България продължава да е търсена като дестинация за ловен туризъм

България продължава да е търсена като дестинация за ловен туризъм

© Асен ТоневБългария продължава да е сред желаните дестинации за ловен туризъм в Европа, каза Юлиан Русев, началник-отдел "Лов и опазване на дивеча" в Изпълнителната агенция по горите в интервю за БТА.


Въпреки спада с около 1.2 млн. ловци през 2012 г., след като в предишната година са били почти 5.5 млн. души, България е една от най-посещаваните страни за лов на едър дивеч.


Ловът на дивя свиня е един от най-предпочитаните от чужденците – най-вече германци, италианци, испанци и французи, казва Юлиан Русев и обяснява, че дивата свиня е най-благодатният дивеч за развъждане, защото бързо се възпроизвежда и има голямо търсене.
Ловните сдружения са започнали да формират парични постъпления, след като преди три години е въведена практика за стопанисване на дивеча, твърди Юлиан Русев. Това е дало възможност на сдруженията да търсят животни, предимно диви свине, които в момента вървят по 40 евро.


Дребният дивеч също е търсен, заради което има и интерес към отглеждането му. По думите на Русев най-голямата частна ферма в България произвежда около 10 000 яребици и се намира в Радомир. Освен в страната фермите търгуват и в Гърция и Италия, като продават основно жив дивеч.


Въпреки търсенето на дивеч държавните ловни стопанства се издържат основно от дърводобива. Държавното ловно стопанство "Черни Лом" е генерирало най-големи приходи - около 466 хил. лв. "Всичките 28 държавни ловни стопанства имат приход от общо 3.9 млн. лв. от организиран лов през миналата година", казва Русев. Както ловът, така и дърводобивът се извършват само в държавни гори при строг план, уточнява той.


Развъждането на дивеча във ферми има за цел поддържането на екологичното равновесие. Създаването на нови държавни дивечовъдни станции през 2001 г. е позволил запазването на дивеча в България, смята държавният експерт. "Притеснението ни, че той може да бъде избит безогледно, беше много голямо", допълва той.


По думите на Русев последните поправки в Закона за лова и опазването на дивеча, които дават възможност за публично-частно партньорство, са изиграли особено стимулираща роля, като са допринесли за установяването на ред в дивечовъдните участъци.


"За щастие опасенията ни, че българските бизнесмени ще дойдат и ще избият дивеча, след което ще си отидат, бяха опровергани. В момента от 154 общо договора имаме прекратени само шест, и то по причини извън концесионерите", казва Русев и допълва, че договори досега са прекратявани само по взаимно съгласие заради предоставени по-изгодни условия.


Годишно на лов у нас излизат около 40-45 ловци, което е 30-40 на сто от регистрираните ловци със законно притежавано оръжие, казва държавният експерт. Дори през 1965 г., когато регистрираните ловци са били 60 хиляди, активно ловуващите пак са били колкото сега.


При риболовците случаят не е такъв. Там активно практикуващите са два пъти повече от регистрираните, твърди Русев. При тях има двойна регистрация - веднъж в някой клуб или ловно сдружение и втори път, когато си изкарват билет в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.


Таксата за презаверка на ловен билет е 15 лева и 2 лева административна такса, която остава в горските ловни стопанства. Тази такса има за цел покриване на разходите на служителите в тях, защото другите пари отиват директно в държавния бюджет, обяснява Русев в интервюто. Отделно има годишен членски внос, който ловците плащат в ловните си сдружения и е от порядъка на 30 лева. Там има и нововъведена такса от 50 лева годишно от 2008 г. за стопанисване на дивеча. От тези пари още 15 лева влизат в бюджета за ловно-стопански мероприятия, други 15 лева - за националните сдружения, за производство на фермен дивеч и останалите 20 лева остават в сдружението за ловно-стопански мероприятия.


Експертът обяснява, че в България има 28 ловни вида дивеч, с което страната е първа в Европа. Една част от тези ловни видове отдавна са изчезнали от континента. "Затова при тях не спазваме бройка, а се подчиняваме на ловноустройствен проект, изработен индивидуално за всяка една ловно-стопанска територия", казва той. Когато видът е защитен, за него задължително се изработва план за управление. В България вече имаме изработени такива планове за мечката, за вълка, за дивата коза и за глухаря. "С неправителствените организации имаме прекрасно сътрудничество и разбирателство", твърди Русев.


По думите му месото от дивеч в търговската мрежа е само вносно. Причината е в ниските цени, на които големите търговски вериги искат да изкупуват месото.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  ... месото от дивеч в търговската мрежа е само вносно. Причината е в ниските цени, ...
  -------------
  А какво правим с неизкупеното месо?

  А организациите за защита на животните къде са?Или са само за защита на кучета?

 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  България продължава да е сред желаните дестинации за ловен туризъм в Европа, каза Юлиан Русев, началник отдел "Лов и опазване на дивеча"
  ..........
  И от евро-педофили е търсена и желана дестинация, разградена кошара, на самообслужване. За джоб парасъ задоволяват перверзиите си.
  Въпросът е ние какво търсим и как да го постигнем.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 509 Неутрално

  И за алкохолен туризъм също......

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 885 Любопитно

  Луксозният пазар никога не изпада в криза!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не ни стигат местните първановци, бизнесмени, мутри, кметове, пенсионирани военни и милиционери, бивши спортисти, министри, ами да заповядат и чуждите убийци.

 6. 6 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дрън, дрън, дрън!
  Почти всички добри ловни стопанства и държавни ловни участъци са в ръцете на мутробароните.
  Те от своя страна не разбират нищо от ловно стопанство.
  Създават едни чисто казано говедарници (не отглеждат дивеча в природна среда, а в огради развъдници и прочее) като дивеча в тях се изкарва на обикновено заколение (пуцай мама, няма къде да изягат), а лова се превръща в скотобойна, нямаща нищо общо с истинския такъв.
  Такова е примерно стопанството на бате ви Емо Фаса в Етрополския Балкан!
  Малкото останали държавни ловни стопанства пък в много случаи са лишени от ресурс, и за да се угоди на чужденците се отстрелват единствените елитни екземпляри, които би трябвало да поддържат генофонда в популациите.
  Изобщо ловното стопаство в БГ в момента е жалка картинка и няма и помен от това, което създаде бай Пенчо Кубадински - образцово ловно стопанство с огромен авторитет по света.
  Сега върви по инерция, на там накъдето е тръгнала и държавата!
  Е псувайте тоталитаризма, но никога точно в ловното стопанство няма и да го докоснете!

  ура и да живей!!!
 7. 7 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 466 Весело

  В мътна вода по-евтино се лови

  Все по-хубаво става :)
 8. 8 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Весело

  ...Ей ...браво на Дневник.. е за това "зелените" безродници не се бяха сетили да протестират...но то пък техните руски господари обичат да ходят на лов...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на ШпекСаламНароден
  ШпекСаламНароден
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Въпреки спада с около 1.2 млн. ловци през 2012 г., след като в предишната година са били почти 5.5 млн. души, България е една от най-посещаваните страни за лов на едър дивеч....
  Годишно на лов у нас излизат около 40-45 ловци, което е 30-40 на сто от регистрираните ловци със законно притежавано оръжие, казва държавният експерт

  Що за каша от цифри?!?!Какви са тези милиони,българските ловци са около 120 000 души!Че то толкова милиони туристи през летния сезон нямаме!
  А за 40-45-те ловци годишно-без коментар...

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Случайно да не търсят и човеко-мишени...?

 14. 14 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 753 Неутрално

  По едно време италиански и френски ловци бяха пощурели по лов на български бекаси. Те плащаха солидни суми за отстрел на тези птици, от които според тях се хапват неща, които стимулират сексуалната мощ. За всеки отстрелян бекас в България чужденците плащали 21 евро.

 15. 15 Профил на ddm2010
  ddm2010
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "dimihas":

  Значи всички ловджии са мутри и убийци така ли? Леле колко им теснее свта на якой хора

 16. 16 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "ddm2010":

  Че да не би да не убиват? А мутри може и да не са, но хора с комплекси и агресия са.

 17. 17 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2141 Весело

  С такива БГ патрони, все ВИП персони, на лова, как да не е търсена!

  Коментиране на анализираното, вече...
 18. 18 Профил на lesnichej
  lesnichej
  Рейтинг: 8 Весело

  Г-н Русев може би е бил експерт. Сега е подлога на т.н. "бизнесмени", които нямат цвят. Всички те се стремят да откраднат от държавата, чрез прехвърляне на разходи от ловното стопанство към горското. Колкото повече го умеят - толкова са по-експерти. Примери - вижте директорите на държавните горски предприятия...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK