Делата срещу магистрати масово се водят срещу неизвестен извършител

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир ЦацаровПочти всички разследвания срещу магистрати се водят срещу неизвестен извършител. "Това са 80 % от случаите, като прокурорите записват в постановлението за образуване на досъдебно производство формулировката "...срещу неизвестен извършител – магистрат – административен ръководител на..." и посочват съответни орган. Това обяви главния прокурор Сотир Цацаров по време на неформална среща на журналисти. По думите му това е "парадокс, който трябва да бъде ликвидиран".


Проверката е част от инспекцията на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ИВКП), която Цацаров предприе в началото на мандата си. В него постъпват по-голямата част от сигналите срещу съдии, прокурори и следователи. Техният брой е 46, като 33 от тях все още не са стигнали до съда. Проверката ще покаже по колко от тях са използвани специални разузнавателни средства (СРС), както и какви други действия са предприемани.


Според главния прокурор има случаи, при които по някои разследвания срещу магистрати не се прави нищо друго освен използване на специални разузнавателни средства. По думите на Цацаров, това може да се превърне в проблем при кариерното израстване на магистрати. Защото данните за наличието на проверка са известни на Висшия съдебен съвет (ВСС), който може да ги използва при явяването им на конкурси.
Ревизията на делата срещу магистрати трябва да приключи в края на този месец. Средата на май е срокът за друга проверка – на делата за корупция. По думите на Цацаров тези случаи се наблюдават с интерес от Европейската комисия, както и това, че са свързани с един от основните приоритети на разследващите – борбата с корупцията.  В доклада на ЕК от юли 2012 г се посочваше,че съдебната власт няма особени резултати "в преследването на случаите на корупция в собствените ѝ редици.


Проверка на делата срещу неизвестен извършител беше поиска от най-голямата магистратска организация  - Съюза на съдиите - още през ноември след скандала с кандидатирането и избирането на бившия заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска за член на Конституционния съд. 


Като знак за състоянието на прокурорската независимост най-смущаващо си остана обявяването не кога да е, а в деня на провалената клетва на Марковска, че от 2011 г. имало образувано досъдебно  производство срещу неизвестен извършител, който обаче беше назован от прокуратурата при публичното оповестяване на информацията като приближен на Марковска бизнесмен - Георги Георгиев. Факт, който породи подозрения за съмнително използване на дела, заведени иначе срещу неизвестен извършител. За да се елиминират съмненията, ССБ настоява ВСС да провери движението на всички дела срещу неизвестен извършител, които са свързани с дейността на магистрати", пишеше в писмото, което беше по-скоро неглижирано от съвета.


Предложението на един от членовете на съвета -  Калин Калпакчиев също не беше прието. Да има временна комисия към ВСС, която  да  провери движението на всички досъдебни производства срещу неизвестен извършител по данни, свързани с дейността на съдии, прокурори и следователи.


Малко след като инициира проверката в инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), Цацаров обяви, че са констатирани драстични нарушения - унищожаване на документи, образуване на проверки по анонимни сигнали и дисциплинарно преследване на прокурори заради решенията им по дела са част от нарушенията. След първоначалната проверка, Цацаров назначи пълна ревизия на преписките, резултатите от която ще бъдат обявени следващата седмица.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на just
  just
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Е как иначе, те показват и какъв ще е изхода- неизвестен извършител, чиста работа.

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Еее та колко да е неизвестен от има няма 5 000 човека ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 426 Неутрално

  престъпления с неизвестен ивършител смях,

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 4. 4 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 604 Любопитно

  Добре де, ако се касае за обир посред нощ в отсъствието на стопаните - нека да е неизвестен извършителя, ама когато в едно дело между страните са се обменили финикийски знаци - то нали и двете страни са съответно виновни? Те са там, известни са на всички?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1216 Любопитно

  -Те много добре знаят, как трябва да се водят делата, за да няма осъдени ! -Така , така ! -Пък после, защо имало саморазправа !?! -Ами защото, като има престъпление, а няма наказание следва - саморазправа !

 6. 6 Профил на Петър Христов
  Петър Христов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  така така стъпи им на вратовете. Крайно време е да дойде един такъв, който да го подкара един по един...
  Всички видяхме, че след Филчев главният прокурор имам много власт... Дано този път тази власт не е срещу народа, а за него !!!

  Nulla tenaci inviа est via.
 7. 7 Профил на Петър Христов
  Петър Христов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "naonit":

  Това
  [quote#3:"naonit"]престъпления с неизвестен[/quote] трябва да го забранят със закон !!! Винаги има извършител, но друг е въпросът дали прокурорите искат да бъде осъден той !!!

  Nulla tenaci inviа est via.
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1222 Любопитно

  До коментар [#5] от "vagabond66":

  Те много добре знаят, как трябва да се водят делата, за да няма осъдени !"

  -Та те само заради това ходят на работа.
  А преди това всичко е оправено.

 9. 9 Профил на maksim2genov
  maksim2genov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Гарван гарвану око не вади! Ама те като не го вадят все ще се намери кой да го стори. Ако и така не стане - чрез саморазправа ще стане , ама не било по закона - зависи кой закон . Не ни трябва оня - писания , а общочовешкия като има престъпление -да има и наказание!

 10. 10 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Цацаров ми харесва - човекът им извади на всички кирливите ризи, те сега ще тръгнат срещу него, щото са се увили в тонове лой и са непоклатими...

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Неизвестен извършител, защото Тъмната страна на Силата, не си дава позициите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  има две недосегаеми мафии в България.Едната е магистратската другата е лекарската.Винаги техните хора не са виновни.Има и трета-масонската ама те първа и втора обикновено са и в трета.

 13. 13 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дали ще чуе за разкритията на Петър Якимов, говорител на Легия “Антимафия” и Григор Здравков,които говориха за феноменална корупция в митниците в предаването “Лице в лице” на bTV ?
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/03/blog-post_4455.html

 14. 14 Профил на ivalina_shu
  ivalina_shu
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За много професии самото образуване на наказаталено дело води до загуба на работата /особено ако длъжността предполага достъп до класифицирана информация/. В началото рискът да се окаже че деянието не е престъпление е голям, но обезщетенията за вреди ще се гарантирани ако не се стигне до осъдителна присъда. Вероятно това е една от причините да няма известен извършител.

 15. 15 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  то да е само срещу магистрати , с мед да ги намажеш , прокуратурата за да тормозяти рекетират някой му спретват едно такова дело и започват да го доят години наред , при тях има термин - зануляване, не случайно гърбавите махнаха и срока за преключване на делата - милиционерска му работа , трябва тотална лустрация и уволнение на цялата прокуратура и нови хора - да не сабили никога и един ден прокурори , милиционери и полицаи

 16. 16 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 531 Весело

  И в моята фирма когато някой сгафи и ако провинилият се е наш човек в систмата се записва "неизвестен".

 17. 17 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Цацаров дава индикация че иска да направи нещо. И дай боже да успее, но тези сега са в кръгова отбрана.

 18. 18 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Абе, тоя Цацаров започва да ми става симпатичен. Остава да следим внимателно не само действията и думите му, но и реалните резултати от от тях. Че ще бъде много неприятна изненада за Цецко и другите будисти, ако човекът се окаже свестен.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на BeeCool
  BeeCool
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#18:"Вени Г."] Че ще бъде много неприятна изненада за Цецко и другите будисти, ако човекът се окаже свестен. [/quote]


  Само гледайте да не се окаже неприятна изненада за вас, гандистите, че така като гледам ГЕРБ не са обвинявани в никакви конкретни кражби, докато при вас нещата седят зле. Доста гандисти са в съда с конкретни обвинения. Примери: Масларова, Батко и Братко, Марио Николов, Килърите (съветници на Гоце) ...

 20. 20 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нискочел плосколиц

  I'm addicted to the truth.
 21. 21 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нискочел плосколиц означава, че имаш чело на австралопитек и лице на питка от Анадола, в която присъства буквата "у".

  I'm addicted to the truth.
 22. 22 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  хахаха.... Ми, тази врътка не е нова! Когато има известен извършите, няма годни доказателства и обратното! А, да се води дело срещу колега, трудна работа! Зор ще се намери смел и чист съдия! Е! Като не е известен извършителя, каквато и присъда да се издаде, кой ще я понесе? Точно за това говорех в другата тема, където се говори, че България не се е справила с корупцията си. Тя не се е опитвала да се справи!

  goblenka
 23. 23 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Онази шекспирова пиеса "Много шум за нищо" нали я знаете?
  Е, нещо подобно е и при магистратите ни-само приказки, а реалните действия клонят към 0!!!!
  Авгиевите обори, наречени българска съдебна система, не са по силите на никого.
  Единственото решение е сеч-поголовна, до корен.
  Всички съдии, прокурори, следователи, трябва да бъдат уволнени.
  Без изключение.
  Взаимовръзките им са така оплетени, така са навързани, че нищо друго няма да помогне.
  Съдебен борд е необходим, ако и да не съществува такова понятие.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 24. 24 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Весело

  Естествено, нали трябва да остане неизвестен и след приключването им?!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 25. 25 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#23:"clutch"]Съдебен борд е необходим, ако и да не съществува такова понятие.[/quote]

  А, съществува си съдебен борд, но го наричаме Народен съд, а де факто си е партийна саморазправа. Ако това искаш си на прав път.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 26. 26 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivalina_shu":

  Дори така да е, може да се създаде друг вид обвинение, който да не ги кара да си губят работата. Все пак, всеки е невинен до доказване на противното, нали? Значи не би трябвало да си загубят работата заради едно предположение...

 27. 27 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#25] от "bibian":

  Не искам партийна саморазправа, нито народен линч! Искам справедливост! Тази съд, тази прокуратура, в този си състав, при отсъстващ контрол не могат да ми я дадат! Какво правим?

  goblenka
 28. 28 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#27:"goblenka"]До коментар [#25] от "bibian":

  Не искам партийна саморазправа, нито народен линч! Искам справедливост! Тази съд, тази прокуратура, в този си състав, при отсъстващ контрол не могат да ми я дадат! Какво правим?[/quote]

  Не искаш, но това ще получиш, защото пътят към ада е покрит с добри намерения - на първо място ако не забравим това, вече правим нещо.

  На второ ти не си последна инстанция, аз не съм, никой не е. Затова е добре да чуеш хората тук и да се опиташ да постигнеш обща позиция с тях. Политическите цикли са дълги, при това изборите не са панацея - ако променяха нещо, щяха да ги забранят

  Примерно за мен истинският въпрос е, дали прокуратурата днес е по-добра от прокуратурата преди 1 година, а преди 10? Интересувам се прокурорите да не могат да бъдат най-добрите адвокати, защото не повдигат обвинения, защото това генерира корупция. Интересувам се един и същи прокурор да не работи делата на енергийните монополи и това ще се промени. За мен е нещо конкретно и добро.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 29. 29 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "bibian":

  " е искаш, но това ще получиш, защото пътят към ада е покрит с добри намерения - на първо място ако не забравим това, вече правим нещо. " Не знам защо ми внушаваш, че след като не съм последна инстанция, трябва да си мълча. Не знам защо смяташ, че моето желание за справедливост не кореспондира с твоите желания. Ти се спираш на конкретиката, а аз на резултата. Как ние си противоречим - не разбирам.И, от къде знаеш какви са ми намеренията, та ги постла по пътя към ада?

  goblenka
 30. 30 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#29:"goblenka"]Не знам защо смяташ, че моето желание за справедливост не кореспондира с твоите желания. [/quote]

  Без прокуратура няма да стане, а ти не я искаш и предлагаш народен съд. Разбира се от най-добри намерения, приятно прекарване в ада ти желая, тук пътищата определено ни се разделят.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#30] от "bibian":

  Ъ? Върнах си поста, да видя какво съм писала. Няма и дума за народен съд. Има един въпрос. А, щом ни се разделят пътищата... Аз не знам да са се събирали... Още от началото се тръгна от недоразумение, или неправилно разбран пост. Що не го прочетеш пак?

  goblenka
 32. 32 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#29:"goblenka"]Не знам защо смяташ, че моето желание за справедливост не кореспондира с твоите желания. [/quote]

  Написах ти защо смятам така, ето как пътищата ни се разделят. Написа за народен съд, но сама не разбра какво си написала - и това ти поясних в мой пост. Други въпроси?

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 33. 33 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#32] от "bibian":

  " Не искам партийна саморазправа, нито народен линч! Искам справедливост! Тази съд, тази прокуратура, в този си състав, при отсъстващ контрол не могат да ми я дадат! Какво правим?" Я, пак прочети! Много е рано за да се ядосвам!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK