзвукът във форума - внушителен. И все пак това е само едната гледна точка... Хората с психични отклонения са около 1% от населението, сигурно толкова са и хората с изявени способности, да не кажа - таланти. А колко място се отделя в публичното пространство на едните и на другите? Всъщност, кои са по-полезни за обществото? А кое има повече нужда от подкрепа - развитието на нечии способности или приближаването на вегетацията на някои същества до западните стандарти? А що се отнася до просенето - наистина ли вярвате, просенето е само от крайна немотия? Хайде, нека слезем на земята...

 9. 9 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Щом има видеозапис, най-добре да го пуснат.

 10. 10 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"статията"]собствениците на заведения винаги да обучават персонала си с помощта на психолози, за справяне с кризисни ситуации[/quote]
  Хубаво, но малко неприложимо у нас... Един куп собственици от заведения сами по себе си се нуждаят я от прокурор, я от психиатър, къде ще ти мислят за психологията на гавазина или на виночерпеца?

  [quote#0:"статията"]проблемът с просещите в и покрай заведенията е масов и това е група от хора, които са изключително изобретателни в прийомите си[/quote]
  Това не е невярно... Но, доколкото си спомням, момичето - първопричина на сказката - е било с умствена изостаналост, а колко "изключително изобретателно в прийомите си" може да бъде в такъв случай? Хората не бива да се слагат под общ знаменател...

  [quote#0:"статията"]поради раздразнението на клиентите, практиката е хората с подобно поведение да бъдат извеждани от заведението по най-бързия начин, но без това да бъде съпроводено с агресия[/quote]
  Ха - излиза, че т.нар. "хората с подобно положение" са на равна нога с бездомните кучета ли? Хора са и нищо кучешко не им е чуждо, явно, според някои... НО нито уличните кучета, нито хората, които според някои заслужават подобно отношение, няма да изчезнат само защото ги "замитат под килима" - не е нужно да имаш тройка по милост по химия (аз лично - четворка) и да съобразиш, че енергията не се губи, само преминава от една форма в друга!

  Иначе Патладжанът е прав във въпросителните си под №2 - наблюдаваме симптоми, а не причина за заболяване, и да "облекчаваш" симптомите не начин да се излекуваш! Особено когато болният е обществото...

 11. 11 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#10:"Рубиконан от Балъкимерия"]Хубаво, но малко неприложимо у нас... Един куп собственици от заведения сами по себе си се нуждаят я от прокурор[/quote]

  Проблем е и голямото текучество на персонала. Ще се окаже, че някои собственици ще трябва да назначат на щат психолог.

 12. 12 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Ако някой психично болен ви удари по едната буза обърнете и другата.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Тези хора не трябва да са по улиците.

 14. 14 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Според него предложението на Терзийски да бъде нает психолог за обучение на персонала за справяне с подобни ситуации е възможно и постижимо.
  И психолог за психолозите допускащи психично болни по улиците.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 15. 15 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#11:"cup_of_tea"]...голямото текучество на персонала... някои собственици ще трябва да назначат на щат психолог[/quote]
  А защо "изтича" персоналът? Дали защото "обръчите на бурето" не са леко хлабави, или пък защото персоналът се разваля от многото пари? Но това са въпроси за под друга тема... Всъщност липсват ли на някого т.нар. първи 7 години, никакъв психолог не може да му ги компенсира! НО поне някой може да го накара да си плаща за липсата им...

  [quote#12:"deepblue"]Ако някой психично болен ви удари по едната буза [/quote]
  ...се запитай защо е болен и кое гарантира, че утре от твоето огледало няма да те гледа неговото/нейното лице?

  Твърде много въпроси, съгласен съм, но не с въпросите имаме проблем по тия земи, а с отговорите!

 16. 16 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Отвратителна работа, но автоматичното хвърляне на вината върху заведението, без да се знае историята на нещата, е повърхностно.

  Това, което описва авторът, е гнусно и животинско. Никой нормален човек не би се чувствал уютно в заведение, в което изхвърлят със сила виеща просякиня.

  От друга страна, какво може да направи заведението? Да се преструва, че не я вижда? Това е политиката на гръцките и италианските кафенета, в които безцеремонно и постоянно обикалят негри, продаващи боклуци (сидита, очила и т.н.).

  Всеки човек има право на неприкосновеност и privacy в заведение. Систематичното просене е нарушение на прайвъсито. Ако момичето не разбира от дума или се прави, че не разбира от дума, какво е решението, така че хем хората да бъдат оставени на мира, хем да няма нецивилизовано насилие над момичето, което явно има проблеми? Аз ни виждам такова решение.

  Ако държавата беше читава, тази щеше да е настанена в специализирано заведение. Да, ама ако тя не иска да стои в "специализираното заведение", а предпочита да хойка свободно, то кървящите сърца на левите либерали се солидаризират с "жертвата на системата" и започват да настояват да не бъде държана насила зад решетки, а да бъде оставена свободна. И пак няма решение.

  Истината е, че няма либерално-хуманитарен изход от такива ситуации. Животът не е само рози и слънце. Има доста гадории, за които предпочитаме да не знаем, но като се сблъскаме без да щем с тях, кривим лица от погнуса и искаме "системата" някак да оправи нещата, така че хем вълкът сит, хем...

 17. 17 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#15:"Рубиконан от Балъкимерия"]А защо "изтича" персоналът? [/quote]

  По много причини. Нито работата е лека, нито парите са много. А за да им вдигнат заплатите, ще трябва да вдигнат и цените на кафето. И накрая клиентите ще спрат да ходят там, защото предпочитат по-евтиното кафе, направено от барман, който не е обучен от психолог.

  Социално отговорни фирми ще има чак когато клиентите в Бг са склонни да плащат за това.

 18. 18 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не виждам с какво е виновен мениджъра тука, че подобни окаяни същества биват оставяни на съдбата.

  Държавата ни, на която ние плащаме данъци трябва да се грижи да не се разхождат такива хора по улицата, а да получават специални грижи.

  Ама вместо парите ни да помагат на такива като нея, може би отиват за 2-ра яхата на някой по-истински душевноболен (защото за мен тея хора са истинските изроди)

 19. 19 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Никой психичноболен не заслужава подобно отношение. Примерът по-горе с Германия е много нелеп. Там хората отдавна са свикнали да помагат на другите, които не са в равностойно положение.
  Друг е въпросът, че тук държавата никаква я няма и няма социална и здравна политика за хората с психични отклонения. Проблемът е, че и манталитета на хората по този въпрос е огледало на държавата.

 20. 20 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#17:"cup_of_tea"]Нито работата е лека, нито парите са много. А за да им вдигнат заплатите, ще трябва да вдигнат и цените на кафето[/quote]
  Момент, момент, нека да отворим скоба в иначе принципната истинност на цитираното! Доколкото разбрах, тук не говорим за "лафка" или за дюнерджийница - говорим за нещо "лъскаво" (по думите на Терзийски)! Е, каква полза от лъскав целофан, ако в него е завито недотам лъскаво л*йно?
  А иначе, каквото и да си говорим, колкото и да се сдържаме, отношението към хората към неравностойно положение у нас (не само от физиологична, а и от имуществена гледна точка) е л*йняно, ако продължим в същия дух, но мисля, че няма нужда от повече отработила образност... Ако една "капка" - както в случая - е "преляла чашата", то колко ли още горчиви капки преди нея са се накапали в тая пуста чаша и кога ли ще я изпием до дъно или поне наполовина? Или просто ще счупим чашата накрая и ще лочим, каквото неусетно сме си надробили?

  Извинявам се, ако думите ми са обидни за някого... но по-добре обидна истина, отколкото ласкателна лъжа!

 21. 21 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  В 9 от 10 случая, тези хора са произведени, по поръчка на държавата. Става въпрос за роми (но не само), които раждат, за да получават детски помощи. И понеже са алкохолици (и лепиладжии) от ранна възраст, раждат увредени деца, които на всичкото отгоре след това "отглеждат" в условия, близки до кочина и по улиците в гетата. Отделно че институциите са тотално незаинтересовани да положат някаква хуманна грижа за тези клетници. Може и да е жестоко, но си мисля че при системно зверско отношение към деца (примерно да го оставиш да рови в бунището цял ден), родителите трябва да бъдат стерилизирани. Случаят не е човешки за да е приложим човешки морал. А както виждаме, цяла Европа започва да вдява че тези племена са се одивачили напълно и почти не подлежат на цивилизация. Преднамереното производство на увредени деца и тяхното допълнително увреждане след раждането би трябвало да се инкриминира. И стига глупости с "културата на номадите". Какво да кажем за браковете на 12? И по сегашния НПК това е ПЕДОФИЛИЯ, но когато става въпрос за циганин, това става "културна особеност". Колко удобно!
  А Кайо е прав по принцип - все някак трябва да се справим с наличните дефектни хора, по някакъв хуманен начин. Въпрос на себеуважение е.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 22. 22 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Човек, генетично е устроен да се придържа към ред и йерархия в живота...Именно за да се поддържа обществен ред, е възникнала държавата с всичките си тежести, но и с всичките задължения към поданиците си...и когато същата тази държава е абдикирала в прекия и преносен смисъл на думата от задълженията си...постепенно, отделни индивиди, започват да въвеждат ред в нещата около себе си, според собствените си представи и възможности...
  По същата причина в момента България е разкъсвана от десетки, взаимно-изключващи се протести, от самоубийства и от зверски посегателства над чужди животи, отвличания, стрелби, заплахи...смут ... страх...
  Народа се държи куражлийски все още, но в един момент, наистина ще му писне и тогава, няма да има кой да задържи вълната на недоволството му...
  Автора не е съвсем обективен в статията си...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 23. 23 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  В Европа човешкия живот не се цени, затова болни и сакати където е по-богато просто ги държат на страна да не се виждат.
  Това се случва и в Лондон съвсем редовно, и отношението е същото, по-цивилизованите заведения викат полиция която ги взима и отвежда в незнаина посока след 2-3 дена ги пускат и пак същото ...
  В САЩ всеки човек се цени и счита за важен поради което тези хора от малки се учат да са самостоятелни и да се орпавят сами. Така много пъти можеш да видиш умствено неразвите да работят в магазините и тн, да по-бавно деистват, но хората са радостни че работят и се оправят сами. Същото е с инвалидите, от хорски срам Европа си е преписала закона за инвалидите от САЩ, само че като всико останало само на теория, на практика повечето места са недостъпни за тях.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 24. 24 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Калин е прав да се гневи, но според мен причината е много по-комплексна. Ако е истина че това момиче минава редовно от там и създава проблеми на клиентите и персонала е нормално хората, които са изложени на това да са изнервени. Просто държавата трябва да си свърши работа. Да проучи защо това момиче е на улицата. Ако няма кой да и помогне, да се погрижи за нея. Нека "накажем" бармана ако постъпи по този начин с подобно момиче, ако е първото от месеци, влязло в заведението с цел просия.

  https://swansphotography.com/
 25. 25 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#20:"Рубиконан от Балъкимерия"]говорим за нещо "лъскаво" (по думите на Терзийски)![/quote]

  Лъскаво в сравнение със заведенията на Централна гара.
  Най-обикновено кафене от верига.
  Горното да не се разбира като обида към заведението, защото не е. Просто чистичко кафене на комуникативно място - на една крачка от метро, автобусна спирка, СУ, библиотеката.

  [quote#20:"Рубиконан от Балъкимерия"]отношениет към хората към неравностойно положение у нас (не само от физиологична, а и от имуществена гледна точка) е л*йняно, ако продължим в същия дух, но мисля, че няма нужда от повече отработила образност... [/quote]
  Така е, такива сме, колкото и смс-и да цъкаме за благотворителност по Коледа. Имаме да извървим още много път.

 26. 26 Профил на doni.edreva
  doni.edreva
  Рейтинг: 374 Разстроено

  "В България хората не знаят как да се отнасят към тези, които смятат за различни. Ако толкова ги дразнят, нека да си направят газови камери за подобни хора. Защо тези като това момиче им пречат, а мутрите и мутресите не им пречат и не ги изхвърлят? Защо никой не пипа хората със свински лица?" - това е съвсем вярно - като влезе някой малоумен просяк, всички искаме бързо да го разкараме, а като влезе поредната напудрена платена госпожица и ахваме Но да се захване с единия или другия проблем никой не ще.

  http://donkaedreva.com/
 27. 27 Профил на BaumMangau
  BaumMangau
  Рейтинг: 222 Неутрално

  С желан риск да засегна доста от коментиращите по тази тема от последните два дни - голяма част сте много манипулируеми и посредствени граждани! Вчера историята потресе повечето от нас, но малко се опитаха да потърсят другата страна, да направят нещо реално, а се впуснаха в размисли, още по-умиляващи истории за умствено болни и бездомни и обвинения къде е държавата. Днес тези обвинения към държавата продължават, но сега се оказва, че и бездомните също създават проблеми.

  Това се случва в повечето теми в "Дневник", когато има обществен проблем - много коментари, много малко адекватни граждански действия. Малко са тези, които се заемат да напишат писмо до съответната институция, да позвънят. На сторилите това, се дават ценни съвети как техните действия няма да променят нищо, как тези институции не работят, как държавате не функционира, и някой минус се дава, за всеки случай.

  Продължавайте с литературният форум, и после обвинявайте държавата и мутрите, че сме нямали гражданско общество.

  Лек и успешен ден!

 28. 28 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Има ясно очертан проблем. През 2008 година, световната здравна организация, в годишен доклад, посочва изрично, че 25 процента (?!!!) от българите, могат да бъдат освидетелствани в едно или друго психическо състояние, което като минимум, изисква лечение!
  ВСЕКИ по-добър психолог с който говорих, дори твърди, че бройката на хората, които имат проблеми с комуникацията (които по традиция се влошават с поколенията, защото проблемните разбирания и общуване, само по себе си означава основа на лавинообразно нарастване на такива проблеми в обществото), та бройката на хората с проблеми в общуването, твърдят психолози, е поне два и половина пъти по-голяма от тази на хората, които могат да бъдат освидетелствани!!!
  Излиза, че не само, че правителството ни, провежда политика на необразование (тоест те искат да си останете неуки, тъпи и зле образовани, в български университети, където няма шанс да ви научат да мислите) но и провежда политика, целяща да ви държи психично болни, нестабилни и при всички случаи с влошено разбиране и комуникация!
  И като за капак, излиза, че като минимум, повече от половината българи, имат проблеми с общуването, с тежко, лавинообразно влияние върху обществото, и като минимум поне 25% от българите, са болни хора, които могат да се подобрят от правилна тератия и лечение!

 29. 29 Профил на Венета Андреева
  Венета Андреева
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Работила съм в заведение достатъчно дълго, за да ситуацията да ми е напълно позната. То не са бабички дето кълнат, деца, които крадат или имаше една, която е по- добре облчена от мен и колежките ми, и всеки ден става все по- дебела. И като дойде в заведение, освен да и отворим врата широко а? Веднъж дойде един луд, който беше и на всичко отгоре пиян, което разбрах след като ходих да давам показания в полиция, понеже ги извикахме от страх. Какво правят тези хора по улиците? Разбирам, че не трябва отношението да е толкова грубо, но хората не могат да станат институциите 1-во и 2-ро от случай до случай има разлика. Просията трябва да се забрани. Една баба на центъра продаваше кокичета, жената може да е в затруднено положение, но продава, т.е. дава нещо, независимо какво е то, а не е седнала да се тръшка. Това общество има някакво изкривено и болно разбиране за морал, което ни прави невероятно лицемерни.

 30. 30 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Голяма драма с това момиче. Не знам конкретния случай какъв е, но всеки ден пътувам през някои възлови кръстовища и ако имаше начин лично щях да извлека и да пребия част от просещите. Като откажеш да ти измият стъклото почват да блъскат колата, да псуват, да ритат. Случвало се е да се опитват да ме пръскат като ми е бил отворен прозореца.
  Не знам дали са нужни психолози, но определено е нужна полиция която да респектира просещите. Един от основните им похвати е именно да будят състрадание и да се правят на слаби и немощни. Моите уважение към г-н Терзийски, но в случая не мисля че е прав.

 31. 31 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#23:"ivanchoLA"]Така много пъти можеш да видиш умствено неразвите да работят в магазините и тн, да по-бавно деистват, но хората са радостни че работят и се оправят сами. [/quote]

  ИванчоЛА, у нас хората просто ще спрат да ходят в такова магазинче, за да не си натоварват чувствителната емоционалност. У нас майки чукат демонстративно на дърво, когато видят дете с аутизъм и не пускат своите да играят с него, защото било шумно. Вчера родители обясняваха по вестниците как лекари и сестри са ги убеждавали да изоставят децата, които са родени със синдром на Даун - http://news.ibox.bg/news/id_938085149 Примери безброй.
  Имаш ли представа къде сме ние в координатната система на елементарната човещина и грижата за слабите?

 32. 32 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#31] от "cup_of_tea":

  Много съм наясно не само в тая сфера ... просто тука е баят очебиино.

  До коментар [#29] от "Венета Андреева":

  Дам
  [quote#1:"442"]НЯМАМЕ ДЪРЖАВА, която да се погрижи за такива хора[/quote] Що не се ораганизирате вие ами чакате някои друг да ви обрише гъза

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 33. 33 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Знам я добре тая. Цяло лято миналата и по- миналата година тича и вика и проси по бул. Витоша и притеснява хората които се разхождат и чужденците. Семейството и е на булеварда. Майката и бащата стоят на кашони пред Областен управител София област на Витошка също. Брата е изключително агресивен просяк, който заплашва хората открито. Тормозят хората отдавна- не знам дали са роми , но май не са - доста са светли. момичето не е много в ред и май и проституира. Редно ли е цялата измет на страната да се изсипва на главните ни улици и ние да мълчим.

 34. 34 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  От отговора на мениджъра разбирам, че ТОЙ не си е обучил персонала как да действа в такива ситуации. Действително, в подобни случаи полицията действа силово към хора, които пречат или тормозят околните, но това е ПОЛИЦИЯТА. Преди години пред очите на пълния Нотр дам полицаи с латексови ръкавици изхвърлиха една очевидно ненормална клошарка, но задните редове изобщо не разбраха. Бодигардите обаче не са полицаи и трябва да имат изработени други рефлекси, за да не се получават стресови ситуации, както описаната от Терзийски.

 35. 35 Профил на dumbo29i
  dumbo29i
  Рейтинг: 426 Неутрално

  тук за мен е ролята да държавата да прибира в специализирани домове такива лица с умствени увреждания, да бъдат насочени в една по-благоприятна и творческа среда, контролирана от специалисти, особено ако тези лица са агресивни. За останалите просяци, можем само или да помогнем с някой лев, или да го подминем. Живеем в бедни времена, и за мен всеки един човек трябва да бъде снизходителен към такива хора, а не агресивен, защото никой от нас не знае как ще му се завърти живота, и дали няма да попадне в подобна позиция.

 36. 36 Профил на pruch
  pruch
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Колкото и обезсърчаващ да изглежда проблемът с циганите той е такъв само привидно.Циганите са с кланова структура и никой от тях не може да заобиколи желанията на шефа на клана.Искаш ли промяна на обществото им е нужно само да "промениш" клановите лидери,останалите следват безпрекословно.Тази структура работи идеално при гласуване,усвояване на държавни помощи и на такива от Евросъюза.Всичко отива в ръцете на шефът на клана и само от него зависи ,колко ще има за манго семейството му.Роден съм в Сливен и от опит знам ,че ако искаш да натириш циганините е нужно само да пребиеш босът на махалата.Не че е лесно но пък е крайно ефективно.99% от циганските негативи идват от робската структура на обществото им.И ранните бракове и престъпноста и кражбите и насилването на деца на по 10-12 години с цел проституция и пр.За циганията най-голяма вина имат управленията на Българските политически партии!

  Не се бори с прасе. Накрая и двамата ще се окаляте, но на него това ще му хареса!
 37. 37 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  не трябва ли в такива случаи да се повика полиция която да се справи с просяците (агресивни или не). просенето по заведенията законно ли е? според мен това е работа на полицаите по улицата (друг е въпроса къде са те). не може всеки да раздава правосъдие както намери за добре.

  Истината ни прави свободни.
 38. 38 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Да не говорим пък че г-н Терзийски е психолог по образование и като е толкова загрижен да вземе той да обучи персонала на заведението на добра воля, а не да дава препоръки. То всеки може да стои отстрани и да говори/пише

 39. 39 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 217 Весело

  калин терзийски е психолог, направо да се започва да ги обучава персонала - персонално и нагледно, да извежда просяците от заведението по правилния, според него, начин, докато дойде редовния психолог. а не като немския президент - приберете си ги у вас и не ги дискриминирайте вече, хаха ...

 40. 40 Профил на Sibil Ramkin
  Sibil Ramkin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  мен пък ме е нападал подобен клошар, във Варна, докато седях в едно от заведенията в центъра. Просто се настани на съседна маса, без да поръчва каквото и да било, след което започна да изсипва порои от нецензурни подмятания по мой адрес.
  Как да реагират от заведението?
  Аз как да реагирам?
  И мен ли ще ме прати на психолог този "автор", за да ме учат как да се държа "правилно"?
  Да не говорим, че после варналии ме сведомиха, че същият този кретен преди време бил убил човек, но го освободили като "невменяем".

  Та, какво за психолозите?

 41. 41 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Не може човешко същество да бъде извлечено, като парцал. И аз не съм възторжен от просещите по заведения, но досегашният ми опит е, че ако ги игнорираш, те оставят на мира. Не ми развалят настроението, но и нямам скрупули да си пия кафето и да си говоря с приятели, все едно че са въздух.
  Не ги съжалявам особено, защото знам, че са мафия, но няма нужда от агресия - студенината отблъсква гарантирано.

  Относно предложенията тези хорта да живеят в заведения - не е оптимално. Модерните трендове са точно обратните - да им се помага да се интегрират. Началната инвестиция при подобен проект не е малка, но постепенно се изплаща - тези хора започват да създават нещо и, дори да не са печеливши, намаляват разходите по поддръжката им. В Чехия "пазените работилници" (не знам българския термин) са вече нещо нормално. Започват да се появяват кафенетата с ментално изостанал персонал, със слепи или глухи и т.н. Пътят е дълъг, не е лек, но не минава през изолацията, а през интеграцията.

  E PLVRIBVS VNVM
 42. 42 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Дам като това се случи в БГ/Европа тогаз ще се опраите

  http://youtu.be/j1r2GF7ovL0

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 43. 43 Профил на Lyubo
  Lyubo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Написаното от Калин Терзийски може да звучи правдиво, но е меко казано малко пресолено. Най-лесно е да орезелиш някого, особено когато си "медийна звезда". Цяла държава не може да се справи с проблема относно лечението и обгрижването на психично болните, психиатричните заведения страдат от липсата на финансиране и персонал, а някой дава акъл да обучим персонала на заведенията. И накрая за информация на автора понятието олигофрения не съществува в съвременната медицина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK