Природозащитници: Парти на Бъндеришка поляна нарушава плана на парк "Пирин" и наредба за шума

Банско, архив

© Цветелина Белутова

Банско, архивПредвиденото за 31 март парти с участието на френския диджей Боб Синклер в местността Бъндеришка поляна край Банско нарушава плана за управление на Национален парк "Пирин" и наредбите за допустим шум в околната среда, твърдят природозащитници от коалиция "За да остане природа в България". Според обявената информация гостуването на известния изпълнител се организира от фирма "Юлен" АД (концесионера на ски зоната) и Община Банско.


"Предвиденото събитие е поредният пример за това как не се спазва плана за управление на национален парк Пирин", каза пред "Дневник" Петко Цветков от гражданска коалиция "За да остане природа в България". Той обясни, че според действащия план за управление на националния парк е забранено извършването на каквито и да било дейности, които са източник на шумово замърсяване, създаващо пречки за пълноценен отдих или


нарушаващо нормалните условия в местообитанията на животинските видове
населяващи територията на парка. По думите му провеждането на това събитие ще наруши спокойствието на туристите и ще повлияе негативно върху някои от животинските видове, които се намират в размножителен период.


Според Цветков партито ще наруши и наредба за показателите за шум в околната среда, публикувана в Държавен вестник през юни 2006 г. Според изискванията в нея в зони за обществен и индивидуален отдих допустимите норми за шум през деня са максимум 45 децибела, което отговаря на нормален разговор между двама души.


Във Facebook страницата на "За да остане природа в България" има призив да се споделя информацията за рисковете от диджей партито и да се настоява то


да бъде преместено извън планината


В нея е обяснено, че "музиката ще се чува по върховете на Вихрен, Кутело, Тодорка... през размножителния период на най-редките обитатели на планината - дивите кози са бременни, глухарите токуват, пернатоногите кукумявки защитават територия, трипръстите кълвачи се опитват да привличат женските с барабанене по дънерите. А мечките... ако не са се събудили от зимен сън на 31ви със сигурност ще го направят. Недопустимо е заради една глупава приумица, в нарушение на Плана за управление на парка да се прогонят за няколко часа обитателите на Пирин! Каква е сега позицията на управляващите и дирекцията на парка? Нима постоянно трябва да ходим след тях да следим за проблемите, които пропускат?" Призивът има над 690 споделяния (share) в социалната мрежа, а някой от потребителите са споделили, че са писали във Facebook на самия Боб Синклер за проблема с партито. 


Петков Цветков обясни още, че въпреки тази наредба в цялата ски зона в Банско, която е част от националния парк в Пирин, се допускат наднормени нива на шума, след като се пуска силна музика от кафенетата в района и се вдига шум от самите съоръжения. Той изрази съмнение дали организаторите на партито имат позволението на държавните институции, които отговарят за националния парк Пирин. Ако това нещо се случи ще е поредното доказателство, че няма прилагане на закона за природния парк и за защитените територии. 


Константин Иванов от WWF обясни, че са поискали становище от НП "Пирин" и го очакват в началото на следващата седмица. Цветков каза, че от коалицията ще уведомят за случая министъра на околната среда и водите Юлиан Попов.


От фирмата, която организира събитието "Юлен" АД коментираха пред "Дневник", че "всичко звучи много смешно и нелепо". Според адвоката на фирмата Петър Петров


предвидената за концерта местност се намира на урбанизирана територия и партито няма да предизвика шумово замърсяване


защото е "еднократно събитие, което ще продължи не повече от 2-3 часа". Петров каза още, че на същото място са се провеждали множество спортни събития с публика над 10 хил. души, които не са предизвиквали по-малко шум. Той допълни, че сцената ще бъде така разположена, че звукът от колоните няма да отива към планинските склонове, а ще бъде насочен към Банско, което няма да окаже каквото и да е безпокойство на животинските видове в района.


По думите му би следвало да има разрешение за концерат от Община Банско, но той самият не се занимава с организирането на събитието и не знае дали има издадено такова. "Нека еколозите се занимават с екология, а ние - с нашата дейност", каза в заключение адвокатът. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK