Мирослав Найденов: За всеки министър може да се открие причина да бъде вкаран в затвора (обновена)

Мирослав Найденов: За всеки министър може да се открие причина да бъде вкаран в затвора (обновена)

© Георги КожухаровНа всеки министър, който и да е той, могат да му се намерят неща, които да го вкарат в затвора. Постановката може да е такава, че да отидеш. Това коментира в ефира на "Нова телевизия" бившият земеделски министър Мирослав Найденов. През седмицата БСП изнесе документи, с които твърди, че уличава бившия земеделски министър Мирослав Найденов и заместника му Светлана Боянова в корупционни схеми по проекти на фонд "Земеделие" по времето, когато е оглавяван от Калина Илиева. Същият случай беше оповестен и от СДС преди две години.


Преди две години стана известно, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява сигнал на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева за "оказан натиск от високопоставен служител на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за вземане на решение по проекти в полза на определени консултантски фирми". Сигналът е подаден през лятото на 2010 г.


В случая става въпрос за доноси и то от Калина Илиева, за чието назначаване нося отговорност, заяви Найденов. Илиева беше освободена от поста изп. директор на Държавен фонд "Земеделие" след като стана известно, че е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия.
Бившият земеделски министър посочи и че преди месец от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ са пратили съобщение, че прекратяват разследването срещу бившия му заместник-министър Светлана Боянова, но това никой не написал. Разследването е започнало след сигнал на Калина Илиева, че Боянова е в кофликт на интереси и прокарва пътя на определин фирми, чиито европроекти да бъдат одобрени. Найденов описа, че отишъл с Боянова в централата на ОЛАФ в Брюксел, където брал срам, докато се изясни и за проверяващите, че всичко това са инсинуации.


Бившият аграрен министър посочи като свое голямо постижение въвеждането на стандартите при производството на някои продукти като няколко пъти се позова на статистика, според която много хора умирали от заболявания в резултат на консумацията на храни с много сол и мазнини. "Години наред не знаехме какво слагаме на трапезата си", посочи той.


Найденов се похвали, че като си тръгвал от министерството след подадената от правителството оставка администрацията го изпратила с ръкопляскания.


По думите му ако Борисов и Станишев се окажат начело на листите в един и същ избирателен район, Борисов щял не да бие Станишев с малка разлика, а да го размаже. 


През седмицата стана ясно, че главният прокурор е разпоредил проверка по хода на досъдебното производство, което очевидно се бави три години. От прокуратурата уточниха, че са наредени и "активни действия по разследването лично от прокурор."


В днешния си брой седмичникът "Капитал" пише, че към това разследване е бил присъединен и друг сигнал за злоупотреби през 2010г., свързан с поръчка за избор на фирма, която да доставя храни за бедни. В сигнала е съобщено, че след пускането на обществената поръчка служители на фонд "Земеделие" (по това време Калина Илиева била замествана от зам. изпълнителния директор Светослав Симеонов, уточнява "Капитал") били извикани в министерството на земеделието и им е било поискано да въведат повече "субективни" критерии за оценка. Това било предотвратено с намеса на Калина Илиева и поръчката се провела по предварително одобрените правила. 


"Капитал" пише още, че "източници, запознати с хода на разследването, коментираха, че е имало "специално отношение" към земеделския министър и той на практика е бил "пазен" и това не е било единственото досъдебно производство. Отделно от това е имало и изтичане на информация от самото разследване, като например фактът, че земеделският министър е бил подслушван. Наблюдаващият разследването прокурор пък е получил заплахи." Седмичникът съобщава още, че сега "делото се довършва лично от прокурор от специализираното звено за измами с европейски фондове, като тя е получила конкретни инструкции от главния прокурор за график, в който трябва да се случат процесуално следствените действия, като крайният срок изтича следващата седмица, когато ще бъдат разкрити повече данни."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK