Кирил Йорданов: Лидерите на протеста са "сутеньори и наркотрафиканти"

Кирил Йорданов

© Спас Спасов

Кирил ЙордановДнес, два дни преди сесията на Общинския съвет във Варна, на която трябва да бъде избран заместник на подалия оставка кмет на града Кирил Йорданов, самият той разпространи чрез пресцентъра на общината поредното си "отворено писмо до гражданите на Варна".


Още в началото на текста Йорданов прави уговорката, че той касае "поредния, опасен за града, удар, който подготвят метежниците". Първият сред тях, назован поименно в посланието, е градския лидер на социалистите във Варна Борислав Гуцанов.


"Това, което не можаха да постигнат в дебат с аргументи, в многобой на избори или с други демократични средства, Гуцанов и социалистите му постигнаха с помощта на улицата, пише Кирил Йорданов. Там основните роли бяха раздадени на сутеньори, наркотрафиканти и на други "черноработници", които бяха обявени за неформални лидери на най-агресивната и безпардонна част от площадната агитка".
Бившият кмет на Варна обяснява в откритото си писмо, че след постигането на основната цел на "метежниците"– неговата оставка, усилията им вече са насочени към разбиване и унищожаване и на общинската администрация.


Според него "...насочването на вниманието на инициативниците към обществените поръчки и към разходването на бюджетите – точно там, където от години са съсредоточени усилията на всички контролни органи в града и в държавата, вече, без съмнение, води до извода, че целта им е пълно блокиране на функциите на общината".


По думите на Йорданов всичко това се случвало, "за да се овладеят, в суматохата, общинските търговски дружества - неприкосновената територия на политическите партии и на техните сподвижници. Избор на директори и управители, на управителни съвети, на освобождаването им от отговорност и от внасяне на дължимия дивидент към общинския бюджет – все територии и действия, по които общинската администрация и кметът нямат думата".


По-нататък в откритото си писмо Кирил Йорданов на практика конспектира факти и информация, многократно коментирани в множество медийни публикации по времето на четиринадесетгодишното му управление.


Сред темите, засегнати в писмото са броят и политическата принадлежност на т.нар. "бордоваци" в управителните структури на дружествата "Пазари", "Градски транспорт", "Паркинги и гаражи", "Ученическо и столово хранене" и др. "Погледнете кои са адвокатите им и се заинтересувайте за размера на техните хонорари – по правило, по-големи от дължимите към общинския бюджет дивиденти", пише бившият варненски кмет.


По думите му той от години сигнализирал Борислав Гуцанов, в качеството му на тогавашен председател на Общинския съвет във Варна че в дружеството "Градски транспорт" ремонтните дейности, покупката на резервни части и на горива се извършва на цени над пазарните, при това без обществени поръчки.


"Всъщност, там предстои да приключи и делото, водено срещу самия Гуцанов. Предприятието окончателно ще бъде доразсипано с исканията на "Транстриумф" за неустойки, които са в резултат на неосъществената грабителска покупка на частното предприятие", твърди Йорданов.


По отношение на "Паркинги и гаражи" доскорошният кмет на Варна твърди, че "и с просто око се вижда, че злоупотребите там са огромни". Според него връщането на два от централните паркинги в града във владение на общината му е отнело "нерви, труд и съдебни дела", но в крайна сметка сега "те носят по около 40 000 лв. месечно, но вече в общинския бюджет.


Йорданов пише също, че досега тези пари са потъвали в частни джобове и това е причината, поради която е настоявал фирмата да се преобразува в общинско предприятие – "точно противоположното, като замисъл, на проекта за командитно дружество на Павел Димитров (досегашен депутат от ГЕРБ) и на Марио Шиваров (общински съветник от ГЕРБ). В текста си обаче Йорданов пропуска да уточни, че съвсем до неотдавна именно Шиваров бе негов консултант по управление на общинските дружества.


В откритото си писмо до варненци Кирил Йорданов припомня също, че е водил "люти битки за назначаването на управителите на поликлиниките във Варна, а след това Общинския съвет е гласувал за тях "щедри субсидии" при положение,у че те са самостоятелни търговски дружества"


Според доскорошния кмет на Варна не по-малко скандален бил и случаят със сградата на Стоматологичната поликлиника във Варна, която е общинска собственост. Тя обаче била отдадена под наем, без да е ясно кой прибра наемите. За този факт той предупреждавал от първите дни на първия си мандат.


Като положителен факт в управленската си практика Кирил Йорданов посочва създаването на общинското предприятие, което се грижи и за обществените паркинги и големите общински райони. Ефектът от този ход бил възможността за директно възлагане на подобни дейности от страна на общината на собствените й структури без необходимостта да се влизаме в обсега на Закона за обществените поръчки. "Искам да припомня, че възприех и предложих вариант, който и в този момент се прилага в побратимения ни град Хамбург", хвали се Йорданов.


Според неговите прогнози обаче "умишлено създаваният хаос в града ще попречи на новосъздадените предприятия да заработят, с което режисьорите на метежа ще преизпълнят предварителния си план". Йорданов предвиждал предприятията да не могат да завършат успешно законовата си процедура за лицензиране и и да започнат дейността си, защото цялата създадена ситуация щяла да им пречи. След това те щели да бъдат обявени за безперспективни, а накрая отново върнати към "сладката за някои, но не и за варненци, порочна практика на търговските дружества. Отново "бордоваци", отново тунеядци, отново окрадени дивиденти и прочее безобразия".


След това Кирил Йорданов дава препоръки гражданската инициатива от тук нататък да бъде насочена именно в посоките, които очертава в писмото си. начини и от всевъзможни инстанции.


Последната част от писмото но Кирил Йорданов е посветена на няколко мрачни прогнози и предупреждения.


Според тях наследникът му - бъдещият кмет на Варна ще пристъпи към подмяна на хора от общинската администрация, а "шепата кресливи подставени лица, натикани в ролята на справедливо протестиращи, няма да позволят друга воля, освен волята на кукловодите си".


Йорданов предупреждава, че "вотът на варненци отново ще бъде подменен (...) точно, както беше подменен и вотът им от 2011 г.".


Според думите на Йорданов "подмяната на администрацията и обезценката на общинската икономика в тези смутни дни, всъщност, изпреварват вота на варненци, с което го правят формален и безсмислен". Именно с това той обяснява исканията за оставка на Общинския съвет в града "уж, по демократични съображения".


Текстът на откритото писмо завършва емоционално: "Не варненци, от тук нататък бъдещето не е във ваши ръце. Ако това безумие не спре", пише Кирил Йорданов.Отговорът


"Кирил Йорданов беше свален не от мен, а от 50 или 70 хил. варненци, които излязоха на улицата, каза в отговор на отправените му обвинения Борислав Гуцанов. В този смисъл с квалификациите си Йорданов обижда варненци, които протестираха справедливо. Тяхното недоволство беше предизвикано ивенно от симбиозата между Кирил Йорданов и ГЕРБ".
По думите на Гуцанов , разпространеното днес писмо е "гротеска".
"Когато чета посланията на Кирил Йорданов, оставам с усещането, че той наистина не е бил наясно с това, което е ставало в града по време на 14-те години, през които го управляваше, каза още Борислав Гуцанов. Този човек се държи сякаш не е живял във Варна, а някъде другаде".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK