Дойде ред и за култура в протестите на варненци

Младен Живков, който обяви, че започва гладна стачка с искане за оставка на Общинския съвет във Варна.

© Спас Спасов

Младен Живков, който обяви, че започва гладна стачка с искане за оставка на Общинския съвет във Варна.До средата на следващата седмица на сайта на Община Варна в Интернет трябва да бъде публикувана информация, в това число и подробните план-сметки за финансирането от общинския бюджет на културни прояви във Варна. Това каза днес директорът на дирекция "Култура и духовно развитие" в общинската администрация Станка Димитрова.


Обещанието бе дадено по време на напрегнато заседание на едноименната комисия в Общинския съвет на града, в което участваха и представители на протестиращите от неформалната група "Варненци за Варна". Нейните активисти активно се противопоставят на всяко искане за оставка на съвета и настояват той да работи, за да осигури приемственост след предстоящото избиране на нов варненски кмет в началото на лятото.


Финансирането на културни проекти във Варна неведнъж е ставало причина за скандали в града.
В средата на август 2011г. - два месеца преди последните избори за местна власт пресцентърът на вече бившия варненски кмет Кирил Йорданов съобщи, че администрацията му възнамерява да похарчи близо 800 хил. лв., осигурени по Оперативна програма "Регионално развитие". Според разпространената информация проектът обхващаше период от година и половина, но резултатите от проекта не са отчетени и до момента. Описаните събития имат абстрактно звучащи имена и твърде неясно съдържание.


Става дума за "Градски мултимедиен фестивал за електронни интерпретации "Алтернативен поглед" - "Дигитални алтернативи в изкуството", "Градски фестивал на интерактивната трансформация на сакрални и профанни пространства», "Градски Фестивал на шансона и неговите епохи", както и "Международен фестивал на хобитата".


Според общинския пресрилийз от 2011г. целта на фестивалите трябваше да бъде бъде "да се засили ролята на културата като двигател за обновление, развитие и интеграция на периферните градски райони», «да се насърчи развитието, обновяването и обогатяването на културния живот във Варна чрез организиране и промотиране на иновативни културни събития като главен фактор за изграждане на идентичността и неповторимостта на града» и "да се създадат условия за равен достъп до културата на граждани от различни социални и етнически групи, които да спомагат за тяхното включване в културните процеси и развитието на кварталите на Варна".


Според авторския екип на проекта, ръководен от зам. кмета Коста Базитов (назначен през есента на м.г. за областен управител на Варненска област), сред очакваните резултати от реализацията на мащабния културен проект, трябва да бъде "увеличаване на удовлетвореността на гражданите от културния живот във Варна", "увеличаване на достъпа до културни прояви, чрез изразена масовост и демократичност" и "изваждане на преден план културната идентичност на кварталите".


В същото време, заради отказано финансиране през февруари във Варна беше провалено провеждането на паралелния "София филм фест" в града.


"Три поредни години съвместно с "Арт Фест" и община Варна като съорганизатор и партньор провеждаме успешно "София Филм Фест – Варна", написаха в писмо, публикувано във Фейсбук, организаторите на събитието от компанията "Артин вижън". Подготвяйки четвъртото издание, липсата на всякакъв диалог с местната администрация ни доведе до конфузната ситуация в последния момент да разбираме, че очакваната от нас подкрепа липсва. Държим да отбележим, че причина за нашето негодувание е не просто липсата на финансова помощ, а подвеждащата и оскъдна информация, която получавахме".


Според авторите на писмото, влизайки в планираната промоция на събитието, месец преди първата прожекция те са научили, че проектът им не е включен в предложенията на дирекция "Култура и духовно развитие" в общинската администрация до комисията по култура в Общинския съвет.


Пак заради немотивиран отказ за финансиране и то в последния момент през миналата година във Варна бе провалено и биеналето "Август в изкуствата". Неговото осмо издание трябваше да бъде открито на 7 август м.г. Това обаче не се случи.


"Дни преди откриването на поредното осмо издание на варненското биенале, когато цялата подготовка и организация бяха вече приключили, община Варна пренасочи финансирането му към друг, конкурентен проект". Това съобщи директора на фестивала Румен Серафимов.


"Август в изкуството" е вероятно единственият артистичен проект , реализиран във Варна, който дава път на съвременните тенденции и модерността във визуалните изкуства. Неговата история започна още през 2000г. , а в продължение на вече 12 години, програмата му включваше изложби, конференции, театър, концерти. Растеше интересът към него, както и броят на участниците му. В реализацията на проекта бяха включени почти всички варненски галерии, Археологическият музей в града, къщата-музей "Георги Велчев".


Днес пред представителите на протестиращите граждани председателката на общинската комисия по култура във Варна Даниела Димова съобщи, че през идното лято общинските съветници сами щели да проверят каква е посещаемостта на фестивалите в града. За целта по думите й те вече си били съставили дори график. "Предстои да направим мониторинг на фестивалите във Варна , каза Димова. Като общински съветници вече сме си разпределили събитията, които ще следим отблизо", обясни тя.


Младен Живков, един от гражданите, участвали в заседанието на комисията не дочака края й обяви, че от 18ч. тази вечер започва гладна стачка с искане за оставка на Общинския съвет във Врна. Пред входа му той е разпънал палатка.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Продължавам да не проумявам как толкова дълги години варненци се примиряваха с феодалното управление на публичните средства на града...

  Не че другаде е много по различно, но все пак Варна е много тежък случай.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Може би с малко обществен натиск Варна ще си върне първото място за най добър град за живеене.

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "NPaine":

  ще ти кажа

  чрез финансови стимулации - 40 - 50 лв. на ден, 70 - 80 човека, скачат ли скачат, викат ли викат.....

  Основни спонсори на карнавала - Марешки и Гуцанов....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 4. 4 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Аз пък не проумявам какво е различното между преди и сега. К. Йорданов го няма, но останалите са си там. Нови муцуни се точат за същото.

 5. 5 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 448 Неутрално

  ох тъжна история... преди няколко дни видях подобна статия за културната програма на София ... пак тъпанарщини и назадничави проекти сред селектираните...

  Оказва се че хората занимаващи се със съвременно изкуство използват само 5% от енергията си за създаване... останалите 95 % отиват за борба с институции, кметове, подкупни съветници и бездарни комисии.

  БСП и ДПС вън от политиката
 6. 6 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Некйа да гладува дебеланчо има нужда очевадно ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 7. 7 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Весело

  Задава се "култура" на протестите в цялата държава... Снощи Х. Стоичков се съгласи да стане знаме на протестиращите...

 8. 8 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#7:"gorid"]Снощи Х. Стоичков се съгласи да стане знаме на протестиращите...[/quote]

  Учен човек, доктор. Интелигенцията ни винаги води напред.

 9. 9 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "mtmvb":

  Това го знаем аз и ти, които ходим по тези протести. Тези, които обаче си стоят по домовете и само четат коментари по сайтовете смятат, че протестите се правят от добро сърце. Марешки и Гуцанов се изръсиха с около 400 000, за да си спретнат този цирк.

 10. 10 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "cup_of_tea":

  Доктор Хонорис кауза е Стоичков.. да не го забравяме това!

 11. 11 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#10:"d3si"]Доктор Хонорис кауза е Стоичков.. да не го забравяме това! [/quote]

  Казваш го, за да комплексираш простите (малки) доктори, които сами са се натискали за титла, трудили са се, копали са с години на нивата на науката, а него университетът сам го е търсил - заради големите му заслуги, естествено.

 12. 12 Профил на karakolq
  karakolq
  Рейтинг: 418 Гневно

  Ето за това ВСИЧКИ ДА СИ ХОДЯТ от общината.
  Наглост и простотия - баба ти станка и КУЛТУРА - ДВЕ НЕСЪПОСТАВИМИ ВЕЛИЧИНИ. Цяяяялата община е, СТАНКИ/КАЛИНКИ/. КОООЛКО МИЛИОНА " ПО ПРОГРАМИ" , изядоха, разпределиха станките?????? Всеки зам. кмет е КАСИЧКА и работи ЗА СЕБЕ СИ.......
  Именно за това иде реч - ДО КАТО СТАНКИТЕ СА В ОБЩИНАТА - ПАРИТЕ ВЪРВЯТ КЪМ КАСИЧКИТЕ, НЕ СА СПРЕЛИ.
  И собствениците на "ГАЛЕРИЯ" да я върнат ЦЯЛАТА на жителите на Варна, защото я заграбиха с помоща на оня скапяняк/не искам да му казвам и името/-бившея кмет НЕЗАКОННО.
  КМЕТА И ОБЩИНАРИТЕ СКЛЮЧИЛИ СДЕЛКИТЕ ЗА ГАЛЕРИЯ - НА СЪД.

 13. 13 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Добра новина от Варна ! Стига само протести и глупости !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 14. 14 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Варненци си избираха ОС и кмета - да си се оправят сами!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#4] от "cup_of_tea":


  [quote#4:"cup_of_tea"]Аз пък не проумявам какво е различното между преди и сега.[/quote]След предварителните избори за кмет и общински съвет пак ще се чудиш същото-там протестиращите ще си изберат новите представители на ТИМ.Гуцанов и Марешки да не мисли,че за ползу роду са се ръсели с пари?!

 16. 16 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#3:"mtmvb"]ще ти кажа

  чрез финансови стимулации - 40 - 50 лв. на ден, 70 - 80 човека, скачат ли скачат, викат ли викат.....

  Основни спонсори на карнавала - Марешки и Гуцанов....[/quote]

  Това какво е, официалната версия на радио "Банкя" ли е ?

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 17. 17 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Тези палатки в тревните площи ... Бива ли така бе ?! Ало зелените , Калина къде си ?

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 18. 18 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Този протестиращ от гладуващите ли е? Ще му трябват няколко месеца гладна стачка за да придобие приличен вид.
  Преди година избраха тия хора, сега някои искат оставка, а други - не.
  Ако сега изберат други, догодина някой пак ли ще иска оставка? Изглежда малоумно.

 19. 19 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  А ве тоя Младен що не го забере жена му,чалнал се е човека.

 20. 20 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Където пипнат ще е гнило и ще смърди на...!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 21. 21 Профил на Peacekeeper
  Peacekeeper
  Рейтинг: 367 Неутрално

  'Обещанието бе дадено по време на напрегнато заседание на едноименната комисия в Общинския съвет на града, в което участваха и представители на протестиращите от неформалната група "Варненци за Варна". Нейните активисти активно се противопоставят на всяко искане за оставка на съвета и настояват той да работи, за да осигури приемственост след предстоящото избиране на нов варненски кмет в началото на лятото.'


  Какви са тези поставени хора? Как и на какъв принцип са избрани тази група протестиращи? Протестът във Варна беше масово за оставката на кмета и общинския съвет. Портних смешен става с тея циркаджийски изпълнения.

 22. 22 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 888 Любопитно

  "Градски мултимедиен фестивал за електронни интерпретации "Алтернативен поглед" -"Дигитални алтернативи в изкуството", "Градски фестивал на интерактивната трансформация на сакрални и профанни пространства», "Градски Фестивал на шансона и неговите епохи", както и "Международен фестивал на хобитата".
  И всичко това за 800 000 лв.! Аз не съм разбрала от 2011 г. насам да има подобни мероприятия в града.
  И, ах, какво съвпадение, точно Базитов да е ръководител на проекта.... Това обяснява много неща...

 23. 23 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "el_komandante":

  а ти ходил ли си някога на някои от тези протести, че да знаеш повече? Щото на нас ни се налага да ходим и съм убедена, че съм доста по запозната с това кой плаща, на кого плаща и прочие. Аман от специалисти, които говорят ама не мислят...

 24. 24 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 440 Любопитно

  До коментар [#3] от "mtmvb"
  До коментар [#9] от "d3si":

  А смятате ли, че работата на общинската дирекция "Култура и духовно развитие" се върши добре и прави от Варна град с богата и разнообразна културна програма?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK